Oczywiscie przyklaskuje wypowiedziom Ryska i Piomiki. My rowniez sadzilismy sie ze Starostwem Powiatowym, a wkrotce wniesiemy kolejne powodztwo, tym razem juz o odszkodowanie.
Maly to ja Ci przedstawie sytuacje ze Wsi KOWALÓWKA, gm. Wieruszów. Lata 1998-2000 prowadzilismy tam budowe elektrowni. ENEA nas wycyckala i zmusila do budowy linii energetycznej. We wsi od klikunastu lat mieszkancy pisali skargi o budowe nowej linii, poniewaz spadki napiecia powodowaly palenie sie odbiornikow TV i innych urzadzen. No i los chcial ze pojawilismy sie my, z checia budowy linii napowietrznej, oto kilka odpowiedzi od tambylców jakie uzyskalismy na zapytanie o odkupienie kilki m2 pola by postawic slup:
1) Panie xxxxxx, jak mi Pan postawi tutaj slup, to mi krowy przestana mleko dawac albo sie rozchoruja.
2) Prosze Pana ja nie chce slupa elektrycznego na swoim polu, bo mi Pan popsujesz krajobraz.
3) Idz Pan do yyyyyyyyy i buduj po drugiej strony drogi, ja u siebie kabli nie chce.
Taka byla sytuacja. Wiec sie wq... i pobudowalismy linie kablowa podziemna (jakies 70 tys zł drozej)
O tym co pisze Piomika, mianowicie SPUSZCZANIU SZAMB prosto do rzeki pisalismy wowczas chyba wszedzie gdzie sie dalo, jesli Wam zalezy moge poskanowac pisma. Przyslano w koncu komisje z urzedu, ktora NAOCZNIE zobaczyla iz z rur o ktorych pisalismy leci szambo do rzeki. Wiecie jakie podjeto kroki? Kazano rure zatkac. I komisja pojechala. Nie minal miesiac wlasciciel rure odetkal z powrotem i szambo lecialo dalej.
Inna sytuacja ze wsi:
Zajezdzamy z ojcem (lata 1998-2000) pod sklep, idziemy na zakupy, podchodzi 2 lokalnych z pytaniem:
"Szefuniu doloz nam po 2 zł na winko"
Na to mowimy, ze potrzebujemy ludzi do pracy, damy 12-15zł za godzine, w zaleznosci od prac. Aaaa to wie pan to to to tamto. Dziekujemy.
Przez nasze jazy szly dwie kladki, podkreslam KŁADKI obslugowe jazow, pech chcial ze byly tak szerokie ze pojazdy mogly sie po nich poruszac. No ale przeciez nie zabronimy im dojazdu do pol, bo nei chcielismy wojny. Kazdy rolnik ktory przyjezdzal i chcial przejechac byl [rpszony, by nie ciagnal ciagnikiem od razu 2 przyczep (to my bysmy ponosili odpowiedzialnosc za ewentualny wypadek), tylko aby ciagali przez te kladki po jednej. KŁADKI BYŁY NASZĄ WŁASNOŚCIĄ co pozniej okazalo sie na kolejnej sprawie F......-y kontra Starostwo. Wiec tak nas sluchali ze jezdzili sobie z 2 a czasem nawet z 3 przyczepami. Wygralismy sprawe. Mieli o tyle szczescia ze w miedzyczasie sprzedalismy elektrownie by inwestowac gdzie indziej. Bo jak Boga kocham budowali by tam mosty pontonowe.
Wiec nie mowcie mi panowie o światłości panujacej na wsi. Nikt nie mowi, ze wszyscy tambylcy sa analfabetami i idiotami. Jest to jednak niestety miazdzaca wiekszosc. Jest to bardzo smutna prawda. Nikt z nas nigdy nie chcial zadnych awantur. Jako inwestorzy chcemy przyjechac i robic swoje. Jeden pasie krtowy, ionny naprawia samochody a inny buduje elektrownie. My nei przeszkadzamy rolnikom, ani miechanikom samochodowym. Dlaczego przeszkadza sie nam? Mimo ze np. taki prog wodny podniesie klase ziem, na lepsze nawodnienie? To nie jest zachowanie typowego PSA OGRODNIKA?? Zazdrosc kole po prostu i nic wiecej. Ano jak 30 lat ze zrujnowanym progiem nic sie nie dzialo to bylo dobrze, jak zaczeto go odbudowywac to zle bo bylismy OBCY.
A juz nie wspominam o drutach zbrojeniowych znajdowanych w komorze turbinowej i innych CIEKAWYCH przedmiotach i ZBIEGACH OKOLICZNOSCI.
W miejscowosci w ktorej obecnie jestesmy poczatkowo WYZYWANO NAS OD POZNANSKICH PYR, bo kolila w oczy gospodarnosc. Taka jest rzeczywistosc. Rozmowy na tak zaawansowanym juz etapie nie maja ani sensu ani celu, bo tak jak pisano juz wyzej trudno wysluchiwac POSLYSZANYCH ARGUMENTÓW, ktore nijak maja sie do rzeczywistosci. Pozostaje otwaarta wojna, w ktorej zawsze ktos wygra.
Czy kolega Maly i Rosjanin pamietaja moze KTO W POLSCE BYL NAJWIEKSZYM PRZECIWNIKIEM WEJSCIA DO UNII EUROPEJSKIEJ?? A czy koledzy potrafia takze obiektywnie powiedziec, kto w Polsce zyskal NAJWIECEJ po wejsciu do UE? Rozumiem ze sprzeciw wejsciu do UE wynikal z wielkich intelektów, skonczonych studiow, tytulow magistrow, doktorów czy nie daj Boze inzynierów - mieszkancow wsi ?? Czy moze z naiwnosci i prostoty? Ktora poniekad bardzo umiejetnie wykorzystywal wówczas Endriu Buratino Lepper. Zreszta no nie mowcie mi ze Andrzej Lepper byl tylekroc w sejmie dzieki glosom MIESZCZUCHÓW.
Kto z nas elektrowniarzy dostaje zapomoge od Skarbu Panstwa z powodu suszy lub powodzi????
Amen
Pozdrawiam
Jarek
_________________ "Światem rządza głupi,gnuśni i występni"-Dante Alighieri
GG: 3708469
|