Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ZACZEŁO SIE
PostNapisane: sobota, 16 lipca 2005, 23:44 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

zaczeło sie!!!! ZE Koszalin zorganizował spotkanie z MEW na temat co bedzie sie działo od 1 .10 2005 ze świadectwami pochodzenia . Rozwiązana z nami obowiązującą umowe za obopulną zgodą na dzień 30 .09.2005 w miedzy czasie ZE ma przysłać projekt nowej umowy i proponowanej cenny za 1 kw to jest za brudną energie i za świadectwo pochodzenia cena za 1 kw jest do negocjacj z ZE Koszalin .PANOWIE I TAKIE MOJE PYTANKO JAK WASZE ZAKŁADY ENERGETYCZNE JAKIE SĄ PROPOZYCJE Z ICH STRONY ??? chce sie zorjentować co proponują inne ZE jak pojade na negocjacje nie chce sprzedać sie tanio . [size=18:327a3738bd][/size:327a3738bd]

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 11:22 
jestem tu nowy

Witam!
Dowiedziałem się wczoraj, że koledzy z ZE Słupsk już podpisali 265zł wchodzi w to 118 zł /MWh za energię i 147 zł za wartość materialną wynikającą ze świadectwa pochodzenia! Mieli 220 zł/MWh i sam zakład podniósł im bez targów sam z siebie (cud?) od stycznia na 265, a teraz podpisali tą cenę na następny rok. Ciekawe co w Gdańsku, bo tam mieli 285, a przecież to jeden koncern ENERGA? ZE Koszalin zaprasza na negocjacje 28 lipca. Ja radzę nie spieszyć się, czekać nic nie podpisywać! Dla członków TR MEW ma kontrakt na wartość materialną wynikającą ze sprzedaży ŚP np. kontrakt 3 letni (Słupsk podpisał roczny!)170 zł za ŚP od ręki w miesiącu zgodnie z fakturą do ZE, a po sprzedaży ŚP ne giełdzie przez firmę tj. ok. po 5 miesiącach (ŚP wydawane raz na kwartał + miesiąc wg prawa ma URE i Giełda Energii i w 5 miesiącu sprzedaż) 40% z różnicy pomiędzy ceną sprzedaży, a 170. Czyli na dzień dobry co miesiąc zgodnie z fakturą ilość wyprodukowanej energi x 118 + 170 (czyli 288) plus po 5 miesiącach 40% z różnicy np cena sprzedaży 220 (cena zastępcza to 240) 40% z różnicy 220 - 170 to 20, więc cena łączna 308zł/MWh. Firma daje te same gwarancje co ZE, przejmuje wszystkie obowiązki i koszty wynikające ze sprzedaży ŚP na Giełdzie Energii.
Członkowie TRMEW mogą podpisać umowę z firmą (udział znaczny ma w niej PSE) w drugim dniu zjazdu Towarzystwa 3 września. Tak , że jest jeszce czas!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 08:58 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:ba148fe401="vodnik"]Witam!

Członkowie TRMEW mogą podpisać umowę z firmą (udział znaczny ma w niej PSE) w drugim dniu zjazdu Towarzystwa 3 września. Tak , że jest jeszce czas!
Pozdrawiam[/quote:ba148fe401]

Janusz - napisałeś ważną informację ,że na zjeżdzie będzie można podpisać umowę na sprzedaż swiadectw pochodzenia , podałeś termin zjazdu /02-04.09.2005/ ale podaj jeszcze gdzie się on odbędzie? Czy tak jak w zeszłym roku w Grudziądzu?

Pozdrawiam . Piomika

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 11:48 
jestem tu nowy

Witam!
Tak Zjazd odbędzie się w grudziądzu. Wszelkie informacje na stronach www.trmew.pl już wkrótce. Członkowie z końcem tygodnia otrzymają biuletyn i zawiadomienie.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 11:22 
jestem tu nowy

Witam.
Byłem na kilku negocjacjach w ZE i zauważyłem ciekawe przypadki, wynikają one chyba ze zniewolenia, wychowania w socjaliźmie, płaskostopia, czy czegoś tam jeszcze. Zawsze walczyłem o możliwość sprzedaży mojej energii temu kogo ja wybiorę i wreszcie jest taka możliwość! I co? Ano nic, zdecydowana większość właścicieli mewek pozostaje na pasku swoich ZE! Dobrowolnie dają się ograbiać, bo jak to inaczej wytłumaczyć? Mnie kiedyś w szkołach uczono, że 2 jest większe od 1 i lepiej zarobić więcej niż mniej (nie ma tu cienia pazerności, ale tylko to mi się słusznie należy). Prosty przykład rachunkowości w MEW o średniej mocy : np 35 KW średnio miesięcznej mocy (nie piszę o mocy instalowanej, a osiąganej), daje produkcję rzędu 24.500kWh miesięcznie, od tego 0,5 % składki na TR MEW to 28 zł/miesiąc ZE Koszalin płaci 0,23 zł/kWh co daje kwotę 5.635 - 28 = 5.607zł. przychodu. TR MEW proponuje podpisanie umów z niezależnym operatorem (na tzw świadectwa pochodzenia) z tymi samymi gwarancjami co daje ZE! i jest to łączna cena minimalna 0,31 zł/kWh, co przy w.w produkcji daje kwotę 7595 - 28 = 7.567 zł/mc, różnica to 1960 zł/mc razy rok... Zdecydowana większość w ZE Koszalin podpisała umowy na 118 zł/MWh energii plus za świadectwo pochodzenia 112zł/MWh!!!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 11:36 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Podejrzewam Janusz ,że nie mieli świadomości tego ,że mają wybór.
To nie jest broń Boże krytyka ,ale informacja o możliwości wyboru umów z TRMEW ukazala się ostatnio i chyba tylko w internecie / na portalu MEW/
A nie każdy ma dostęp do internetu.
Poza tym zakłady energetyczne już na początku roku podsuwały do podpisania "korzystniejsze" umowy.

P.S. :D A swoją drogą to te socjalistyczne szkoły niezle uczyły ekonomii....

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 12:49 
jestem tu nowy

Witam.
Co najlepsze, to na spotkaniu w Koszalinie, gdzie było 22 elektrowniarzy, ja głośno mówiłem o propozycji TR MEW tuż po spotkaniu i zainteresowały się tylko 2 (słownie dwie) osoby! Nie bardzo "łapię" o co tu chodzi.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 19:17 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:f448c22081="vodnik"] Zdecydowana większość w ZE Koszalin podpisała umowy na 118 zł/MWh energii plus za świadectwo pochodzenia 112zł/MWh!!!
Pozdrawiam[/quote:f448c22081]po roku sie obudza z reku w nocniku

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 19:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:3d3b19fdb8="vodnik"]Witam.
Co najlepsze, to na spotkaniu w Koszalinie, gdzie było 22 elektrowniarzy, ja głośno mówiłem o propozycji TR MEW tuż po spotkaniu i zainteresowały się tylko 2 (słownie dwie) osoby! Nie bardzo "łapię" o co tu chodzi.
pozdrawiam[/quote:3d3b19fdb8]

Nie , no to teraz nic nie rozumię.
Może liczą ,że ZE Koszalin im coś w przyszłości dorzuci?
[b:3d3b19fdb8]Może wypowie się ktoś , kto jest z ZE koszalin i podpisał z nimi umowę[/b:3d3b19fdb8].Zdaje się ,że Pan KAWA jest z ZE Koszalin.

Wydaje mi się ,że oferta MEW jest atrakcyjna a i razem można więcej wywalczyć i to nie tylko w cenie ale też w przepisach prawnych czy lobbing'u.
Jedno jest pewne - to już przestaje być " Towarzystwo Wzajemnej Adoracji" [color=red:3d3b19fdb8][b:3d3b19fdb8]bo korzyści są większe od kosztów [/b:3d3b19fdb8][/color:3d3b19fdb8]

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 22:10 
jestem tu nowy

Witam
Kiedyś pisałem że jestem już prawie emeryt i chyba tak jest, nie chcę już uszczęśliwiać na siłę. Ja sobie poradzę, rząd też będzie miał ciepłe bułeczki (czy ktoś pamięta min. K?). Cieszę się, że będzie zjazd wyborczy, bo już mnie nikt nie wybierze, nie dam nabrać się po raz kolejny, że Towarzystwo wzywa "larum grają!" - ja straciłem słuch.
Vodnik schodzi na dno! Amen! Proszę o ciszę>
pozdrawiam
j.w

Strefa czasowa: UTC + 1