Dzień dobry, mam możliwość zrobienia mini elektrowni. Coś tam już poczytałem ale pojawiło mi się sporo pytań. Wiem, że to nieładnie pytać o tyle rzeczy , w stylu ,że ja pytam niech ktoś za mnie odwali całą robotę. Jednak wiem ,że gdy ktoś ma już doświadczenie w danej dziedzinie to jest to dla niego proste, albo może przynajmniej wskazać pomocne materiały z których można skorzystać. Dlatego pytania które zadaję wynikają z faktu, że po prostu nie znalazłem na nie satysfakcjonującej odpowiedzi lub po prostu nie wiem jak się za nie zabrać. Mam do dyspozycji – mały zbiornik wodny (pomieści ok . 3750 m^3 ,długość ok. 60 m, szerokość ok. 25 m , średnia głębokość ok. 2,5 m ,w miejscu gdzie woda wypływa(z mnicha) - głębokość ok. 3 m. przez jakieś 10-15 m (od tego miejsca w głąb zbiornika) ). Dopływ do tego zbiornika z tego co mierzyłem jest na poziomie ok. 2l/s (wiem to bardzo mało). Jednak pomyślałem sobie , że prąd jest mi tam tylko potrzebny w chwilach gdy tam się będzie , jakieś światła, nagłośnienie, drobny sprzęt elektroniczny. Dlatego też w czasie potrzeby użycia prądu woda mogłaby spaść do poziomu np. ok 1,5 m. a potem by sobie mogła w spokoju nalecieć, gdyby prąd nie był potrzebny stąd też ciśnienie wody może mogło by być wystarczające do wytworzenia prądu. Daję też taki poglądowy bardzo uproszczony rysunek. Na razie jest tam tylko rura do oprowadzania wody do rzeki , dlatego można ją wykorzystać lub dać jakąś nową oddzielną tylko pod prąd, bo zalewać planujemy dopiero za jakiś czas.
Tak więc pytania:
1. Jak to wszystko połączyć ze sobą (dobrać odpowiednio): dobór prądnicy, średnicę rury, ewentualnej turbiny itd. Żeby to było w miarę optymalnie dostosowane do siebie , od czego zacząć, obliczenia. Nie chcę oczywiście robić jakiegoś projektu naukowego tylko żeby to miało przysłowiowe ręce i nogi. Mam swoją jakąś wizje, że obliczyć ciśnienie (p=ρgh+p0), potem jaki by był przepływ w rurze od danej średnicy , na tej podstawi dobrać prądnice, jednak jak to wszystko połączyć. 2. Czy jest sens kupować jakąś turbinę (jak tak to jaka by była odpowiednia) czy lepiej zrobić coś samemu w stylu koła napędzającego młyn. 3. Jak obliczać przepływ (ciśnienie, prędkość) w rurze wiedząc , że słup wody nad odpływem ma taką wysokość , czy wystarczy tu skorzystać ze wzoru na ciśnienie hydrostatyczne (jeśli tak to jak mając ciśnienie, średnicę rury obliczyć przepływ w rurze (l/s)). 4. Czy przy takim przepływie 2l/s (zakładając , że woda sobie spokojnie leci ) jest możliwość jakiegokolwiek wytworzenia prądu.
Sam też chętnie coś policzę, gdybym wiedział jakich wzorów użyć (coś tam znalazłem ale nie wiem czy ok), być może jest jakaś książka jak to połączyć albo był już jakiś taki post , a go nie znalazłem.
Z góry dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi , podpowiedzi, materiały itp
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|