Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 10:34 
jestem tu nowy

Jestem po rozprawie o uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego na której wędkarze zablokowali mi uzyskanie pozwolenia w Starostwie.Odwołałem się do Urzędu Wolewódzkiego. Czy mogą zablokować mi otrzymanie pozwolenia wodno-prawnego. Zarząd Melioracji,gmina i konserwator zabytków jest na tak.Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w postępowaniu
z wędkarzami.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 20:25 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

na jakiej podstawie zablokowali ??

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 21:19 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

pytaj alberta, w nowym prawie wodnym "moczykije" są stroną _ niestety, jaka rada? Nie ma! Trzeba polubić wędkarzy...brrrr! Albo rybki, albo...

PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 09:03 
jestem tu nowy

Projekty przepławek projektant wykonał dwa, żaden niestety nie pasował wędkarzom. Chodzi im o to aby na tej rzece więcej elektrowni nie powstało to było główne wytłumaczenie wędkarzy, gdyż zakłóca to rytm biologiczny rzeki dodam że teraz na progu nie ma przepławkia ryby żeby pokonać ten próg musałyby mieć skrzydła.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 10:24 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Czegoś nie rozumiem.
Jeśli na rzece jest próg wodny to po co ty w postępowaniu wodno-prawnym występujesz o budowę progu wodnego z przepławką :?: Nie możesz wystąpić o pobieranie wody przed progiem i spuszczanie jej za progiem :?:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 18:38 
zaawansowany elektrowniarz

Ja przy Pozwoleniu miałem podobny problem, tylko z użytkownikami łąk: otóż oznajmili oni że się nie zgadzają ponieważ od stacji tranformatorowych i linii wysokiego napięcia będą im padać krowy, trawa nie wyrośnie itp. Skończyło się odwołaniem do wojewody i pozwolenie dali. Teraz jednak problem się pojawił na nowo - mam koncesję i pozwolenie, a niedawno pani w gminie skoczyła na mnie że ja nie mogę uruchomić bo nie mam decyzji o warunkach zabudowy (jak załatwiałem pozwolenie to nie była taka decyzja potrzebna) a Pozwolenie Wodnoprawne jest wobec tego NIEWAŻNE 8O . Prawdę mówiąc olałem gminę i oddaję już do sieci. A gmina zrobiła mi decyzję w której nakazali mi między innymi bzdurami budowę przepławki. Decyzę oczywiście unieważniłem w Kolegium Odwoławczym i robię swoje dalej. Obawiam się jednak że Pan Wójt tak tego nie zostawi. Co mi grozi :?: i ewentualnie jak się bronić :?: Dodam że obiekt istnieje od 1936, modernizacja polegała na remoncie urządzeń, nawet przyłącze do transformatora i rozdzielnie były bo młyn przygotowywano do napędu elektrycznego.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 08:38 
jestem tu nowy

Nie wiem czy wiesz mpoplaw przy wszystkich nowych inwestycjach z mew
daleko nie zajedziesz bez przepławki a nie mogę dlatego że młyn zanjduje się na kanale młyńskim w bok od rzeki.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 09:32 

[quote:55d4e97ab2="poter"]Nie wiem czy wiesz mpoplaw przy wszystkich nowych inwestycjach z mew
daleko nie zajedziesz bez przepławki a nie mogę dlatego że młyn zanjduje się na kanale młyńskim w bok od rzeki.[/quote:55d4e97ab2]

Bzdury wasz mość piszesz :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 22:20 
jestem tu nowy

Suse podziel się swoją "mądrością" maiłem trochę do czynienia z wedkarzami jak wiesz coś ciekawego to napisz. Powiedzieć że ktoś bzdury ktoś pisze to byle ..........potrafi, ale napisać coś mądrego nie każdy.

Strefa czasowa: UTC + 1