Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 17:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: uprawnienia
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 14:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

poradźcie gdzie najlepiej, najtaniej, najrzetelniej zdobyć wiedzę i uprawnienia do prowadzenia MEW do 50 KW :?:
jakie uprawnienia są obligatoryjne a jakie fakultatywne :?:

SEP organizuje takie coś za 240 zł i trwa to ok miesiąca, a jaka jeszcze inna firma organizuje takie coś :?:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 14:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Michał- zapłacił stuwę
Radek- 47 zł obaj jak piszą za 50 godz.
W zeszłym roku TRMEW organizował takie kursy "intensywne"- 2 dniowe z wyżywieniem i noclegiem za 400 zł.
Może Michał i Radek coś Ci więcej podpowiedzą bo cena atrakcyjna / tylko gdy uwzględnić dojazdy - to nie wiem! :wink: /
no... i oczywiście Adam_mk ostatnio zaliczal taki kurs.
Może coś skrobnie na forum na temat ceny?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:05 
zaawansowany elektrowniarz

Zrobiłem full wypas. Zapłaciłem ok 300 za całość.
Uprawnienia na urządzenia prądotwórcze są na "ponad 50kW". Poniżej nie ma, bo nie odpaliłbyś sklepowego agregatu 2 kW. Przy MEW myślę, że potrzebne te ponad 50 kW, nawet jeżeli jest mniejsza. (głownie ochrona przeciwporażeniowa i BHP)
Uprawnień innych niż SEP to nie ma, chyba, że masz urządzenia ciśnieniowe, lub parowe.
Podobno najlepiej, najrzetelniej i najtaniej wiedzę o MEW to tu. Na tym forum. Najlepiej chyba od takich "wyjadaczy" jak syl. Skarżył się na dyletantów, to chyba jest bardzo fachowy.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:40 

uprawnienia są potrzebne do obsługi urządzeń wytwarzających energię podłączonych na stałe do sieci zawodowej niezależnie od ich mocy.
Ja chodze na kurs organizowany dla studentów 5 roku wydziału elektroniki na PŚk, dlatego to jes tak tanio 20zł kurs 85zł egzamin i już są uprawnienia "E"
Ale najprościej iść na kurs do SEP

Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 23:17 

Michal
To, co piszesz, to prawda. Zdając egzamin wnioskowałem na nowym wzorze druku o odpowiedni zakres (przeprowadzenie egzaminu we wskazanym zakresie). Obowiązują nowe wzory legitymacji SEP. Ujednolicenie prawa z Unią. Nawet wiele obowiązujących TERAZ norm jest w języku angielskim czy francuskim. NIE MA I NIE BĘDZIE UPRAWNIEŃ BEZTERMINOWYCH. Co 5 lat sprawdzenie kwalifikacji egzaminacyjne.
Nie istnieje taki punkt: Prowadzenie MEW.

Spróbuję postawić problem tak:
Które z obecnie obowiązujących uprawnień pozwalają prowadzić MEW?

Pytanie do tych, co prowadzą MEW - Czego zażądały urzędy? Energetyka?

Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2005, 12:16 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Żeby zdobyć uprawnienia wcale nie musisz chodzić na kurs wystarczy, że tylko zdasz egzamin w SEP-ie i kosztuje to około 90 zł. Tyle tylko, że egzaminatorzy patrzą przychylniejszym okiem na tych co chodzili na kurs. Niemniej jednak wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w książkach. A uprawnienia ważne są na 5 lat.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2005, 21:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:28c74217ee="AndrzejM"] A uprawnienia ważne są na 5 lat.[/quote:28c74217ee]ja mam bezterminowo na wczesniejszych mialem wpisany termin waznosci :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 maja 2005, 02:53 

Pisałem.
Już nie masz.
Szkoda.:cry:
Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 maja 2005, 16:17 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Właśnie sprawdziłem na swoich starych i nowych uprawnieniach (z 6 maja 2004). Na starych był określony termin ważności uprawnień natomiast na nowych czegoś takiego nie ma ale nie słyszałem żeby to nie obowiązywało. Być może tak jest i z tego należało by się cieszyć bo odpadnie jeden wydatek. Ale jeśli ktoś zda raz egzamin to potem wszystko zapomni, zwłaszcza jeśli nie jest elektrykiem lub na codzień się tym nie zajmuję.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 08:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Właśnie wróciłem z SEP, kurs kosztuje 240 zł (Dozór lub Eksploatacja) albo 290 zł (Dozór i jednocześnie Eksploatacja). Co ciekawe mimo że kurs na Dozór lub Eksploatację jest dokładnie taki sam, zagadnienia są takie same, grupy są połączone i słuchają tego samego, to nie mogę pójść na kurs za 240 zł a zdawać obydwu egzaminów. Dlatego że oni notują sobie kto zapłacił za jaki kurs i na egzaminie przypomną mi o tym. :mrgreen:
jak myślicie uprzeć się i stanąć okoniem, czy może lepiej dać sobie luz :?:
BTW byłem tez zapytać ile kosztuje prywatnie taki kurs: kosztuje 150 zł ale ma tylko 18h wykładów, państwowo ma 24h. Egzamin organizowany jest przez tą firmę prywatną więc zdają wszyscy co zapłacili. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 maja 2005, 16:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Obecne uprawnienia są bezterminowo i nie było żadnego przepisu , nakazu , zakazu,uchwały odwołujące tą decyzje

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 00:44 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Jeżeli tylko macie możliwość (czytaj: chęci i pieniądze), to zaliczcie też E2 i D2 (urządzenia wytwarzające, przetwarzające i zużywające ciepło i inne urządzenia energetyczne - min. turbiny wodne i parowe). Pewnie nie jest to obligatoryjne dla prowadzenia MEW, ale udało mi się skorzystać z okazji i zapłacić tylko za egzaminy :P Chcę mieć jak najmniej punktów zaczepienia ze strony urzędasów i ZE przy robieniu MEW dla siebie lub Kogoś :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 01:21 

Gratulacje! :D
Jesteś szybszy! Mam to w planach (odświerzenie i poszerzenie tego co już mam) :lol:
Pozdrawiam
Widzę, że pętamy się po tych samych ugorach.
Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 08:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Właśnie wróciłem z pierwszych zajęć kursu na E1 i D1. Ludzie jaka ściema. Pytania na poziomie co to jest termometr i co on mierzy, na egzaminie można korzystać ze swoich notatek, albo dyskretnie zapytać się kolegi. Z ciekawości zapytałem prowadzącego czy zrobić E2 i D2 (turbiny wodne) i niestety nie ma sensu bo od 16,04,2004 kiedy to nastąpiła nowelizacja prawa każde uprawnienia trzeba odnawiać co 5 lat. Każdy co miał uprawnienia bezterminowo od dnia 2,05,2004 ma już te uprawnienia ważne tylko 5 lat. Więc co pięć lat trzeba było by robić 4 X egzamin za 64 zł = 256 zł

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2005, 02:21 

PANOWIE CZY TO WDDŁUG WAS znaczy że kazdy kto ma MEW musi mieć kukielke z uprawnieniami lub sam musi je mieć ???

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 09:29 

DOKŁADNIE TAK! :lol:

Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 19:20 
jestem tu nowy

Witam Panów,

a ja mam pytanie, czy aby móc się dostać na taki kurs na eksploatację mew to już trzeba mieć jakieś kwalifikacje, uprawnienia SEP? Czy też zielona osoba, z syndromem może uczestniczyć w zajęciach, nauczyć się i zdać egzamin? Za opłatą za kurs oczywiście. I gdzie szukać takiego kursu.

Pozdrawiam
Ewa

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 20:10 

Obawiam się, że zielone pojęcie o tym jak pływa prąd to raczej trzeba mieć. To są kursy dla elektryków. Udawadniać, że się wie, co to bezpiecznik nie trzeba, ale komisja sprawdza zakres opanowanych wiadomości. Głównie przeciwporażeniówka.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 00:29 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

teraz na ekploatacje nie wymagaja jak dawniej ukonczenia szkoly/studiow o danym profilu elektronicznym/elektrycznym badz kursu przyuczajacym do zawodu
teraz dostaniesz papiery bez problemu tylko oczywiscie w ograniczonym zakresie np teraz wymagaja aby np piekarz posiadal papiery seposkie na ekploatacje pieca piekarniczego lub dowolnego urzadzenia na jezeli moc przekracza 25 lub 30 kW. Szwagier ktory jest menagerem w auchanie zdawal egzamin i ma takie uprawnienia i dodatkowo pracownicy w piekarni nie wiem czy czasem szwagier nie ma D+E.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 08:52 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

ja dostałem następujące pytania na egzaminie:
1. wymienić czynności wchodzące w skład obsługi i eksploatacji
2. narysować schemat sieci „IT” i „TN-S”
3. w jaki sposób synchronizuje się generatory podłączone do krajowej sieci elektrycznej
4. wymień zabezpieczenia przeciw porażeniowe

kolega obok miał to samo mniej więcej tylko zamiast 3. miał obliczyć czy zabezpieczenia są dobrane prawidłowo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1