Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 00:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 11 marca 2006, 17:53 
jestem tu nowy

Jestem studentką Centrum Europejskiego UW. Właśnie zaczynam pisać pracę o MEW, a dokładniej na temat:Aspekty prawne i ekonomiczne powstania, przyłączenia do sieci energetycznej oraz eksploatacji MEW w Unii Europejskiej na przykładzie…

Poszukuje kogoś, kto mógłby mi pomóc, wprowadzić w tematyke. Potrzebuje konkretnego przykładu.
Sama jestem pracownikiem E.W. Dębe, jednak jedyne na czym sie znam, a co dotyczy firmy w której pracuje, to prowadzenie obsługi administracyjno-biurowej. Poczatkowo chciałam opisać funkcjonowanie E.W. Dębe, ale jest Elektrownia wystarczajaco nowa, ani samodzielna.

Czekam na kontakt. :)

Katarzyna (dokladniejsze dane na privie).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 marca 2006, 15:54 
jestem tu nowy

Jeszcze raz prosze o odzew.
Z ilości wyświetleń wnioskuje, iż na mój post musiał natknać sie ktoś, kto mógłby mi pomóc.

Bardzo zależy mi na pozyskaniu jakiejś pomocy. Rzadko o nią proszę, ale czuje że nie dam sama rady. MEW (pomimo małych rozmiarów) mnie przerastają.

Pozdrawiam. :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 marca 2006, 16:21 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Cześć Kasiu
Większość właścicieli MEW ma już żony które bardzo ich kochają a oni je. Ja jeszcze nie mam żony ale nie mam też MEW, więc Ci nie mogę pomóc.
Musisz uzbroić się w cierpliwość a być może ktoś odpowiedni przeczyta Twój post.
Pozdrawiam :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 marca 2006, 23:10 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:56a53a5c35="sc14"]Cześć Kasiu
Większość właścicieli MEW ma już żony które bardzo ich kochają a oni je. Ja jeszcze nie mam żony ale nie mam też MEW, więc Ci nie mogę pomóc.
Musisz uzbroić się w cierpliwość a być może ktoś odpowiedni przeczyta Twój post.
Pozdrawiam :lol:[/quote:56a53a5c35]
:D
To ,że nie masz MEW - to żaden tam problem...problem może być w tym ,że niezbyt urodziwie wyszedłeś na tym zdjęciu... :mrgreen:/oczywiście żartuję/

Jak znam Admina - to jakaś informacja na pw poszła... :wink:

Kasiu- jak nam zdradzisz- kto napisał na pw - to my Ci podpowiemy , kto ma elektrownię (i czy ma żonę) a kto tylko pliki na kompie i umiejętność obsługi wyszukiwarki google... :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:05 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Ale to zdjęcie z czasów I Komunii Św.
Teraz trochę wypiękniałem, daję słowo. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:25 
jestem tu nowy

Witam. Niestety zero odzewu. A czas mnie goni.
Dziekuje za jakikolwiek odzew.

Z tego miejsca pragnę zaznaczyć, iż nie poszukuje meża(choć admin wyglada nader interesujaco-taka mala szydera:-) ).

Zaczynam sie martwić o los swojego licencjatu. Troche zbyt ambitnie podeszłam na poczatku do sprawy. Bylam pewna, iz znalezienie nowego MEW i właściciela chetnego do pomocy nie bedzie tak trudnym zadaniem. No coz...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Skasowałem posta - bo myślałem ,że nic nie napiszesz... :wink:
A w czy tak naprawdę tkwi problem z tą pracą licencjacką...Co chciałabyś się dowiedzieć...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:30 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Jeżeli miałaś mój wygląd na myśli, to ja nie jestem adminem. Admina znajdziesz na stronie głównej tego forum. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:38 
jestem tu nowy

potrzebuje MEW, która korzystała z dotacji, bądź innej formy pomocy UE.
Dlatego w gre chodzą takie, które powstały, bądż przecodziły modernizacje w latach stowarzyszenia z UE lub członkowstwa.

Chciałabym uzyskać info dot. kosztów realizacji takiej inwestycji i jej rentowności, a także jak wyboista drogę musi pokonać inwestor, by przyłączyć MEW do sieci elektroenergetycznej.

Niestety nie mam możliwości stale sprawdzać, czy ktoś coś napisał. Moj internet domowy działa jak chce, w pracy nie mam stalego dostepu.
Ale nie jest tak, ze zalozylam temat i go porzuce. Co to to nie.

Pozdrawiam. :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:38 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jutro będę się widział z pewny m fajnym, miłym i przystojnym właścicielem MEW - To mógłbym mu przypomnieć o Twojej sprawie...
Ale musisz trochę więcej napisać o jakie informacje Ci chodzi albo co chcesz opisać...
Mam (nie chwaląc się :mrgreen: ) trochę szczęśliwą rękę do pomocy w problemach...i tak czuję ,że i Admin się niedługo odezwie...Nie przejmuj się Kasiu pracą dyplomową - już masz temat z głowy , tylko jeszcze tego nie wiesz... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:42 
jestem tu nowy

Dzieki za słowa otuchy.
Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc.

Sprawdze wieczorem co tu slychac, prosz nie kasujcie postow. Jestem w pracy, musze leciec.

Dziekuje!!! :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 11:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:9822de4761="kasia-UW"]potrzebuje MEW, która korzystała z dotacji, bądź innej formy pomocy UE.
Dlatego w gre chodzą takie, które powstały, bądż przecodziły modernizacje w latach stowarzyszenia z UE lub członkowstwa.

[b:9822de4761]Chciałabym uzyskać info dot. kosztów realizacji takiej inwestycji i jej rentowności, a także jak wyboista drogę musi pokonać inwestor, by przyłączyć MEW do sieci elektroenergetycznej.[/b:9822de4761]Ale nie jest tak, ze zalozylam temat i go porzuce.[b:9822de4761] Co to to nie.[/b:9822de4761]Pozdrawiam. :)[/quote:9822de4761]

Powiem Ci szczerze Kasiu ,że niejeden z nas też chciałby się tego dowiedzieć- gdzie zapukać,żeby dostać dotację z uni europejskiej lub inną formę pomocy z UE...Nie wiem czy ktoś taką dotację otrzymał ( oprócz tego przystojnego elektrowniarza, o którym ci pisałem :wink: - ale to były środki przedakcesyjne- przygotowujące do wstąpienia do uni) Taką informacją raczej nikt się nie podzieli - ale mogę się mylić... I nie że to tajemnica - ale dlatego ,że szybciej do tej "darmowej" kasy mają dostęp takie podmioty jak elektrownia, w której pracujesz - czyli jeszcze państwowe...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:14 
jestem tu nowy

Jesli chodzi o te dotacje, to kombinowalam z E.W. Debe. Niestety zaden program pomocowy nie obejmowal modernizacji tego typu obiektu.
Tak to by byla bulka z maslem napisanie tej pracy.

Mam nadzieje, ze jutrzejsza rozmowa przyniesie jakies optymistyczne dla mnie wiesci.

Mat. dot. dotacji przedakcesyjnych tez bylyby dobre.

Dziekuje i pozdrawiam(jak zawsze)
Katarzyna :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 12:36 
zaawansowany elektrowniarz

Skoro różne osoby zachodzą mnie z tej czy innej flanki / niemal czuję ich oddech na karku/ abym puścił farbę - to nie wytrzymując tej strasznej presji i piszę co następuję.

W 2003 r ze strony www.parp.gov.pl ściągnąlem wniosek, wytyczne dla wnioskodawców, załaczniki itp. o dotację na rozbudowę MEW z Funduszu Dotacji Inwest. w ramach PHARE 2001. / Zakup nowych środków trwałych/
Wniosek wypełniłem samodzielnie konsultując się czasem z prac. lokalnej Agencji Rozw.Regionalnego.
Wniosek został zakwalifikowany, eurosy wypłacone / za małoooo/ sprawa prawie zapomniana. Z dokumentacji zachowało się kilka kartek.Była wersja elektroniczna ale szlag trafil.
Tyle w sprawie Phare.

W ubiegłym roku przymierzałem się do nowej inwestycji w ramach
SPO WKP 2.3 ale środki z programu były na ukończeniu. Była o nie walka jak o ogień, procedury aplikacyjne niemożliwe/bardzo trudne do samodzielnego przebrnięcia a więc biuro konsultingowe a więc kasa bez gwarancji na dotację a więc odpuściłem.
Z rozmowy w agencji rozwoju wiem, że obecny rok jest takim rozliczeniowym z poprzednich lat / choć są obecnie prowadzone różne programy ale jak to w unii jewropejskiej - na DORADZTWO :evil: tfu/
a kasa na inwestycje będzie w 2007r. Nowa pula, większe możliwości, łatwiejsze procedury. Tylko jeden warunek - trzeba mieć przygotowaną CAŁĄ dokumentację inwestycyjną.
Tyle, że mi się już nie chce inwestować.

Kasiu - twierdząc, że nie szukasz męża lecz fachowca nie ułatwiasz sobie zadania :wink: Połowa z nas to starzy/znów młodzi hedoniści. :lol:
Ja napewno. Więc mogłaś dyplomatycznie zostawić nam CHOCIAŻ złudzenia.
I choć w palcach jestem dość manualny to fachowiec kiepski :cry:

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 16:14 

A ja tak na marginesie , nie chce miec nic wspólnego z dotacjami z UE "nadzorowanymi" przez naszych (?) urzędników. Zachodu co nie miara /doja z kieszeni za :doradztwo: w składaniu papierów/ a skutek mierny lub wielce nie wiadomy.Komuś przy rozliczaniu doczepili się ze jakieś tam graty zakupił w państwie spoza unii i zaczeli mieszać : że to i to nie tak etc. Nerw miał chłop że ho,ho z 9% dotacją / wnioskowal na więcej lecz tyle niby kasy tylko zostało / wartości inwestycji. Wylistowali wszystkie faktury, ze kolo jak chiński papier /przezroczysty, przejrzysty/ :))) . Ja tam biorę kredyty w dresnerbanku pod zastaw inwestycji z karencją. Nie ma geldów do ręki, lecz płacą przedstawione faktury ;)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 15:44 

W kwesti mienia do czynienia / :lol: / z urzędnikami naszymi czy brukselskimi moje zdanie jest podobne.
Jeżeli jednak jest możliwość odzyskania części tego z czego nas ograbiają
to należy to robić. Inaczej kasa pójdzie na różne parady gejów itp.
W przypadku PHARE dotacja była na poziomie 25%, w SPO WKP to już 50%. No i dotacja ma to do siebie, że nie trzeba jej oddawać.

Ps. Kasia nie wystraszyła się. Będzie spotkanie.

Cze

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 16:11 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

No bo fajna dziewczyna jest ... mi podziękowała na pw... :P

Żebyś Ty tak pomyślał o kolegach jak koledzy myślą o Tobie... :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 16:50 

Nooo.
Fajna. I młoda. I obca. :wink:
I mówi /2x/ , że nie szuka męża.
ALE NIE MÓWI, ŻE NIE SZUKA PRZYJACIELA :lol: :oops:

Cze

Ps. Piomika - Ty się lepiej martw żebyś nie był współwinnym :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 17:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szasza - czy On nam się odwdzięczy w czerwcu.Jak sądzisz? :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 19:31 
jestem tu nowy

seksistowskich dowcipow ciag dalszy.

oj panowie, wstydzcie sie.
pewnie z 10 wiosen starsi od moi a takie dowcipy.

I kto wam powiedzial, ze mam chocby znosny wyglad.
Nie mozna zakladac, ze skoro mloda to ladna. 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1