Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: kredyt
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 19:43 
z jakiego banku(czy instytucji) wziasc kredyt na zakup mew?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 12:37 
Site Admin
Site Admin

...wziąć.... :oops:

Z banku ochrony środowiska, krótko BOŚ 8)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 22:05 
dzieki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2004, 20:37 
zaawansowany elektrowniarz

Nie zapominajmy o Eko Funduszu tez mozna cos wyszarpac od nich

PostNapisane: sobota, 6 marca 2004, 12:39 
dlaczego nikt nie podpowiada aby spróbować wsparcia z funduszy Unijnych , czy to nie możliwe ???????? :?:

PostNapisane: sobota, 6 marca 2004, 12:43 
oczywiście chodziło mi o budowe od podstaw , anie kupno gotowej

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 marca 2004, 13:54 

Oczywiscie ze mozliwe ale nie liczyl bym na te fundusze zabardzo. W chwili obecnej powstalo duzo firm oferujacych uslugi w zakresie pomocy przy pozyskiwaniu funduszy unijnych.

Jedna rada to taka, ze zanim im cos zaplacisz za ta pomoc to sie dowiedz szczegolowo jakie sa mozliwosci praktyczne a nie tylko teoretyczne.

Radze zwrocic uwage na to kto moze byc dostawca podzespolow i wykonawca. Czy przy okazji otrzymania dotacji elektrownia nie bedzie kosztowala sporo wiecej. Mozliwe ze kasa z UE zrekompensuje ta roznice i jeszcze cos sie zarobi. Pozatym UE dziala na zasadach zwrotu a nie wyplaca wczesniej gotowki (no moze w kilku przypadkach - mozna pobrac zaliczke), czyli na cala inwestycje trzeba miec odrazu srodki finansowe a dopiero potem mozna sie starac o zwrot. :cry:

PostNapisane: niedziela, 7 marca 2004, 12:03 
czy znasz kogoś komu się udalo pozyskać fundusze z UE ????
sugerujesz że mogą narzucić dostawce turbiny i reszty ze swojego kraju??

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2004, 11:47 

Według mojego rozeznania tak właśnie jest, ze preferowane są produkty z krajów unijnych. Dopuszczane są również produkty polskie lecz muszą posiadac odpowiednie certyfikaty i akredytację unijną. Z tego co wiem nie ma chyba w Polsce producentów turbin spełniających te warunki dlatego nasze produkty są około 3-5 razy tańsze. Nie zawadzi dowiedzieć się nim sporządzi się wniosek ( koszt sporządzenia wniosku ok. 3,5 tys zł ).
Należy pamiętać , że przyjęcie samego wniosku i przydzielenie dotacji nie gwarantuje w 100% pozyskania pieniędzy jeśli nie zostaną spełnione dokładnie wszystkie warunki narzucone przez fundusz. Nie czarujmy się Unia nie rozdaje pieniędzy za darmo i najczęściej muszą one wrócić do niej w innej postaci. Znam kilka osób którzy podjeli starania lecz nie znam nikogo kto otrzymał taką dotacją.

PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2004, 13:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

znacie ten konakt?:
www.fww.org.pl/polski/mew/mew.htm
Fundacja Wspomagania Wsi z Warszawy.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 22:38 

Odnośnie postu Lukaszena.Rzeczywiście to prawie najlepsze żródło kasy
bo oprocentowanie pożyczki od sierpnia ub.roku wynosi O%. Karencja 1 rok,spłata do 6 lat./Bez zbędnej biurokracji,potrzebne tylko jakieś sensowne zabezpieczenie/. A prawie najlepsze dlatego, bo lepsza jest darmowa kasa
czyli unijne eurosy.Przećwiczyłem temet jeszcze przed zaanektowanie Nas
przez unię jewropejską i żałuję tylko jednego - że wnioskowałem o zbyt mało.Jest zupełnie tak jak pisze Kwadrat tylko że na odwrót.W każdym razie w przyszłym roku buduję kolejny obiekt w całości za eurosy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 14:01 

Ciszesz sie ze jest jakas osoba ktorej sie udalo wyrwac troche kaski unijnej.
Jesli to mozliwe to podziel sie z nami swoimi doswiadczeniami w tej drocdze:
- czy pomagalo ci jakies biuro (jesli tak to jakie)
- jak mozna wiedziec to jaki obiekt powstal za pieniadze UE (jakie turbiny, generatory, ...)
- za co mozna uzyskac zwrot z UE podczas budowy MEW

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 21:40 

Dobra, ale jutro.Dzisiaj po bardzo ciężkim dniu pracy na obiekcie jestem zajechany jak koń po westernie.Dobranoc się z Wami.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 13:09 

Dobra trzymam za slowo bo jestem bardzo ciekawy tej drogi

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 16:00 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ja również, choc jestem jeszcze "w polu". Prawde mówiąc troche sie już pogubiłem. i dalej nie wiem od czego tak na prawde zacząć.
POZDRAWIAM!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 22:43 

No to do roboty.Najprościej będzie mi odpowiedzieć na sugestie Kwadrata.Owszem Unia Jewrpejska promuje "swoich"producentów ale teraz my też do nich należymy, choć i przedtem nie było z tym problemu.Turbiny dla mnie wykonała frma lokalna i nawet nie z branży turbiniarskiej /co niestety odbija mi się czkawką/ a więc o certyfikatach nie ma mowy.
Sporządzenie wniosku nie kosztuje nic /prócz lekkiego obrzęku mózgu/ , chyba że zlecisz to pośrednikowi. Ja jednak wyszedłem z założenia, że o swojej inwestycji najwięcej wiem ja sam. Tę wiedzę musiałbym przekazać pośrednikowi a on wpisałby ją do odpowiednich rubryk i wystawiłby rachunek na ? zł. Wszystkie niezbędne formulaże jak Wytyczne dla wnioskodawcy, Wzór wniosku o dotację, Studium wykonalności i jeszcze parę innych ściąga sie z internetu i w owych wytycznych zawarta jest cała instrukcja postępowania.Następna ważna sprawa. Każda instytucja rozdzielająca eurosy / w moim przypadku Agencja Rozwoju Regionalnego/ ma sztab swoich ludzi, którzy biorą kasiorkę /z budżetu/ za pomoc i doradztwo przy wypełnianiu wniosku.Również przed i po złożeniu wniosek jest sprawdzany pod względem poprawności formalnej. Nie twierdzę, że to praca lekka,łatwa i przyjemna bo pytania potrafią być infantylne ale jest to do przejścia. Jeżeli dotacja bedzie przyznana możliwe jest otrzymanie 50% zaliczki lub też refundacja po zakończeniu zadania, ale mając przyznaną dotację nie jest problemem kradyt inwestycyjny nawet w komercyjnym banku.Trzeba szybko wykonać zadanie i z dotacji spłacić bank.
Są różne programy pomocowe /dla rolników , małych przedsiębiorstw/Ja korzystałem z PHARE 2000. Teraz funkcjonuje np Sektorowy Program Operacyjny - Wzrost Konkurencyjności Gospodarki 2004-2006. W tej chwili jestem na etapie opracowywania dokumentacji na kolejny obiekt co może potrwać do roku a bez kompletu dokumentów z pozwoleniem na budowę włącznie nie ma co szukać dotacji.Mam więc czas na zorientowanie się i znalezienie takiego programu gdzie dotacja na 'zieloną energię' bedzie wynosić 70%.Dzisiaj szperałem w internecie /bo mnie do tego zmusiłeś/ i jeszcze takiego ciekawego programu chyba nie ma ale takie informacje gdzieś wyczytałem.
Odnośnie mojej inwestycji - była to rozbudowa elektrownii o dwie lewarówki fi 1000 x 34 kW każda do pracy okresowej przy zrzutach wody ze zbiornika retencyjnego.Generatory - zwykłe silniki asynchrony.Może nawet zrobię kilka fotek i umieszczę na stronie bo Admin coś nie może się doprośić o prezentację obiektów a szkoda bo byłoby jeszcze ciekawiej.
Skończyła mi się Wena.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 września 2004, 10:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dzięki serdeczne!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 września 2004, 21:58 
jak czytam te wiadomości to jest już na pewno "jutro" i dalej nic a jestesmy wszyscy ciekawi jak wyrwac kase z uni . czy te wybudowane obiekty to lewary pod Wrocławiem?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 20:12 

Gościu E-11.Wydaje mi się, że np.Lukaszen zrozumiał gdzie jest unijna kasa i jak ją 'wyrwać'.Teraz informacja specjalnie dla Ciebie.Koncypuję, że jesteś z okolic Wrocławia a więc adres dla ciebie:Agencja Rozwoju Regionalnego Wrocław 50-062 Pl.Solny 16 tel 71 344 56 41 II piętro,
drzwi po prawej, biurko po lewej.Tam jest uijna kasa i czeka żeby ją wyrwać.
Co do Twojego ostatniego pytania - potwierdzam.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 23:03 
Dzieki za wypracowanie - jescze jedno pytanie jesli to nie jest tajemnica ile tehj dotacji dostales, a i jak dlugo to trwalo po zakonczeniu prac.

Wiem ze to dwa pytania ale trudno, nie ma lekko :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1