Kilka uwag na początek i być może rad:
1) Nalezałoby przed wypiaskowaniem (chyba, że jest już po) starannie oczyścić najsłabiej wyglądającą łopatę wirnika i ocenić jej średnią grubość. Wówczas będzie wiadomo, czy ma jakikolwiek sens remont wirnika (my ze zdjęć tego nie wywnioskujemy)
2) Jeśli Francisa wyremontuje się dobrze, to spokój można mieć na znacznie dłużej niż 20 lat
to moim zdaniem największa zaleta turbin Francisa
3) Czy rura ssąca jest PRZYBETONOWANA? Czy ZABETONOWANA? Pytam, bo w niektórych rozwiązaniach nie betonuje się sarkofagu, tylko pozostawia rurę (odpowiednio grubościenną) a w niektórych rurę zalewa się betonem tworząc dla niej swoisty sarkofag, wówczas, nawet po jej zgniciu (co i tak bez dostępu powietrza postępuje bardzo powoli) rura ssąca pozostaje rurą ssącą ale z betonu
4) Szpilki do łopat sterujących, nakrętki - wyłącznie stal nierdzewna
5) Uszy w które wchodzą szpilki w górnej pokrywie a następnie przykręcane są nakrętką warto wykonać z mosiądzu chociażby.
6) Co rozumiesz przez sterowanie ręczne za pomocą siłownika?
Jeśli chodzi o hydraulikę tu znów są dwie, trzy a może i więcej szkół
:
a) Bateria akumulatorów, agregat hydrauliczny 24V, siłownik z odzysku bądź nowy jak kto lubi.
b) Odpowiednio duży UPS, agregat hydrauliczny 220V --> dalej bez zmian
c) Akumulator hydrauliczny --> dalej bez zmian...
7) Przekładnia pasowa odpada z przyczyn oczywistych, nie wiem, czy nie będzie konieczności zastosowania dwóch przełożeń przy takich niskich obrotach, ale myślę, że inni koledzy podpowiedzą.
Rozmowy z ZE to rozmowy? Czy pisemna korespondencja?
9) Jeśli chodzi o farbę, to ja bym się zastanawiał nad jakimś środkiem hydrofobowym (żeby uniknąć obmarzania wirnika zimą) nie wiem, jaka jest wytrzymałość takich farb, ale nie ukrywam, że zeszłej zimy nam przymarzały dwukrotnie wirniki, sąsiadowi zresztą też... mimo, że umiejscowione są znacznie głębiej pod wodą niż w Twoim przypadku.
Na początek to tyle, myślę, że kilka innych osób także podzieli się doświadczeniami. Warto przede wszystkim odwiedzić jakąś MEWkę i obejrzeć rozwiązania na żywo, to znacznie lepsze niż 100 postów na forum i skuteczniejsze.
Pozdrawiam.