Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 12:54 
Pytanie jak w temacie. rozważana mew może maksymalnie dać 20 kW, zakład elektroenergetyczny proponuje mi wpięcie do sieci SN 20kV (musze położyć 500m lini podziemnej postawić transformator). Tymczasem do sieci NN mam zaledwie 150m i taką myśl aby świadomie zrezygnować z częsi produkcji aby się do niej przyłączyć.
Ile maksymalnie może dawać mew aby energetyka na to poszła?
w przyszłości w miarę napływu fundyszy można się będzie zdecydować na SN i trafo?

Bardzo proszę szanowynch kolegów o skorygowanie moich rozważań.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 22:27 
Site Admin
Site Admin

Niestety, ale warunki dyktuje Zakład Energetyczny i można się tylko z nimi grzecznie "dogadać". Są MEWy nawet o mocy przekraczającej 500kW przyłączone do NN, a są i 50kW z własnym trafo....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2004, 09:54 
Warunki techniczne przyłacza ustala zakład Energetyczny. Takie jakie ustali trzeba przyjać, no chyba że się ma jakieś wsparcie, to można <coś > "wnegocjować".

Z ekonomicznego punktu widzenia jasene jest że bardziej opałaca się podłączyć 500kW niż 50kW, koszt transformatora zbliżony, a okres spłaty inwestycji dużo mniejszy.

Pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2004, 21:21 
zaawansowany elektrowniarz

Z wypowiedzi wynika,że ZE nie jest zbyt życzliwy MEW. Ciekaw jestem co to za ZE. W swej wieloletniej praktyce wszystkie uruchamiane przez nas elektrownie poniżej 30 kW były przyłączane do sieci nn. Może ZE obawia się zakłóceń ze strony MEW. Trzeba im wytłumaczyć jak będą wykonane zabezpieczenia elektrowni aby nie wystąpiły zakłócenia.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 marca 2004, 10:37 
jestem tu nowy

Istnieje jeszcze możliwość że linia NN zasila tylko kilka gospodarstw domowych o niskim zuzyci energii.
No ale to tez nie powinno stanowić problemu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 marca 2004, 21:32 
Site Admin
Site Admin

To nie problem, przecież transformator prześle nadmiar energii dalej 8)

A tak na boku to bardzo się ciesze że forum się rozkręca !!

Pozdrowionka dla wszystkich aktywnych zarejestrowanych ! :P

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 09:35 
jestem tu nowy

To że prześle nadmiar energi to my wiemy.
Pytanie jest czy wiedzą to ci co wydają decyzje ? ? ?
Wydaje się że czasami tego nie wiedzą :((

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 20:51 
Dziękuję za liczny udział w dyskusji. Odpowiadam ten ZE to Górnośląski ZE. Czytając wasze wypowiedzi nasunęły mi się kolejne pytania: Jakimi argumentami przekonać ZE aby pozwolili się przyłączyć do sieci NN ( w promieniu 500 m jest duże osiedle domków jednorodzinnych dwa skłądy budowlane baza transportowa i stacja paliw nie wspominając o biurowcu) więc potencjalnych odbiorców wiele?
2. w wypowiedzi administratora czytam " ...transformator prześle nadwyżę energii dalej..." czy mam to rozumieć w przypadku podłączenia do sieci NN (w takim wypadku to czy ja muszę postawić ten transformator)?
3. w jakim procencie mogę dostać dofinansowanie z funduszu ochrony środowiska na tą inwestycję.

mam wstępną zgodę właściciela jazu na zlokalizowanie tam mew, poprosili mnie o złożenie szczegółowej oferty. Czy rozsądnie będzie zaproponować im dzierżawę/wynajem na okres 30 lat, opłata 100 PLN/mies (mew dawać będzie średnio 20kw/h) + bierzące utrzymanie jazu - konserwacja, smarowanie, malowanie itp. Czy to wystarczy? Jeśli nie to co jeszcze trzeba im zaproponować?

Jeszcze raz gorąco pozdrawiam
Jacenty

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 21:18 
Site Admin
Site Admin

Odpowiem na piwerwsze pytanko:

Uświadom ZE że jak podłączysz MEW do NN to wyprodukowana energia zostanie skonsumowana w najbliższym otoczeniu, czyli to co pisałeś, plus, nie zapominaj o oświetleniu ulicznym, to też duży "odbiorca". Argumentuj tym, że ZE nie straci wtedy na dwukrotnym transformowaniu energii, raz przez Twój trafo, no a potem zpowrotem przez trafo na wioske !

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 08:27 
jestem tu nowy

Odpowiadam na 2 pytanko :

Luknij tutaj http://www.fww.org.pl/polski/mew/mew.htm

i tutaj
http://www.bosbank.pl/i.php?i=33

Na to pytanie ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie, proponował bym przejście sie do banku i zaciągnięcie tam szczegółowych informacji, to nic nie kosztuje a przynajmniej wiesz na czym stoisz, i jakie masz możliwości manewru co do kwory pozyczki.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 18:53 

Argumentacją dla zakładu energetycznego może być ograniczenie strat przesyłowych do wspomnianego osiedla oraz zapewnienie bezuderzeniowego włączeniaq na sieć. Najprawdopodobniej nigdy w tym ZE nie mieli kontaktu z MEW i dmuchają na zimne. Można również wspomnieć, że kupując energię ekologiczną łatwiej spełnią warunek dot. dystrybutorów energii obligujących ich do zakupu 2,5 % energii ze żródeł odnawialnych w odniesieniu do całkowitej energii zakupionej (wymogi UE).

PostNapisane: czwartek, 25 marca 2004, 16:01 
Czytam ta dyskusje i mysle sobie czy Panowie wiecie jakie sa ceny na rynku energii i czy zakladowi sie oplaca kupowac za tyle ile musi Wam zapłacić. Jak juz tego sie dowiecie to dojdziecie do wniosku ze jedynie przepisy wymuszaja zakup "zielonej energi" i tylko na nie mozna sie powolywac i to zarowno na Dyrektywy Europejskie jak i nasze uregulowania. Drugi temat to temat rozplywow w sieci - zeby przepchnac przez transformator okreslona moc to on musi to umozliwiac i to wszystko jedno czy w gore czy w dol i ta odpowiedz jest albo powina byc w zakladzie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2004, 20:13 
Site Admin
Site Admin

Tak franio, ale żadne przepisy nie regulują czy elektrowni o mocy 20kW narzucić oddzielny trafo czy podłączyć do NN !! A zakładając że ZE nas nie lubi no to narzuca :?

PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2004, 00:31 
jestem tu nowy

[quote:579edb6296="franio"]Czytam ta dyskusje i mysle sobie czy Panowie wiecie jakie sa ceny na rynku energii i czy zakladowi sie oplaca kupowac za tyle ile musi Wam zapłacić. Jak juz tego sie dowiecie to dojdziecie do wniosku ze jedynie przepisy wymuszaja zakup "zielonej energi" i tylko na nie mozna sie powolywac i to zarowno na Dyrektywy Europejskie jak i nasze uregulowania. Drugi temat to temat rozplywow w sieci - zeby przepchnac przez transformator okreslona moc to on musi to umozliwiac i to wszystko jedno czy w gore czy w dol i ta odpowiedz jest albo powina byc w zakladzie.[/quote:579edb6296]
Franio-coś Ty bredzisz!-co myślisz mówiąc o rozpływach w sieci, to zbyt ogólne stwierdzenie, zagadnienie transformacji jest też Ci obce, albo palisz wariata, próbójąc bazować nas niewiedzy innych-chętnie z Toba podejmę polemikę.

PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2004, 01:11 
jestem tu nowy

[quote:179cd2db1e="Jacenty"]Pytanie jak w temacie. rozważana mew może maksymalnie dać 20 kW, zakład elektroenergetyczny proponuje mi wpięcie do sieci SN 20kV (musze położyć 500m lini podziemnej postawić transformator). Tymczasem do sieci NN mam zaledwie 150m i taką myśl aby świadomie zrezygnować z częsi produkcji aby się do niej przyłączyć.
Ile maksymalnie może dawać mew aby energetyka na to poszła?
w przyszłości w miarę napływu fundyszy można się będzie zdecydować na SN i trafo?

Bardzo proszę szanowynch kolegów o skorygowanie moich rozważań.

Pozdrawiam[/quote:179cd2db1e]
Wdaje mi się, a pracuję w energetyce zawodowej, że 20 KW to tak mała mac, żę ZE nie ma żadnych argumentów aby wydać warunki do podł. do sieci ŚN-twierdzę , że to niewiedza, albo złośliwośc!

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 18:15 
jestem tu nowy

Dopisek do "Naczelnego".
Nie wiem na jakim etapie jest Jacenty,
1. pisemne pytanie do ZE o warunki przyłączenia, nie na "gębę"
2. odpowiedź powinna być do m-c.
3. przy mocy 20kW jest idiotyzmem linia kablowa i trafo, bo rozbiór w sieci SN, nie wiem czy 15kV czy 6kV, i tak jest symetryczny, ale w nn może wystąpić problem niesymertryczności, ale u producenta czy MEW.
Jest sprawą ZE , aby to było równe!
4.Zawsze można skompensować, moc bierną indukcyjną, baterią kondesatorów, czyli do sieci nn ZE, będzie oddawało tylko moc czynną, jak w ZE nie wiedzą, to niech idą do szkoły.
5. Niech nikt nie mówi,że nie ma obąwiązku zakupu,jest i to procentowy od sprzedanej energii.
6. Jak ktoś nie wie, to niech milczy.
7. Osiągnięcie stanu synchronizmu w przypadku pracy silkika asynchronicznego, jako prądnicy, jest możliwe przez regulację prędkości obrotowej turbiny. Przy mikroelektrowni czyli 20kW? układ trzech lampek na tz w"ciemno".
8. Najlepiej przedstawić mały projekt i wyliczyć.
9. Problem to cena, ta niestety zależy od ZE.
Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 21:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Podpowiadając ile za dzierżawe. Proponowałbym uzgodnić na procent od sprzedanej energii .tak bym zrobił chodzi oto że właściciele bedą bardziej zainteresowani obsługą jazu (czyszczenie ,zaglądanie czy wszystko w porzadku )im bardziej bedą dbali tym wieksze korzysci dla nich ,nie wszystko załatwi automatyka . Musisz tylko zastanowić się ile im zaoferujesz

Strefa czasowa: UTC + 1