Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 17:10 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Witam wszystkich!!!

Od niedawna interesuję się MEW i gorliwie śledzę wypowiedzi „Starych Elektrowniarzy”. Szukam też zawzięcie jakichś lokalizacji, chodź przyznaję, że znaleźć takową jest naprawdę trudno. Jednakże mam na oku jeden niepracujący młyn i teraz sedno mojego pytania – na co zwrócić uwagę przy oglądaniu tego budynku, o co pytać właściciela i czy posiadanie przez niego operatu wodno – prawnego upraszcza w znacznym stopniu dalsze formalności.

Pozdrawiam Sławek
PS.: Jeżeli moje obecne lub przyszłe pytania wydadzą się Wam śmieszne to z góry przepraszam, ale jestem na razie na etapie odróżniania turbiny Francisa od Kaplana co znaczy, że jestem całkiem zielony.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 17:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Na początek policz ile wody płynie obecnie i porównaj ten wynik z pomiarem dokonanym w upalny lipcowy dzień. aby mieć pełny obraz powinieneś takie pomiary mieć z całego roku. Pobaw się kalkulatorem turbin na niniejszej stronie, oblicz moc, szacunkowo będziesz mógł ocenić ile kasy można z tego wyciągnąć. Dodatkowo polecam lekturę naszego forum, jest tu pełno wartościowych informacji.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 18:37 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Z całym szacunkiem Sasza ale jak ma Gościu /Slawu/ policzyć tę wodę?
Jeżeli jest to rzeka która ma stacje wodowskazowe to dane są w IMiGW.
A jesli ich nie ma / stacji wodowskazowych/ to najłatwiej dotrzeć do starego operatu lub podpytać innego uzytkownika rzeki / oczywiście w okolicy twojego obiektu/.Mając przepływ tzw. średni tak jak pisze Sasza można skorzystać z kalkulatora tubin /Obliczenia są dla turbiny Kaplana a na twoim obiekcie może byc turbina Francisa/.

A o co pytać ? Slawu przecież jesteś inteligentnym facetem. Na pewno o cenę :wink: , zwróć uwagę na stan techniczny obiektu i na wyposażenie/ czy są turbiny, urządzenia do przenoszenia napędu ( bo pisałeś ze to młyn).
A jak Cię spyta właściciel po co Ci ten młyn to powiedz ,że Cię Bracia
Flooder i Praktykant na młynarstwo namówili / oczywiście żartuję ale nie z Braci/ :lol: bo jak powiesz ,że na elektrownię to Ci Gościu nie sprzeda :mrgreen: I już na poważnie - nie poddawaj się.Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 22:17 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

jeżeli ten młynarz nie wie na co chcesz kupic to wogóle udawaj że cię nie interesuje siłownia tylko raczej budyne- rekreacyjnie lub co kolwiek innego oprócz elektrowni. A operatem to tak niby przypadkiem z ciekawości co to za dokument zainteresuj sie , i czy tu dużo wody płynie ogólnie bajeruj , ściemniaj i nie mów prawdy . W przeciwnym razie masz pozamiatane i młynarz podniesie strasznie cene za obiekt albo dojdzie do wniosku że sam uruchomi elektrownie. Wielu ludzi ( ja też )nie zdaje sobie sprawy z tego w jaki sposób uruchomic MEW. Oczywiście można by dyskutować że są unijne eurosy i inne dotacje ale przyznacie mi chyba racje że to nie tylko podłączyć silnik i kręcic prąd jak mówi wielu ludzi - Panie to silniczek i niech się żarówka świeci. to nie tak panowie to wiele dni w trasi wiele spotkań z durnowatymi urzędnikami ( chiciaz ostatni spotkałem przyjazny urząd - jeden na tysiąć ale jest :| ) . i tak ci może odpowiedzieć własciciel Twojego obiektu że to nic takiego on sam uruchomi, jeszcze raz ściemniaj i obiecuj ile się da i przyj do przodu. Powodzenia acha i czytaj nasze forum jest najlepsze :lol:
to ze młynarz ma operat to ci tylko pomoże bo będziesz miał dane rzędną piętrzenia i ilość wody na tej podstawie możesz oszacować ewentualne zyski :wink: a jak dojdziesz do wniosku że możesz wziąść wiecej wody i/lub podpiętrzyć to negocjuj dobrą cene i powodzenia. jak woda napędzała młyn to siłe jakąś ma.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 02:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Piomika :P zlosliwcu :))

Ale dobrze mowicie, bron Boze nie mow ze na elektrownie, bo sie nie wyplacisz :P albo sam zbuduje. Moi poprzednicy zawarli chyba tu wszystkie, a bynajmniej wiekszosc ze szczegolow.

Ja proponuje zorientowac sie jeszcze jak daleko miesci sie linia wysokiego napiecia, czy sasiedzi sa podobni do ludzi, no i obiecywac i jeszcze raz obiecywac :)) Ale o tym juz tu wspominano.

Pozdrawiam serdecznie i zycze milego i udanego sciemniania :)

GG: 3708469

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 12:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:c270191d4f="e-11"] jak woda napędzała młyn to siłe jakąś ma.[/quote:c270191d4f]

Pod warunkiem że młynarz nie pracuje na wodzie spiętrzonej w nocy i nałapanej do stawu. Przy pracy ciągłej okaże się ze przepływ 0,5 m3/s.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 12:34 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:0c1210579d="piomika"]Z całym szacunkiem Sasza ale jak ma Gościu /Slawu/ policzyć tę wodę?[/quote:0c1210579d]

http://www.inform.com.pl/mew_przeplywy.php
Bardzo dobry kalkulator jak wstawi dane z kilku pomiarów np.: dzisiejsze to dostanie wodę max, jak zmierzy w lipcu to dostanie wodę min. Jeżeli jego rzeka jest zaznaczona w atlasie samochodowym a od źródła jest co najmniej 80 KM to może budować w ciemno, jeżeli od źródła jest poniżej 30 km to niech sobie od razu ten strumyk daruje.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 21:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Mpoplaw w zupełności sie z Tobą zgadzam twoja uwaga jest słuszna. Ale to czy tam był staw czy nie to widać na oko tylko rzeczywiscie nowy kolega moze tego nie wiedzieć

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 22:06 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:600cb7385a="piomika"]Jeżeli jest to rzeka która ma stacje wodowskazowe to dane są w IMiGW.
A jesli ich nie ma / stacji wodowskazowych/ to najłatwiej dotrzeć do starego operatu lub podpytać innego uzytkownika rzeki / oczywiście w okolicy twojego obiektu/.Mając przepływ tzw. średni tak jak pisze Sasza można skorzystać z kalkulatora tubin /Obliczenia są dla turbiny Kaplana a na twoim obiekcie może byc turbina Francisa/.
[/quote:600cb7385a]
wiec mam upatrzony obiekt. Od obiektu z 30 -50 m jest stacja wodowskazowa IMiGW. Ogladalem ta stacje odczyt wskazan jest zdalny nie widzialem odczytu poziomu ale pewnie jest.. ale za to jest na 99 odczyt predkosci czyli prostopadle do koryta rzeki jest czujnik chyba ultradzwiekowy.
teraz pytanie czy IMiGW bedzie mial przeplywy takiej rzeki oraz ile szarpnie za takie dane ?? czy nie bedzie robila problemow jezeli bede chcial tam zbudowac MEW ?? jeszcze jedno ... woda czyli rzeka to na 99 % sciek ponizej spietrzenia plywa z 2 tony plywajacych plastikowych butelek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 22:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Radek- IMiGW na 100% ma te przepływy.Ile za nie szarpnie?, też chciałbym wiedzieć!. To pytanie do nich!!!
Niestety muszę Cię zmartwić- jezeli chcesz budować elektrownie za wodowskazem (w kierunku spływu rzeki) a twoja elektrownia spowoduje ze stacja wodowskazowa znajdzie się w zakresie oddziaływania tzw. cofki
to nie zezwolą Ci na budowę elektrowni.Piętrzenie elektrowni "zakłuci" im pomiary.Wyjściem z sytuacji może być przeniesienie stacji w inne miejsce- oczywiscie na twój koszt.
Radek - piszesz że obiekt jest 50 m od stacj.Jeżeli piętrzy wodę ( np. jest to jaz) to powyższe uwagi odnośnie "zakłucenia" pomiarów są nieaktualne.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:45 przez piomika, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 22:58 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dzwoniłem kiedyś do IMiGW Wrocław o przepływy panienka odpowiedziała mi że na zlecenie mogą przygotować mi dane jakie chce wymieniła kwote 500 Zł ja jedno opracowanie .Nie wiem czy to jest cena obowiązująca w całym kraju nie podjałem dalej tematu bo dane zdobyłem w inny sposób. Nie wiem co według niej oznacza jedno opracowanie czy to jest całe moje zlecenie czy aktualne przepływy to jedno opracowanie a dane z wielu lat to drugie opracowanie i nastepne 500 zł.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:0f3d730d4f="piomika"]
Radek - piszesz że obiekt jest 50 m od stacj.Jeżeli piętrzy wodę ( np. jest to jaz) to powyższe uwagi odnośnie "załucenia" pomiarów są nieaktualne.[/quote:0f3d730d4f]Dzieki za odp. Wiec pietrzenie (jaz) jest w dol rzeki czyli bedzie wodowskaz bedzie wskazywal wiecej. Przenosiny wodowskazu lub zmiana wskazan jest nieunikniona. Obiekt wyglada interesujaco (w/g mnie) woda pedzi jak szalona ... blisko linia SN. Obiekt zobaczylem wczoraj przez przypadek cyfraka nie mialem dla uwiecznienia
Nastepne pytanie dla znawcow czy przy jazach powlokowych wymagana jest przeplawka ?? Ale watpie czy przy "takim syfie" cos zywego plywa nie liczac bakterii ..

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Nie ma za co Radek. Przy każdym jazie wymagana jest przeplawka.
Pisał o tym Flooder lub Praktykant. Od 2000r weszły te przepisy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 15:26 
jestem tu nowy

Jeśli chodzi o dane o przepływach wody na danym wodowskazie to polecam IMGW-Warszawa i skorzystanie w bibliotece na miejscu z roczników hydrologicznych.
Zawartość bazy danych hydrologicznych na: www.imgw.pl/wl/internet/oferty/dzialy/bazy.html

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 21:54 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:889b2fe9ef="dk"]Zawartość bazy danych hydrologicznych na: www.imgw.pl/wl/internet/oferty/dzialy/bazy.html[/quote:889b2fe9ef]
dzieki za link. najbardziej martwi mnie ten wodowskaz czy ktos przenosil juz takie wodowskazy ?? Miejsce jest super

Strefa czasowa: UTC + 1