Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 17:15 
zaawansowany elektrowniarz

Nie ma sprawy. Popracuję wieczorem.
Ten pomysł jest bardzo stary. Jest to odwracalna pompa. Wpiszcie w googla "silniki wiatrowe" Tam jest stronka o takim zastosowaniu pomp napędzanych wiatraczkiem. Duży przełyk, spora skuteczność.
A TAK W OGÓLE TO ŚUBA JEST ODMIANĄ RÓWNI POCHYŁEJ!!!
Czemu tamto - tak a moje - nie?!
Bo równia niemioecka?!!!

żartowałem! żartowałem!
Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 17:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Adam masz bracie Klasę przez duże K.

Powiem tak: niemieckie Nie , Twoje Tak
Tak w ogóle to zastanawiałem się czy nie pokasować tych swoich postów , bo za ostro zareagowałem.Ale nie wiem jak by to przyjął Admin i forumowicze.
Chyba Admin powinien mi wprowadzić 24 godzinną blokadę na odpowiedz na nowe posty. Bo reaguję zbyt impulsywnie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 17:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Nic nie kasuj! Bo są potem niedomówienia, są odpowiedzi na Twoje posty, które znikają. Juz dwa razy kasowałeś.
Szkoda, że nie poznałeś Adama osobiście, ciekawa postać z bogatym doświadczeniem i poczuciem humoru.
Piomika, kiedy kończysz budowę swojej MEW i gdzie ona jest, może jakieś uroczyste przecinanie wstęgi urządzimy?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 18:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Sasza - dopiero zaczynam.Czuj się zaproszony na przecięcie wstęgi ale do tego jeszcze daleka droga. Chyba szybciej spotkamy się na jakiejś kolejnej imprezie to se pogadamy o mojej elektrowni i o Twojej!!! .Pamiętaj!!!. Na razie wolałbym nie zdradzać lokalizacji bo nie chcę się" dekonspirować" , choć to nie jest żadna tajemnica. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 23:41 

Witam

Bo to było tak: Dawno, dawno temu... jeden ideolog pewnej niepopularnej ideologii powiedział, że jak się nie ma co się lubi to trzeba tak jak się da.
I jeden z licznych instytutów wymyślił TB6, TB8. Woda też była potrzebna, albo też było jej za dużo. Zawsze trzeba ją było popchnąć dalej.
Robili to tak:
[img:3da5cad1c0]http://members.lycos.co.uk/xxxjubyxxx/slimak1.jpeg[/img:3da5cad1c0]
[img:3da5cad1c0]http://members.lycos.co.uk/xxxjubyxxx/slimak2.jpeg[/img:3da5cad1c0]

Link do strony:
http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... rbiny.html

Teraz te Niemce (Niemiec- osoba, z którą nie sposób się dogadać) robią to tak:
[img:3da5cad1c0]http://members.lycos.co.uk/xxxjubyxxx/wasserkraft1.jpg[/img:3da5cad1c0]
[img:3da5cad1c0]http://members.lycos.co.uk/xxxjubyxxx/wasserkraft2.jpg[/img:3da5cad1c0]

Link do strony:
http://51160.forum.onetwomax.de/topic=101080553307

Dobre – lepsze....
Adam_mk

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 09:14 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Mnie się ciśnie tylko jedna odpowiedź na usta, zbierzmy się do kupy i zacznijmy sami odlewać turbiny za powiedzmy cenę żeliwa i naszej wiedzy. Wykonanie samodzielne śruby będzie zawsze tańsze i mniej skomplikowane niż wszystkie inne pomysły.
BTW turbina śrubowa ma dwa łożyska a gumowy pomysł AdamaMK :?:
O ile zwiększy się ryzyko awarii przy podwojeniu części ruchomych :?:

Kto ma jakieś doświadczenie z dziedziny odlewnictwa :?:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 10:41 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

A ja podobne rozwiązanie jak zaproponował Adam widziałem kilka lat temu na w bibliotece w biuletynie patentowym. Tyle tylko że taśmociąg z kubełkami ustawiony był równolegle do powierzchni wody podobnie jak koło podsiębierne ale pracował na 50% swojego obwodu. Pomysł jak pomysł dobry jak każdy inny jeżeli tylko przynosi efekt a najlepiej z jak największą sprawnością. Jedyne co mi się nie podoba w takich rozwiązaniach to jest prędkość obrotowa z jaką dane rozwiązanie ma pracować bo może to być kilka obrotów na minutę. Jakie do tego jest potrzebne przełożenie? A na dodatek jak pisze Adam żeby wyeliminować odpowiedni naciąg gumy wystarczy zwiększyć średnice wałka na którym się to obraca, ale to z kolej wpłynie nam na zmniejszenie obrotów. Należy pamiętać, że jedno działanie może pociągać za sobą dodatkowo oprócz zamierzonego również inny skutek. Niemniej jednak życzę powodzenia :wink: w przedsięwzięciu i czekam na informacje o postępach w pracy i o cennych spostrzeżeniach i wnioskach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 11:27 

O obrotach sfer....
To jest tak: wałek nawrotny powinien mieć ok 33 cm średnicy. Taśma porusza się z prędkością "siurka" tj ok. 1m/sek. Z tego wynika, że wałek nawrotny (i zdawczy jednocześnie) powinien obracać się 3 razy na sekundę - co daje ok. 180 obr/min.
Średnica 33 cm to wiedza zaprzyjaźnionych taśmociągoznawców i typowymiar części zamiennych do tychże.
O łożyskach. Taśmociągi pracują latami w bardzo różnych warunkach. Porównywalnych do tu proponowanych. Ten problem został już dawno rozwiązany.
Adam M.
Mpopław
Zdarzało mi się i odlewanie. Wielokrotnie bywałem tam, gdzie to robią. Masz wzornik? Można by spróbować.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 09:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

tym się chwali slawu tutaj:
http://www.mew.pl/modules.php?name=Foru ... highlight=

do rozwiązania pozostaje tylko kwestia nachylenia łopat, Czy ktoś ma tabele nachylenia łopat turbiny do spadu na stałą ilość wody :?:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 11:43 

Odnośnie tych podajników ślimakowych to tu : http://www.ritz-atro.de/
TO JEST OPATENTOWANE przez tą firmę!!!! Fotki z niemieckiej fory są o.k. lecz niemiaszek łże : nie zrobił tego sam !
W 2002 otrzymałem ich ofertę na 2 takie rozwiązania:
zapytanie ofertowe: h= 10,80m ; Qmin= 0,40m3/s max= 2,5 m3/s
oferta : ślimak o śr. 2200 [mm] długość = 18,56m , waga :!: =15000 kg , kąt nachylenia 30 stopni
wyniki:
h optimal=9,38 m ; Qmax= 1,248 m3/s, obroty 29,68[1/min] ; moc na wale = 97,32[kW] : na zaciskach generatora 86,08[kW] sprawność = 85% :?:
Zażądałem krzywych i tak przy Q=0,76m3/s 85% a przy 0,12m3/s naciągane 60% ,krzywa gorsza od śmigła!!!

Projekt 2:
h=5,20m Qmax=0,90 min=0,08 m3/s ( 4 kanistry wody :mrgreen: ) Qśred= 0,42 m3/s
Oferta:
ślimak fi= 1300 mm ; d= 11885 mm waga 13800 kg
h opti.=4,72 ; Q max=0,405 m3/s ; obroty 42,23 1/min ; moc na wale = 16,38 na zaciskach 13,56 sprawność 80%
sprawność Q=0,48 80% Q=0,08 m3/s 55%

Przeczytali ze zrozumieniem :lol: no to ceny(ślimak,sprzęgło,przekładnia,generator,automatyka el. ) odbiór w Rzeszy ,realizacja 4-5 mc zaliczka 50% do 14 dni od podpisania umowy etc. pozycja 1 - 108.164,00 eurogroszów za moc instalowaną ! 110kW
pozycja 2 - 38.077,00 eurogroszów za instal. 15,33 kW

Dla porównania na czeskim kaplanie rurowy poziom (komplet,projekt,dostawa,montaż, 2lat gwarancji,etc.) 105.000 eu moc instal 165 kW, to zamawiam :D
a na siurka turbinę robię sam docelowo mini kaplan horyzontalny w ślimaku [w innych postach o niej pisałem i nie nękajcie mnie postami o dokumentację i prototypy (trochę to kosztowało czasu i kasy mojej rodziny) na razie śmigło z pojedynczą regulacją kierownicy , jak się sprawdzi dam znać w dziale SPRZEDAM TURBINE/Y
A na strumyczki lub małe spady zastanówcie się nad turbiną tz. turecka, arabska
(nie mylić z walaskiem) o sprawności 50% -65%
WSZYSTKO JUŻ WYMYŚLONO, ZMIENIA SIĘ TYLKO SPOSÓB ZASTOSOWANIA :lol:
P.S idę polerować łopaty :twisted:
P.S Teorię zostawcie jajogłowym , praktyka,praktyka
Cze,
Admin jak wkleić foty ??

Adam_mk jak ci ten francis z fotek się nie nada, chętnie "łyknę" turbinkę z wirnikiem w przedziale wirnika 250-350 mm

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 02:32 

Wszystko do rozważenia, ale jeszcze mam parę rzeczy do sprawdzenia na tekiej (tej) turbince. Po prostu - wielu rzeczy jeszcze nie wiem (nie jestem pewien).
O ślimaczkach. Weź ołówek grubości 1/2m. Owiń go wielokrotnie trójkątem o przyprostokątnej 9m i dostaniesz takiego ślimaczka jak na rysunku i fotce. Rozwiń to i zobacz kąt takiej równi. Zmierz długość przeciwprostokątnej. Jeszcze raz przeczytaj mój gumowy pomysł i oblicz sin 30 stopni. Targając tonę wody w ślimaczku uzyskasz składową napędzającą mnożoną przez 0.5. Jako napęd to pomysł średni. Jako pompa - to bardzo dobry. Pewnie, że każda, nawet trochę nieudana turbina będzie lepsza. Jak się wpatrzyć - to widać.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2005, 13:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Adamie, napisz mi proszę jak będzie wyglądać współpraca gumy z wałkami?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2005, 13:22 

Koło nawrotne górne (jednocześnie zdawcze) powinno być gumowane. Stosuje się specjalne mieszanki gum na podkładzie poliestrowym (lub kevlarowym) fakturowane w kostkę. Daje to efekt bieżnika opony samochodowej - usuwanie wody i drobnych zanieczyszczeń. Guma do gumy ma kolosalny współczynnik tarcia. Przemiany termiczne przy tak małych obrotach nie zachodzą (nie zamienia się na ciepło w stopniu rozwulkanizowującym powierzchnie). Pozostałe wałki mogą być gołe, ale to oznacza grzechot przetaczających się mocowań kubełków (łbów śrub) po ich powierzchni. Lepsze są gumowane bo cichsze i niewiele droższe.
Pozostałe wałki (poza górnym nawrotnym) to jedynie konstrukcja wsporcza, usztywniająca i kształtująca tę "równię pochyłą". Jak to działa, to widać w każdym taśmociągu. Polecam materiały do obejrzenia z kopalni odkrywkowej węgla brunatnego, piaskowni, wielu kamieniołomów (dolomitu) czy kopalni węglowych (transport powierzchniowy). To bardzo stary, znany i dopracowany sposób transportu mas.
Pozdrawiam Adam M.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1