Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 20:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: witam
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2004, 13:10 
mam takie pytanko do znawcow...
co sadzicie o zbudowaniu MEW na jazie
przy srednim rocznym przeplywie ok 10m3/s i spadzie dosc malym bo ok 100 cm, moze uda sie zrobic wiekszy do ok 120-130 cm ale musze jeszcze to rozeznac... czy najlepiej lewarem bo budowa kanalu obiegowego nie wchodzi w gre
pozdrawiam
darek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2004, 12:56 
zaawansowany elektrowniarz

Jesli chodzi o tak niski spad to jest problem z turbina ktora by chodzila na takim spadzie. Jesli juz bys znalazl jakis wynalazek to tereaz kwestja ile turbin musisz zainstalowac zeby wziely to 10m3/s - trzeba zadac sobie pytanie po jakim czasie Ci sie inwestycja zamortyzuje.

Jesli naprawde chcesz wybudowac MEW to poswiec troche czasu na znaleziemia miejsca gdzie mozna wyzej pietrzyc.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2004, 15:50 
spad faktycznie maly ale chyba przeplyw troche nadrabia to ? ze znalezieniem miejsca to jest najwiekszy problem... generalnie powinno wyjsc tam dobre 80 kw przy 1m spadzie... slyszalem ze tam mozna do 1.4 m dac a wtedy to byloby juz calkiem calkiem ale zanim sam nie rozeznam to zakladam ze jest 1m... turbine bym chcial pozadna wsadzic kaplana a jak nie to sprzedam to :)
darek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2004, 20:40 

Wszystko fajnie tylko znajdz kaplana na 1 m spadu zeby wziol ta wode ktora chcesz nadrobic brak spadu

Porozmawiaj z jakims producentem turbin to wyjasni Ci w czym jest problem

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 08:55 
czy moglbym prosic o wyjasnienie :oops:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 21:08 

Zakladam ze moc wyliczasz ze wzoru P=Q*H*g*n i dobrze tylko trzba sobie zdawac sprawe ze na spadzie H=1m turbina nie bedzie pracowala, a jak juz bys znalazl taka ktora bedzie pracowala to wezmie bardzo malo wody i zeby zagospodarowac to 10 m3/s bedziesz musial zainstalowac pare takich turbozespolow co pociaga za soba niepotrzebe koszty. Jesli bys chcial jescze cos sie dowiedziec albo cos byloby nie jasne to pisz na forum lub zadzwon do mnie to w miare mozliwosci postaram sie Ci to wytlumaczyc 0606669077

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2004, 00:23 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Jest jeszcze "coś"co weźmie taką wodę i da dobre wyniki.Jeśli jesteś zainteresowany odezwij się:[email protected]

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2004, 16:14 

To bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje na ten temat - jak mozesz to podeslij mi dane na maila [email protected]

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2004, 22:04 

Domyślam się,że chodzi o koło wodne ale może to coś innego,więc nie kiście tego dla siebie tylko podzielcie się informacją z innymi.W końcu to forum dyskusyjne a nie skrzynka kontaktowa.

Cze

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 00:37 
Site Admin
Site Admin

[quote:8a3577d82b="bogas"]....więc nie kiście tego dla siebie tylko podzielcie się informacją z innymi.W końcu to forum dyskusyjne a nie skrzynka kontaktowa.

Cze[/quote:8a3577d82b]

[b:8a3577d82b]Trafione w 10! Masz za to PLUS[/b:8a3577d82b] 8O

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 16:50 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Zgadzam się z Wami(co do kiszenia wiadomości) ,ale choć potwierdziło to kilku inżynierów, jest również model(sprawność przy 1,4m spadu dochodzi do 90%), prawdziwe urządzenie ruszy dopiero wiosną i dopiero wtedy będzie można skonfrontować teorie z praktyką. Proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam wszystkich.
Grzegorz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2004, 18:29 
TURBINY FRANCISA MOZNA INSTALOWAC OD 1,3m PONIEWAZ MAJA INNĄ KONSTRUKCJĘ WIRNIKA I NIE TRZEBA CIĄGNĄĆ METRAMI RUR SSAWNYCH TAK JAK W KAPLANIE

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2004, 23:18 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

A co ze sprawnością Francisa, też 90%???

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 14:28 
w zalezności od przekładni , sprawność 77%, ale najlepsze turbiny voita mają faktyczna sprzwność 84% i proszę nie wierzyć w sprawnosci 91 lub 92%, od tej faktycznej odejmuje sie standartowo 15% do jakichkolwiek wyliczeń

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2004, 22:29 
Wszysko spoko tylko jaki wirkin zeby lyknol tyle wody na takim spadzie, czy jestescie raczej za inmstalacja paru turbin?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 19:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Wszystko dobrze ale żeby postronni użytkownicy forum mogli sprawnie śledzic dyskusję to dobre by było aby sie dało identyfikować dyskutantów. Tymczasem w tym temacie występije 6 Gości i jak tu sie połapać który gość jest którym? Sugerował bym aby Gość przypisał sobie jednak jakiś nick. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 17:12 
jestem tu nowy

mam taka turbine praca od 50 cm pietrzenia Q nieograniczone nie wymaga budynku zwykly prog wodny ,bedzie ja mozna zobaczyc w pracy po 14 listopada

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 października 2004, 00:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Noree od początku tej dyskusji jesteś tajemniczy gdzie bedzie można zobaczyć to cudo i podaj więcej informacji jakis opis

Ostatnio edytowano niedziela, 24 października 2004, 19:15 przez e-11, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 października 2004, 18:40 
jestem tu nowy

na dzin disiejszy moge podac niewiele szczeg w zwiasku z trwajaca procedura patentu swiatowego nie jest to lewar kompletnie nie wymaga budynku badania i eksploatacja modelu wykazaly okolo 80%sprawnosci bardzo prosty montaz zastosowanie progi jazy dlugie kanaly doplywowe do istniejacych elektrowni min pietrzenia 50 cm Qnieograniczone. w styczniu dolaczony zostanie pierwszy polski generator synchroniczny z konwerterem wolnoobrotowy mocy 60 kw z mozliwoscia przeciazenia do 85 kwpraca od 2 do 15o ob na min waga 120 kg.jestem z krakowa wiec prowadzac konsultacje w odgw krakow zwizane z turbina przy okazj zaznajomilem si z okolo 120 lokalizacj w polsce poldniowej gdzie to cudo mozna zamontowac a gdzie nieoplaca sie budowac tradycyjnej mew (mam na mysli piet pow 40 kw mocy)a w calej polsce?.14.11 zostanie zamontowana i wlaczona do sieci w dzialoszynie na warcie w istniejacej mew .wys piet 130 cm Q 5m bez budynku czy da 50kw??????????????????? zobaczymy wszystkich zainteresowanych zapraszam do zobaczenia dotkniecia itp po wczesniejszym uzgodnieniu(obiekt zamkniety) pozdrawiam wszystkich chorych i wyleczonych na mew

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 00:16 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

No,no. Jestem pod wrażeniem. Wiadomo, że polski naród nie jest głupi ale żeby generator pracował z szybkościa 2 obr/min. i oddawał moc to to już wkracza w zasięg nagrody Nobla. A może to jednak tylko turbina tak sie obraca a konwerter daje przełożenie ze 150 razy. Do tego waga 120 kg przy 60 kW. Rewelacja!! tylko aby wyszło.
Też kiedyś zauważyłem możliwości płynące z progów o wysokości do 1 m i byłem już nieźle zaawansowany w kole wodnym ale w końcu z literatury wyszło, że jego przełyk nie jest nieograniczony a wprost przeciwnie nawet mały tak, ze poszedłem w innym kierunku. Jest pewna odmiana koła wodnego o nazwie balik lub walaska znacznie to sprytniejsze ale ma sprawność tylko do 30% a tu kolega mówi o 80%. No czekam na 14 listopada, na dalsze wieści tak, jak sądzę, że inni tez czekaja. Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1