Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 21:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 11:33 
jestem tu nowy

Jestem nowy. Znaleźliśmy ciekawe miejsce nad rzeką i pytanie jest takie jak samemu można pomierzyć jak daleko w góre rzeki sięgnie dane spiętrzenie rzeki, tzw. woda górna. Wiem że to proste jak ma się wszystkie potrzebne liczby ale jak zrobić te pomiary samemu a jak musi ktoś to kto i komu to zlecić? Drugie to czy znacie jakiegoś otwartego projektanta turbin, nie producenta ale kogoś z kim można by porozmawiać o zbudowaniu czegoś nowego? Z góry dzięki za wszystkie informacje. :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 19:37 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Co do projektanta to pan Andczak jest ciekawym człowiekiem i przystępnym ( to jest moje zdanie ) niestety nie mam na niego namiarów ale może ktoś z foróm.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Łukasz
To , wbrew temu co piszesz , nie taka prosta sprawa obliczyć cofkę / bo tak się fachowo nazywa zakres oddziaływania wody po spiętrzeniu/
Trzeba zrobić tzw przekroje poprzeczne rzeki . Na ich podstawie można to policzyć ze wzorów lub za pomocą specjalnego programu komputerowego

[b:c86ddcb96f]Moja rada - zleć to fachowcowi - projektantowi[/b:c86ddcb96f]. Chyba ,że chcesz to policzyć tylko dla siebie ,żeby zaspokoić swoją ciekawość lub mieć pogląd w temacie. Swoich wyników i tak nie wykorzystasz oficjalnie i będzie to musiał w przyszłości zrobić fachowiec - ponownie.
Napisz z jakiego województwa lub regionu kraju / np Małopolska/ jesteś to może ktoś Ci na forum poleci jakiegoś projektanta.

Pozdrawiam. Piomika

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:15 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

kup mape sytuacyjno wysokościową jeśli jest pełna są tam wszystkie poimiary samemu lub daj to fachowcowi i powie wszystko
stracisz 100 zł a projektant za 1000 niewiem czy zrobi

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:44 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Niestety NOWY nie określisz zakresu cofki na podstawie mapy sytuacyjno-wysokościowej.
Jeśli spiętrzysz wodę na rzędnej np 100 m npm o 1m do rzędnej 101m npm to twoja cofka nie sięgnie do miejsca gdzie na mapie jest rzędna 101m npm a sięgnie do rzędnej 102 m npm albo 102,25m npm albo może 102,65m npm.Gdzie sięgnie dokładnie tego dowiesz się robiąć przekroje poprzeczne rzeki i obliczając cofkę

pozdrawiam .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 00:42 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D i tu Piomika ma rację, zresztą przeważnie ma rację :P

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 12:17 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

no wiesz moja rzeka jest tak pomierzona na mapach sytuacyjnych ze co 1 km podana rzedna a przy progach i młynach są pa 3 pomiary .
jak bedzie miał takie pomiary to poco mu fachowiec
fakt ze za taką mape musiałem dodatkowo dopłacioć w geodezij bo ukrywali przed światem

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 20:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
No dobra Nowy . I teraz wylicz na swojej mapie dokąd sięgnie cofka jeśli spiętrzysz wodę o np. 3 m /Przyjmijmy ,że zakres podpiętrzenia koncowego to 5 cm/, Powiesz ,że cofka kończy Ci się na sąsiednim /powyżej/ progu. W takim razie ile go podpiętrzysz?
Np . kilometr od Twojego piętrzenia jaka będzie rzędna wody "nadpiętrzonej" i w jaki sposób ją wyliczysz?

Piomika

Tytuł: cofka
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 21:35 
zaawansowany elektrowniarz

Zgadzam się że piomika ma przeważnie rację ale z rzędnymi właśnie coś pokręcił.Jeżeli spiętrzyć wodę o 1m od rzędnej lustra na 100mnpm, to woda w cofce będzie właśnie na 101m bez względu na przekroje, a od tego jest niwelator,tanio,szybko,dokładnie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 22:10 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Albert- przede wszystkim dzięki za komplement.
To o czym piszesz jest możliwe na jeziorze .Spiętrzenie wody o 1m spowoduje podniesienie rzędnej prawie na całym jeziorze o 1m.Ale w rzece...Przecież np 1km /lub 1,5 km bo to tylko przykład/od spiętrzenia rzędna wody niespiętrzonej będzie wynosić nie 100 m npm ale 101 m npm [b:d2e4e9103b]bo przecież rzeka płynie i ma spadek podłużny[/b:d2e4e9103b] . Więc jesli rzekę spiętrzymy o 1 m , to w miejscu spiętrzena mamy 101 m npm a w odległości 1km / lub 1,5 km/ mamy 101m+ nadpiętrzenie cofki w tym przekroju /powiedzmy 0,3 m / czyli 101,3 m npm

Nie da się lini spiętrzenia w prosty sposób interpolować bo nie jest to [b:d2e4e9103b]prosta[/b:d2e4e9103b] tylko [b:d2e4e9103b]krzywa paraboliczna[/b:d2e4e9103b] . I zeby się dowiedzieć w którym miejscu przetnie się z linią wody niespiętrzonej /konieć cofki/ trzeba wykonać niezbędne obliczenia wg wzoru którego nie chce mi się teraz szukać w literaturze albo za pomocą specjalnego programu komputerowego.

[b:d2e4e9103b]Poza tym Panowie cofkę liczymu na przepływ SSQ / sredni z wielolecia/.
Jak go zaznaczycie ma mapie sytuacyjno wysokościowej - nie wykonując wcześniej obliczeń[/b:d2e4e9103b]

I jeszcze jedna ciekawostka - im przepływ mniejszy od SSQ tym cofka / a właściwie oddziaływanie wody spiętrzonej/ dłuższa i na odwrót. Jak mamy przepływ SWQ lub większy / powódz/ to cofki nie ma wogóle.

Pozdrawiam .Piomika

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 09:28 

Mierzyłem osoboście istniejące parokilometrowe zbiorniki na Gwdzie, średnio jest 10cm/1km spadku lustra wody w cofce, dopływ wody wynika ze spadku dna a nie górnego lustra wody dopływowej. Zbiorniki młyńskie raczej krótkie, są jak jeziora z prawie równym poziomem, nawet mapa wysokościowa pozwoli w miarę dokładnie określić zasięg cofki.

Tytuł: Re: cofka
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 12:16 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

[quote:07fa15d426="albert"]dopływ wody wynika ze spadku dna a nie górnego lustra wody dopływowej.[/quote:07fa15d426]Sam spadek dna nie spowoduje przepływu wody. Gdyby tak było, to woda zaczęła by samoistnie płynąć w płaskim jeziorze o zróżnicowanym dnie :wink:
Dopiero spadek lustra wody powoduje różnicę ciśnień potrzebną do wywołania przepływu.

[quote:07fa15d426="albert"]Zbiorniki młyńskie raczej krótkie, są jak jeziora z prawie równym poziomem, nawet mapa wysokościowa pozwoli w miarę dokładnie określić zasięg cofki.[/quote:07fa15d426]I tu masz rację, różnice przy takim oszacowaniu nie będą wielkie. Problem może się pojawić dopiero kiedy teren jest naprawdę płaski. Wtedy +/- 10cm błędu może oznaczać +/- 1km różnicy w wielkości cofki :(

Tytuł: Re: cofka
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 12:36 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:57995673bc]I tu masz rację, różnice przy takim oszacowaniu nie będą wielkie. Problem może się pojawić dopiero kiedy teren jest naprawdę płaski. Wtedy +/- 10cm błędu może oznaczać +/- 1km różnicy w wielkości cofki :([/quote:57995673bc]

Dokładnie o to mi chodziło Grek!
Albert pomierzyłeś zbiorniki na Gwdzie ale dokąd sięga cofka tak naprawdę to nie wiesz. Bo pomierzyłeś wodę spiętrzoną dla jakiegś przepływu Q na pewno nie dla SSQ. A przecież nie wiesz jakie były poziomy wody w Gwdzie w górę rzeki przed spiętrzeniem. a długość cofki to miejśce w którym zakres oddziaływania piętrzenia w stosunku do przepływu naturalnego SSQ wynosi 0 cm / wpraktyce przyjmuje się 5cm bo taka dokladność 0 lub 1 cm jest w praktyce niezauważalna przy falowaniu wód rzeki./

Ale na młynówkach lub zbiornikach młynów to być może sprawdzają się metody przybliżone z mapą sytuacyjno-wysokościową. Pewnie można takie przybliżenia oszacować też w górach ,bo tam spadki rzek sa duże / np kilka metrów na 100m długości/
Tylko czy w operacie wodnoprawnym możesz posłużyć się takimi metodami przybliżonymi?
Dla własnej ciekawości i oszacowania - tak. Ale dla celów projektowych i tak trzeba wykonać pomiary i obliczenia przez osobę uprawnioną.

Pozdrawiam. Piomika

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:37 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dodam jeszcze że pomylić się o te 10cm jest niezwykle łatwo, koryto rzeki jest najczęściej zróżnicowane i nie wiadomo dokładnie jakie są opory przepływu. Na przykład wystarczy że do ich pokonania potrzebna jest różnica ciśnień 0.01 atm i już rzeka sama "podpiętrzy" się nam o 10cm więcej niż przewidywaliśmy.
Inaczej sprawa ma się na przykład w wybetonowanej młynówce, gdzie opory na całym odcinku są stałe i możemy konkretnie wyliczyć że dla przepływu X, na odległości Y, lustro wody podniesie się nam o wysokość Z

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 21:37 

Panowie,rzeki które mają naturalny spadek lustra wody 1m/km to są to bystrza o charakterze górskim które należy spiętrzać, jeżeli macie takie parametry cofki swoich elektrowni to powinno się tam hodować pstrągi.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2005, 08:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

chyba 10m na Km bo w Łódzkim są właśnie takie spadki 1m na Km i żaden pstrąg tam się nie ostał.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2005, 09:05 

Udowadniasz że się nie ostał z przyczyny małych spadów,taki pogląd pachnie jak Ner.Też masz cofkę ze spadem 1m/km?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2005, 10:32 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:014a02acbd="Albert do Mpoplaw"]Udowadniasz że się nie ostał z przyczyny małych spadów,taki pogląd pachnie jak Ner.Też masz cofkę ze spadem 1m/km?[/quote:014a02acbd]

Ja tylko podałem taki przykład ./ żeby prościej liczyć/. równie dobrze mogłem napisać 2m albo 3,15 m ale uniwersalny 1m to 1m :D

Ale nie o tym miałem pisać. Główna moja myśl ,że w sprawach trudnych powinno sie operać na fachowcu ,specjaliście czy projektancie / jak zwał tak zwał / I z tym twierdzeniem mam nadzieję Albert się zgodzisz.

Pozdrawiam Cię serdecznie .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 19:12 

A ja jak zwykle swoje 3 centy: panowie wg. waszych akedemickich rozważań wynika ze na jeziorze przepływowym jest inna rzędna na wejsciu cieku w zbiornik a inna na wyjściu.Dewagując dalej to woda w doprowadzalniku płynie "górą" i nie ma znaczenia spadek podłużny dna. :lol: :?: A ja tam na prawie 2 km mam ta sama wysokość rzędnych i kaczeńce w rowie porosły.
Różnice ciśnienia słupa wody mamy chyba raczej za piętrzeniem a nie przed.
Czy rozmawiamy o objętości,powierzchni czy długości zasięgu tzw. cofki w korycie cieku?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 15:06 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:wink:
Dobra Suse chcesz nas/Greka Alberta Nowego, Mpoplawa, E-11, Szama,Lukasza82/ koniecznie wciągnąć w dyskusję a ponieważ intencje masz szlachetne /podkręcenie tego forum/ więc masz za swoje :D - znów włączam się do dyskusji :mrgreen:

[quote:7fb6cc2d3a="suse"]A ja jak zwykle swoje 3 centy: panowie wg. waszych akedemickich rozważań wynika ze na jeziorze przepływowym jest inna rzędna na wejsciu cieku w zbiornik a inna na wyjściu.[/quote:7fb6cc2d3a]
:wink: Poproszę o cytat -gdzie tak napisaliśmy?

[quote:7fb6cc2d3a]Dewagując dalej to woda w doprowadzalniku płynie "górą" i nie ma znaczenia spadek podłużny dna. :lol: :?: A ja tam na prawie 2 km mam ta sama wysokość rzędnych i kaczeńce w rowie porosły.
Różnice ciśnienia słupa wody mamy chyba raczej za piętrzeniem a nie przed.
Czy rozmawiamy o objętości,powierzchni czy długości zasięgu tzw. cofki w korycie cieku?[/quote:7fb6cc2d3a]
Oczywiście że mówiliśmy o długości zasięgu cofki w korycie rzeki/ cieku/ .Długość kanału dolotowego nie ma nic wspołnego z długością cofki

Ale nie dlatego piszę, żeby pogłębiać dyskusję akademicką / choć ja w terminie zjazdu byłem na konferencji naukowej na pewnym uniwersytecie :wink: /.[b:7fb6cc2d3a]Prawdopodobnie byłeś Suse na zjezdzie TRMEW.
Stąd moje pytania ;[/b:7fb6cc2d3a]
!. Jakie zmiany lub propozycje zmian szykują się w statucie TRMEW? Czy przypadkiem nie idzie to w kierunku grupy producenckiej czy nie daj Boże jakieś spółki z.oo?

2.Czy padały propozycje zmiany składki tak aby więcej ludzi przyciągnąć do stowarzyszenia?

3.Czy brak kworum nie był wynikiem wygórowanej ceny za 3-dni zjazdu / za 650-750zł można spędzić tydzień w miejscowości wczasowej/ ?

Pozdrawiam.Piomika

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1