Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 09:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zacząć
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 21:58 
jestem tu nowy

Jeszcze chyba nie jesten chory ale kto wie. Kilka pytań.
Jeśli wydaje mi się, że znalałem miejsce to jak to zgrubnie przeliczyć na kW?
Jak dobrać rodzaj urządzenia (turbiny) do okoliczności - np. kiedy koło młyńskie a kiedy jakaś zawansowana wielołopatkowa turbina?
Od jakiego momentu poszukiwań warto zacząć chodzić za operatem?
Czy gdzieś można ściągną prawo wodne?
A tak na koniec to może jest gdzieś na tej stronie poradnik dla początkujących (wstępnie chorych) typ FAQ ale o Mewkach a nie stronie na której jestem?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 00:57 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Witaj
Tu są wyłącznie dotknięci syndromem. Nie miej złudzeń! Też go masz. Może jeszcze nie w ostrej formie, ale jest.
Co z tą mocą?
Jeden kilogram (litr, bo to praktycznie to samo) wody podniesiony ponad poziom "zero" na jeden metr posiada energię potencjalną dość łatwą do policzenia. Wynika to z faktu, że podniesiony o metr jest w polu sił grawitacyjnych i doznaje stałego przyspieszenia (grawitacyjnego, prosto w dół). Taki kilogram jest w stanie wykonać pracę. F=m*a tu m*g.
Droga to założony 1 m.
Praca wykonywana w ciągu jednej sek. to moc.
Jeżeli znajdziesz miejsce gdzie ze sporej wysokości stale spada wiele litrów wody naraz, to to jest TO!
Urządzenie przetwarzające tę energię (moc) w prąd posiada różną sprawność w zależności od tego jak wygląda jego konstrukcja (koło wodne, turbina itd.) i niestety cena. Bardziej sprawne są z reguły droższe.
Po prawo można zajrzeć na strony SEJMU RP. Już mnie spieprzono, że tam trafiają się buble legislacyjne, ale nadal twierdzę, że jest to strona prwodawcy i warto tam zajrzeć. Ja tego co tam jest nie piszę, ja to tylko czytam.
Prawo wodne zawiera wszystkie informacje o operacie, zasadach, sposobach, pozwoleniach itd.
Jeżeli masz pytania to pisz na forum. Zawsze ktoś znajdzie chwilę aby rzucić parę zdań na temat.
Pozdrawiam Adam M.

Strefa czasowa: UTC + 1