Mamy wreszcie ustawę o Odnawialnych Zródłach Energii, dostępna także na internecie:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150000478.
Jest to akt prawny - 96 stron - trudny do zrozumienia, szczególnie dlatego, że powołuje się na inne przepisy, które należałoby znać, no i omawia wszystkie możliwe źródła energii odnawialnej.
Udało mi się jednak zdobyć wyciąg z tego aktu (patrz załącznik) opracowany przez prawniczkę zatrudnioną w TRMEW, a więc podane są w nim - już bardziej zrozumiałym językiem - głównie przepisy dotyczące hydroenergii.
Nie przestudiowałem dokładnie wszystkiego, ale znalazłem parę stwierdzeń budzących moje wątpliwości, którymi chcę się podzielić z Kolegami Forumowiczami, mając nadzieję że pomożemy sobie wzajemnie we właściwej ich interpretacji.
A oto te moje wątpliwości:
1. MEW-ki dzieli się na mikroelektrownie - moce do 40 kW, a tu dodatkowo wyróżniane są podgrupy - - moc do 3 kW - płaca 0,7 zł za 1 kWh
- moc od 3 do 10 kW - płaca 0,65 zł za 1 kWh
Z tym, że (jeżeli dobrze rozumię) dotyczy to elektrowni, które dopiero będą budowane.
2. Istniejące elektrownie wodne mogą otrzymać w/w stawki, ale tylko za zwyżkę energie uzyskaną wskutek modernizacji. Zastrzeżenie - koszt modernizacji nie może być niższy niż 30 % wartości elektrowni a zainstalowane w czasie modernizacji urządzenia nie powinny być starsze niż 3 lata.
Nie ma limitu na zwyżkę energii uzyskiwanej wskutek modernizacji !
Zakwalifikowane elektrownie mają mieć zagwarantowaną na 15 lat cenę zakupu (jak wyżej).
3. W/w "źródła energii" będą też miały prawo brać udział w aukcjach. I tego nie rozumię - albo mają cenę zagwarantowaną, albo biorą udział w aukcjach (gdzie pewnie ceny będą negocjowane).
4. Aby nie było za dobrze - każdego roku ogłaszane będą limity zakupywanej z OZE energii. Co będzie z tymi, którzy nie zmieszczą się w limicie?
5. Co gorsza - za niewywiązanie się z deklarowanej ilości energii będą naliczane kary wynoszące połowę wartości deklarowanej a nie dostarczonej energii. Jeżeli wypadnie taki rok jak bieżący - uchowaj Boże!!!
6. Nie doczytałem się jak mają być traktowane elektrownie o mocy powyżej 30 kW - proszę kolegów o uzupełnienie tego i wielu innych tematów.
Przepraszam - okazuje się, że nie mogę dołączyć obiecanego załącznika, gdyż jest on za duży dla serwera obsługującego nasze Forum !
Zainteresowanym kolegom wyślę na priwa - ja też to otrzymałem za pośrednictwem poczty internetowej.