Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 06:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 13:14 
jestem tu nowy

Witam,
Jestem studentem Międzywydziałowych Studiów Środowiska na UW i poszukuję informacji dotyczących oddziaływania MEW na środowisko.
Czy istnieją jakieś materiały, publikacje lub inne strony www poswięcone tym zagadnieniom?
Ponieważ raporty OOŚ są ogólnie dostępne czy istniałaby możliwośc udostępnienia przykładowego raportu OOŚ? Lub chociaż kontakt do urzędu gminy która ma taki raport.
Dziekuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Łukasz Kozub

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 01:04 
zaawansowany elektrowniarz

witam
Poczytaj "Wady (ciemne strony) malych elektrowni wodnych" tam ten temat był wałkowany.
Znajdź autora postu. Pogadajcie.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 08:32 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Adam nie odpisuj mu to pewno kolejny ekolog oszołom który za wszelką cenę będzie się starał udowodnić że elektrownie węglowe są bardziej ekologiczne niż wodne. Bo wodne za bardzo ingerują w krajobraz, bo przez nie spada populacja traszki zółtopławnej, bo kury się nie niosą, itp.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 09:16 

cholera, nie pomyślałem! A jeszcze to zieleniejące w cyckach krowich mleko!
Podobno teraz to prezydent winnych ma szukać i karać.
Mamy przes....:roll:
Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 13:44 
jestem tu nowy

Nie ekolog oszołom tylko student Ochrony Środowiska. I nie chcę nikomu nic wmawiać, tylko szukam rzetenych informacji na ten temat. Bardziej z zakresu administracyjno prawnego: co taka ocena oddziaływania powinna zawierać czyli jakie są istotne, specyficzne dla MEW, czynniki które trzeba uwzglednić w ocenie.
Dlatego tez chętnie zapoznałbym się z ocena inwestycji która juz sostała wykonana.
Nie chce prowokowac żadnych dyskusji na temat: dobrze czy nie dobrze. Bardziej interesuje mnie JAK taka elektrownia i związane z nią pietrzenie wpływa na środowisko.
Pozdrawiam
Łukasz Kozub

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 03:08 

Poczytaj "prawo wodne". Tam są wyraźne wymogi i odsyłacze do tego, co Cię interesuje.
Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 10:22 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:57abdff2a0="lukaszkozub"] JAK taka elektrownia i związane z nią pietrzenie wpływa na środowisko. Łukasz Kozub[/quote:57abdff2a0]

To spytaj o to wędkarzy co łowią na zbiorniku zaporowym jeziorsko albo sulejów, albo spytaj żeglarzy co pływają na zalewie wiślanym, albo wpadnij na jakaś rozprawę wodno-prawną na której nawiedzony ekolog udowadnia że wszystko jest niezgodne z ochroną środowiska, nawet budowa ujęcia wody dla pewnej żywieckiej gminy. Kojarzysz tą sprawę sprzed miesiąca ??

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 października 2005, 10:18 

[quote:7741730e5a="lukaszkozub"] Bardziej z zakresu administracyjno prawnego: co taka ocena oddziaływania powinna zawierać czyli jakie są istotne, specyficzne dla MEW, czynniki które trzeba uwzglednić w ocenie.
[/quote:7741730e5a]

A ja , jak to ja odwracam kota :lol: podaj podstawe prawna wymogu wykonania oceny odziaływania na środowisko dla MAŁEJ ELEKTROWNI WODNEJ!!!! Raczej dla piętrzenia
Zadzwoń sobie na zbiornik solińsk lub odszukaj dokumentację kaskady Dolnej Wisły :mrgreen:
a innych info szukaj na dogorywających stronach TRMEW.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2005, 16:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

A ja , jak to ja odwracam kota :lol: podaj podstawe prawna wymogu wykonania oceny odziaływania na środowisko dla MAŁEJ ELEKTROWNI WODNEJ!!!! Raczej dla piętrzenia
Zadzwoń sobie na zbiornik solińsk lub odszukaj dokumentację kaskady Dolnej Wisły :mrgreen:
a innych info szukaj na dogorywających stronach TRMEW.[/quote]

:D Cześć :D I to jest to!!!!! Gratuluję spostrzeżenia, jest logiczne i oczywiste. Jak coś znajdę bedę trzymał się tego jak "pijany płotu" z sądem włącznie:D
Oczywistym jest, że przy tej interpretacji i konsekwentnym postępowaniu większej liczby osób stałoby się to normą.

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2005, 16:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

a innych info szukaj na dogorywających stronach TRMEW.[/quote]

:D Cześć :D I to jest to!!!!! Gratuluję spostrzeżenia, jest logiczne i oczywiste. Jak coś znajdę bedę trzymał się tego jak "pijany płotu" z sądem włącznie:D
Oczywistym jest, że przy tej interpretacji i konsekwentnym postępowaniu większej liczby osób stałoby się to normą.

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 20:45 

no niezle PANOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kazdy kto szuka info jest szpegiem z krainy desz......
a moze lukaszkozub to prawy człek .
i co wszedl na stronkę , a tu jazda !!!!! zgnoić poczciwego chłopaka w d....ie mamy jego cele , ale jeżeli wiecej takich jak on to może w dupowatym rzadzie zrozumieja w końcu że energia odnawialna to jakieś wyjście dla nasze gospodarki energet......
ale co ja piszę, przecież wy kumaci faceci i wiecie co wypisujecie i zależy wam na reklamie tego forum , że tu sa ludki kumaci i kulturalni !!!!!!!!

pozdr. WILLIIIII

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 21:47 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Pozdrawiam willy, może nie tak jak ty ale też jestem za tym by nie kopać nikogo, a zwłaszcza studentów,potrzeba nam nowej krwi jak pisze piomika, a ja jak wampir!!!! potrzebuję w tym środowisku nowej krwi! Fakt, rozpad Towarzystwa jest chyba nieuchronny, niestety, chyba, żę TRMEW odżyje, ale może zdarzyć się cud (daj Boże!) Naprawdę jest potrzebne dla nas, dla środowiska, czyli dla członków i też niekoniecznie (przepraszam - pasożytów), by cos takiego chorego istniało dla naszego dobra, pewności istnienia jako małych producentów MEWdla naszych małych ambicji i czasami też naszych Rodzin

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 01:02 
jestem tu nowy

Polecam artykuł: Chudy Ł., 2004, Małe elektrownie wodne w środowisku i gospodarce, Gospodarka wodna, nr 7. Tam jest bardzo dużo na temat oddziaływania MEW na środowisko. Oprócz tego jest spis literatury z której były czerpane informacje do tego artykułu (jest kilka pozycji wędkarzy).

Generalnie polecam czasopismo: Gospodarka Wodna, jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na ten temat.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - wal śmiało: [email protected]. Też jestem studentem, tyle że geografii :).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 14:03 
jestem tu nowy

Jeśli chcesz dowiedzieć sie czegos wiecej na temat oddzialaywania na srodowisko konkretnej mewki to najlepiej poszukac taka gdzie w okolicy w ktorej mieszkasz. nastepnie udac sie do gminy i poprosic o OOŚ dla tego obiektu. zgodnie z ustawa o ochronie srodowisko tego typu informacje sa jawne i kazdy moze miec do nich dostep (darmowy !!!) ewentualnie mozsze poniesc koszt zwiazane z przygotowaniem tego typu materialo a wiec znaczek skarbowy na Twoim podaniu o udostepnienie informacji, ksero itp.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1