Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 13:57 
jestem tu nowy

Ktoś wie gdzie uzyskamy większą moc?Z elektrowni usytuowanej bezpośrednio na jazie czy na kanale?Oczywiście przy jednakowych parametrach dla obydwu miejsc.Czy moc będzie jednakowa?

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 14:47 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

To zależy gdzie będzie turbina lub kanał z turbiną...Po prawej czy po lewej stronie rzeki?... :wink:

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 17:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

lol

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 18:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

moc będzie zależała przede wszystkim od tego czy kanał dolotowy będzie wystarczająco szeroki i nie będzie tamował wody, albo od tego czy czyszczarki krat nadążają z oczyszczaniem, bo śmieci mogą zablokować bez problemu 50% mocy

Ostatnio edytowano piątek, 29 lutego 2008, 05:09 przez mpoplaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 21:44 
jestem tu nowy

liczyłem że ktoś napisze coś na temat...

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 21:49 
jestem tu nowy

p.s.
kolego mpoplaw, jeśli miałbym tego rodzaju dylemat, to z pewnością zadałabym takie pytanie i wtedy moglibyśmy wymienić się poglądami na ten temat.

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 23:36 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam. Widze ze kolega water sie obrazil. Nie gniewaj sie ze tu czy tam ktos Ci odpowiada w taki czy inny sposob. Zapytaj raczej DLACZEGO?

Ano dlatego..ze zadajac pytanie..sam sobie na nie odpowiedziales...

Bo skoro PARAMETRY odpowiadajace za osiagana moc sa takie same, to dlaczego mialaby roznic sie moc osiagana?? stad piomika zartobliwie napisal..ze zalezy z ktorej strony rzeki.

Ja sprobuje wyjasnic o co chodzi, zatem kazdy z nas ma duzo pracy, takiej czy innej. Pojawia sie w pewnym momencie ktos nowy i rzuca pytanie, ktore EWIDENTNIE wskazuje na to, ze nie poswiecil on chwili na przeczytanie poradnika, czy jakichs publikacji, stad pojawiaja sie takie wlasnie odpowiedzi. Troszeczke wysilku, sprobowac samemu do czegos dojsc, co poniekad jest jedna z PODSTAWOWYCH spraw zwiazanych z MEW.

Wiec nie obrazac sie, tylko z usmiechem przyjac uszczypliwa uwage..i CZYTAC CZYTAC I JESZCZE RAZ CZYTAC..a jak czegos w ksiazkach nie bedzie...wtedy PYTAC PYTAC i JESZCZE RAZ PYTAC...i z pewnoscia NIKT kto wie cos na zadane wowczas pytanie nie zostanie obojetny. To tyle.

jarek

GG: 3708469

PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 09:11 
jestem tu nowy

tyle że ja się na nikogo nie obraziłem...chciałem tylko rady na temat, a poradniki poradnikami...pozdrawiam:)

PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 09:29 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Cytuj:
Ktoś wie gdzie uzyskamy większą moc?Z elektrowni usytuowanej bezpośrednio na jazie czy na kanale?Oczywiście przy jednakowych parametrach dla obydwu miejsc.Czy moc będzie jednakowa?

Witam..
Zadałeś pytanie jak dziecko ..nieobraź sie ale czy gdybyś sformułował pytanie : jesli mam zieloną farbe i pomaluje czarny przedmiot to będzie on zielony ?? opczywiście ze tak BEDZIE ZIELONY !
Jeśli piszesz że są identyczne parametry to jakim cudem ma sie cokolwiek zmienic ?
To nie jakieś sadzenie drzewaka z tej czy innej strony świata ze wzgledu na padanie promieni słonecznych i jego lepszy przyrost..!
Wiec sam sobie teraz odp..
A co dotyczy sie poprzednika i podpowiedzi o poradniku to po twoim pytaniu łatwo wnioskować ze nawet tam nie zajrzałeś.
pozdrawiam

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 21:51 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Najważniejsze to koszty budowy. Jak na istniejacym jazie to buduj punktowa, załóz jaz powłokowy i bedzie dobrze.

PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 00:31 
jestem tu nowy

inwestycja jest od podstaw, wiec można pomyśleć o różnych konfiguracjach.Moim zdaniem jaz powłokowy jest najwygodniejszy, zwłaszcza na górskiej rzece.

PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 11:22 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

water napisał(a):

Przy jednakowych parametrach moc będzie taka sama, ale myślę że zalażało Ci bardziej na odpowiedzi na pytanie: Czy dla danej lokalizacji bardziej sie opłaca elektrownia na kanale czy na jazie. A to już głębszy temat z wieloma aspektami jak: koszty budowy, bezpieczeństwo exploatacji a także to że na kanale można czasem wyciągnąć większe piętrzenie niż na jazie. Poza tym jak to jest mała elektrownia i umieścisz ją w gmachu po starym młynie to koszty podatku od nieruchości mogą kikarotnie przekroczyć zyski z produkcji. Gdzie w przypadku elektrowni na jazie tych kosztów nie ma.
Posumowując jest to temat bardzo szeroki w wieloma odnogami i taka właściwa analiza może być przeprowadzona tylko dla konkretnego miejsca.

Strefa czasowa: UTC + 1