Witam
Odwiedzam te forum od dłuższego czasu śledząc jego rozwój.Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami i pomysłami.Może na początek powiem coś o sobie.Interesuję się energetyką odnawialną od niemal najmłodszych lat.Kiedy runął poprzedni system i można było już mieć własną elektrownię zaczełem szukać i jeźdźić po opuszczonych miejscach pod MEW.Wtedy to były miejsca opuszczone i mało kto się orientował ,że można zrobić dobry biznes na tym.Niestety byłem jak się to mówi młody i głupi, nie miał nikt doradzić wspomóc a i wiedza była wtedy ograniczona w tym temacie.Ale ciągle śledziłem rozwój tego tematu,wreszcie gdy zaczełem szukać na poważnie miejsc pod MEW to okazało się ,że nie ma za wiele miejsc atrakcyjnych.A jeśli już są to zawsze coś jest w pszeszkodzie a to trzeba sypać kilometr wału ,a to działki rekreacyjne ,a to park narodowy a to wędkarze i tak dalej ,sami wiecie lepiej.Wreszci postanowiłem ,że spróbóję coś zrobić z elektrowni wiatrowych.Jestem w tej dobrej sytuacji ,że mam pole na suwalszcyźnie przez które leci linia 20kV,więc dwie rzeczy jakby mam z głowy tj. lokalizacja i dojście do lini jeśli nic nie stanie na przeszkodzie ,bo też jestem tego świadom.Np. kilkanaście kilometrów dalej chce jakiś inwestor postawić kilka wiatraków i mieszkańcy nie chcą się z godzić,bo np.będzie zaciemnienie ,albo będzie hałas ,bedą szpecić krajobraz itd.No ale zobaczymy ,na razie jestem na etapie mierzenia wiatru już mam pierwszy wynik ,wieje bardzo ładnie .Ale to dopiero jeden miesiąc ,a musi być przynajmniej 1 rok.Kiedyś nie chętnie patrzyłem na wiatrówki ,bo myślałem schematycznie jak większość ,zawieje nie zawieje.Ale wiatrówki mają tę przewagę ,że można w danym miejscu jeśli warunki są dobre to można postawić nawet kilka MW na małym obszarze,to ma ten plus.Co do pomiarów to już też mam pewne doświadczenia z kimś chętnie się podzielę jeśli ktoś zechce.Kupiłem maszt 40 m i okazało się ,że kupiłem bubel ,pękł przy stawianiu .musiałem awaryjnie zamontować na drzewie trochę niżej ale się mierzy.
Ale tak naprawdę patrzę z dużą nadzieją na inne źródło energi jakim jest woda jako paliwo.Jest wiele przykładów i przesłanek aby twierdzić ,że można stosować wodę jako paliwo.Oczywiście nie mam na myśli tradycyjnej eletrolizy,bo to bes sensu,ale można rozłożyć wodę nakilka innnych sposobów.Trzeba znaleźć odpowiednią częstotliwość aby rozbić na wodór i tlen.Sporo takich wynalazków już prawdopodobnie pracuje,szczególnie sporo dzieje się w USA lub Kanadzie.Mam kilka planów ,patentów z tego tematu,tylko niestety jest to w jęz.angielskim,z czym mam kłopot.No i niestety brak czasu na z konstruowanie czegoś z kartki pakieru,zajmuje to dużo czasu i nakładów aby coś odtworzyć z teorii.Dla zainteresowanych podam kilka ciekawych stron internetowych tak aby mogli sobie zobaczyć.Fajną stroną jest
www.eagle-research.com firma z Kanady ,zajmuje się właśnie produkcją elektrolizerów ,które produkują specejaly tzw.Gas Browna.Ma on bardzo ciekawe właściwoći np lepiej spala się paliwo w jego obecności ,można zespawać pręt metalowy z cegłą,topi nawet wolfram ,redukuje promieniowanie radioaktywne i jeszcze więcej.Następnym jest
www.jlnlabs.org ciekawa strona laboratorium ,odkrywa i i prowadzi badania nad darmowymi energiami.Fają stroną też jest
www.faraday.ru/index.html jest to stona rosyjska.Ciekawe ,że oferowali silnik ze zwykłym generatorem tzw agregat cena za 1KW $500 ,niestety nie wiem na czym działał.A pod tym adresem coś dla prawdziwych marzycieli eletrowniarzy
www.stardrivedevice.com dynamo,generator następnej generacji moc nawet kilkaset MW .Podobna strona wykorzystująca energię super magnesów wynalazcy Johna Searla
www.sisrc.com/b.htm również można uzyskać niewyobrażalne energie ,na razie mają sprzedawć walizkowe generatory o mocy 15 KW ciągła praca przez kilkadziesiąt lat.Ciekawa strona ze spisem innych lików
www.zpenergy.com oraz forum dyskusyjne na temat nietypowej elektrolizy
www.oupower.com/phpBB2/ ,i jescze jedna strona se spisem ciekawych odkryć i wynalazków
www.peswiki.com .
Było również kilka ciekawych stron "z darmową energią " ale już ich nie ma ,ciekawe dlaczego?,czy aby lobby paliwowo energetyczne skutecznie blokowało ?.Jeśli ktoś jak ja ma problemy z jęz. angielskim to jest program do tłumaczenia english translator wers.3.2
www.techland.com.pl ,można się zorientować o co chodzi.
Jest jeszcze ciekawa osoba polskiego wynalazcy ,bardzo mała znana polskiej nauce wręcz wyklęta ,dlatego nie znana.Nazywał się Franciszek Rychnowski ,był to polski Nikola Tesla ,był samoukiem .Jego prace mogły być rewolucyjne nawet na dzisiejsze czasy.Ale jak wspomniałem został zapomniany przez polską naukę.Jego głownym osiągnięciem było odkrycie i wyizolowanie energii z powietrza ,która nas otacza .Nadmienię ,że ta energia jest podstawą innych energi takich jak grawitacja ,światło ,elektryczność ,magnetyzm a przede wszystim życie ,bez której nie istniałoby.Zarzucie na wyszukiwarki jego nazwizko to trochę znajdziecie w internecie,on nazywał te energię eteroid ,dzisiaj na zachodzie nazywa się orgon,również możecie poczytać jakie niesamowite właściwości ma ta energia.
Uf ale się trochę napisałem,nawet chyba tak długiego wypracowania w szkole nawet nie napisałem w życiu
.Jeśli ktoś zechce to wszystko przeczytać ,albo nawet pomyśleć i podyskutować na któryś z powyższych tematów to będę w siódmym niebie .
A propo może ktoś z czytających to forum zna dobrze nagielski techniczny ,ma otwarty umysł i kum adobrze elektronikę ,może coś razem byśmy zrobili ?
Pozdrawiam serdecznie
zalan