Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Liczniki
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2005, 17:29 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dostalem pismo z Dzialu pomiarow Enion z nakazem kupna nowego licznika i zamontowaniu go na miejscu czterech innych na wlasny koszt.
Enion powoluje sie na Rozporzadzenie ministra Gospodarki z dnia 20.12.2004 w sprawie szczegolowych warunkow przylaczenia podmiotow do sieci elektoenergetycznych itd......
Jest taka niejasnosc w tym pismie:
na podstawie tego rozporzadzenia odbiorca jest zobowiazany wlasnym kosztem i staraniem dokonac legalizacji licznikow(tak pisze Enion) a w nastepnym zdaniu pisza:
W zwiazku z powyzszym prosimy o dokonanie zakupu nowego licznika do dnia 31.08.05

Tak sobie siedze i mysle czy robic to co kaza.
polecaja mi liczniki:A1500...Elster i ZND 410 LANDISGYR.

Czy ktos z szanownego forum ma juz to za soba i zakupil taki licznik zastepujacy cztery stare?Ile ta przyjemnosc kosztuje?I czy jest moze jakas alternatywa przepychanek z Enion?
W umowie mam ze Enion jest wlascicielem licznikow i jak wyszla im legalizacja nie wystarczy odnowic jej na stare liczniki?

Boje sie ze taki licznik bedzie dobrze kosztowal!

Prosze o komentarze.
Dziekuje.

Robert M

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2005, 20:56 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

monopol ,poprostu g........ i nic nie zrobisz tylko wydasz z 5 tys

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2005, 23:47 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jeżeli masz instalacje odebraną i oni są właścicielami liczników to raczej nie mogą Cię zmusić do kupna nowych.Mogą to zrobić przy okazji tzn np.przy rozbudowie sieci lub powiększaniu mocy przyłaczeniowej.Przeczytaj uważnie to rozporzadzenie

Tytuł: Re: Liczniki
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 00:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:d7efd60796="mieszala5"]
W umowie mam ze Enion jest wlascicielem licznikow i jak wyszla im legalizacja nie wystarczy odnowic jej na stare liczniki?

Robert M[/quote:d7efd60796]
Przecież masz to w umowie . Liczniki są ich i są przez nich odebrane. Jak chcą " ładniejsze i nowsze" to niech se zafundują.
Ogólnie to na biedną firmę trafiło...Enion.Po prostu ich olej a co Ci mogą zrobić?

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 12:22 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

No niestety panowie, to jest Polska a tu nic człowieka nie powinno dziwić:

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci

Paragraf 16, ustęp 2, punkt 2
[quote:4cb249b9ac]Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją energii elektrycznej instaluje na własny koszt układ pomiarowo-rozliczeniowy, w przypadku podmiotów zaliczanych do grup przyłączeniowych IV-VI, zasilanych z sieci o napięciu nie wyższym niż 1kV, [b:4cb249b9ac]z wyłączeniem jednostek wytwórczych[/b:4cb249b9ac][/quote:4cb249b9ac]

A MEW to jednostka wytwórcza, więc wynika z tego że mogą żądać zaistalowania nowego licznika na koszt właściciela, jeżeli w starym kończy się okres legalizacji :(

Jeśli ktoś chce przeczytać to tekst ustawy jest TU

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 17:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Wszystko by się zgadzało Grek , gdyby prawo mogło działać wstecz.
Wchodzę na troche śliski grunt ,bo nie jestem prawnikiem i jest to tylko mój prywatny pogląd.
Podam przyklad: wg obowiązujących aktualnie przepisów instalacje w np. budynkach mieszkalnych powinny posiadać zabezpieczenie różnicowo-prądowe. I w nowooddanych obiektach energetyka to egzekwuje ale w starych obiektach nadal użytkowane są instalacje z wkładkami topikowymi.
Prawo nie działa wstecz i jeżeli Mieszala5 ma umowę z przed wejścia w/w rozporządzenia- to liczniki są ich /Enionu/ i do nich należy legalizacja i wymiana.Chyba ,że zmuszą do tego Mieszalę aneksem do umowy.
To jest tradycyjny chwyt monopolisty - poprzez naciski zmieniać coś korzystnie dla siebie - wbrew prawu.

Gorzej będzie z nami Grek :D My już nie będziemy mieli takiego szczęścia jak Mieszala5 i inni i za liczniki będziemy musieli zapłacić - bo inaczej panowie z energetyki nie wepną naszych MEWek do sieci. :roll:

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 08:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Więc należy to czytać tak, po 20 grud. 2004 wszystkie nowo zakładane liczniki są na koszt wytwórcy energii. Jeżeli kończy się legalizacja starego to nowy na własny koszt. Należy się cieszyć że Enion nie podał że można kupować tylko tu lub tylko od tego konkretnego dostawcy.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 08:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Zastanawiam się" przewrotnie", co by było gdyby było odwrotnie... :D
Gdy do 20.12. 04 liczniki na własny koszt zakładali właściciele MEWek a po 20.12.04 na własny koszt Enion / czy energetyka / , a jednemu z nas czy Mieszale5 wyszła by legalizacja licznika. Czy Enion by wymienł go na własny koszt czy też kazałby Mieszale se zalegalizawać ? :mrgreen:

[b:ce7a09073a]Moim zdaniem[/b:ce7a09073a] - [b:ce7a09073a][color=red:ce7a09073a] liczniki są Enionu[/color:ce7a09073a] [/b:ce7a09073a]/ przypadek Mieszali- patrz umowa/ i to Enion ma problem ze swoją własnością. I ma dwa wyjścia albo[b:ce7a09073a] je zalegalizować [/b:ce7a09073a]albo [b:ce7a09073a]przekazać nieodpłatnie Mieszali i po wyjściu legalizacji może żądać ich co najwyżej legalizacji.[/b:ce7a09073a]Jaka jest podstawa prawna ,że " stare" liczniki należy wymienić na "nowe"? i czy wogóle taki przepis istnieje?

Panowie , jeśli rację miał by Enion -to jutro bez powodu energetyka mogła by zobligować do wymiany liczników na swój koszt wszystkich właścicieli MEWek.Przecież legalizacja licznika to tylko pretekst i nie oznacza obligatoryjnie [b:ce7a09073a]wymianę licznika [/b:ce7a09073a] tylko jego [b:ce7a09073a]legalizację [/b:ce7a09073a].

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 09:49 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

[quote:f3d8be1558="piomika"]:D
Zastanawiam się" przewrotnie", co by było gdyby było odwrotnie... :D [/quote:f3d8be1558]Co by wtedy było to można się domyślić, widziałeś kiedyś grabie które grabią w kierunku od siebie? :wink:

[quote:f3d8be1558="piomika"][b:f3d8be1558]Moim zdaniem[/b:f3d8be1558] - [b:f3d8be1558][color=red:f3d8be1558] liczniki są Enionu[/color:f3d8be1558] [/b:f3d8be1558]/ przypadek Mieszali- patrz umowa/ i to Enion ma problem ze swoją własnością. I ma dwa wyjścia albo[b:f3d8be1558] je zalegalizować [/b:f3d8be1558]albo [b:f3d8be1558]przekazać nieodpłatnie Mieszali i po wyjściu legalizacji może żądać ich co najwyżej legalizacji.[/b:f3d8be1558]Jaka jest podstawa prawna ,że " stare" liczniki należy wymienić na "nowe"? i czy wogóle taki przepis istnieje?[/quote:f3d8be1558]Myśle że w polskich realiach taki zapis stawia właściciela na straconej pozycji:
Kończy się legalizacja licznika i ZE mówi że trzeba "coś zrobić".
Ale w myśl tego zapisu instalacja liczników jest sprawą właściciela MEW, więc albo ZE "łaskawie" zalegalizuje istniejące liczniki, albo konieczna będzie wymiana (oczywiście na nasz koszt).
Sytuacja przypomina trochę tą niedawną z tachografami w samochodach ciężarowych. Starego typu nie chcieli legalizować więc zmusiło to właścicieli do wydatków i zakupu nowego.

[quote:f3d8be1558="piomika"]Panowie , jeśli rację miał by Enion -to jutro bez powodu energetyka mogła by zobligować do wymiany liczników na swój koszt wszystkich właścicieli MEWek.Przecież legalizacja licznika to tylko pretekst i nie oznacza obligatoryjnie [b:f3d8be1558]wymianę licznika [/b:f3d8be1558] tylko jego [b:f3d8be1558]legalizację [/b:f3d8be1558].[/quote:f3d8be1558]Liczniki są własnością ZE i tu jest właśnie pies pogrzebany! ZE powie (teoretycznie) któregoś dnia że "farba się zdarła w lewym dolnym narożniku" więc go złomują i wtedy musisz na własny koszt założyć nowy, bo według nowej ustawy opomiarowanie to Twoja "działka".
I to jest właśnie straszne w tym kraju.... Jeden prosty zapis do ustawy i "kasa się kręci". Czasami mam wrażenie że nasze kolejne rządy myślą, że ich jedynym celem jest zmienić i namieszać w jak największej ilości ustaw.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 10:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Coś mi się zdaje ,że ta sprawa skończy się wg. Twojego scenariusza Grek :D

Jak to dobrze ,że ten problem - nas obu "szczęśliwie ominie" :mrgreen:

Pozdrawiam .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 03:05 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

bardzo szanuje wszystkie wypowiedzi , ale myślę że niektórym z piszących woda sodowa do glowy odbija , i możecie o tym pisać na forum - mam na myśli wasze komentarze , ale jak staniecie przed wyboram kupna liczanika jaki proponuje (narzuca) energetyka to i tak go kupicie -= bo to jest jasne że możecie popisać na forum o waszych pretensjach . .
Właśnie kupiłem A 1500 do mojej elektrowni i cieszę się że ENEA w moim rejonie bez problemu go akceptuje .
Powód wymiany [b:a25d755813]jest oczywisty[/b:a25d755813] Zakłady Energetyczne przygotowują się do odczytów satelitarnych , a tradycyjne liczniki nie mają takiej możliwości .
Szkoda że na forum częściej wypowiadają się teoretycy a tak mało praktycy , ale ci drudzy staraja się utrzymać MEW-y w ciągłym ruchu , bo lepiej kupić np. licznik A 1500 za 3000 tys netto niż stać bez produkcji 3 miesiące , a potem po wielu śmiesznych dyskusjach i tak go kupić .
Dlaczego ??? bo Energetyka to nie rozkapryszony szukacz Mew tylko powążna instytucja która nie może sobie pozwolić na naciąganie przepisów i indywidualną interpretacje .Dlaczego nie było buntu o koncesjach - bo nic to by nie dało , wszyscy właściciele MEW po prostu zapłacili 600 zł i klepia prodykcje dalej , bez szemrania .
zobaczcie że praktykanci mający MEW-y piszą o rozwiązaniach technicznych , ale nikt nie dyskutuje o prawach Energetyki , bo to jest jasne - mają z niej wyraźne wpływy na konto

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 09:35 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D :D :D
Zdaje mi się ,że Willi "pije" do nas Grek
Kto Go [b:fe32421ac8]"pojedzie na ostro"[/b:fe32421ac8] ja czy Ty? :mrgreen:
Dobra , niech będzie ,że tylko do mnie ( :D Willi ookreśl się -więcej odwagi) więć coś tam skrobne.....

[quote:fe32421ac8="willi"]bardzo szanuje wszystkie wypowiedzi , ale myślę że niektórym z piszących woda sodowa do glowy odbija , i możecie o tym pisać na forum - mam na myśli wasze komentarze , ale jak staniecie przed wyboram kupna liczanika jaki proponuje (narzuca) energetyka to i tak go kupicie -= bo to jest jasne że możecie popisać na forum o waszych pretensjach . . [/quote:fe32421ac8]

Dyskusja zawsze jest teoretyczna. Ty przecież też nigdy nie napiszesz "załatwiłem sprawę praktycznie - dałem łapówkę Iksinskiemu lub mam wujka w energetyce. I też się zastanawiam po cholerę sie w tą dyskusję teoretyczną włączam skoro sam zainteresowany p.Mieszala5- się nie włącza. Odpowiedz jest prosta - masz rację ,chyba z nudów niż z wody sodowej :wink: a może z szacunku dla tych co mają czas ,żeby coś skrobnąc na tym forum.
[quote:fe32421ac8]Właśnie kupiłem A 1500 do mojej elektrowni i cieszę się że ENEA w moim rejonie bez problemu go akceptuje .
Powód wymiany [b:fe32421ac8]jest oczywisty[/b:fe32421ac8] Zakłady Energetyczne przygotowują się do odczytów satelitarnych , a tradycyjne liczniki nie mają takiej możliwości [/quote:fe32421ac8].
Łącznik sterowany też Ci wcisneli za 50000zł...nie-ale pewnie próbowali.Energetyka może se pozłocić przewody jak ma na to ochotę tylko czemu cudzym kosztem.Czy gdzieś jest podstawa prawna ,że odczyt licznika ma być drogą satelitarną.MEW 20 kW i odczyt satelitarny.....
[quote:fe32421ac8][b:fe32421ac8]Szkoda że na forum częściej wypowiadają się teoretycy a tak mało praktycy , ale ci drudzy staraja się utrzymać MEW-y w ciągłym ruchu [/b:fe32421ac8][/quote:fe32421ac8],

[b:fe32421ac8]Znów muszę się z Tobą zgodzić .No własnie szkoda ,bardzo szkoda,że są zajęci utrzymaniem MEW w ciągłym ruchu już od paru miesięcy a co niektórzy dłużej.[/b:fe32421ac8]Ciężko jest wygospodarować 15 min na jakiegoś skromnego poscika typu "cześć co słychać". :D Zawsze myślałem,że elektrownie pracują w automacie-Teoretycznie tak -ale praktycznie?
Bogas i pare innych ksyw (których nie pamiętam , ale ten "gagatek" :D mi wyjątkowo zalazł za skórę) wejdzie na forum i owszem ale na komentarz brak czasu bo mewki ich potrzebują.

[quote:fe32421ac8]bo lepiej kupić np. licznik A 1500 za 3000 tys netto niż stać bez produkcji 3 miesiące , a potem po wielu śmiesznych dyskusjach i tak go kupić .
Dlaczego ??? [color=red:fe32421ac8]bo Energetyka to nie rozkapryszony szukacz Mew tylko powążna instytucja która nie może sobie pozwolić na naciąganie przepisów i indywidualną interpretacje .[/color:fe32421ac8]Dlaczego nie było buntu o koncesjach - bo nic to by nie dało , wszyscy właściciele MEW po prostu zapłacili 600 zł i klepia prodykcje dalej , bez szemrania .
[b:fe32421ac8]zobaczcie że praktykanci mający MEW-y piszą o rozwiązaniach technicznych , ale nikt nie dyskutuje o prawach Energetyki ,[/b:fe32421ac8] bo to jest jasne - mają z niej wyraźne wpływy na konto[/quote:fe32421ac8]

Naprawdę tak sądzisz?

I wszystko jasne!

Ale nie był bym sobą , gdybym nie napisał ,że teoretyczny wykład o mocy biernej Greka dał mi więcej niż twoja praktyczna rada o zaworach motylkowych i odkurzaczach , których prawdopodobmie nigdy użytkować nie będę.

Pozdrawiam .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 20:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cześć :D Poza słoneczkiem na "cześć" dalej juz nie ma z czego się cieszyć. ....dolone monopole i eurokomuna :twisted: , dalej bluzgać :?: ,
dam sobie spokój bo wiemy o co chodzi. Już niedługo z wpłaconych 100 podatku będziemy korzystac w 10% bo reszte w.... doli eurokomuna, przykład, proszę bardzo ( tym razem z innej łąki), prof Jefrey chyba albo jakoś tak opracował "instrukcje mycia rąk (z obrazkami)" dla pracowników gastronomi za !!!!! 50.000 Eurasów, a potem za 500.000 Eurasów dyskutowali w komisjach czy instrukcja powinna byc napisana drukowanymi literami czy nie :twisted:

[color=red:d7b1113195]Motto 1/ głupota nic nie boli
2/ lepiej mieć Parkinsona niz Aldsheimera i troche wylać, niż
zapomnieć wypić[/color:d7b1113195]

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 08:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

podatki w Polsce średnio już wynoszą 88% (ZUS 48% podatek 19%-40% VAT 7%-22%) Do tego zdarza się jeszcze cło i akcyza np: na benzynę w wysokości 300%.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 09:26 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

[quote:25c45fee8f="mpoplaw"]podatki w Polsce średnio już wynoszą 88% (ZUS 48% podatek 19%-40% VAT 7%-22%) Do tego zdarza się jeszcze cło i akcyza np: na benzynę w wysokości 300%.[/quote:25c45fee8f]Tak, ale na ten temat nie wolno dyskutować, nawet na forum [b:25c45fee8f]dyskusyjnym[/b:25c45fee8f], bo trzeba ciężko pracować na te podatki i nie można marnować czasu na jałowe dysputy :wink:

Państwo to nie rozkapryszony szukacz pieniędzy tylko poważna instytucja która nie może sobie pozwolić na naciąganie przepisów i indywidualną interpretację.
Poza tym państwo nas karmi (czytaj daje emerytury, leczy, itp.) więc nie dyskutuje się o jego niepodważalnych i świętych prawach, tylko pracuje dalej bez szemrania....... :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 09:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D :D :D Dzięki Grek

[quote:d41becfa96="grek"][quote:d41becfa96="mpoplaw"]podatki w Polsce średnio już wynoszą 88% (ZUS 48% podatek 19%-40% VAT 7%-22%) Do tego zdarza się jeszcze cło i akcyza np: na benzynę w wysokości 300%.[/quote:d41becfa96]Tak, ale na ten temat nie wolno dyskutować, nawet na forum [b:d41becfa96]dyskusyjnym[/b:d41becfa96], bo trzeba ciężko pracować na te podatki i nie można marnować czasu na jałowe dysputy :wink:
Poza tym państwo nas karmi (czytaj daje emerytury, leczy, itp.) więc nie dyskutuje się o jego niepodważalnych i świętych prawach, tylko pracuje dalej bez szemrania.......[/quote:d41becfa96]

Prawda Willi?!?! :mrgreen:

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[
Państwo to nie rozkapryszony szukacz pieniędzy tylko poważna instytucja która nie może sobie pozwolić na naciąganie przepisów i indywidualną interpretację.
Poza tym państwo nas karmi (czytaj daje emerytury, leczy, itp.) więc nie dyskutuje się o jego niepodważalnych i świętych prawach, tylko pracuje dalej bez szemrania....... :mrgreen:[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:52 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:eb1780668c="szam"][
Poza tym państwo nas karmi (czytaj daje emerytury, leczy, itp.) więc nie dyskutuje się o jego niepodważalnych i świętych prawach, tylko pracuje dalej bez szemrania....... :mrgreen:[/quote:eb1780668c][/quote]

:D Cześć!!! Wielkie dzięki Grek za wyjaśnienia, teraz już w pełni świadom ciążących na mnie obowiązkach, będę regularnie płacił PAŃSTWU łapówki, zobowiązuję się piętnować korupcję w celu osiągnięcia prywatnych korzyści,
albowiem jest to naganne, nieetyczne i niemoralne !!!!
Zobowiązuję sie popierać legalną korupcję na wielka skalę ( czytaj koncesje, akcyzy itp) albowiem dzięki środkom finansowym uzyskanym w ten sposób będzie można wyszkolić więcej urzedników stojących na straży
legalnego łapownictwa. [color=red:eb1780668c]Potępiam Lwa Rywina bo nie chciał sie podzielić[/color:eb1780668c].
Pochwalam nowe inicjatywy podatkowe, postaram się umrzeć zaraz po osiągnieciu wieku nieprodukcyjnego w dobrym zdrowiu, nie chorując wcześniej, czym mógłbym narazić Państwo na niepotrzebne wydatki.

Pozdrawiam Szam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 16:00 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:bcb2590f12="grek"]
A MEW to jednostka wytwórcza, więc wynika z tego że mogą żądać zaistalowania nowego licznika na koszt właściciela, jeżeli w starym kończy się okres legalizacji :([/quote:bcb2590f12]a czy sa przepisy ktore wymuszaja instalacje innych licznikow niz juz zainstalowane ??

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 18:58 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:fc9d463ded="radek"][quote:fc9d463ded="grek"]
A MEW to jednostka wytwórcza, więc wynika z tego że mogą żądać zaistalowania nowego licznika na koszt właściciela, jeżeli w starym kończy się okres legalizacji :([/quote:fc9d463ded]a czy sa przepisy ktore wymuszaja instalacje innych licznikow niz juz zainstalowane ??[/quote:fc9d463ded]

A kto to może wiedzieć Radek?
Praktycy- nie piszą na tematy teoretyczne (oprócz Mieszali5) tylko o rozwiązaniach technicznych ,bo są zbyt zajęci ,śmieszne dyskusje nie dla nich ,bo mają wyrażne wpływy na konto.

A my teoretycy -skąd to mamy wiedzieć.??? Dalibyśmy nie tylko 3000zł netto ale i z 5000zł netto a może i więcej ,żeby nam energetyka już jutro założyła na naszych MEW-kach liczniki nawet te z przekazem satelitarnym. :mrgreen:

:D Ale ponieważ rozkapryszony poszukiwaczu MEW znów z pretensjami o to pytasz! - to Ci odpowiem - [size=7:fc9d463ded]takich przepisów nie ma [/size:fc9d463ded]

No dobra , trochę na poważnie-Takich przepisów nie ma ( na wszeliki wypadek napiszę -chyba) w formie ustawy czy rozporządzenia np. ministra gospodarki.Ale każdy koncern energetyczny ma swoje przepisy wewnętrzne w formie instrukcji która jest tak jak stawki taryfy zatwierdzana przez prezesa URE.W związku z tym taka instrukcja może być co roku aktualizowana. ostatnio pretekstem do aktualizacj było słynne rozporządzenie z 20.12.2004.Jaki to problem "przemycić" do wlasnej instrukcji,ze liczniki w aparatach wytwórczych muszą mieć możliwość odczytu za pomocą satelity i mieć parametry takie to i takie.Żaden.Prezes URE to popisuje i już jest podstawa prawna ,bo w starym liczniku wychodzi aktualizacja , więc energetyka pisze pismo powołując się na rozporządzenie z 20.12.2004,że aktualizacja licznika wygasa i teraz własciciel MEW ma se go kupić na własny koszt. Właściciel MEW ( a właściwie Willi) kalkuluje - oleje ich to w odwecie mi nie zapłacą, bo powiedzą ,że aktualizacja licznika wyszła i mnie o tym na piśmie poinformowali. Strata większ niż ten licznik - bo :D Bogas kiedyś pisał na forum ,że taki licznik kosztuje z 1500zł . Więc następny krok to telefon do energetyki czy taki licznik można kupić , a tu niespodzianka - nie bo zgodnie z naszą instrukcją musi być to licznik z przekazem satelitarnym.
Ktoś kalibru Praktykanta lub Floodera powie - chwila panowie te przepisy mnie nie dotyczą , bo ja dostałem warunki z przed 20.12.2004 , liczniki są waszą własnością, mam to w umowie przyłączeniowej i w umowie o dostawie energi i nie możecie tak jednostronnie bez zmiany umowy działać. Jak będę budował kolejną elektrownię to wtedy liczniki już wam zafunduję.Prawo nie działa wstecz ( nie mylić z koncesją i z opłatą koncesyjną bo ona wstecz nie działa)
[b:fc9d463ded]Szkoda nerwów i stukania na klawiaturze . Temat mnie nie dotyczy.I innych teoretyków , których MEW-y jeszcze nie pracują.!!![/b:fc9d463ded]

Pozdrawiam.Piomika

P.S. Szam ,ze swoim młynem jesteś nadal przed partią czy już może po partii. :wink:

Ostatnio edytowano wtorek, 23 sierpnia 2005, 20:02 przez piomika, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1