Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 19:44 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Lukaszen- było tak super ,że nawet nie pomyślelismy o zdjęciach(aparat był przygotowany).Wszyscy żałowalismy,że tak Ci się ułożyło ale napewno jeszcze będzie okazja do spotkania. .Dyskusje toczyły sie od sobotniego popołudnia do 19 ,00 dnia nastepnego z przerwą na drzemkę.Wykłady dotyczyly tematów od: przetwarzania energii słonecznej przez elektrownie wiatrowe do naszych ukochanych MEW(wyklady o falownikach i nie tylko poparte rysunkami poglądowymi).Nie obeszło się oczywiscie bez rozmowy na temat domu samowystarczającego energetycznie.Sasza-cierpliwi góry przenoszą.Napewno Ci się uda.Jesli ktos z forumowiczów będzie w okolicach Warszawy niech do nas wpada(nocleg zapewniony).Pozdrawiamy wszystkich serdecznie.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2005, 22:57 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam serdecznie..
Widze ze tu się coraz ciekawiej robi.. :D
Pozdrawiam ..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 09:55 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:0c8bd7a1b4="Sasza"]Brakuje mi 65 tyś. by się kręciło. Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu.............[/quote:0c8bd7a1b4]

Widzisz byś nie był taki pantoflarz to praktykant podpowiedział by ci w niedziele fajny pomysł, i byś już miał małe kręcące kółka. A tak w ogóle to byliśmy też w Bydgoszczy wrażenia niesamowite nie da się opisać, trzeba po prostu zobaczyć Mavela 2 X 200 KW na żywo w akcji, a dopiero potem można sobie o lewarach pieprzyć.

Admin i Praktykant dzięki. Jeden wyjazd a człowiek się czuje jak by skończył PŁ wydział turbiny wodne.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 18:30 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Cześć Wszystkim :D Byłem zajęty w ostatnim czasie dlatego odrabiam zaległości.Dzięki za wiadomości:Adamowi i Grekowi.Wybieram się z rodziną na kilka dni nad morze.Będę przejeżdzał przez Bydgoszcz.Admin (może będziesz na miejscu) daj kontakt do siebie.Chciałbym Cię poznać i obejrzeć MEW.Taką samą prośbę mam do Floodera lub Praktykanta.Szkoda,że nie mogłem załapać się z Mpoplaw. Jeżeli inni forumowicze mają swoje MEW na Pomorzu lub w Lubuskim(będę tamtędy wracał) i nie mają nic przeciwko odwiedzinom zarazonych,proszę - niech dadzą znać.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 18:54 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Elektrownia Praktykanta w Gryficach zapowiada się całkiem nieźle, na razie jest jeszcze sporo pracy, ale widać że chłopaki pracują w pocie czoła.
Jeśli Ci się uda, to odwiedź "MEW Kujawska" naprawdę jest co oglądać, wrażenie robi nie tylko wielkość i moc, ale także profesjonalne wykonanie :)
Admin włożył kupę roboty i serca w to przedsięwzięcie.
Ogólnie nasz weekendowy wyjazd był bardzo udany, bardzo wiele zobaczyliśmy i dowiedzieliśmy się dużo nowych rzeczy.
Sasza, żałuj że nie chciałeś jechać :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 19:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jechać to ja chciałem ale nie mogłem, dzień wcześniej dawałem upust swojemu syndromowi i przeszło 300 km zrobiłem w sobotę po Zachodniopomorskim w poszukiwaniu lokalizacji. Coś znalazłem, nad czym trzeba popracować.....
Jak małżonka dowiedziała się, że chcę jechać na prawie całą niedzielę to utoczyła piany, obrazony dziubek, nos na kwintę itp. Dziś jestem w Poznaniu, rodzinę zostawiłem w Zachodniopomorskim, ale w piątek znów tam będę i nadrobię zaległości.
Ciesze sie, że podobało sie Wam nie tylko u Praktykanta i Admina, ale i to co ja Wam pokazałem też się spodobało. Urocze to Zachodniopomorskie nieprawdaż? Ciesze się, że poznałem Ciebie Grek i Szanowną Małżonkę. Z mpoplaw znam się nie od dziś.......

Do Praktykanta przyjedziemy na uroczysty rozruch, przecinanie wstęgi, szampany rozbijane o korpusy turbin itp........

Pozdrawiam
Sasza

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 16:59 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:0796d1e938="PKi"][b:0796d1e938][color=red:0796d1e938]Taa, ja myślałem o bydgoszczy, ale nie w maju, bardziej pod koniec lata.

A co do 28V to ja mam już zajęte 8)[/quote:0796d1e938][/color:0796d1e938][/b:0796d1e938] :wink: :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 17:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:dc2a0310da="PKi"] [b:dc2a0310da][color=darkblue:dc2a0310da]mpoplaw, a nie mowie ze musiales wiedziec - teraz wiesz :)

i jak zaktualizuje na stronie to tez reszta się dowie :)

co do wycieczek to jest co zwiedzać, w dawnej kaszarni jest teraz prywatne "muzeum". są stare radia lampowe, telewizory, pierwsze komputery i komorki, stare motory itd....

a o wycieczkach to juz nic nie mowcie - co chwile jakaś grupa sie zjawi :mrgreen: [/color:dc2a0310da]
[color=red:dc2a0310da]spox - doczekacie się.[/color:dc2a0310da][/b:dc2a0310da][/quote:dc2a0310da]

:( :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 23:14 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Wy się Śmiejcie a my naprawdę zasuwamy ze hey..
Energetyka nas mocno denerwuje ale poradzimy sobie i znią..
Musze się do Admina kiedyś wybrać popatrzeć jak robią to inni..heh zaczołem wkońcu trochę pużniej ...
Tak nawiasem to Miło było poznac Kolegów..Przepraszam że tak w biegu ale to tez tak z marszu wyszło..
Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 10:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:7f4b28c8e6="Praktykant"]Musze się do Admina kiedyś wybrać popatrzeć jak robią to inni[/quote:7f4b28c8e6]
musisz koniecznie zobaczyć jak admin walczy z udarem przy pomocy obrotomierza. dzięki temu wydłużysz żywotność przekładni 10 razy

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 21:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

witam..
Nieżle ale ja tę sprawę już rozwiązałem!!! lol..
Niemam uderzenia podczas włączania do sieci..
Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 22:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jakby ktoś się tym zainteresował to po krótce to opisze..
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 02:24 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Chętnie poczytamy i coś skrobniemy może jakaś dyskusja się rozwinie

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 14:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Nie wiem czy 10 razy wydłuży to żywotność przekładni, ale na pewno 7 ją przedłuży o jakiś czas..
W pierwszej wybudowanej przez nas MEW mieliśmy napędy pasowe (płaskie), bo niepotrzebne było duże przełożenie.Za załączanie generatorów do sieci odpowiadał układ na sterownikach elektronicznych, zbierały one wszelkie informacje z czujników i dopiero po osiągnięciu wszystkich stanów potrzebnych do uruchomienia MEW zaczynał się proces włączania generatorów do sieci.
Newralgicznym punktem było sterowanie otwarciem kierownicy i zbieranie informacji o obrotach turbiny i generatora, przy włączaniu do sieci następowało uderzenie (udar), ponieważ generator miał załóżmy 30 Obr więcej niż jego praca synchroniczna.
Projektant, który projektował sterowanie Mew nie wziął pod uwagę wielu czynników, które w późniejszym czasie doprowadzały do nadmiernego zużywania się pasów a nawet uszkodzeń mechanicznych łożysk.
System był tak zaprojektowany, iż było ciężko cokolwiek tam poprawić..
Natomiast przy uruchamianiu Mew, Gryfice rz. Rega całą koncepcje sterowania opracowałem sam dokładniej mówiąc, jakie miejsca mają być wyposażone w czujniki i jakie, jak to ma pracować itd.
W MEW Gryfice mam dwa Turbozespoły z przekładniami mechanicznymi ( zębatymi)
I tu zdając sobie sprawę z tego, że nie mogą występować uderzenia ( udar) przy załączaniu do sieci generatora ze względu na niszczenie samych przekładni jak i sprzęgieł itd..
Moja koncepcja polegała na tym, iż kierownice i regulacja nimi będzie odbywać się w sposób pseudo inteligentny, czyli bardzo dokładna regulacja przy pomocy liniału ( potencjometr mechaniczny przesuwa się wraz z tłokiem siłownika i daje bardzo dokładny odczyt sterownikowi, w jakim położeniu znajduje się ów tłok i zarazem kierownica turbiny) pseudo intel8igentny ze względu na to, że proces otwierania kierownicy nie wygląda jak w większości tego typu układów, ponieważ sterownik tak reguluje kierownicę i dopływ wody do póki generator nie osiągnie prędkości synchronicznej z siecią (bardzo dokładnej) również uczy się stanów wody górnej jak i dolnej.
Kiedy generator uzyska już znamionową prędkość synchroniczną zaczyna się proces kontroli tej prędkości czy nie następują zmiany.. jeśli nie występują zmiany i prędkość równa się, 0 czyli u mnie 737 Obr. na min zostaje włączony do sieci..
Nie pobiera energii z sieci ani jej nie produkuje. Cały ten proces trwa bardzo krótko.
Potem następuje proces dalszego otwierania kierownicy, co zwiększa przepływ wody i jednocześnie moc turbiny, generator zaczyna produkować energię elektryczną.
Kierownica jest otw. Do momentu całkowitego otw. lub do momentu, w którym sonda odpowiedzialna za pomiar piętrzenia wody da sygnał sterownikowi, iż woda opada, proces otw. kierownicy zostaje wstrzymany.
Sam skok tłoka i ruchu kierownicy zależy od jej prędkości przed załączeniem do sieci, czyli sterownik widząc, że generator stoi daje dłuższy sygnał sterujący agregatem hydraulicznym, co jednocześnie powoduje większy skok siłownika czym wyższe Obr. Generatora mniejszy czas i skok siłownika ( dokładniejsza nastawa obrotów)
…Pomimo tak skonstruowanego załączania generatora do sieci i tak będzie występowało małe uderzenie.. lecz jest ono prawie niezauważalne i nie groźne..
Dlaczego nie da się całkowite wyeliminować tego zjawiska, ano, dlatego iż jest tak zwane przesunięcie faz w jakimś czasie względem położenia magnesicy ( wirnika) generatora, im ono mniejsze tym mniejsze uderzenie podczas załączania.
Generalnie przy zwykłych środkach nie jest to możliwe, aby wyeliminować ten udar..
Sposobów jest wiele, lecz trzeba zadać sobie pytanie, jakim kosztem..
Najprostszą metodą byłoby zastosowanie sprzęgła mechanicznego tak jak w zwykłym samochodzie, lecz przy dużych mocach tak jak u mnie są to ogromne koszty.. Nie polecam chyba ze ktoś jest konstruktorem i potrafi sam takie ustrojstwo zrbić..
Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 16:17 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

ja zadam pytanie jaka moc masz zainstalowana w Gryficach jakie parametry wys. pietrzenia, przeplyw.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 18:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Tak nawiasem pisałem już wielokrotnie..
ale 230cm moc to 160 docelowo około 360 kw
przepływ 16m3s minimalny

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 19:34 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

[quote:a131e9f791="Praktykant"]Dlaczego nie da się całkowite wyeliminować tego zjawiska, ano, dlatego iż jest tak zwane przesunięcie faz w jakimś czasie względem położenia magnesicy ( wirnika) generatora, im ono mniejsze tym mniejsze uderzenie podczas załączania.[/quote:a131e9f791]Przesunięcie fazowe moży występować jedynie w generatorach synchronicznych, asynchroniczne nie mają magneśnicy. Jej rolę pełni klatka wirnika w której prąd indukuje sam stojan, więc przesunięcia fazowego nie ma.

Przyczyną małego udaru jest najprawdopodobniej to:
[quote:a131e9f791="Praktykant"]jeśli nie występują zmiany i prędkość równa się, 0 czyli u mnie 737 Obr. na min zostaje włączony do sieci..[/quote:a131e9f791]737obr/min to nie jest prędkość synchroniczna. To jest predkość obrotowa silnika pod obciążeniem.
Prawidłowo powinno być 750obr/min:
50Hz * 60sek / 4 pary biegunów = właśnie 750obr/min, i tylko przy takiej prądkości nie jest pobierana ani oddawana do sieci moc czynna, czyli nie powstaje moment obrotowy na wale generatora.

Spróbuj skorygować prędkość załączenia generatora do wartości 750 i udar powinien całkowicie zniknąć.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 22:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich pomysłów ani zastosowań..
Wirnik silnika to MAGNESICA !!! bo gdyby nią nie była to silnik nigdy by sie nie ruszył.. stojan indukuje czyli wytwarza pole magnetyczne. to tak na marginesie..
Silnik na jałowym biegu ma 737 obr i to bez obciązenia ..a przesunięcie faz zawsze będzie występowało w takim układzie chyba że sczęsciem trafimy akurat na ten moment ze się pokryja..1 na 1000 załączeń może..
Ktoś zapytał ja napisałem..
I jeśli ktoś tu z czytajacych załatwi tę sprawę elektrycznie w 100% bez udaru nawet minimalnego to powinien kwalifikować się na Nobla..
Bo nieda się tego zrobić..
Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 23:18 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

:D Cześć. Wpadło mi do głowy, iż udar można w sposób płynny zniwelowac mechanicznie, przez proste sprzęgło hydrauliczne. Po załączeniu generatora do sieci mozna przeniść napęd " na sztywno" w celu wyeliminowania uślizgu sprzęgła. To tylko taka idea nigdy tego nie widziałem. Moim zdaniem powinno byc skuteczne i b. płynne.

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 23:38 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam
szam 1953 no właśnie o tym pisałem wyżej..
że taka możliwość jest ..ale to zawodne urządzenie a dotego napewno drogie..wiem coś o tym..
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1