Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 09:17 
jestem tu nowy

Jestem przed rozprawą o pozwolenie wodno-prawne mam negatywną opinię wędkarzy, czy mogą zablokować mi otrzymanie pozwolenia wodno-prawnego.Zarząd Melioracji,gmina i konserwator zabytków jest na tak.Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w walce z rybakami

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 09:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

mówisz o przepływance dla ryb żeby mogły się poruszać w górę rzeki ?? zagwarantuj im to w operacie wodno prawnym i po sprawie, to jest jedyne co mi się nasuwa w związku z wędkarzami.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 13:05 
jestem tu nowy

Projekt przepławki mam.Tylko im chodzi o to że zmieni się charakter rzeki z górskiej na nizinną i zakłóci to życie ryb łososiowatych i takie tam dyrdymały.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

u to ja jestem z nimi nie ma to jak pstrąg świeżo wędzony z prawdziwie czystej górskiej rzeki, mniam palce lizać

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 15:33 
jestem tu nowy

nie są to dyrdymały i jeśli tak będziesz podchodził do tematu to nigdy nie zaznasz spokoju ze strony wędkarzy przecierz oni też płacą na utrzymanie tej rzeki i zależy im aby była jak najbardziej atrakcyjna a zmiana charakteru z górskiej na nizinną to prawie zagłada pstrągów na tym odcinku może zapewnić im jakieś zarybienia pstrągiem w innych miejscach, odcinek spokojniejszy zarybić szczupakiem przez przekazanie dotacji PZW na zarybienia napewno da sie wypracować jakiś kompromis który zapewni spokój obu stronom
powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 16:20 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Nie wiem czy to aż taka dotkliwa zmiana! Jeśli chodzi o zmianę z górskiej na nizinną, na jakim kawałku to się stanie..<lol>
Ja mam MEW nad rzeką nizinną a jakoś to łososiom i pstrągom nie przeszkadza..
Niestety rzesza wędkarzy czytaj w większości kłusowników i zaśmiecaczy rzek niepodobna się że ktoś mógłby niedaj bóg coś zrobić bez ich zgody..Twór podtytułem PZW dawno powinien zostać zlikwidowany! To moje prywatne zdanie, choć sam wędkuje..
Pozdrawiam

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 23:15 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

A ja z innej beczki . Czy poznałeś podstawę prawna ich udziału w postępowaniu wodnoprawnym, mają status strony? Śmiem wątpić. Czasy iż traktowali cieki jako swoją własność już minęły i czas im oraz urzędnikom starostw to uświadomić. Najważniejsze jest stanowiska administratora cieku :!: a nie użytkownika. Nie daj się szantażować, nie ty jesteś od budowy przepławek (bynajmniej nie w całości) jak i nie należą im się żadne wydumane odszkodowania (narybek).Poczytaj inny post kolegi o haraczu, który dał sobie wcisnąć, aby szybko (ostatecznie katastrofalnie dla mew-ki) uzyskać tzw. pozwolenie wodnoprawne. :!:
Status górskiej jest jak zwykle w "papierach" PZW ,niech poprą to opinią kompetentnych osób lub zapisem prawnym bo jak o nasze mewki chodzi to płatne ekspertyzy za ekspertyzą. Chcą statusu górskiej,to niech zgodnie z k.p.a przedstawia DOWODY w sprawie a nie enigmatyczne stwierdzenia "górska i już".
I bez przesady, że oni płacą na utrzymanie TEJ rzeki. Zgarną haracz od "frajerów" z mew-ek i wykazują jako swoje działania a później larum "my zarybiamy ! "

Strefa czasowa: UTC + 1