Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2007, 20:01 
zaawansowany elektrowniarz

Wszystko dobrze jak ktoś ma kase to można sie bawić, ale MELODY doliczyłeś koszt wyciągania tego i wkładania z powrotem po wezbraniu rzeki, bo jak nie to ino raz Ci to zdmuchnie!!!

PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2007, 20:59 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Mnie najbardziej podoba sie DO NABYCIA RÓWNIEŻ UDZIAŁY W SPÓŁCE ZAJMUJĄCEJ SIĘ BUDOWĄ I EKSPLOATACJĄ ELEKTROWNI WODNYCH (pakiety udziałów od 50.000 PLN).

PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 08:58 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

W styczniu była seria dyskusyjna na temat tej elektrowni i wtedy szam też poruszał sprawę spiętrzenia wody. Woda wcale nie musi być spiętrzona aby nieść energię, wystarczy aby miała prędkość. Też po to sie piętrzy nie aby piętrzyć tylko aby to piętrzenie przerobić na prędkość. Czy woda wylatująca z sikawki ma spiętrzenie? a energie ma. Statki mają moc kilku MW i to jest po to aby pokonać to spiętrzenie które sie przed nimi tworzy? te 0,5 m? Szam zrewiduj poglądy. Są turbiny akcyjne i reakcyjne.
Co do finansowych propozycji Melod'ego to :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 18:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

narek napisał(a):
W styczniu była seria dyskusyjna na temat tej elektrowni i wtedy szam też poruszał sprawę spiętrzenia wody. Woda wcale nie musi być spiętrzona aby nieść energię, wystarczy aby miała prędkość. Też po to sie piętrzy nie aby piętrzyć tylko aby to piętrzenie przerobić na prędkość. Czy woda wylatująca z sikawki ma spiętrzenie? a energie ma. Statki mają moc kilku MW i to jest po to aby pokonać to spiętrzenie które sie przed nimi tworzy? te 0,5 m? Szam zrewiduj poglądy. Są turbiny akcyjne i reakcyjne.
Co do finansowych propozycji Melod'ego to :roll:

:D Cz. Narek bilans energii jest nieubłagany e=mv2/2. Policzmy więc dla przepływu 1000l/s oraz prędkości v=1 m/s , daje to nam 0,5 kW energii (500 W). Oczywiście o ile bedzie mozna cała energie kinetyczną wykorzystać. Niestety w tym wypadku na cieku szerszym jak koło np. 2-3 krotnie, po zakotwieniu roweru z kołem prędkość wody przed kołem spadnie znacznie, gdyz wektor predkości wody zmieni kierunek duzo wczesniej przed przeszkodą ( nie wiem ile, to wymagałoby doswiadczeń), no ale załóżmy ze o 60 %. Wówczas na kole uzyskasz 0,4x500=200W enrgii mechanicznej. Załózmy sprawność ustrojstwa 70 %, moc elektryczna wynosiłaby wówczas 0,7x200=140 W. I TO SA MOIM ZDANIEM BARDZO OPTYMISTYCZNE ZAŁOZENIA, a to jest akurat tyke zeby akumulator podładować.

Pozdrawiam Szam.

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 03:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Zrobiłeś skrajnie niekorzystne założenia i wychodzi, że nic nie wychodzi. Sprawność całkowita wyszła ci ok 30%. A zrób założenia 1,5 m/s (jest to realne i często występuje) i sprawność całkowita 60% to wtedy wychodzi ok 1 kW na każdy 1mkw powierzchni zanurzonej. Zakładając, ze woda powróci do przebiegu laminarnego w odległości np. 8 m za kołem wiec na 100 m bystrej rzeki można ustawić 12 kół które nie są jakąś skomplikowaną konstrukcją.
Nie odnoszę sie bezpośrednio do realności elektrowni Melody ale chodziło mi tylko o ciągłe wracanie "szama" do tego powstającego spiętrzenia. A co do wektora prędkości to wszystko ma specyfikę i nie można czegoś co przepuszcza jednak wodę porównywać ze sztywną, nieprzepuszczającą przeszkodą ustawiona w poprzek nurtu.

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 12:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

narek napisał(a):
Zrobiłeś skrajnie niekorzystne założenia i wychodzi, że nic nie wychodzi. Sprawność całkowita wyszła ci ok 30%. A zrób założenia 1,5 m/s (jest to realne i często występuje) i sprawność całkowita 60% to wtedy wychodzi ok 1 kW na każdy 1mkw powierzchni zanurzonej. Zakładając, ze woda powróci do przebiegu laminarnego w odległości np. 8 m za kołem wiec na 100 m bystrej rzeki można ustawić 12 kół które nie są jakąś skomplikowaną konstrukcją.
Nie odnoszę sie bezpośrednio do realności elektrowni Melody ale chodziło mi tylko o ciągłe wracanie "szama" do tego powstającego spiętrzenia. A co do wektora prędkości to wszystko ma specyfikę i nie można czegoś co przepuszcza jednak wodę porównywać ze sztywną, nieprzepuszczającą przeszkodą ustawiona w poprzek nurtu.

:D Cz. Narek juz nie wiem jak tobie tłumaczyć. Specyfiką wektorów jest to że maja kierunek , zwrot i wartość. Więc jesli kierunek wektora predkosci ominie przeszkodę jaką jest koło to cała energia kinetyczna zawarta w wodzie przeleci jak przeciąg obok koła. Załozenie zrobiłem skrajnie korzystne , gdyz ten rowerek wykorzysta max 5-10 % energii kinetycznej wody. Jego sprawność może byc nawet 80 %, ale UWAGA,
80 % od 10 % energii wykorzystanej czyli faktycznie sprawność całkowita wynosiłaby ok 8 %. I OBY TYLE DAŁO SIE Z TEGO USTROJSTWA WYCIAGNĄĆ.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 20:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam
Szam ma rację. Nie chce mi się po raz kolejny przytaczać Szam'a uwag o specyfice wektorów. Założenia sprawnościowe są moim zdaniem również skrajnie korzystne. Ponawiam propozycję: zapoznajcie się z mieszadłami do oczyszczalni ścieków. Wejdźcie na strony internetowe producentów (w googlach można sporo znaleźć). Śmigła profilowane, średnice nawet do 3m. Mieszane (nadawana prędkość) olbrzymie objętości cieczy. Przepływ w rowie cyrkulacyjnym sięga kilku m3 na sekundę. Siła osiowa wymagana - spora. A moce mieszadeł? Kilka kilowatów...
Moim skromnym zdaniem cała ta zabawa niezbyt się opłaca...
Pozdrawiam
Maciek
PS. Od czwartku kopiemy kanał jak dobrze pójdzie... :)
PS2. Zna ktoś metodę np. iniekcji do gruntu, żeby nie trzeba było ścianek szczelnych stawiać????????:(

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 12:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

narek napisał(a):
majac taka rzeke z taka predkoscia czyli duzym spadem lepiej wybudowac tradycyjna elektrownie

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 22:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Bóbr, rzeka Bóbr lewy dopływ Odry, ok. 200 km długości. Widzisz szanse na jej przegrodzenie? a zakotwiczonych pływadełek zmieści się kilka tysięcy.
Co do samej elektrowni to widzę tam dwa koła bez wątpienia przeciwbieżne dla polepszenia wektorów.
Znam też dane Odry, spadek 10 cm/km a prędkość właśnie blisko 1,5 m/s, trochę kłopot bo żeglowna.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 22:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ja wciaz nie rozumiem o co ta dyskusja...sledze ja juz dlugi czas...i powiem jedno... jak ktos uwaza ze to DOBRY interes...bierz sie czlowieku jeden z drugim..i stawiaj takich 1000.... niech Polska bedzie w energie bogata...i nikt tu nie bedzie marudzil...jesli uwazasz ze to mozliwe, po co Twe slowa? Na co tracisz czas jeden z drugim? Idz i kup, nie przekonuj, ktorych przekonac sie nie da....

I Wy.. :P Ci ktorzy sceptycznie spogladacie...dajcie juz spokoj wektorom, pietrzeniom, efektywnosciom, i sprawnosciom... :) nie kupujcie...jesli nie chcecie...i zakonczmy raz q... na zawsze temat elektrowni melodego...czy roweru wodnego...jakkolwiek to zwal...tak wiec...zycze Zlotych jaj wszystkim zwolennikom...i wielkich oczu wszystkim sceptykom (sobie wlacznie oczywiscie) i zakonczmy juz ten temat...bo filozofia...w starozytnej Grecji modna byla......

GG: 3708469

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 23:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

ot własnie ...tak należy zrobić..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2007, 08:54 

Nareszcie BRACIA powrócili... i od razu zrobili porzadek...

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2007, 09:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ryszardz daj spokój… przecież tak jak Flooder pisze to jest bez Sensu ..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 07:13 
jestem tu nowy

Witam,
Ciekaw jestem, :?: czy Lcf_ obejrzal ta mala elektrownie? Zrobiles jakies zdjecia, Lcf_?

PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 09:30 

Toż to rewelacja! Postanowiłem spuścić u mnie na rzekę trochę takich tratew z kołami, kilka powyżej i kilka poniżej elektrowni bo co to za różnica, za wylotem turbiny prąd jest nawet silniejszy. Dziwne że jeszcze nikt na to nie wpadł. Już lecę do tartaku po stosowne deski. A wogóle to wydzierżawię parę kilometrów rzeki od MZMiUW i spławię ich kilkaset jedna za drugą. Co wy na to?

PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 09:30 

Toż to rewelacja! Postanowiłem spuścić u mnie na rzekę trochę takich tratew z kołami, kilka powyżej i kilka poniżej elektrowni bo co to za różnica, za wylotem turbiny prąd jest nawet silniejszy. Dziwne że jeszcze nikt na to nie wpadł. Już lecę do tartaku po stosowne deski. A wogóle to wydzierżawię parę kilometrów rzeki od MZMiUW i spławię ich kilkaset jedna za drugą. Co wy na to?

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 13:10 
jestem tu nowy

markm napisał(a):
Witam,
Ciekaw jestem, :?: czy Lcf_ obejrzal ta mala elektrownie? Zrobiles jakies zdjecia, Lcf_?

Witam po dosc dlugiej nieobecnosci. Tak bylem na prezentacji, mam kilka swoich zdjec, ale na stronie Melody'ego sa filmiki z dzialania tej elektrowni KLIK. Zamontowane bylo to co prawda prowizorycznie, bo nie bylo zadnych pozwolen, ale powiem Wam, ze to kolo z lopatkami ma spora energie/momen, za zadna cholere nie szlo zatrzymac tego kola, a probowalismy w 2 chlopa. Takze te zalozenia, ze z tego kolo da sie uzyskac 200W to chyba ktos tu na forum zle policzyl, tamto kolo wytwarzalo ok. 2,5-3kW

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 14:32 

art. 31 ust. 2 ustawy Prawo wodne mówi, że kożystanie z wód nie może powodować m.in marnotrastwa energii wody,a po obejrzeniu tych filmików ma się wrażenie że zwykłe koło wodne podsiębierne na dużooo większą sprawność. Wydaje mi się, że te 2,5 - 3 kW to duża przesada.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 14:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cz. UUUUUU! na 3- cim filmiku, chłopak 1 ręką zatrzymał elektrownię.
Słaba dzisiaj ta młodzież. :mrgreen:

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 17:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Halo? Roweru wodnego o ktorym tu od poczatku byla mowa za Boga tam nie widac...czy moze ja mam dzis jakas niespotykana dotychczas zacme na patenty? :D Podpisuje sie pod wypowiedzia WodniakaRZGW. Wszystko w temacie. Mowia ze "Z g... bata nie ukrecisz" a ja powiem ze "Z g... pradu nie nakrecisz"

GG: 3708469

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1