Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 17:20 
jestem tu nowy

Witam
Pytanko: Jak sadzice co mozna zrobic bedac zarazonym mew i majac 200 tys gotowki w kieszeni?
Czy starczy to na poczatek, a do tego dojdzie pozniej jakis kredyt, ile kredytu lub innych srodkow moglbym uzyskac?
Czy moze wejsc z kims w spolke, kto ma juz lokalizacje.
Widze ze forum troszke spowolnilo tak wiec moze je rozruszamy, wszelkie sugestie mile widziane.

...oj chcialoby sie chcialo miec cos swojego co ladnie sie kreci i chodzic i dogladac tego...

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 13:20 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ok. Para . Więc je rozruszajmy?! /dyskusję na forum/

PATRYCJA chce opylić dwa jazy za 150 tys. zł.
BOGAS twierdzi ,że można wybudować elektrownię bez własnej gotówki,a jak się dobrze rozejrzysz to i Unia coś dołoży./ na jego korzyść przemawia fakt że pisał to po imprezie a przed odczytem liczników przez ZE - gratulacje Bogas za 5-cio cyfrowy wynik/
Zosataje 50 tys zł na dokumentacje, kredyt itp
przy odrobinie szczęścia chyba możesz wybudować sam nawet 2 elektrownie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 19:42 
zaawansowany elektrowniarz

200 tysiąców złotówek to kupa kasy. Albo nawet dwie kupy. Nigdy nie miałem takiej kupy. Z taką kupą kasy bedzie Cię szanował każdy bank, fundacja, fundusz, którzy mogą dołożyć co najmniej drugie tyle. A wtedy możesz sobie kupić gotowy obiekt. Chociaż lepiej " Zrób to sam".
Jeżeli mierzysz wysoko - może być spólka / tylko co mówią jaskółki na temat spólki?/. Ja preferuję coś mniejszego ale na 100% własności.
Choć Piomika robi sobie podśmiehujki to jest to jeden ze sposobów /nieco na skróty ale jeśli jest kasa?/ na dojście do swojej MEW. Nie będąc " w temacie" o znalezieniu wolnej i dobrej lokalizacji można pomarzyć.

Piomika - ja nie tylko twierdzę ale to robię. Nawet bez eurosów.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 21:34 
jestem tu nowy

Dzieki za posty :D i slowa otuchy.
Bogas widze ze jestes czlowiekiem podobnym do mnie, rowniez uwazam ze "Zrob to so sam" jest lepsza metoda, jak i 100% wlasnosci to jest cos co by mnie interesowalo.

Jak sadzicie Panowie (i Panie?) ile kW mozna byloby z takiej poczatkowej sumy wykrecic, wiadomo sa rozne warunki technicze mew, rozwiazania technologiczne, sprawnosci itd. itd.
:?: Czy znalazl ktos kiedys jak ksztaltuja sie naklady finansowe na zainstalowana moc kW :?:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 23:02 
Site Admin
Site Admin

A ostatnio miałem styczność przy trasakcji młyn (pusty), na odludziu, niedaleko (3km) od głównej trasy wraz z mew, średnioroczie jakieś 7-8kW poszło za 280tyś.

A turbinownia w młynie kilka lat temu poszła za 800tyś - do zrobienia była rozdzielnia, przyłącze i ustawienie generatora. Średnioroczna około 200kW....

Tylko tak dla poglądu....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 00:14 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

a może ktoś z Was startował z takiego miejsca :
młyn wodny, komora turbiny betonowa, turbina francis pionowy (ostatnio pracowała ok. 4 lata temu - podobno do uruchomienia lub do małego remontu), chyba jakaś przekładnia bo wtedy działał też młyn - jest wyposażenie, jaz betonowy - zastawki drewniane na stalowych prowadnicach, stan dobry (podobno), własność jazu (podobno), piętrzenie ok 2,5m , przepływ 1,5-2,0 m, pozwolenie do odnowienia od kilku lat wygasłe, transformator przy młynie (podobno)
ile trzeba w to zainwestować (realnie lub pesymistycznie), żeby dostać z ZE pierwszą wpłatę na konto? :D

pozdrawiam m1

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 01:10 
Site Admin
Site Admin

Pewnie te 200 startowe trzeba miec.

Konfiguracje minimalna sie uruchomi, a z czasem pomysli co dalej...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 01:40 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Para myślę że Site Admin sprowadził Nas na ziemię. Oczywiście gdybyś znalażł obiekt z piętrzeniem np h=10 m i przepływie np Q=6m3/s to montując tylko turbinę / za 200 tys zł / osiągnął byś efekt............
Ale o tym pewnie wiesz / bo Twoim jak i moim celem jest rozruszanie tej dyskusji/

BOGAS wiem ze to robisz /budujesz elektrownie bez większej kasy/ widziałem to na Twoich zdjęciach i jestem pod wrażeniem.Ale też przyznasz , ze nie budujesz od podstaw tylko adoptujesz lub modernizujesz obiekt.Myślę , że moja rada dla Pary w poprzednim poscie
nie do końca jest na żarty i ma "jakiś "sens , choć nie ukrywałem że chodziło mi o dyskusję...

M-1 jeśli założyć , że jesteś właścicielem /bez kosztów kupna / jakieś
5-10 tys. zł. I co ty na to?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 15:06 

Po lekturze Robin Hooda odnośnie transakcji przy młynie i turbinowni utwierdzam się w przekonaniu, że takie oferty jak Patrycji to dobra okazja

Odp. Para : Na tak postawione pytanie nie da się odpowiedzieć. Forsę wyciska się z kW a nie na odwrót. Przyjmując założenia wynikające z mojej polemiki z Piomiką odnośnie oferty Patrycji / a tu są już jakieś konkrety/ to wynika, że 100 kW.

Odp.Piomika : Chodziło mi o budowę kolejnego obiektu od podstaw.

Odp. m1 : nie słuchaj ani Admina ani Piomiki bo każdy z nich przegina w swoją stronę. U Admina skreśl jedno zero, u Piomiki pomnóż x 2,5.
I to byłaby wg mnie wersja minimalna. Ktoś sądzi inaczej? Podyskutujmy.

W ogóle to mam takie myślenie, że obiekty z pierwszej ligi / kilkaset kW/
mają się tak /pod względem nakładów, wyposażenia, stopy zwrotu z inwestycji itp./ do obiektów z drugiej ligi / ok.100 kW/ jak np Polonez do
BMW. Trzecią ligę / 20 - 30 kW/ lepiej przemilczę.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 17:27 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

[quote:4a3cfe82f8="bogas"]Trzecią ligę / 20 - 30 kW/ lepiej przemilczę.

[/quote:4a3cfe82f8]

Bogas wprost przeciwnie rozwiń temat, bo jest grono zainteresowanych detalistów.

m1

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 19:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jedno ale.... Sprostowanie, pieniążki są za kWh a nie za kW, a jaka to różnica? W Karpaczu jast na sprzedaż elektrownia 430kW, trzy Peltony. (wg informacji ze strony towarzystwa wspierania MEW) Ma spad 205m przełyk 320 l/s - super obiekt, z pierwszej półki ale woda jest zbierana z dorzecza o powierzchni tylko 4 km kw. Z takiej powierzchni nie może być dosyć wody tzn 320 l/s no chyba tylko wiosna gdy śnieg się topi albo jest ulewa. Dlatego sugerował bym mocno brać pod uwagę statystyczną ilość wody do wykorzystania a nie warunki chwilowe np. w czasie kupowania czy też pomiarów. Wg moich szacunków to średniorocznie w Karpaczu będzie do wykorzystania góra 80 l/s.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 20:49 
Site Admin
Site Admin

[quote:c10c6a03a3="bogas"]W ogóle to mam takie myślenie, że obiekty z pierwszej ligi / kilkaset kW/
mają się tak /pod względem nakładów, wyposażenia, stopy zwrotu z inwestycji itp./ do obiektów z drugiej ligi / ok.100 kW/ jak np Polonez do
BMW. Trzecią ligę / 20 - 30 kW/ lepiej przemilczę.

Cze.[/quote:c10c6a03a3]

Chyba sie wkrece w dyskusje.....

bo z tą wypowiedzią nie zgodze sie :mrgreen:

wszystkie ligi - zakładajac porownywalny poziom techniczny pod wzgledem nakładów nie roznia sie tak bardzo...roznia sie natomiast stopy zwrotu inwestycji....

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 02:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Bogas - muszę zgodzić się z Tobą . Inne będą koszty na rzece większej i górskiej /np. Dunajec/ przy odwodnieniu obiektu lub przepuszczeniu tzw wielkiej wody
Site Admin - stopy zwrotu będą różne nawet w" tej samej lidze " bo rózny jest choćby spad dla tej samej rzeki i przepływu.Ale inna jest " stopa zwrotu " gdy trzeba utrzymać rodzinę z 20 kW a inna z 200kW
Podałeś cenę turbinowni z przed paru lat. A spróbuj ją zaktualizować zakładając że obiekt sprzedaje inwestor prywatny a nie syndyk czy burmistrz?

Narek-to stary chwyt z podawaniem przez sprzedającego mocy zainstalowanej zamiast mocy dla średnich przepływów. Wydaje się że tutaj od czasu do czasu /być może / te 430 kW jest osiągane. Ale znam przypadki gdzie ta proporcja wynosi 50%.Nie byłbym sobą gdybym Cię / z ciekawości / nie zapytał o cenę " tego Karpacza"

A tak w ogóle to piszę ten post po raz drugi / pierwszy mi się skasował gdy weszłem na stronę Patrycji żeby sprawdzić skąd Bogas wziął te 100 kW/ No i mnie pokarało Bogas. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 03:12 
jestem tu nowy

[quote:96be66a0c1="bogas"].... Forsę wyciska się z kW a nie na odwrót.... [/quote:96be66a0c1]
I zgadzam sie z tym, ale w przyrodzie juz tak jest, ze najpierw trzeba wlozyc zeby potem mozna bylo wyjac ... :wink:
.... no chyba ze masz inna teorie... :?:
Moze nie wyrazilem sie zbyt jasno, chodzilo mi o to: na jak wielka mew moglbym sie porwac, tak zeby bylo w miare bezpiecznie i nie okazalo sie pozniej ze brakuje kasy. Ale widze ze i tak zrozumiales mnie i trafnie odpowiedziales Bogas.

Jeszcze raz dzieki za zaangazowanie sie w dyskusje :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 09:33 
Site Admin
Site Admin

Co do zaktualizowanej ceny to nie jest tak łatwo odpowiedzieć, o lokalizacje rzędu 100kW już teraz jest naprawde trudno. A tamta turbinownia o której wspominałem to ten co ją kupił za 800 sprzedał 2 tyg pozniej za 1600 i dopiero ten własciciel ją w ciągu kilku tygodniu uruchomił :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 10:22 

Odp. Narek : Dokłdnie to miałem na myśli, tylko pisząc poszedłem na skróty. Obiecuję, że było to przedostatni raz.

Odp. Piomika : 100kW / na dwa obiekty/ wyszło mi z parametrów podanych w ofercie.
Wyobrażam sobie jak Ci musiało skoczyć ciśnienie po lekturze Admina.
To są rozgrywki w pierwszej lidze!!! I po co szarpać się z budową jakichś
marnych 30 kW? Już starożytni wiedzieli, że lepsze pół kilo handlu niż kilo roboty.

Odp. Admin : Nie zgodzę się z tym, że się ze mną nie zgadzasz.
Właściwie to chodzi o to, żeby nie zakładać porównywalnego poziomu technicznego dla I i III ligi. Właśnie ze względów na stopę zwrotu inwestycji. W I lidze dzieje się to szybko więc nie ma sensu szukać oszczędności na maszynach, automatyce itp. W III lidze natomiast nie ma sensu montować turbin- Mercedesów, komputerów itp.
Porównanie : oferta na regulowaną śmigłówkę w ZRE Gdańsk 250 tyś,
oferta na tą samą maszynę / może nieco uproszczoną/ w lokalnej fabryce maszyn 25 tyś. Produkcja kWh o obu przypadkach taka sama. To kupując Mercedesa kiedy zacznę zarabiać na " czysto"?
Zwłaszcza zapędy projektantów trzeba mocno temperować. Każy ma skłonności do megalomanii. Setki ton żelbetonu, drogie maszyny, ful-wypas automatyka, w III lidze nie mają racji bytu. No chyba,że założeniem jest posiadanie ładnej elektrownii, którą można pochwalić się w środowisku a nie konieczność utrzymywania się z kilkudziesięciu kW.
Ale różnice w myśleniu " rekinów MEW i cienkich Bolków " są naturalne.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 22:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Oczywiście nie znam ceny tego "Karpacza" i sądzę, że mało kto zna. Swoją drogą zastanawiałem sie czy milion by starczył. :?:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 00:51 
Site Admin
Site Admin

No jeśli nie zakładamy tego samego poziomu technologicznego to w pełni z Tobą się zgadzam 8)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 18:14 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Admin, Piomika, Bogas

co dla was znaczy wariant minimum? bo rozrzut (5-200 tys.) jest spory

pozdrawiam m1

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 20:40 

No to spróbujmy podywagować - z zastrzeżeniem, że moja wiedza jest
coś kolwiek ograniczona.

I.Biurokracja:
Operat - 1,5 do 2 tyś / nie na 15 lecz na przynajmniej 30 lat/
Projekt elektr. 1- 1,5 tyś/ wpływ przyłączenia MEW na sieć, przyłącze kablowe,sterowanie + pomiar/
Koncesja na wytwarzanie - 600 zł
Inne opłaty administracyjne - 200-400zł

II Wyposażenie
Złącze kablowe - 1 tyś /trafo dobrze jak nie każą zmieniać/
Generator - silnik 30kW/735 obr - 1,5 - 2 tyś używany lub
3,5 tyś po kapitalce z gwarancją /znam taką firmę/
Szafa sterownicza: programowalny miernik obrotów 600zł, programowalny analizator sieci /np LUMEL Ziel. Góra Lub Hiszpański Circutor CVM BC/ 1,7 tyś. Tropchę drogi ale załatwia zabezp. napięciowe, prądowe, częstotliwościowe, programowalna przekładnia, licznik kWh, interfejs,
wyświetla wszystkie parametry sieci / zbędne są amperomierze, voltomierze/
Kilka czasówek /100zł/szt/. Styczniki, przekażniki,kondensatory, czujniki /np zaniku fazy/
- drobne sumy. Wiele dobrych rzeczy można kupić w drugim obiegu / np
wrzuć na wyszukiwarkę KrzysztonJan/

III.Turbina
Stan turbiny niewiadomy - to nie wnikamy ale trzeba sprawdzić.

IV _Przekładnia
jeśli jest to kierat / kątowa z drewnianymi zębami na wieńcu/
od razu ją wywalaj. Łożysko zostaje ślizgowe albo przerabiasz na toczne.
W miejsce wieńca zębatego nakładasz koło pasowe /pewnie ok 2m średn/
które wcześniej pracowało w pionie za przekładnią. Producent pasów
po podaniu mocy i obr.turbiny, odległości silnika ,jego obrotów /770/, dobierze szerokość, długość, średnicę koła pas. na silniku no i cenę - nie
małą niestety/ 3-4 tyś?/

V Kierownica:
Sterowanie kierownicą - rozrusznik od Żuka / R5c - praca prawo/lewo/
+ alumulator jednocześnie jest to zamykanie awaryjne / w układzie hamulec cierny/. Automatyczne uruchamianie i zatrzymywanie turbiny/np
brak wody/ za pośrednictwem pływaka / np z butelki od napoju/ i dwóch wył.krańcowych. Wszystko w cenie złomu.

VI Wlot do komory:
konieczna nowa krata i dobrze mieć czyszczarkę / ok4 tyś za komplet/

VII Czyszczenie dolnego stanowiska :
bagrownica - 1godz. pracy -ok.70zł

Tak się zaczyna. Potem robi się automatykę, komputery, bajery.
A potem /w zimie/ już nie ma co robić więc siedzi się przy komputerze i wypisuje sie głupoty.

Cze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1