Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 19:17 
zaawansowany elektrowniarz

Znalazłem materiały na temat świadectw
http://ekoswiat.pl/st.php?id=72
Cos prostymi słowami
Mi sie to nie podoba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 15:39 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Może i to spowoduje, że cena zielonej energii będzie większa ale kiedy? Szkoda że ten kto pisał tamten artykuł nic nie powiedział ile kosztuje rejestracja na TGE, bo z tego co kiedyś się orientowałem to na dzień dobry trzeba wyłożyć 2000 zł za nic, a potem jeszcze trzeba zapłacić maklerowi za transakcje. Czy to będzie opłacalne? Myślę, że tak (w późniejszym terminie) jak się wszystko rozkręci, ale na początek niestety trzeba będzie wyłożyć kasę. Więc dopóki wszystko nie zacznie działać jak należy ostrożnie bym podchodził to tej giełdy.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 18:13 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dzisiaj otrzymałem z TGE login i hasło. Jestem już w rejestrze. Do tej pory nic nie płaciłem. Pierwsze moje świadectwo będzie na giełdzie dopiero w lutym (za IV kwartał 2005r.). Jakie będą opłaty to podaje załącznik nr 1 Regulaminu Rejestru Świadect Pochodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 18:23 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

podwineła mi się ostatnia kartka Regulaminu. Paragraf 34 ostatni cytuję: "Przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się wytwarzaniem energii elektrycznej w odnawialnych źródłach energii o łącznej mocy elektrycznej nie przekraczającej 5 MW są zwolnioe z opłat"

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 13:28 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Skoro tak jest to widocznie musiałem coś pomylić ale jeszcze to sprawdzę

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 12:16 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Może czegoś nie rozumiem ale zanlqazłem na tej stronie taką wiadomość
http://www.polpx.pl/main.php?index=213&show=42&lang=pl

Cytuję

"[b:0b147eb332]WNIOSEK o nadanie statusu Członka Towarowej Giełdy Energii S.A[/b:0b147eb332].

Zgodnie z Regulaminem Towarowej Giełdy Energii S.A. stronami transakcji zawieranych na giełdzie mogą być wyłącznie podmioty, które zawarły z Giełdą umowę o członkostwo i zostały dopuszczone do działania na giełdzie przez Zarząd Giełdy
.........................

· kopia potwierdzenia przelewu Opłaty od Wniosku na konto Towarowej Giełdy Energii SA w kwocie 2.000 PLN + VAT. "

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 22:19 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Żeby sprzedawać Śp na Giełdzie nie musisz być jej członkiem. Wystarczy , że będziesz w ich rejestrze. Żeby być członkiem Giełdy chyba nie wystarczy wpłacić 2000zł, trzeba spełniać dodatkowe warunki (np posiadać maklera). Śp możesz sprzedać na Giełdzie lub na transakcjach pozasesyjnych. Polega to na tym, że wcześniej się umawiasz, że swoje Śp sprzedajesz konkretnemu nabywcy za konkretnie określoną cenę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 22:59 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

http://www.tge.pl/main.php?lang=pl&index=246&show=194

drugi podmiot do obrotu naszymi Śp na Giełdzie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 13:17 
jestem tu nowy

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum. Nie mam MEW ale zawsze interesowałem się OZE. Stąd jestem i będę działał :)

A słyszeliście o rozwiązaniach handlu prawami majatkowymi oferowanych przez firmę ELBIS :?: TUTAJ można conieco o tym poczytać.

EDIT:
Znam człowieka, który sprzedał tam wszystkie swoje prawa majątkowe z całej rocznej produkcji za 0,193zł za sztukę. Oprócz tego może nadal sprzedawać energię do swojego zakładu energetycznego.
Pozdrawiam
Bartek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 14:09 

No właśnie w tej chwili /12.12.05 godz.13. do 14/ odbywa się pierwszy przetarg PM na poee.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 00:52 

No właśnie. Trochę się zdziwiłem jak przeczytałem posta AndrzejaM. Ja też zarejestrowałem się już na giełdzie i na razie wygląda na to że jest OK. Z tego co się orientuję to świadectwa za 4 kwartał 2005 będą już rozliczane na nowych zasadach, zarejestrowane będą chyba w drugiej połowie stycznia a w tym okresie cena będzie mizerna, żeby wyrwać przyzwoitą cenę trzeba by czekać pod koniec pierwszego kwartału 2006, to oznacza że aby sprzedać swiadectwa z paźdź.list. i grud. będę musiał czekać prawie pół roku. Nie ukrywam że taka perspektywa nie napawa mnie optymizmem.
Ci z forumowiczów którzy są członkami TRMEW dostali z pewnością oferty POLENERGII, co sądzicie o tej ofercie? Warto się w coś takiego pakować? Może podpisać na rok lub trzy, okrzepnąć trochę, rynek się ustabilizuje i wtedy zacząć działać na własną rękę?

Strefa czasowa: UTC + 1