Witajcie,
Jestem nowy na forum bo to moje pierwsze podejście do budowy mikroelektrowni wodnej. Właśnie kończę budowę domu na działce, na której znajduje się spory staw o powierzchni 1h. Staw graniczy ze sporym obszarem źródliskowym i jest stawem przepływowym, zasilanym kilkoma ciekami wodnymi. Jeden z cieków wodnych to strumień, z którego woda (90% przepływu) pobierana jest własnym jazem. Do tego staw zasila kilka innych strumyków oraz dwa źródła bijące z dna stawu. Nie licząc obszaru zasilającego źródła, zlewnia to kilka km^2, lecz o sporej retencji gdyż porośnięta jest w 99% lasem.
Przepływ na zrzucie ze stawu wynosi około 0.1 do 0.15m^3 na sekundę a piętrzenie to około 4.5m. Zasoby wodne są więc niezbyt duże, ale za to przepływy są bardzo stabilne w skali roku.
Samo uzyskanie pozwoleń nie będzie problemem, bo z tego co już się zorientowałem w urzędach, to biorąc pod uwagę że turbina zostanie zainstalowana na obecnym zrzucie wody ze stawu, dla którego wydano pozwolenie wodno-prawne, procedura wymaga jedynie zmiany istniejącego pozwolenia i przygotowania zmiany do operatu (max. 2 strony) a żadne parametry związane z gospodarowaniem wodą nie ulegają zmianie. Tu więc koszty będą praktycznie pomijalne
Zastanawiam się nad postawieniem mikroelektrowni wodnej, której moc będzie wynosiła około 2kw. Prąd będzie używany do własnych potrzeb (CWU w zimie, ogrzewanie niedużego basenu). W normalnych warunkach budowa takiej elektrowni byłaby nieopłacalna, ale biorąc pod uwagę moją sytuację wycena wygląda nie najgorzej:
- Koszty przygotowania zmiany pozwolenia - tylko opłata skarbowa. Zmianę operatu przygotuję sam;
- Projekt budowlany - ?
- Roboty ziemne - koszty paliwa i mojego czasu bo mam własną koparkę;
- Fundamenty i łoże turbiny - 2500 pln;
- Generator - 0 pln (mam zdemontowany z elektrowni wiatrowej. Leży i się kurzy);
- Turbina Archimedesa o długości 5m - 1500 pln netto
- Instalacja elektryczna itd - 2500pln.
Jeśli coś pominąłem to mnie poprawcie.
I tu pojawia się pytanie: gdzie można znaleźć wzory i inne dane do obliczeń turbin Archimedesa? Szukam od kilku tygodni i nic sensownego nie znalazłem