Turbiny śmigłowe mają wyższą sprawność optymalną aniżeli Kaplana. Jeśli wahania przepływu nie wymagają płynnej regulacji podwójnej (wieniec wirnika i wieniec kierownicy) i jeżeli oczywiście jest to energetycznie uzasadnione, to można stosować turbiny śmigłowe z regulacją pojedynczą (tylko wieniec kierownicy) lub/i poprzez odłączanie turbozespołów Ostatnio przekonaliśmy do tego rozwiązania dużego kanadyjskiego klienta przy wieluset milionowym projekcie. To jednak zależy od lokalizacji i raczej jest rzadkością.
Co do turbin bez regulacji wirnika i kierownicy dla małych elektrowni wodnych Voith od bardzo niedawna ma ciekawe opatentowane rozwiązanie o nazwie StreamDiver powstałe przy współpracy z siostrzaną firmą Kössler. Cały turbozespół wraz z generatorem synchronicznym o bardzo kompaktowej budowie jest zatopiony pod wodą. Nie ma w tym ani kropli oleju - zastosowano pełne uszczelnienie łożysk wodą, dzięki temu, że sam generator również wypełniony jest wodą. Można powiedzieć, że ponad wodę "wystaje tylko kabel". Regulacja może odbywać się poprzez odłączanie poszczególnych turbin, jak w temacie tego posta, lub za pomocą regulacji obrotów przemiennikiem częstotliwości. W tym drugim przypadku potrzeba oczywiście małego budynku gdzie stanie przemiennik częstotliwości. Generalnie jednak inżynier i manager produktu powiedział mi, że to jest rozwiązanie dla terenów o dużych restrykcjach środowiskowych, np. tam, gdzie należy wykorzystać istniejący stopień wodny. Daje się również wbudować w istniejące obiekty hydrotechniczne. Ale przy większych wahaniach przepływu, czyli w większości przypadków, bardziej jednak opłaca się hydrauliczna regulacja przepływu a nie odstawianie większej ilości nieregulowanych jednostek.
Tak jak pisałem wyżej, jest to stosunkowo nowe rozwiązanie i marketing nie zdążył jeszcze z opublikowaniem materiałów reklamowych na stronie internetowej. Jeśli kogoś interesuje więcej informacji, opis, zakres zastosowań, zdjęcia przykładowych rozwiązań, to dostałem oficjalny katalog w pdf, który mogę przesłać e-mailem. Proszę o info na priv. Tutaj na stronie nr 26 można znaleźć widok ogólny rozwiązania:
http://voith.com/en/Presentation_Voith_ ... e_2012.pdf