Ustawa o gospodarce nieruchomościami:
Art. 31. Oddanie w użytkowanie wieczyste nieruchomości gruntowej zabudowanej następuje z równoczesną sprzedażą położonych na tej nieruchomości budynków i innych urządzeń.
Czy drogi Albercie, artykuł ten nie określa jednoznacznie, że MOŻNA być właścicielem budynku, obiektu, nie będąc właścicielem gruntu na którym jest posadowiony???
Art. 33 Par.2
W razie wygaśnięcia użytkowania wieczystego na skutek upływu okresu ustalonego w umowie albo na skutek rozwiązania umowy przed upływem tego okresu, użytkownikowi wieczystemu przysługuje wynagrodzenie za WZNIESIONE przez niego lub NABYTE na własność budynki i inne urządzenia. Wynagrodzenie powinno być równe wartości tych
budynków i urządzeń określonej na dzień wygaśnięcia użytkowania wieczystego. Za budynki i inne urządzenia wzniesione wbrew postanowieniom umowy wynagrodzenie nie przysługuje.
Ale to i tak nie to co chcialem Wam pokazac...niestety ilosc mojego czasu jest ograniczona..w srode mam nielada egzaminek
Czy powyższe wystarcza?Jak juz pisalem, mozna byc wlascicielem budowli..nie bedac wlascicielem gruntu...znaczna wiekszosc wszelkiego rodzaju budowli znajduje sie na gruntach SP w Polsce....to skutki 50 letniego ustrojstwa

Wtedy wszystko bylo wszystkich <hahaha>
Gdyby były jakieś wątpliwości w sprwie rozumienia sformułowania "nieruchomości gruntowe"
Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) nieruchomości gruntowej - należy przez to rozumieć grunt wraz z częściami składowymi, z wyłączeniem budynków i lokali, jeżeli stanowią odrębny przedmiot własności,
Wybaczcie ze nie mam wiecej czasu, poszukalbym dokladnie artykul, na podstawie którego wydano wyrok w naszej sprawie, postaram się to uregulowac gdy zasób mojego wolnego czasu będzie nieco większy