Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 14:59 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Piomika czy ja kiedyś kogoś zrobiłem w balona :twisted:
Łukasz naśmiewał się ze mnie z pomysłu o parolotni czy lotni nie wiem juża ,po roku czasu przyznał mi racje że to dobry pomysł.
tak więc niech się Szam śpieszy bo jak leśnicy wytną tego dęba to nigdy lewego kanału nie znajdzie :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 20:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Ależ skąd E-11.! To musiało być z mojej strony małe przejęzyczenie.
Wiadomo przecież ,że oboje należymy do poważnych ludzi i zawsze piszemy na serio. :mrgreen:

Piomika

P.S. Ale Ci się fartneło z tym listem poleconym.Przynajmniej masz jeden problem z głowy. A swoją drogą to co za czasy nastały ,żeby dokonywać takich kombinacji przy załatwianiu sprawy urzędowej.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 21:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cześć :D Właśnie wróciłem znad rzeki, penetrowałem "z buta " ok 5-6 km w góre. Sytuacja wygląda tak:
1/ jest duża niecka , wokół rzeczki zarośnięta 30-40 letnimi olchami w pasie ok 10-50 m po obu stronach, niecka ma ok 6-7 ha pow. myślę ze to dawny teren zbiornika retencyjnego, obecnie za pasem olch pastwisko
2/za niecką po obu stronach rzeczki na łąkach liczne rowy melioracyne wypełnione wodą, biegnące prostopadle do nurtu , róznej długości i szerokości
3/ powyzej niecki suchy, szeroki, pogłebiający się , zarosniety drzewami kanał, nie zakończony zastawką, połączenie kanału z rzeczką zasypane i zarośniete krzakami oraz olchami, lekko grząskie dalej zupełnie suche.
Kanał ma połączenie z rzeką główną, więc pewnie jak pisał Mpoplaw, dawny przeciwpowodziowy
[b:c9196c7b6d]I tu juz nie wiem :oops: , czy tymi rowami ( pkt.2 ) może uciekac 3/4 wody?
Moim zdaniem te rowy stabilizują przepływ[/b:c9196c7b6d] Napiszcie bo z emocji zwieracze mi puszczą :oops:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 22:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam! A w którą stronę płynie woda w tych rowach ? W stronę rzeczki czy odwrotnie - to masz odpowiedz na Twoje pytanie. Tylko mi nie mów ,że nie sprawdziłeś :D

Pozdrawiam .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 22:23 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam! A w którą stronę płynie woda w tych rowach ? W stronę rzeczki czy odwrotnie - to masz odpowiedz na Twoje pytanie. Tylko mi nie mów ,że nie sprawdziłeś

Pozdrawiam .Piomika

Woda w rowach stoi niestety i nie umiem tego zinterpretowć :( :oops:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 22:40 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

To nie jest w takim razie przyczyna ubytku wody w Twojej rzeczce.
Żartowałem oczywiście z tymi piaskowcami ,studniami i kretami.I muszę Ci to przyznać - [b:15d03e17a1]zniosłeś to dzielnie[/b:15d03e17a1].
Gorzej było z Mpoplawem o którym wiem ,że lubi pisać i to szczególnie rano i którego bez Jego wiedzy wręciłem w te krety.
[b:15d03e17a1]I za to Cię Mpoplaw serdecznie przepraszam[/b:15d03e17a1]
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to ,że czas jest wakacyjny a na forum nuda.....

Wracając do Twojego tematu Szam bardziej przychylił bym się do hipotezy ,że być może miejscowi rolnicy korzystają z wody w rzeczce do nawodnień i wtedy to żaden problem bo możesz ich zdyscyplinować mając pozwolenie wodnoprawne.
A jak nie .. to taki urok tej rzeczki. W każdym razie Mpoplaw dobrze Ci radzi - zrób pomiary przepływu na jazie / bo piszesz ,że jest piętrzenie 2 m/ i wstaw do tego kalkulatora przepływów . Będziesz miał w miare precyzyjne wyniki przepływów . Oczywiście pomiary zrób wielokrotnie / przed deszczem , po deszczu /

Pozdrawiam i powodzenia bo wzieło Cię na całego.Piomika

P.S. I oczywiście " melduj" o postępach w realizacji własnej MEW

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 23:15 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

bo wzieło Cię na całego.Piomika

:D Mnie wzięło juz 3 lata temu , miałem kase tak z 200, chciałem pomnozyc na giełdzie, żeby zrobic cos większego. Teraz wcieło kase i Land rovera, ale syndrom powraca, Az sie tego boję, bo chce za wszelką cenę :?
Wracając do rzeczki, pomiar byłby nieobiektywny, bo spietrzenie jest w postaci rumowiska, 2m to różnica obecna górnej i dolnej wody. Niestety przekroju nie można dokładnie zmierzyć bo próg jest z kamieni.
Jak działało to podobno było 3m. Po zniwach chłop ma powiedziec czy sprzeda, na moja intuicje ze wskazaniem na tak. Do tego czasu musze
wiedzieć co z tą wodą, no i jeśli tak to poszukać kilkadziesiąt kilo kasy :D
ALE KASA TO TYLKO STAN UMYSŁU MYŚLĘ :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 08:05 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Daruj sobie to miejsce dobrze ci radzę, od jakiś 2 tyg. nad polską intensywnie pada wszystkie rzeki są wypełnione wodą, a ten twój siurek nadal wyschnięty. Coś tam jest nie tak. Albo ci się pomyliło albo to nie jest ta rzeka ze zlewnią 200 Km2. Może czas na mapę wojskową :?: popatrz dokładnie czy to jest na pewno ta rzeka :?:
I jeszcze jedno rzecza z 1000 l/s nie zarasta, tylko siurki maja tak mało wody że zarastają.

BTW rolnik i tak ci nie sprzeda bo: dopłaty z UE, bo wybory idą, bo UFO, itp.

erata: zmieniłem metry do miało być litry

Ostatnio edytowano piątek, 12 sierpnia 2005, 08:17 przez mpoplaw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 10:00 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Cześć :D !!! Rzeczka na pewno jest właściwa, z atlasu hydrologicznego oraz innych żródeł (internet), RZGW itd. zlewnia ponad 200 kmkw.
A z rolnikiem sprzeda lub nie z rozmów wskazanie na tak :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 10:16 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[b:41220b703f]Szam - coś mi się wydaje ,że Ty nakręcisz temat na forum / :D wakacyjny czas/ [color=red:41220b703f] i próbujesz z nas zrobić jeleni?[/color:41220b703f][/b:41220b703f]

Czy się mylę? :mrgreen:
Podaj tą stronę w internecie gdzie znalazłeś dane o zlewniach i dorzeczach rzek? :mrgreen:

Na wszelki wypadek gdybym się mylił napiszę tak ;
1. Ta Twoja rzeczka ma jakąś długość. Istnieje chyba jakiś punkt z progiem w którym możesz wykonać pomiary ilości wody. Jesli poniżej Twojego miejsca ktoś ma już młyn lub elektrownię to masz dojście do wiarygodnych przepływów.
2. Nie sądze ,żeby jakiś kanał młynówki zabierał Ci wodę - bo zawsze wpada on spowrotem do rzeki a jak znalazłeś rzekę to i znalazł byś kanał.

Pozdrawiam .Piomika
P.S. Jesli był to wakacyjny żart - to przynajmniej napisz w czyim wydaniu... :mrgreen:[color=red:41220b703f][/color:41220b703f]

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 12:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam - coś mi się wydaje ,że Ty nakręcisz temat na forum / wakacyjny czas/ i próbujesz z nas zrobić jeleni?

Jeszcze raz Czesć!!! :D TO NIE JEST WAKACYJNY ŻART :(
Strony w internecie nie mogę podać bo Sherlockholms natychmiast znajdzie rzekę :D Podam inne żródło Atlas Hydrologiczny Polski , wydanie z 1983 r, pow. zlewni potwierdzona w innych póżniejszych publikacjach w internecie , ostatnia którą znalazłem z 2004r.
Być może już w weekend chłop powie "sprzedaję, nie sprzedaję" lub że nie miał czasu podjąć decyzji z powodu żniw. Jak tylko będę miał przedwstępną umowe sprzedaży z zadatkiem natychmiast podam lokalizacje i zamieszczę zdjęcia ( jeszcze nie wiem jak to sie robi, ale myslę , że sie da) :D
Aha! jeszcze jedno, po co wyżej byłby ten kanał p.powodziowy uchodzący do rzeki głównej? ( teraz suchy i zarośnięty). Tam musiało dawac min 1000l/s myślę
Q to woda gdziś musi sie znależć, prędzej czy póżniej, więc jeśli będzie tak od chłopa [b:93cb953240]TO I TAK TO KUPIĘ [/b:93cb953240], choćby 5 kW dawało na początek :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 12:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ale Cię Szam-ie zakręciło. Tak trzymać :mrgreen:

To nie jest żaden kanał p powodziowy. Tylko albo młynówka po której nie ma śladu młyna albo starorzecze tej rzeczki. Być może kiedyś tamtędy płyneła ale ją melioracja lub Niemiec kiedyś " wyprostowała"

Pozdrawiam.Piomika

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

To nie jest żaden kanał p powodziowy. Tylko albo młynówka po której nie ma śladu młyna albo starorzecze tej rzeczki. Być może kiedyś tamtędy płyneła ale ją melioracja lub Niemiec kiedyś " wyprostowała"

:D I tu myse że trafiłeś, Piomika jestes WIELKI :D Brak śladów zasuwy, gruzów , dróg itp. w miejscu odejścia kanału wskazuje że masz rację :D
Pisz prosze jesli Tobie cos wpadnie do głowy, co z tą wodą q....?

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:05 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D P.s. ostatniej wypowiedzi, sprawdze co było przy ujściu tego kanału do rzeki głównej, może jakieś ślady zostały. Oczywiście dam znac natychmiast :D

Pozdrawiam. Szam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Aż się wstydzę że pomyliłem dęby z olchami a cała rodzina do 3 pokolenia ze strony ojca to stolarze :oops: .
Mpoplaw skąd ty wziąłeś 1000m3/s myślałem że pierwszy raz się pomyliłeś a Ty dalej piszesz o 1000m3/s.
Szam zerknij w mapę czy gdzieś powyżej nie ma stawów rybnych może tam zabierają wode, miałem kiedyś taką sytuacje że z 1m3 zabierali 0.7m3 płynęło to na stawy i wracało do rzeki kilka kilometrów dalej. oczywiście wracało nie w całości.
Może jeszcze jedno piszę teraz tak trochę na ślepo , wspomniałeś że wzdłuż rzeki jest jakiś stary kanał przyjżyj się może odnowienie tego kanału dało by ci większe korzyści niż odnowienie jazy (pisałeś że to rumowisko). Sprawdź różnice poziomów ewentualnego wlotu kanału i wylotu.
Acha już ktoś ci to pisał u góry w prawym rogu jest ikonka [color=blue:65489d2bfd][b:65489d2bfd]"zmień"[/b:65489d2bfd][/color:65489d2bfd] i tam się edytuje posty, syndrom to Ci na oczy też się rzucił :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 21:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D :D :D

[quote:14e10e9772="e-11"]Aż się wstydzę że pomyliłem dęby z olchami a cała rodzina do 3 pokolenia ze strony ojca to stolarze :oops: .
Mpoplaw skąd ty wziąłeś 1000m3/s myślałem że pierwszy raz się pomyliłeś a Ty dalej piszesz o 1000m3/s.[/quote:14e10e9772]

E-11- Szam wprawdzie tego nie napisał ale on [b:14e10e9772]kupuje od rolnika młyn z tym francisem[/b:14e10e9772] więc chyba nie jest zainteresowany młynówką - bez młyna - nawet jakby tam spad był o 0,5m większy

Szam - jesli chcesz się coś więcej dowiedzieć o " swoim" francisie to musisz podać średnicę wirnika / z [b:14e10e9772]kalkulatora [/b:14e10e9772] , który jest na tym forum możesz w przybliżeniu oblczyć spodziewaną moc dla "twojego' francisa / ale musisz pamiętać ,że moc jest obliczona dla kaplana i nalezało by ją pomnożyć przez wsp. ok. 0,8

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:14 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cześć!! A więc po kolei:
on kupuje od rolnika młyn z tym francisem więc chyba nie jest zainteresowany młynówką - bez młyna - nawet jakby tam spad był o 0,5m większy

:D Cześć!! A więc po kolei:

1/ z tego kanału spadek jest na 100% wiekszy o ok o,7m min bo wpada do rzeki głównej ok 1-1,5km niżej,obecnie teren lasów państowych więc chyba nie do łykniecia
2/rzeczywiście w gre wchodzi kupno młyna z kanałem odprowadzajacym oraz teren pod zbiornik retencyjny (niecka po stawie)
3/moze jutro uda mi sie sprawdzic ujscie tego kanału (starorzecza?) do rzeki głównej
4/ ikonke [b:56dbf94bf8]zmien[/b:56dbf94bf8] widziałem, byłem pewien ,że służy do zmiany tekstu, spróbuję może tym razem uda sie zacytować
5/ CIESZE SIE , ŻE PISZECIE, WIELKIE DZIEKI, LICZE NA SPOTKANIE JESLI UDA MI SIE KUPIC

Pozdrawiam Szam

P.s. napiszcie po kolei klikam zmien i co dalej, nie dość że Jelen jestemto jeszcze to :oops:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

P.s. napiszcie po kolei klikam zmien i co dalej, nie dość że Jelen jestemto jeszcze to :oops:[/quote]

:D Juz wiem , a ile stresów :oops:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[color=red:3f5e32b618]:D Juz wiem , a ile stresów :oops:[/quote][/color:3f5e32b618]

nie wiem jak to zrobic żeby białe tło było:( :oops: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 23:15 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Widzisz Szam-ie troche poklikałeś / bo nie umiałeś edytować tekstu , nie wiedziałeś ze jest funkcja [b:2e4c4d2e92]zmień[/b:2e4c4d2e92], ale już wiesz , jest jeszcze funkcja [b:2e4c4d2e92]cytuj[/b:2e4c4d2e92] i wtedy ukaże Ci się białe tło/ a już zostałeś [b:2e4c4d2e92]młodym elektrowniarzem[/b:2e4c4d2e92].
Aż strach pomyśleć co to będzie jak kupisz ten młyn :mrgreen:

Teraz ja mam do Ciebie pytanie; [b:2e4c4d2e92]Wyliczyłeś już ile wyciągniesz na francisie przy spadzie 2,7 m i przełyku 400l/s ?[/b:2e4c4d2e92]

Piomika

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1