Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest środa, 21 lutego 2024, 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Turbina Kaplana
PostNapisane: piątek, 4 czerwca 2004, 20:20 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Chciał bym sam wykonać 3 turbiny Kaplana na różne parametry. Nawet regulowaną. Mam praktykę konstrukcyjną i dostęp do wielu technologii: obrabiarek numerycznych, odlewania metodą traconych modeli, dobry warsztat. Czy ktoś by mi podał gdzie znaleźć funkcje opisujące kształt łopatek turbiny? Ewentualnie inne przydatne dane, literaturę. Z góry dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 czerwca 2004, 16:57 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 661
Lokalizacja: kaszuby
Z tą funkcją to chyba będzie problem. Każdy producent ma swoje dane i nie odstępuje ich. Można spróbować w IMP/PAN, wydaje mi się że też mają jakieś projekty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2004, 16:29 
[quote:0e1e3148f8="narek"]Chciał bym sam wykonać 3 turbiny Kaplana na różne parametry. Nawet regulowaną. Mam praktykę konstrukcyjną i dostęp do wielu technologii: obrabiarek numerycznych, odlewania metodą traconych modeli, dobry warsztat. Czy ktoś by mi podał gdzie znaleźć funkcje opisujące kształt łopatek turbiny? Ewentualnie inne przydatne dane, literaturę. Z góry dziękuję.[/quote:0e1e3148f8][list:0e1e3148f8]Jest książka TURBINY WODNE autor Krzyżanowski i tam jest projekt łopat turbiny.[/list:u:0e1e3148f8]


Góra
  
 
 Tytuł: turbina kaplana
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2004, 20:01 
turbina kaplana to najbardziej skomplikowana konstukcja ze wszystkich turbin wlacznie z Deriazem,jezeli nie masz doswiadeczenia lub bardzo fachowej pomocy nie radzilbym .
O jakim rozmiarze wirnika myslisz? moze ktos kogo znam zdecyduje sie na sprzedarz samej technologi.
[email protected]


Góra
  
 
 Tytuł: turbina Kaplana
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2004, 23:51 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Dziękuje za zainteresowanie. Książkę o turbinach znalazłem w internetowym antykwariacie i juz "idzie do mnie". Co do skomplikowania konstrukcj turbiny Kaplana to mnie zastanowiło. Te moje nie maja byc duże, do 500 mm. Technologia jest zależna od możliwości warsztatowych. Wiem, że są konstruowane nawet takie z płaskimi łopatkami. Ciekawe jak wtedy jest ze sprawnoscią. W skrajnym przypadku mam zamiar wykonac wirnik tak, że odleję blok brązu a frezarka współrzednościowa xyz w kilkanaście godzin zrobi z tego wirnik. Trzeba tylko rzeczowo opracować program a do tego potrzebne są właściwe funkcje. Wirnik regulowany to faktycznie trudniejsze ale jakoś nie boje się.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: kaplan
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 19:23 
sprawdź stronę:http://www.zaba.wzmp.pwr.wroc.pl
jest to stronka największych specjalistów w polsce od pomp i turbin.
A jeżeli chodzi o kaplana to ja już pół roku projektuję taką turbinę i nadal mam jeszcze co robić!


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2004, 20:50 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 7 lipca 2004, 01:00
Posty: 107
No bez przesady panowie, nie straszcie narka :). Przy opracowywaniu łopaty stosuje się tylko dwa profile : Gottingen 480 (GOE480) oraz najczęściej występujący NACA 23012.Tajemnicą firm jest technologia wykonania oraz rozwiązania synchronizacji sterowania skokiem. Sam od jakiegoś czasu trawię interesujący nas temat. Z przerwami(czas,dostęp do maszyn,etc.) opracowuję tani, względnie uniwersalny hydrozespół oparty na wirniku konstrukcji Kaplana o śr. 400 mm( w spirali), skierowany do zagospodarowania- najczęściej występujących- obiektów pomłyńskich do 25 kW. Prace są stosunkowo zaawansowane (dyfuzor,komora spirali,kierownica,etc -zeszły z "deski" w detalach)prototyp na śmigle, pozostał problem prostego a więc taniego w produkcji i eksplatacji,opracowania wirnika kaplana.
Pomysły mile widziane :lol:
Szkoda że admin nie pomyślał o możliwości zamieszczania plików na tym forum :cry: umieściłbym rys.poglądowy jak również dane do wyliczania charakterystyki cięciwy profilu łopat turbiny a tak narek jak chcesz więcej danych,prześlę ci konspekt (angielski 2.5 mb) w temacie cię interesującym. Soft do modelowego projektowania łopat turbin: CFX BladeGen,można pobrać DEMO (ja mam orginal ;) ) od znajomego inż. z kanady.
Może uda nam (?) się wreszcie doprowadzić do normalnych cen w tym kraju,dla przeciętniaków-pasjonatów mew-ek.
A bisnes to się robi obrotem a nie ceną panowie producenci,bo ileż wam zostało wielkich obiektów?!.
Mój : [email protected] wpkontakt: SuSE
CDN...
P.S. i kolejny raz mnie poniosło :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2004, 00:48 
Odpowiedź od Narek.
Witam a szczególnie miło optymistów. Też zauważyłem, że ceny "fabryczne" są powalające a wiadomo, że nie święci garnki lepią. Książka o turbinach juz do mnie doszła, jest tam wiele wiedzy która mnie mocno podbudowała. Ja swoją konstrukcję zacząłem właśnie od mechanizmu nastawiania łopat i uważam, że w zakresie koncepcyjnym już to "rozgryzłem". Mam też, wydaje mi się, super pomysł na wykonywanie łopat. Nie jest to jeszcze do końca sprecyzowane ale ogólnie to z tworzywa..... drewnopochodnego osadzonego w okuciach. Stwarza to możliwość bardzo łatwej, wydajnej obróbki a trwałość będzie zadowalająca. Po dokładnej ocenie pracy takiego wirnika przerobię to na mosiężne lub żeliwne. Pozdrawiam wszystkich czytajacych i chorych na MEW. NAREK


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 lipca 2004, 23:40 
Witam wszystkich.
Postanowiłem nieśmiało :oops: zadać pytanie po przeczytaniu waszych postów.Mam problem z dobraniem turbiny a konkretnie z wyliczeniem przełyku .Wyliczenie mocy mając wode ,spad OK! ale jak obliczyć średnice turbiny , która by tą wode połkneła i zrobiła z niej użytek. Jeżeli mamy wody 2 kubiki to nie znaczy że każda turbina tę wode weżmie.Znam temat (chyba :? )turbin szybkobieżnych, wolnobieżnych,śmigła każda z tych turbin weżmie inną wode ze względy na predkość obrotową ale jak dopasować te turbiny do ilości wody. Gdzieś popełniam błąd i nie mogę sobie z nim poradzić.Gdyby ktoś zechciał wyprowadzić mnie z ciemności i dać odpowiedż lub przesłać jakieś materiały , wzory, czy wskazówki byłbym wdzięczny [email protected] .
Mogę odwdzięczyć się pomagając z automatyki elektryki czy elektroniki to mój zawód (również sterowniki nie są mi obce )


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2004, 23:49 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Cześć. Twój problem jest z jednej strony prosty a z drugirj troche skomplikowany. Teraz nie mam dużo czasu i podam Ci najprostsze rozwiazanie. Na tej stronie MEW jest kalkukator turbin gdzie sie wpisuje spad i ilość wody i samo wyskakuje jaka ma być średnica wirnika turbiny Kaplana. Proste, prawda? Oczywiącie sa jeszcze inne turbiny i ich nie obejmuje kalkulator. Ogólnie to jest tak jak ze swobodnym spadkiem ciał w polu grawitacyjnym. Z danej wysokości jest możliwa określona prędkośc max spadania, są tez straty i koniecznośc wywołania parcia na łopaty turbiny i z tych zależności określa się średnicę "przełyku" dla danej wysokości. Nie jest to takie zupełnie proste ale przy wprawie nie jest też trudne. Pozdrawiam Narek. :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 00:15 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Wszystkim myślącym o swojej elektrowni, (i sobie też) życze determinacji bo jest potrzebna.
Są kolejne przeszkody dla inwestorów myślących o mew. Naprzód wprowadzili koncesje na wytrarzanie energii ze źródeł odnawialnych a teraz RZGW wogóle nie przyjmuje wniosków dotyczących MEW bo robią ogólnopolską inwentaryzację budowli hydrotechnicznych pod katem wykorzystania ich na elektrownie w administracji właśnie RZGW czyli jako pństwowe. Można by to różnie komentować ale pożyjemy, zobaczymy czy nie skończy się tylko na blokowaniu powstawania nowych MEW a jeżeli już powstaną małe państwowe to czy nie będą przynosić strat.
Pozdrawiam Narek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2004, 00:16 
Dzięki Narek za odpowiedz z kalkulatora korzystałem już wcześniej i OK ale chcę to sam zrozumieć i próbowac liczyć .Męczy mnie temat jeśli tylko podstawiam do wzoru a nie rozumiem. Są różne sytuacje kiedy chce się bezpośrednio napędzać generator Kaplanem, kiedy masz turbine i chcesz ją najlepiej dopasować do miejsca ,Pisałeś że chwilowo nie masz czasu czekam cierpliwie i pozdrawiam. Z tym wykazem obiektów w RZGW to jest tak że on jusz był zrobiony i został cofnięty do weryfikacji. Wiem że w RZGW lokalnych mówiom "nie wiemy o co chodzi" Najprawdopodobniej masz racje do tej pory cwaniaki blokowali miejsca teraz zrobi to państwo i zniszczy wszystkie obiekty do końca jak to zawsze było .Albo odchodząca ekipa czując pismo nosem wybierze co jeszcze pozostało. Pozdrawiam


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2004, 11:36 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): czwartek, 26 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 259
Lokalizacja: dom: O-ca, MEW: brak :(
Wy mnie nie straszcie!
Ja dopiero zaczynam wokół tematu krążyć, a wy o kozkradaniu resztek urzadzeń przez kochaną Władzię. Mam o tyle szczeście, że jestem juz posiadaczem starego młyna wodnego. Jakąs turbine ci on posiada, ale na oko laika, to szrot i zgnilizna. Powoli zarażam sie MEW...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 października 2004, 16:44 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 7 lipca 2004, 01:00
Posty: 107
Kto wykona (odleje) kopyto śmigła o śr.400mm oraz łopatki kierownicy wg. dostarczonych rysunków CAD.W przyszłości planuję stałą współpracę na dostawę w/w elementów.Mile widziana współprac nad rozwiązaniem sterowania kątem natarcia 4 łopat oraz regulacją łapatek kierownicy. Namiary na mnie wyżej. Przystępuje do budowy MEW i nie mam czasu zająć się projektem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 19:45 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Ok. Możemy pogadać. Mam możliwość frezowania na frezarce CNC w trzech płaszczyznach i mam też kontakt z odlewnią, odlewają z mosiądzu.
Trzeba by wyjaśnić parę kwestii: rozumiem, ze to maja byc pojedyncze łopaty do łączenia z piastą, czy to ma być dzielony model odlewniczy np drewniany czy może jednorazowy ze styropianu, sprawa dokładności wykonania tzn skurcz odlewniczy. Czy ostateczna powierzcgnia do doszlifowania wg szablonów? Można by też odrazu na gotowo frezować łopatki. Trzeba by odlać przygotówki.
I jeszcze jedno, piszesz, że nie masz czasu na projektowanie. Czy ten wirnik jest już na gotowo w CADzie czy tez do opracowania?
Kiedys do mnie juz pisałeś na prywatnego maila ale jeszcze raz podaję [email protected] Pozdrawiam Narek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 10:07 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 7 lipca 2004, 01:00
Posty: 107
Narek,przesyłam pliki w cad-dzie. Dyfuzor,spirala,łopatki kierownicy,śmigło (może z regulowanym skokiem) - wykonane docelowo z epoksydów. Lekkość , POWTARZALNOŚĆ , łatwość wykonania i remontu, wystarczająca wytrzymałość całości. Laminaty,laminaty .....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 20:51 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
Ok. Mogą być i laminaty, super pomysł, mogę to zrobić nawet ze zbrojeniem a regulację łopat też wykombinuję, nietypową, od tyłu. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 11:32 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 7 lipca 2004, 01:00
Posty: 107
Rozumiem że rys otrzymałeś (uwagi,spostrzeżenia ). Celem jest jak najmniejsze " rozdmuchanie" mechaniki w myśl proste jest piękne i najmniej zawodne! To ma być turbinka dla mas :lol: ,w miarę efektywna, bo nie ma co się zabijać o 3-5 kW na wyższej sprawności od renomowanych :wink: firm za b.renomowane pieniądze $ ; EU . Nie spotkałem się z żadnym producentem ,który gwarantowałby przyjazd lub dostawę części w np. 24 h ( tu się traci te kW ) a tak kurier-ekspress i jest lub zestaw małego szkutnika, robisz sam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 23:34 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 677
Lokalizacja: Częstochowa
To sprawa tak wyglada: Posłałem rysunki do znajomego operatora frezarki CNC a właściciel tej frezarki ( właściciel zakładu ) jest też moim dobrym znajomym i ma wobec mnie zobowiazania finansowe i juz dawno z nim uzgodniłem, że będę mógł z jego maszyn korzystać. Ma ich jeszcze kilka, sterowanych numerycznie. (Nie ma sterowanej cnc tokarki). Co do samych rysunków to tych dwg. nie mogłem otworzyć w domu bo mam AUTUCAD-a 14 a to chyba jest nowsza wersja. Operator cnc ma wszystkie programy CAD jakie istbnieją i jeszcze Solida. Ma mi odesłać w formacie jpg. i już planować programowanie frezarki.
Mają być wykonane dzielone formy aluminiowe do "odlewania" laminatów.
Co do tego zakresu rysunków które otworzyłem to jakoś to wyglada zupełnie inaczej niż wychodzi z wyników na "kalkulatorze turbin". Porównując obroty i przełyki to różnice wynoszą nawet 50%. Spróbuj jeszcze raz to zweryfikować ale Twoje wyliczenia uważm za ważniejsze.
O rozwoju sprawy oczywiście będę informował, może nie na forum ale prywatnie a narazie to tyle. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2005, 10:51 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
i jak tam posuwa się do przody sprawa odlania własnej turbiny ?? miałeś informować na bieżąco o postępach prac mineły miesiące a tu nic


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL