Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 21:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: liczniki
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 19:51 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dziekuje wszystkim bez wyjatku!Bo przeciesz kazdy ma troche racji.
Wiem juz napewno ze Enion zachowal sie zgodnie z prawem bo legalizacja licznikow wyszla juz dwa miesiace temu i sam na wlasny koszt zalozyl swoje inne z aktualna legalizacja.Zalozyl je jednak na chwile bo wlasnie dalej chce zebym w trybie pilnym zalozyl swoj jeden licznik.
Trodno powiedziec z kad nagle egzekwowanie ustawy z przed roku ale mysle ze jak mam liczniki z legalizacja (a wlasciwie Enion je ma)to prpblemu z odlaczeniam Mew nie bedzie.
I tak mam umowe z Enion do konca wrzesnia i w nowej pewno bedzie ze teraz to ja jestem wlascicielem licznika(w ich stacji?)Narazie musze dojsc z kad ten pospiech i termin wymiany na koniec sierpnia a nie wrzesnia.

dwa zdania o licznikach:
-jeszcze nie dostalem oferty od Elster Kent Metering Sp.zo.o
-ale od Landis+Gyr Sp.zo.o za ZMD410CT44.0000.00 wychodzi 1470 netto plus 270 legalizacja plus 280 parametryzacja.

Nie wiem na ile jest lepszy A1500-W041-741-osl-0000o-itd ale jak widac po podanej cenie kolegi jest duzo drozszy(dzieki za podanie ceny!

Pozdrawiam Wszystkich!
Dzieki!

Robert Mieszala

Tytuł: Re: liczniki
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 21:35 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:dffa621862="mieszala5"]Dziekuje wszystkim bez wyjatku!Bo przeciesz kazdy ma troche racji.

[b:dffa621862] I tak mam umowe z Enion do konca wrzesnia [/b:dffa621862]i w nowej pewno bedzie ze teraz to ja jestem wlascicielem licznika(w ich stacji?)Narazie musze dojsc z kad ten[color=red:dffa621862] pospiech i termin wymiany na koniec sierpnia a nie wrzesnia[/color:dffa621862]

Pozdrawiam Wszystkich!
Dzieki!

Robert Mieszala[/quote:dffa621862]

Kurde, Robert jak jeszcze raz dopiero na końcu napiszesz wszystkie istotne informacje - to następnym razem nie ręczę za siebie. :D
Pamiętaj ,że ja tu przez Ciebie prawie na wojnę poszedłem z niejakim Willim.

Przecież to jasne,Jeżeli we wrzesniu wychodzi Ci umowa z energetyką to oni chcą w nowej umowie wpisać ,że liczniki sa własnością Twoją i jakiego typu będa to liczniki.Od końca sierpnia do września mają na to(nowej umowy wypisanie) miesiąc.Norma urzędnicza.

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 22:29 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

ja sie dziwie dlaczego liczniki z odczytem satelitarnym a nie np gsm/modem. Sprzed do transmisji satelitarnej kosztuje mase kasy - sprzet, koncesja od urtip, lacze sat.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2005, 00:25 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Chyba masz rację,że chodzi o gsm/modem - pewnie się Willi przejęzyczył.
Teoretycznie to możliwe (przejęzyczenie)
ale praktycznie?.... :mrgreen:
A my za nim.

Piomika

Tytuł: licznik
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2005, 16:35 
zaawansowany elektrowniarz

Trochę racji Willi ma, ale nikt nie zwrócił uwagi na gloryfikację energetyki, chyba jest jej etatowym pracownikiem.
Szanowny Willi nie znasz przypadków uchylania zaskarżonych decyzji przedsiębiorstw energetycznych? wielokrotnie działania energetyki były niezgodne z decyzjami Prezesa URE a Sąd Antymonopolowy karcił ich za niewłaściwe interpretacje prawa.

Tytuł: Liczniki
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2005, 18:11 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Piomika Przepraszam!
Brak praktyki w przekazywaniu tego rodzaju informacji.
W sumie to i tak do pewnych wnioskow doszedlem dzieki waszej dyskusji na forum!
Pozdrawiam!
Robert

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2005, 22:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ok. Robert.

Albert - też tak czułem ,że Willi może być z energetyki. :wink: Ale bo to Ci się przyzna? :mrgreen: .Choć twierdzi ,że instytucja poważna - to wstydzić się chyba nie było by czego , a dobrze by było mieć porządną wtyczkę... :mrgreen: Ale nie sądzę żeby był z energetyki -byłby bardziej zorientowany z licznikami "stelitarnymi" i .... załatwił by se legalizacje zamiast wymiany :mrgreen:

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2005, 20:49 

nie prcuje w energetyce!!! i wcale tego nie żaluje, ale o drugiej w nocy i po paru browrkach to zbyt skomplikowane rozpisywać się o szczegółach przekazu sat.
Jeżeli przyczyniłem się do rozciągnięcia dyskusji to dobrze .
ale czasami mnuie też ponosi gdy bubek z energetyki nic nie chce mi wyjasnić tylko odsyła do sterty przepisów , ajak do nich zajdziesz tosą bardzo zajęci piciem kawy .
piomika kiedy ty znajdujesz tyle czasu na forum , gadulec z ciebie nie ziemski !~1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Albert - slyszałem otych zaskarżonych decyzjach , ale ile to się ciągnie czasu , załatwianie formalności z MEWą zabiera ok 2 lata i kiedy jest się po wielu mękach przy końcu to się nie ma ochoty na sądy , a jeśli ma się zamiar załatwiać następną MEW- ke to lepiej się dogadać niż drzeć koty

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2005, 01:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Faktycznie pisłeś ten post o 2 w nocy. :D O tej porze to, albo życie jest piękne , albo.... znów nic z tego nie wyszło. Chyba wiesz co mam na myśli. Tak że,nie ma problemu.Wszystko się wyjaśniło i jest ok. :wink:

Kiedy w takim razie planujesz odpalenie MEW-ki?

Pozdrawiam.Piomika

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2005, 12:33 

Z poodu tej dyskusyi doszedłem do wniosku /choć myślenie ostatnio mnie trochę boli/, że niekorzystne jest dla mnie rozwiązywanie/ w celu dostosowania do noweli pr.energ./ aktualnie obowiązującej umowy / gdzie właściecielem pomiaru jest ZE/ lecz jej aneksowanie.
Wydawa mi się, że wtedy będą mogli mi naskoczyć.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2005, 13:38 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[b:9d99ec6bef]A na co oni będą mogli naskoczyć panu Majstrowi?[/b:9d99ec6bef]

Oni będą mogli naskoczyć panu Majstrowi na.....Wężykiem Jasiu,wężykiem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1