Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 18:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 14:47 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Cześć ! Jestem muzykiem i całe moje dotychczasowe życie kręciło się wokół tej dziedziny. Poznałem osobę z MEW - i złapałem syndrom. Od Dawna mam dość jeżdżenia na imprezy po kraju i kotletów. Nie jestem młodziakiem a zanim się wkręcę w ten temat minie ze 2 lata. Chcę kupić więc gotowy, mały MEW. (może ktoś z was wie o jakiejś dzięki której nie wpuszczę sie w kanał) Śledzę forum i wiem, że "raczkowanie" spotyka się tutaj z życzliwością o jaką trudno. Spadek, przepływ, turbiny, przepławki - to nie wszystko. Na co jeszcze zwrócić uwagę ? Może któryś z doświadczonych elektrowniarzy poświęci trochę czasu i pokaże swoją MEW ?

Pozdrawiam Wszystkich Zarażonych Muzyk

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 17:11 
zaawansowany elektrowniarz

Trochę, chyba, będziesz miał problem z realizacją takiego zamierzenia.
Gotowy , mały MEW to w praktyce zwieńczenie kilkuletnich wysiłków i zabiegów prawnych oraz nakładów. Sporo harówy, nerwów i w końcu - spełnienie jakichś tam pragnień.
Ile Ty za to możesz dać, jeżeli dla właściciela jest to często fizyczne i faktyczne potwierdzenie jego wartości? Pamiętaj, że często taka MEW "wykręca" sporo mniej niż w nią włożono.
Nie sądzę, aby Cię było stać na taką bardziej komercyjną, za to dostępną, zarabiającą. Mała tu nie musi oznaczać tańsza, a może - nieopłacalna (w sensie bilansu złotówkowego).
Ożeń się z cureczką młynarza i bierz do pracy. :lol:
Tu wszyscy raczej dobrze życzą każdemu, ale cudów też nie ma. Ludziska tylko takie bardziej sympatyczne :P
Przepraszam, jeżeli mylnie odczytałem intencje, że przydałaby się zabawka.
Gotowa - znaczy po wszelkich problemach. Takich to tu mało do zbycia.
Materiału na takową - sporo. Wtedy wszystko przed Tobą.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł: Re: Nowy
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 18:36 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dzięki za odzew.Nie denerwuj się.Nie urodziłem się wczoraj i trochę się w życiu z ludżmi naszarpałem.Kilkakrotnie przestudiwałem też wszystkie pliki forum. [quote:d330138bbf]zanim sie wkręce w ten temat minie ze 2 lata [/quote:d330138bbf]Wtedy też nie będę wiedział wszystkiego.Wpadki są nie do uniknięcia nawet gdy się wie dużo.Ile trzeba miec na ok.30KW? Żonę i dzieci już mam -nie chcę zmieniać P.S. Może Ty pokazałbyś mi swoją MEW ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 02:00 

Samo życie! Jestem w trakcie negocjowania terenu i pozostałych spraw. Więcej możesz zobaczyć w temacie "gumowy pomysł adama_mk". Tak mniej więcej powinno to wyglądać. Oby jak najprędzej i jak najtaniej.
Myślę o tym "siurku" jako zasilaniu domu obok. Potrzeby własne.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 09:57 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

mazowieckie to prawie dziewicze rejony, kup samochód terenowy i ruszaj w trasę, jak spotkasz durzą rzekę szukaj piętrzenia a potem do właściciela rzeki po dzierżawę na potrzeby MEW na min 30 lat. Dalej to już z górki, trochę formalności i już masz MEW. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 11:22 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Tak jest Mpoplaw :mrgreen: Muzyk jeżdził po dansingach, imprezował a my po krzakach , zaroślach i resztkach tam aż nam zbrzydło :!:
Ale jest sprawiedliwość na tym świecie; teraz my po imprezach i dansingach a Muzyk po zaroślach i krzakach ( bo resztek tam już nie ma).......aż Mu zbrzydnie :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 13:15 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

:roll: Wielkie dzięki.Juz myślałem , że nikt się więcej nie odezwie. Podpuściliście mnie nieźle!Nie chciałem sie za to brać od zera bo znając w malym stopniu wasze trudności nie wiedziałem czy sobie poradzę.Chciałem kupić cos małego i na tym dopiero się uczyć.Teraz analizuję młyny , które miałem wczesniej na oku,bo myślę ,że z moim uporem i "with a little help of my friends" nie powinienem zginąć. Są jednak "schody nie do przeskoczenia" i tego sie boję. :lol: Ale wesoło! Komentarze sa super!Wielokrotnie spotkałem się z tym ,że "pogra,żona pospiewa i jeszcze im za to płacą!" więc mnie to nie dziwi.Mogę wam tylko powiedzieć ,że nic nam z nieba nie spadlo i od nikogo nic nie dostalismy.A jeśli chodzi o resztki to jeszcze ich sporo dla niezlych zostało.Duża buźka.

Ostatnio edytowano piątek, 29 kwietnia 2005, 13:32 przez Muzyk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 13:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Muzyk - A może ty się nazywasz Andrzej Piaseczny " Piasek". :mrgreen:
To odrazu Cię biorę na wspólnika / słyszałem, że On też ma podobno syndrom MEW / I nie dlatego , ze Gościu ładnie spiewa i ma kasę.
Pamiętasz jak Gościu w programie "Artyści -dzieciom" wlazł do klatki z lwami i je tresował podczas gdy inni artyści-muzycy zdecydowali się na tresure co najwyżej rybek w akwarium? :mrgreen:

P. S. Dużo tych żon pograłeś? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 13:43 

Jeżeli założysz, że może to być jakiś piękny kawałek twojego życia, to zakasuj rękawy i bierz się do roboty. Wszyscy jesteśmy z Tobą i ZA! Popatrz na to jak na budowę domu. Te 250 mkw to nawet literaci, poeci i inni humaniści postawili. Bardziej lub mniej pionowo, ale - tak. Obiekt porównywalny z domem wymyślisz, pokierujesz projektem i realizacją i uruchomisz. Obiekt n krotnie większy wymaga WIEDZY, WKŁADU (kasy) i ekipy, która pcha temat z podziałem na role. Odpuść sobie przegradzanie Wisły przy ujściu. Poszukaj raczej przy źródłach :lol:
Pozdrawiam Adam M.

Ostatnio edytowano sobota, 30 kwietnia 2005, 20:14 przez adam_mk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 19:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Piomika przestane Cie lubić - Piasek brzydko śpiewa i już :evil:
Muzyk a gdzie ty do cholery byłeś jak łukaszen organizował impreze tam tylko nam muzyka brakowało ty bys pogrywał a my wszystko byśmy wyśpiewali :D
A jesli chodzi o twój syndrom to ty lepiej graj dalej do tych kotletów ,zbieraj kase a wszędzie gdzie zajedziesz to żądaj za scene młyn przecież gwiazdy mają swoje kaprysy no nie.Poważniej pisząc to podpytuj miejscowych o młyny , ustalaj trase koncertów wzdłóż rzek :D itd. Myśle że z tej mojej wypowiedzi wyłapiesz co ważniejsze myśli i sam wpadniesz na pomysł powiązania tras koncertu z szukaniem lokalizacji.
Powodzenia
Ale muszę napisać ... O wielki stwórco jeszcze jeden zarażony.. :?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 02:24 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Taki wielki to ja nie jestem. Jakbym był Piasek to może by się i cztery gwiazdki na tym polu znalazły.Żarty żartami.Obok toczy się prawdziwe życie:lewary,jazyitp.a nie jakieś mrzonki.Adam!Oglądałem już wcześniej "gumowy pomysł".Napewno Ci się uda! Budowę domu mam już za sobą i wiem, że każdemu "fachowcowi"trzeba patrzec na rece.W innym wypadku zrobią ci schody tak wąskie,że ci sie stopa nie zmieści,okna bez podkitówki jak w stajni albo obetną futryny bo nie chciało się im dorabiać cementu a ty trzaśniesz i ci drzwi wylecą.A jesli im będziesz za "bardzo przeszkadzał"to ci gówno zamurują w ścianie i latami będzie śmierdziało. :mrgreen: Elektrownia to jeszcze wyższa szkoła jazdy.Skąd wziąć ludzi?Nie jest to takie hop siup! Koniec gadania bo wgóle nie będę spał.Mam jeszcze kotlety,i inne takie.A może mi przejdzie.Narazie umawiam się z ludźmi i w drogę.Może będe miał jakieś fotki.Mpoplaw-Pozwoliłbyś obejrzeć mi Genderów?Imprezy-tak ale nie będe pracował po pracy.Na imprezach piwuję.Wiem-wygonię żonę do roboty. :mrgreen:

Ostatnio edytowano piątek, 6 maja 2005, 13:20 przez Muzyk, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:4ed623bd88="Muzyk"]Elektrownia to jeszcze wyższa szkoła jazdy.[/quote:4ed623bd88]

kto ci to powiedział :?: w którym miejscu :?: Płynie sobie woda, piętrzysz ją, woda sobie spada na turbinkę, napędza generator, ten daje prąd, prąd kabelkiem do sieci przez licznik. gdzie tu filozofia :?:

Co do Genderów to nie jest moja elektrownia tylko jest w mojej okolicy, a bardzo podoba mi się jej koncepcja. :D Jak chcesz ją obejrzeć to przyjedź do takiej wioski Charbice pod Łodzią na rzece Ner. Jak tylko zobaczysz MEW to będziesz wiedział co mam na myśli. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 00:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Muzyk: witamy w gronie popaprańców!!!

Miło wiedzieć, że jest takich, jak my więcej.

Mnie forumowe orły wieczorem sprowadziły na ziemię - będę sobię chatkę grzał moim siurkiem, a na drugi dzień rano znów mnie zapalili. Fakt - dwa różne miejsca, inne warunki, choć ta sama rzeczka. Tak poważnie - zacząłem delikatnie " dotykać" temat - wyniki podam wkrótce.

Pozdraiwam.

E-11: Jeden taki, co z wiertolotem na plecach i na Twoje niebo wlata, potwierdził Twój pomysł polatania niezawysoko nad rzeczkami. Jak się zrobi troszkę cieplej jeszcze to zobaczymy...

Pozdr.
Ł.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 20:45 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Pojeżdzilem trochę po kraju. co nieco widziałem.To jest to czego chcę Mpoplaw.Gratuluję jazu B.Wiszę wam wszystkim piwo.No może oprócz Piomika.Teraz szukam lokalizacji. Popaprany.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 00:53 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Muzyk- a dlaczego to mi nie chcesz piwa postawić? Z czym Ci tak za skórę zalazłem? :wink:
Ok. Prawdopodobnie chodzi Ci o "te żony". Ale miej pretensje do siebie -napisałeś; człowiek pogra,żona pospiewa.Ja myślałem ,że Ty masz na myśli obce żony a Ty cwaniaku pewnie z własnej żony zrobiłeś wokalistkę we własnym zespole. Sorry nieporozumienie. :wink:
A z tym szukaniem lokalizacji to zobaczymy czy Ci nie zbrzydnie?!
W każdym bądż razie ja na dancingu nie byłem...już hohoho a może i dłużej.
Ale wiesz co . Polubiłem Cię chyba.Dam Ci link na konkurencyjne forum może se kupisz elektrownie. Najwyżej mnie Admin za to wyleje z tego forum.
[url]http://www.trmew.pl/index.php?strona=obiekty&dzial=Obiekty%20na%20sprzedaż[/url]
Ciekawe czy za moje dobre serce zobaczę chociaż słowo "dziękuję"

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 01:25 

Nie zobaczysz! To standard! A czy ty wiesz, może, co to "dobre słowo"?
Lustro w domu choć jedno jeszcze masz? Bo piszesz tak (czasami, często), że mam wrażenie, że jak kogo widzisz - to od razu walisz.
Co Ci się ten świat tak nie podoba? 8O Zrób go lepszym! :lol:
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 01:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D :D :D :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 08:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

a żeś mu dał link :lol: :lol: :lol:
muzyk nie daj się podejść tam są tylko nieaktualne ogłoszenia, przykład pierwsze od góry to właśnie Mew na Nerze genderów w charbicach. :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 11:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Mpoplaw- a skąd ja mogę wiedzieć ,że te ogłoszenia są nieaktualne.
Czy ja szukam elektrowni na 20 kW /czy jakiejkolwiek?/ :!:
Te pretensje to kieruj raczej pod adresem własciciela forum , który zamieszcza nieaktualne ogłoszenia :!:
i jeszcze jedno; kiedy se żartuje to to odrazu widać na forum/ stosuję emotikony np. taką :mrgreen: / ....ale w dyskusji merytotycznej lub dawaniu jakiś porad to chyba żadnej wpadki nie miałem :!: / nawet teraz Muzyk podzwoni se po gościach to się dowie o ceny lub o inne lokalizacje do sprzedaży/
A Ty zakpiłeś se z nas tematem:" turbina za 3000zł" , bo pomyślałeś sobie, że jeśli coś kosztuje 30000 zł to na 27000 zł chcą Cię orżnąć więc Ty to zrobisz za 3000 zł i już. Nie mając zaplecza technicznego , pomysłu itd , itp,.
Wytłumaczyłeś się chociaż z tego na forum? :!: :!: :!:
To tak trudno napisać ; Panowie , sorry dałem d.... , bo myślałem ,żę.......
albo :Panowie nie macie racji, właśnie robię swoją turbinę za 3000 zł i robię to tak.......

P.S Adam_ mk- Adaś, wybacz .Zowu mnie poniosło :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 12:31 

Dopuki nie gryziesz - jest OK.
Teksty znoszę dzielnie. Mam wprawę.
Pozdrawiam Adam M.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1