Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 00:43 
jestem tu nowy

witam!
to mój debiut na tym forum.
"łyknąłem bakcyla" kilka tygodni temu. wkręciłem się od tegpo czasu nieźle 8O
chcę zostać członkiem grona elektrowniarzy i od tych kilku tugodni zgłębiam temat. w ramach tego zgłębiaqnia usłyszałem informację, że nie zaw3sze jest tak różowo z odbiorem energii przez ZE. ktoś opowioadal mi o przypadku (a nawet dwóch), kiedy to ZE nie płacił za energię, pomimo, że spełniała ona wymagane parametry. podobno ktoś w ZE czekał na poparcie przychylności odpowiednio wysokimi datkami (ale się nie doczekał). elektrownia splajtowała - podobno.
nie przez przypadek słowo "podobno" pojawia się tutaj. znam ten przypadek tylko z opowiadań.
czy ktoś z waszego szacownego grona miał jakieś doświadczenia w tym względzie? czy duże jest niebezpieczeństwo krachu inwestycji z powodu pazernych pracowników elektrowni? czy jest to poprostu bajka, jakich wiele krąży z ust do ust?
będę wam wdzięczny za szczere porady, które niech wam bozia w megawatach wynagrodzi....

pozdrówko,
dadi

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 10:42 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
No więc Dadi witamy cię w naszym gronie..
A jeśli chodzi o pytanie.. hm zawsze istnieje w jakimkolwiek biznesie ryzyko.
Lecz uważam że MEW to chyba jedyna rzecz na dziś która generuje to ryzyko najmniej.
Wątpię w to bardzo że kiedykolwiek nastąpi problem ze sprzedażą naszego prądu.
Raz że ekologiczny dwa ze źródła innej energii bardzo szybko się wyczerpują.
W którymś z postów pisałem już że w naszym państwie jest ogromny deficyt energii i nie tylko elektrycznej.. rząd nie kwapi się aby nas o tym informować ..wyobrażacie sobie co by się stało z inwestorami zagranicznymi.. omijali by nas jak trędowatego..
Faktem jest ze gdyby jakis „Głupek” dostał się do władzy i zmienili by ustawy ( dyrektywy jeszcze nas trzymają) to mogło by być różnie..
Zaczynając inwestycję miałem MEW 140 kw zainstalowane kręciła 80kw do 100kw i gdyby się coś takiego zdarzyło po prostu zużywałbym energię do jakieś produkcji np. tłocznie profili plastykowych niezła kaska z tego ale duuuużo energii trzeba..
Więc moim zdaniem na dziś dlamnie niema mniej ryzykownego interesu , lecz pamiętać trzeba żeby wszystko robić z głową i nie wierzyć wszystkim „pseudo Inżynierkom” poruszana już tu była sprawa np. turbin. I ich wykonawstwa. Wcisnęli mi BUBEL za który zapłaciłem grubą kasę i to był złom..MEW stała mi przez to łącznie z 8 miesięcy.
Musisz mieć tez OGROMNĄ cierpliwość i być upartym bo w załatwianiu dokumentów projektów i pozwoleń nie raz zaklniesz co śię w tym Państwie wyprawia..
Mam nadzieję że ci trochę pomogłem..
Pozdrawiam..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 21:59 
jestem tu nowy

Dzięki za odpowiedź.
D

PostNapisane: sobota, 23 września 2006, 16:49 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Witaj - z zakładami energetycznymi raczej nie ma problemu - te rzeczy o których piszesz to jakis wyjatek - ja na miejscu włascicela od razu szurnołbym do Urzedu regulacji Energetyki i Prasy - być moze jest to jakiś stary przypadek - to bardzo prawdopodobne.
Jakość energji z generatorów asynchronicznych nie odbiega od tej w sieci.
Asynchrony nie sa zakwalifikowane do żródeł odkształcen pradów i napieć w sieci ( wyższych harmonicznych)...... a tak naprawdę to po pierwsze ZE praktycznie narazie nie ma mozliwosci technicznych pomiaru WH a poza tym na tym sie raczej nie znają........ :lol: :lol: :lol:
WH bedzie problemem w Polsce ale za parę lat........ i spowoduja go odbiory znacznej mocy z zamontowanymi urządzeniami energoelektronicznymi ( soft starty, przekształtniki tyrystorowe, inwertery, zasilacze impulsowe (komputery)- zarówki energooszczedne itp.). Tym się nie przejmuj.
Podpowiem jeszcze jedna sprawe - mozna spróbowac nacisnać na ZE coby wykonał przyłacze do twojej elektrowni - będą krecić nosem ale argument jest taki - ze po terenie na wsiach wymieniaja przyłącza tysiacami a zwrot tego typu inwestycji u nich trwa ze 2 lata.
Jezeli Ty chcesz podłaczyć MEW-kę o mocy dajmy na to 45kW - to ZE zarobi rocznie na tym ok 86 tysiecy złotych ( zarabia ok 1 gr na różnicy ceny zakup/sprzedaz kWh + do tego jeszcze opłata przesyłowa w wysokości 21 gr/1kWh.... - zobacz z czego sie składają rachunki nza prad)
W takim wypadku sadze że jesst dla nich uzasadnione wydać na przyłącze te nawet 86 tys zł - bo i tak się ono szybciej zwróci u Ciebie niż u chłopa w gospodarstwie. Sa argumenty bardzo mocne zeby z nimi gadac w tej sprawie....... ZE zarobi na Twojej energii wiecej jak Ty..... :evil: :| - nie ruszajac d**y z za biurka . Cała opłatę za przesył łykaja oni bo Twoja MEW-ka jest za pomiarem rozliczeniowym z PSE.....................

PostNapisane: sobota, 23 września 2006, 21:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

z zakladami moze byc problem moze nie z mewkami ale sa problemy z el. wiatrowymi (farma w cisowie 15 MW ) przez sierpien nie produkowala bo byla odlaczona od sieci - problemy z ustaleniem oplat za moc bierna. Nie pamietam jaki zaklad energetyczny ale w innych ZE nie ma problemu z praca w/w elektorwni.

PostNapisane: sobota, 23 września 2006, 21:45 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

- nie ma wiekszego znaczenia jaka cena biernej - wystarczy tylko skompensować ustrojstwo i jest git. Jeżeli cos fi jest bliskie 0,95 - 0,98 to jest git i nie ma problemu - tylko trzeba zainwestowac w dobrą kompensację....

PostNapisane: sobota, 23 września 2006, 23:42 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

farme nie projektowal amator i pewnie kompensacje uwzglednili

PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 00:33 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Niekoniecznie - jezeli to wiatraki z układami przekształtnikowymi - to jest powazny problem, a jezeli zwykłe asynchrony to pewnikiem projekt do bani.

PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 05:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Możesz rozwinąć ten temat, właśnie ruszyłem zagadnienie posiadania własnej MEWiatrowej 2X250 i jak na razie ZE gnębi mnie parametrami technicznymi. Między innymi straszą mnie wyższymi harmonicznymi, a konkretnie że nie zapłacą jak nie będę pilnował jakości prądu. W przypadku MEWodnej nie ma takiego problemu woda płynie tak jak odkręcimy przepust i jakość prądu jest dokładnie taka jak nam się chce uzyskać. Ale wiatr nigdy nie wieje ze stała prędkością, a do tego dochodzi efekt zasłonięcia łopaty przez maszt wiatraka itp.

PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 06:35 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Czytałem że gdzieś, powiedzmy w Danii, był przypadek, że przy silnym wietrze zaczęły sie wyłanczać wszystkie elektrownie pokoleii w warunkach gdy przed chwilą szły pełną mocą. Bez wątpienie energetyka nie cieszy sie z takich przypadków.

PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 15:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

narek napisał(a):
Czytałem że gdzieś, powiedzmy w Danii, był przypadek, że przy silnym wietrze zaczęły sie wyłanczać wszystkie elektrownie pokoleii w warunkach gdy przed chwilą szły pełną mocą. Bez wątpienie energetyka nie cieszy sie z takich przypadków.
zgadza sie el pracuja przy wietrze od 2,5 - 20 lub 3,5 - 25 m/s pow max predkosci pracy wylaczaja sie ze wzgledow bezpieczenstwa

PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 15:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

mpoplaw napisał(a):
Możesz rozwinąć ten temat, właśnie ruszyłem zagadnienie posiadania własnej MEWiatrowej 2X250 i jak na razie ZE gnębi mnie parametrami technicznymi. Między innymi straszą mnie wyższymi harmonicznymi, a konkretnie że nie zapłacą jak nie będę pilnował jakości prądu. Ale wiatr nigdy nie wieje ze stała prędkością, a do tego dochodzi efekt zasłonięcia łopaty przez maszt wiatraka itp.
wyzsze harmoniczne eliminuje sie filtrami ktore trzeba odpowiednio dobrac. 90 % el jest z generatorami asych. z przeksztaltnikami.
nie jest problemem zasloniecie lopaty przez wieze bo raczej to nie wystepuje (tzw upwind czyli wirnik umieszczony jest przed generatorem a nie za )tylko podmuchy wiatru i niestalosc warunkow atm.
przed zalatwianiem warunkow przylaczeniowych zalatw pozwolenia od konserwatora zabytkow kons. przyrody, sanepidu, bedziesz potrzebowal z UL (wysokosc bedzie wieksza niz 50 m) LW

PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2006, 19:12 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Wyższe harmoniczne nie sa powodowane przez wieżę i łopaty tylko wyłacznie przez energoelektronikę ( "drgania" momentu obrotowego są likwidowane przez bezwładność ciezkich elementów wirujacych). Część ME Wiatrowych wyposazona jest w generatory asynchroniczne i mniej lub bardziej skomplikowane układy stabilizacji obrotów ( najczesciej hydrauliczne). Z tymi elektrowniami nie ma problemu poza tym ,ze do ich pracy jest niezbędna stabilna sieć elektroenergetyczna.
Jest grupa maszyn z generatorami synchronicznymi wielofazowymi + układy przekształtnikowe - te faktycznie mogą generować WH - zależnie od stopnia skomplikowania energoelektroniki. Mogą one pracować w znacznie wiekszym zakresie rozpietości predkosci wiatru.
Najdrozsze maszy wyposazone sa w generatory + rozbudowane układy energoelektroniki z transformatorami przystosowanymi do likwidacji "kocich łbów" na sinusoidzie........... Te są najdroższe.
natomiast co do układów generacyjnych - jest tyle odmianże trudno to zliczyć i sklasyfikować . Praktycznie do tego celu mozna uzyć kazdy rodzaj maszyny elektrycznej ( bo są one odwracalne).

PostNapisane: środa, 11 października 2006, 06:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ale mi dali warunki na przyłączenie do siecie ZE: Mam postawić trafo stację oraz wybudować linię 15kV ok 1 km. Do tego wszystkie urządzenia z modułem telesygnalizacji i tele-pomiarami.
Czy to się juz kwalifikuje do URE ??

Dlaczego nie mogę się podłączyć na 400V do ich trafo stacji ??

PostNapisane: środa, 11 października 2006, 07:31 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

W zasadzie mozesz - tylko urzedas który to pisał coś chce........
Wszystko zależy od mocy na jaką złozyłeś wniosek.
Nie ma zadnych przepisów zmuszajacych cię do stosowania teleautomatyki - musisz tylko dostarczyć moc o odpowiednich parametrach wyszczególnionych w Prawie Energetycznym.
Z tym przy najprostrzych generatorach asynchronicznych nie ma zadnego problemu.

PostNapisane: środa, 11 października 2006, 07:36 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Możesz spróbować z nimi się dogadać - ale koniecznie przy udziale projektanta. Na cholere im ta telemechanika jak nie ma z czym tego spiąć :lol: - to sa skończeni ignoranci.

PostNapisane: środa, 11 października 2006, 19:13 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Do eksploatacji generatora od strony elektrycznej potrzebujesz:
- najprostrzy generator : silnik asynchroniczny klatkowy
- kompensator mocy biernej : bateria kondensatorów z regulatorem elektronicznym o wartosci mocy biernej jakieś 45% mocy czynnej generatora ( czyli jezeli masz generatopr 100KW - to bateria kondensatorów powinna miec 45 kVAr)
- nastepnym elementem jest zabezpieczenie przeciażeniowe : np, typowy wyłącznik silnikowy dobrany do mocy generatora
- układ kontroli kolejności faz i zabezpieczenie zaniku napiecia ( ma odłączyć generator od sieci w przypadku braku napięcia czy wywalenia się jednej fazy - zmiana kolejności również wyłaczy generator)
- stycznik główny ( sterowany przez resztę zabezpieczeń)
- zabezpieczenie zwarciowe ( bezpieczniki mocy - topikowe)
- układ dwukierunkowy pomiaru energii ( bezpośredni lub półposredni - zależnie od mocy generatora ).
Dobrze by było mieć stały wglad do napięcia, prądu , cos fi lub tg fi - oraz wskazane by było mieć dokładny obrotomierz.
Po stronie turbiny - automatyczna klapa , regulator obrotów z działaniem na kąt natarcia łopat wirnika , awaryjna zasówa reczna.
W zasadzie to załatwia cały temat elektrowni.
Jestem zdania ,że im prostrze urzadzenie tym mniej awaryjne i mniej obsługi wymaga.

PostNapisane: środa, 11 października 2006, 19:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Moc między 100 kW a 200 kW.
Co do ignorantów masz rację, sami jeszcze nie wiedzą co i jak, i przyznali sie że to ich pierwszy wniosek. Nawet formularz dali mi z cos fi zamiast tg fi. Zdecydowanie będę walczył z nimi. Może odpuszczą tą telesygnalizację i linię 15 kV.

PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 06:59 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Widzisz - miedzy 100 a 200 kW - jest pewna różnica ........ wniosek o WT musi być precyzyjny.
Wtłoczenie takiej mocy w istniejacy obwód linii nn jest raczej niemozliwe. dla 200kW potrzebował byś na linii przekrój ok 120 - 150 mm2 , a jeszcze byc moze więcej ze wzgledu na spadki napięć - raczej małoprawdopodobne aby wisiało cos takiego na wsi. Przy tych przekrojach istnieje konieczność przeliczenia wytrzymałości słupów i na 100% ich częściowej wymiany . Transformastor też musiałby być 160kVA ( 100 - za mało).
Myślę ,że musisz zacząć od oceny i adytu progu dla określenia rodzaju turbiny jej prędkości obrotowej dobrać rodzaj i moc generatora i dopiero wtedy występować o nowe WT do Zakładu. Musisz rozejzeć sie w terenie gdzie masz najbliższą linię energetyczną nn - jakie przekroje przewodów obecnie wiszą i jaki stoi transformator oraz odległość do niego.

Jedna uwaga : - do analizy progu i jego parametrów zatrudnij doswiadczonego projektanta który już coś takiego parę razy popełnił. A do częsci energetycznej kogoś z ZE najlepiej z własciwego terenowo Rejonu Energetycznego. Oni najlepiej po prostu znają sieć , znają plany remontowe i byc moze ,że jak poczekasz rok to oni i tak wyremontują bądź wybudują coś w twoim terenie i bedzie znacznie łatwiej zrealizować inwestycję. Moim zdaniem powinieneś porozmawiać z szfem eksploatacji bądz kierownikiem technicznym rejonu ( zapytaj go czy nie zna jakiegoś projektanta co mógłby to zrobić :wink: - jest szansa że sam się za to weźmie 8) 8) - nie targuj się za bardzo z nim bo jak się poczuje dowartościowany to i przyłozy się do projektu - może ci uratować sporo kasy) Ale rozmawiaj z nimi dopiero wtedy jak juz bedziesz wiedział jakie masz parametry progu i ile wyciśniesz z turbiny. Jak nie dasz tych danych to nie ma szans aby ci cos sensownego zaproponowali.

Wiedz ,że jak"hydraulik" się pomyli z braku doświadczenia i przewymiaruje urzadzenia ( z własnej woli albo za twoją sugestią)- to bedziesz miał mało prądu bądź nawet wcale - a jak bedzie nieco za mała to przynajmniej bedzie chodziła na ful ( a i koszty inwestycyjne znacznie nizsze)
Pamietaj o tym to bardzo ważne.

W sumie nie dziwię się ,że jak nie podałeś ZE precyzyjnie czego od nich oczekujesz to i WT wydali " z zapasem".
Juz widzę, że jeżeli kazali ci budować kilometr sredniego napiecia to sytuacja wogóle moze być nie ciekawa........ bo swiadczy to ,że najprawdopodobniej najbliższa stacja trafo jest równie daleko . Pchanie takiej mocy przez linię nn może się mijać z celem w takim przypadku ( spadek napięcia). Do swojej dyspozycji możesz mieć jedynie widełki w zakresie ok. ~15V. Energetyka musi zapewnić odpowiednie poziomy napiecia zasilania swoim odbiorcom. Mozna ustawic transformator na 220V - jak włączysz swoją elektrownię to podbijesz U do np. 235V i bedzie mniej więcej OK ( ale nie zawsze bo energetyka musi uwzględnić spadki na koncach swoich obwodów i nie koniecznie sie zgodzi na ustawienie trafo na 220V a bedzie rządała np. 230 minimum , a wtedy d.blada bo ci zostaje 5V...... to sa dość złożone procesy i silnie uzaleznione od konfiguracji sieci . Do każdego tematu trzeba podejść indywidualnie). Jak juz bedziesz wiedział co chcesz to daj znać priva - pomogę ci z nimi rozmawiać.

Ostatnio edytowano czwartek, 12 października 2006, 07:11 przez Ankot, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 07:10 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Wiesz co Ankot, nie tylko na tym forum widać, że bardzo rzeczowo podchodzisz do rzaczy. Kibicuję :wink: . Tak trzymaj. Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1