Po pierwsze nie obrażam się tylko trochę straciłem cierpliwość, bo tak jak napisał kol. Szam to Ty potrzebujesz. Po drugie napisałem Ci
chyba wyraźnie napisz z skąd jesteś to może ktoś z forum Cię zaprosi abyś zobaczył jak to wygląda a ładujesz tutaj jestem z Polski wschodniej. To tak jak bym ja Ci wysłał zaproszenie wpadnij do mnie jestem z Polski zachodniej -wiedziałbyś gdzie przyjechać? Uważasz, że cała Polska wschodnia od Mazur po Bieszczady krzyknie do mnie do mnie.
Po trzecie pokazujesz i opisujesz to miejsce jak byś bał się, że ktoś z nas zaraz pojedzie i Ci je zabierze. Nie musisz pisać, jaka rzeka, chociaż to też ważne, bo ktoś na forum może zna tę rzekę i wypowie się, że przez większą część roku nie ma w niej wody i już masz ważną wskazówkę żeby nie utopić kasy.
Koszty- proszę bardzo jak Ty mi odpowiesz na pytanie ile kosztuje postawienie kiosku warzywnego na ulicy Legnickiej we Wrocławiu to ja chylę czoła przed Tobą. Mam nadzieje, że rozumiesz tą aluzje. Co pokazałeś na tym zdjęciu? ? Zasuwę od wody dolnej i nic więcej. I teraz jak masz tam budynek jakiegoś młyna, co nie wydaje mi się raczej jest to zastawa regulacyjna, ale jeśli masz młyn to fajnie koszty przebudowy są do zaakceptowania, ale jeśli nic nie ma i Ty musisz budować kanał wlotowy, komorę turbiny, kanał wylotowy to są koszty w setkach tysięcy. Inne rozwiązanie jak Ci pozwolą to zabudowa turbiny w samym piętrzeniu.
Zyski- podobno czytałeś literaturę, ale raczej nie dokładnie, bo z podstawowego wzoru na moc masz P= 9,81x H x Q x sprawność [kW] podstawiając dane, które podałeś mamy
P= 9,81 x 2,7 x 1 x sprawność i przyjmując 100% sprawności, co jest nie realne do osiągnięcia to jak nic wychodzi 26kW a nie 30, czyli realnie uzyskasz, około 20 kW.
Teraz $$$$$$$ 20 kW x 24 godziny = 480kW dziennie x 30 dni, = 14400kW miesięcznie.
14400kW miesięcznie razy cena energii czarnej w twoim rejonie plus świadectwa daje wynik.
Przyjmijmy dla liczenia 14400kW x 0,40 gr= 5760zł brutto ? niezła pensja, ale jak długo będzie się zwracać inwestycja to do wróżki, która powie ile to będzie Cię kosztować. Mam nadziej, że po tym wywodzie czysto teoretycznym sam zrozumiesz ile jest niewiadomych w tym równaniu a ty oczekujesz,że ktoś na forum odpowie, że to się opłaca i będzie kosztowało tyle i tyle.
Przepraszać nie musisz.