No bez przesady panowie, nie straszcie narka
. Przy opracowywaniu łopaty stosuje się tylko dwa profile : Gottingen 480 (GOE480) oraz najczęściej występujący NACA 23012.Tajemnicą firm jest technologia wykonania oraz rozwiązania synchronizacji sterowania skokiem. Sam od jakiegoś czasu trawię interesujący nas temat. Z przerwami(czas,dostęp do maszyn,etc.) opracowuję tani, względnie uniwersalny hydrozespół oparty na wirniku konstrukcji Kaplana o śr. 400 mm( w spirali), skierowany do zagospodarowania- najczęściej występujących- obiektów pomłyńskich do 25 kW. Prace są stosunkowo zaawansowane (dyfuzor,komora spirali,kierownica,etc -zeszły z "deski" w detalach)prototyp na śmigle, pozostał problem prostego a więc taniego w produkcji i eksplatacji,opracowania wirnika kaplana.
Pomysły mile widziane
Szkoda że admin nie pomyślał o możliwości zamieszczania plików na tym forum
umieściłbym rys.poglądowy jak również dane do wyliczania charakterystyki cięciwy profilu łopat turbiny a tak narek jak chcesz więcej danych,prześlę ci konspekt (angielski 2.5 mb) w temacie cię interesującym. Soft do modelowego projektowania łopat turbin: CFX BladeGen,można pobrać DEMO (ja mam orginal
) od znajomego inż. z kanady.
Może uda nam (?) się wreszcie doprowadzić do normalnych cen w tym kraju,dla przeciętniaków-pasjonatów mew-ek.
A bisnes to się robi obrotem a nie ceną panowie producenci,bo ileż wam zostało wielkich obiektów?!.
Mój :
[email protected] wpkontakt: SuSE
CDN...
P.S. i kolejny raz mnie poniosło