Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2005, 15:35 
jestem tu nowy

400 tys. za 20 KW i brak wody to stanowczo za dużo :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2005, 16:08 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Przy tych parametrach moc oczekiwana powinna być trochę większa. Spotkałem się z ofertą nieczynnej mew na 25 kW za 460 tysięcy.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2005, 16:20 
jestem tu nowy

Ostatnio edytowano sobota, 3 grudnia 2005, 19:05 przez komputene, łącznie edytowano 6 razy

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2005, 18:57 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Jak to wszystko czytam, to zawsze widzę podstawy błąd, no może niedoinformowanie. tak, moc instalowana, ale podajcie roczną produkcję!
Wtedy mozna odnieść się do ceny. Można powiedzieć, że 10 lat z produkcji netto to jest jakaś tam cena (obcokrajowcy liczą u siebie zwrot 20 letni, ale nie u nas!) Dla nas zwrot czynnej mewki to 6-7 lat inaczej nie wchodzi sie w ten interes. Pamiętajcie, że zwrot w duzych miastach z wynajmu mieszkań, to 7- 8 lat, więc jak nas jest tylko 1000, którzy znaja się na mewkach, to wynika z tego, że ludziska nie widzą w tym interesu.( może to i dobrze?)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 15:09 
zaawansowany elektrowniarz

Tak mówisz - to skąd ta niekonsekwencja.
Moja oferta była sporządzona dokładnie wg takich założeń tzn cena sprzedaży+koszt inwestycji zwraca się po ok 7 latach a mimo tego pozwoliłeś sobie na zgryżliwą ironię.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 18:42 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Boli? Sorry, ale tamto nie trzymało sie kupy. Można owszem dać takie pieniądze, ale to MUSI dawać godne życie , a nie hobby (to nie Anglia). też chcę byc hobbystą jak senior K. Kurde, ale jesteś pamiętliwy, a chyba tamto pisał śpiący vodnik, a nie ja.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 21:49 

Toteż ja nie poszukuję hobbysty lecz inwestora z wolnymi środkami / raczej nie elektrowniarza bo tych z reguły 50 kW na początku świata nie interesuje/ To po pierwsze primo. Po drugie primo - ja wiem, że I liga
przyzwyczajona jest do wysokiej stopy życiowej ale dla wielu ludzi 7 tyś średnio do dochodu byłoby nie do pogardzenia.

Po trzecie primo - to za ile ja sprzedaję swoją niruchomość jest tylko i wyłącznie moją sprawą. Rzecz jest tyle warta ile ktoś chce za nią dać. Po Twoim komentarzu pewnie mniej.

Po czwarte primo -pytając czy byłem " za długo na słoneczku" sugerowałeś, że doznałem jakichś szkód pod kopułką. To ja zapytam przewrotnie: kto ma bardziej zryty beret - czy ten kto taki towar spuszcza za frajer czy ten kto się ceni?

Po piąte primo - czy boli? Raczej wkurza. Być może spłoszyłeś mi potencjalnego klienta. Miałeś w tym interes? Myślałem, że na forum pomagamy sobie. Kilka miechów temu po lekturze postu '' sprzedam lokalizację'' pojechałem w okolice Jeleniej Góry / Muzyk też tam był/ Mimo, że była to prawie wirtualna oferta za 200 tyś na forum ugryzłem się w jęzor.

Po szóste primo - tak, jestem pamiętliwy - jak słoń :wink:

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 12:54 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

A ja naiwnie myslałem, ze chodzi o niewpuszczanie w kanał nikogo, a tu wychodzi,że forum to dla ciebie przykrywka, łapać frajera help! Niby pomoc, ale swoim, a reszte w rogi? Wstydz się bogas, bo uznam, że admin przyznaje duzo gwiazdek dla czubków.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 13:56 
Site Admin
Site Admin

Może się wtrące - gwiazdki świadczą tylko i wyłącznie o ilości postów - czyli aktywności na forum. nic więcej. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 14:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:5cadebe969="jago"]Wstydz się bogas, bo uznam, że admin przyznaje duzo gwiazdek dla czubków.[/quote:5cadebe969]
:D
Wybaczcie panowie Bogas i Jago - wtrące się na chwilkę.

Janusz- jako mający na tym forum najwięcej gwiazdek ( zaraz po Adminie :mrgreen: ) prostuję ,że ilość gwiazdek zalezy od ilość postów (ja i i inni) lub pozycji na forum (admin) nie zaś od tego czy ktoś jest czubem czy nie.TY z Vodnikiem na spółe też byś się wkrótce dochrapał drugiej gwiazdki.
Ponieważ Wasza polemika jest " z jajem" i pośmiałem się zdrowo - więc nie przeszkadzam. Kontynuujcie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 14:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Admin jak zwykle jest szybszy ode mnie

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 15:21 

A co Ty anioł stróż jesteś czy cóś? Jest taka stara rzymska zasada: "Chcącemu nie dzieje się krzywda" Gdyby jakiś znajomek poprosił Cię o rolę ''zimnego eksperta" i gdybyś mu powiedział prywatnie co myślisz o tym to wporzo. Ale tak bezceremonialnie wcinasz się w czyjś interes / deprecjonując go/ i jeszcze mówisz, że to ja mam się wstydzić?
Pierwsza moja myśl po tamtym Twoim poście była: pewnie gość swój obiekt pogonił za marne srebrniki i teraz ma kaca. I na ta by wyglądało.Chyba, że tak bezinteresownie jesteś złośliwy?

Tyle pierwsze primo.

Drugie primo: wydaje mi się, że wyłożyłem klarownie ,że moja oferta
to nie fantastyka w porównaniu z innymi ofertami oraz Twoim postem z 4 grud, więc o jakim "łapaniu frajera" mówisz?
Jak jesteś taki altruista to może wskaż jakieś tanie obiekty/lokalizacje
zarażonym zamiast zohydzać komuś interes. Jesli tak pojmujesz pomoc to lepiej NIE POMAGAJ ale przynajmniej nie przeszkadzaj.

Po trzecie primo: nie mam tyle bezczelności, żeby powiedzieć kto tu powinien się wstydzić a co do czubków - mówisz o innych ale na myśli masz Siebie?

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 17:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Śpiący na dnie stawu Vodnik jak sprzedawał swoją elektrownię to też nie podał produkcji rocznej i w sumie tak naprawdę to chciał sprzedaż kota w worku.
Na Neptuna! Więcej rzyczliwości Panowie!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 19:46 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Admin ja tylko odniosłem sie do nazw :młody,starszy, zaawansowany (wiem, ze o płodnośc tu chodzi -takie jaja!)
Ale do bogasa. Pogoniłem kilka wybudowanych przez siebie mewek (ich wartośc sprzedazy była na podstawie osobnych wycen i biznesplanów, a nie tyle chcę_ kiedyś w latach 70 tych na giełdach samochodowych przyjeżdzali ludziska wypasionymi 125p, polonezami i chcieli poszpanować, a dla kupców cena była z Księzyca, bo to była ich wycena, typu kocham to autko i tyle jest dla mnie warte, a Pana nie stać to kup se Syrenkę). kaca więc nie mam, a srebrniki to otrzymał Judasz, ktory potem się powiesił. Ja ci tego nie życzę, a dla jasności - ja nie pomagam ani tobie ani nikomu, a zawsze przestrzegę rozpalone zielone głowy, bo jeżeli ktoś wydaje 400, czy więcej opierając się na wypowiedziach gwiazdkowców, to mogą być zawiedzeni i będa mieli racje, gdyz tu szukają mądrych rad starszych stażem życzliwych im zapaleńców.
A do saszy - taka "rzyczliwość" to bliżej ma do "rzyci" i nie mieszaj Neptuna, bo on jest bogiem mórz i oceanów, a nie siurków. Przy Amurze, jeniseju to i Wisła jest siurkiem. Wracaj sasza do mewek, a Neptunowi to czasem możesz złozyć ofiarę.Wiesz jaką?\
Co do oferty vodnika, to wiem ,że nie mógł podać produkcji rocznej, bo ciepła to mewka jeszce była, a szacowana produkcja z biznesplanu to w przypadku obecnego roku jest bujaniem w chmurach. Klęska hydrologiczna na zachodzie polski od gór do morza i to jest Fakt.
Faktem teżjest i tu ciebie popieram o więcej życzliwości (potrzeba było przy wykoszeniu Niemca, który smiał się ogłosić na stronie) jutro Mikołaj więc zamiast prezentów wam wszystkim życzę miłego dnia i pogody dycha.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 10:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

No tak, rzeczywiście, byłem niegrzeczny dla Niemca, powinienem był napisać że rozumiem "niemiecki" ale tylko ten ten ze "Stawki większej niż życie" i poprosić aby napisał po polsku. :oops:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 12:44 

ad1 " Pogoniłem kilka..."

Jesteś I liga a nawet ekstraklasa. Jak pogoniłeś kilka obiektów to może już trochę się napasłeś i kilkadziesiąt tysięcy w tę czy w tę nie ma dla Ciebie znaczenia. Ja jestem "cienki bolek" i mam tylko tę jedną lokalizę na zbyciu i chcę ją sprzedać dobrze a nie szybko. Jak będę ''musiał'' to zjadę z ceny ale to zawsze zdążę.

ad2 ''Ich wartość była na podstawie... a nie tyle chcę"

Jest wolny rynek czy regulowany? Każdy może sobie ''tyle chcieć' Najwyżej nie sprzeda, ale z tego powodu nie ma się co oburzać.
Twoje oferty były na podstawie wycen i biznesplanów a moja jest z Księżyca? Dwa razy wyłożyłem, że nie ale dalej idziesz w zaparte.

ad3 " a zawsze przestrzegę rozpalone zielone..."

I całe szcęście,że ocaliłeś kilku nieświadomych napaleńców bo mogliby kupić ode mnie/ nawet / drogo i mieć obiekt a tak pozostają napaleni.
I tutaj wielkie podziękowanie Saszy, Muzykowi, że jeszce wogóle chcą rozmawiać z takim krwiopijcą i wyzyskiwaczem jak ja. A może podeszli do tego zdroworozsądkowo - ta oferta jest poza moim zasięgiem - trudno.

ad4 "jeśli ktoś wydaje 400 /?!/ to może być zawiedziony"

Jeśli założyłem, że u mnie inwestycja zwraca się po 7 latach i jeśli założyć, że słabo liczę i zwróci się po 8 to czy jest powód, żeby imputować
mi jakąś nieuczciwość. Nie uważasz, że to normalna gra rynkowa i rachunek ekonowiczny. A może ktoś będzie miał trochę forsy do przeprania, a może jakiś "tłuścioch" będzie chciał na wizytówce mieć MEW?
Też bedzie Ci go szkoda? Dla mnie "pekunia non olet"

Ps w poście z 5 XII dawałeś jakieś sygnały /sorry, to śpiący Vodnik nie ja/, że może jednak trochę przegiąłeś / Twój ulubiony zwrot/ Teraz jednak usztywniasz się. Trudno, żółć mnie nie zalewa, świat kręci się dalej.

I tak Pozdro.
I Cze.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 13:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Bogas - nie wkurzaj się już tak- " złość pięknośći szkodzi"

Jak znam Janusza - a troche Go znam - to podsunie Ci jakiegoś " tłustego" inwestora - jeśli pojawi się tylko taki w zasięgu jego ręki.
Prawda Janusz? A "prowizję" od sprzedaży przepijemy we czterech: TY , Jago , Ja i ....Sasza :wink:

Piomika

Ostatnio edytowano wtorek, 6 grudnia 2005, 13:32 przez piomika, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 13:31 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Spoko bogas, różnimy się nie tym że ktoś jest cienias, bo ja mogę być cieńszy od ciebie, ale tym, że dla mnie pecunia zawsze olet jeżeli przykrywasz to grą rynkową (cudowne słówka), to tym mętniejszą robisz wodę, w której chcesz złapać złota rybkę, czy jak go tam zwiesz "inwestora". Ja wcale nie kwestionuję twojego prawa do kształtowania ceny, nawet na niebotycznym poziomie (pisałem o giełdzie samochodowej), masz rację, że jak nie teraz to później. Jak wszyscy widzą to ceny rosną. Najprawdopodobniej sprzedaż. pamiętam 1990r. to zapaleńcy nawet nie spoglądali na spady ca 2m, przebierali, że chca z maszynami, niezdewastowane itd, a patrzcie co się porobiło - kol. K i Z oferują turbiny na spady 1,3 ;1,5m, a ludziska lataja za takimi lokalizacjami (no poniosła mnie fantazja, może jeszcze nie latają, ale już niedługo). A tak prawdę mówiąc to 7 czy 8 lat toż to żadna rewelacja, tylko jak zacznie się inwestować to z tego zrobi się 10-12, bo rosną również ceny materiałów. I takie jest życie. Ja się na tym forum nie ogłasza, bo chcę mieć spokój. Dorwie cię taki vodnik (sorry jego nie wzywam) albo jakiś inny jago i zacznie chocholi taniec. Wtedy dla słabszych psychicznie "ostanie się tylko sznur". Czgo nikomu nie życzę.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 11:21 

Ale w dalszym ciągu imputujesz mi nieuczciwość.
Jak już mówiłem - celuję w inwestora a nie pasjonata. Trudno chyba sądzić, że ktoś kto zrobił jakąś kaskę jest pierwszym lepszym naiwniaczkiem? Gram w otwarte karty. Niczego nie zatajam, nikogo nie namawiam. Było kilka rozmów i nikt się w głowę nie pukał, choć mówili , że cena jest wysoka a ja to potwierdzam. Zniechęcająca była raczej mała
moc i lokalizacja na "koń.. wróć- na początku świata"
Ze środkową częścią Twojej wypowiedzi zgadzam się a raczej Ty się ze mną byłeś łaskaw zgodzić bo ten argument już wcześniej podnosiłem, z końcówką jednak można polemizować bo ceny energii też rosną i Opłata Zastępcza / jeśli dobrze pamiętam / też będzie indeksowana.

Piomika - nie muszę być piękny -wystarczy jak mniej brzydki od diabła
ale na łatkę wyrwigrosza, naciągacza i co tam jeszcze Jago miał
na myśli - zgody NIE MA.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 16:39 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Cholera jasna, nic nie imputowałem, ale widzę, że robisz za jasnowidza "...to co jago miał na myśli... obawiam się że tak do końca to nawet ja o tym nie wiem co mam na myśli, ale że ty wiesz? Cud, czy dar? Otwórz zakład hiromancji, a z takimi zdolnościami to kaska cię zasypie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1