Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 16:58 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

witam
Chce zapytac szanownych forumowiczow od jakiej mocy [kW] opłaca sie inwestowac w MEW??
Wiele osób szuka przyszlych miejsc pod MEW i podaje przyblizone dane z ktorych wychodza rózne moce teoretyczne nieraz male ale i tez znacznie wieksze. Małymi jazami nie warto sie zajmowac ale od jakiego potencjalu teoretycznego a moze technicznego mozna zacząć sie na poważnie zagłębiać w temat?
Tak sie zastanawiam nad pewną miejscówką - jest sobie zabytkowy młyn (nieczynny) na Młynówce (nieduzy, mały) z siłownią (komora turbin a wniej zero NIC), spad ok. 3,5m, przepływ średni ok. 0,5m3/s. Zobliczeń wynika potencjał teoretyczny jakies 17kW a w praktyce wyjdzie pewnie ze 12 kW (???). Czy opłaca sie dalej drążyć temat, czy dać se spokój z tymi 12kW??? Zastanawiam sie jak duzą kwote bym musial zainwestowac w odtworzenie tej MEW?
Jakia jest wasza opinia?

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 19:22 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

I sam odpowiedziales sobie na pytanie:

Cytuje: " Zastanawiam sie jak duza kwote bym musial zainwestowac (...)"

Tu wlasnie jest odpowiedz na Twoje pytanie, na ktore tylko Ty mozesz sobei odpowedziec bo widziales lokalizacje, wstepnie mozesz oszacowac koszt remontow, turbin, i wszystkich innych komponentów. Nie ma czegos takiego jak dolna granica oplacalnosci. Jest ona zalezna bezposrednio od ilosci kapitalu koniecznego do uruchomienia elektrowni. Jesli zwroci Ci sie w 7 lat to warto nawet 5kw, lepszy rydz niz nic. A koledzy pokazywali tu nawet ostatnio jeszcze mniejsza mikroelektrownie cos kolo 2kw. Takze nikt z nas tu obecnych nie odpowie Ci na zadane pytanie w taki sposob w jaki oczekujesz odpowiedzi. Dolna granica jest tam, gdzie miesci sie dolna granica oplacalnosci. Dla wiekszosci z nas jest to jak pisalem wyzej zwrot inwestycji w okresie nie wiekszym jak 7 lat.

Pozdrawiam
Jarek

GG: 3708469

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 20:38 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

marsu wyobraś sobie, że mam tu u siebie mlyn zabytkowy(nieczynny) na kanale, jakieś 3,55m spadu, średnio niewiele ponad 0,5 wody, w komorze kręci się malutki francis który wyciąga do 12kW/h i to mi się oplaca. A jak będzie u ciebie nie wiem, ale sytuację oceniłeś jak na mój gust trafnie. W oparciu o takie informacje zrób kalkulację, wproś się do kilku elektrowni na rekonesans a na konec kilka razy się zastanów zanim zaczniesz wydawać pieniądze.

powodzenia Grzechu

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 18:37 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

GrzecheM swoją wypowiedzią zacheciłeś mnie do drążenia tematu. Dziś właśnie zrobiłem sobie małą kalkulacje w poparciu o informacje zawarte na tym forum (kalkulacja dotycząca maszyn i urzadzeń, ceny oczywiście przybliżone):
- przyłącze kablowe 2 tyś zł.
- generator, uzywany po remoncie 3,5 tyś
- turbina, tez uzywana po remoncie 5 tyś
- przekładnia 3 tyś
- szafa zabezpieczeń, sterownicza 5 tyś
- wlot do komory, krata + czyszczarka 4 tyś (oczymś zapomniałem ???)
Sprawy papierkowe - operat + warunki przyłączenia do sieci energetycznej + koncesja + inne ... 7-8 tyś zl. (Czy przy odtwarzaniu MEW potrzebny jest projekt budowlany MEW?).
Zrobiła sie kwota (zaorąglając) ok. 35tyś zl (wariant optymistyczny :P)
Jeśli w którejś kwesti bujam w obłokach prosze mnie sprowadzic na twardy grunt.
Do tego dochodzi najlepiej wykup młynu lub jego dzierżawa - cena ...????? i tu robi sie kwota naprawde wysoka.
A teraz potencjalne zyski z produkcji energii przy 12kW. Z obliczeń wychodzi jakies ponad 87 tyś kW/h na rok. Zakładając cene kW/h 0,36zł wychodzi jakieś 30 tyś zł /rok. Do tego trzeba doliczyć cene za "śwadectwa pochodzienia", ponad 200zł za świadectwo, ale ile mozna ich uzyskać z produkcji 12kW??? Tu naprawde nie wiem jakiej kwoty sie mozna spodziewać - prosze mnie oświecić.
Potencjalny zysk roczny - (strzelam) 40 tyś zł ?????? dobrze to skalkulawałem ???
GrzecheM zbradz prosze jak to u ciebie wyglądało i ile kW/a wyciskasz ze swojej MEW.

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 20:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cz. Licz, licz, Hawaje niedaleko :wink:

Wg mnie, przy tej wielkosci elektrowni, jeśli założysz:
1/ sprawność "ustrojstwa" 60 %
2/ koszty budowy 7-8 tys. za 1 kW
3/ dochód netto 0,20 zł za 1 kW
i osiągniesz te parametry, to tak jakbyś 6-tkę w totka trafił.

Dolicz do tego zakup młyna, własną pracę, najpierw inspektora nadzoru, kierownika budowy, pomocnika murarza, potem, właściciela znającego się na wszystkim.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 20:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam, a czemu to 0,20zł za 1kw? mowisz tylko o brudnej energii?

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 21:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Flooder napisał(a):
Szam, a czemu to 0,20zł za 1kw? mowisz tylko o brudnej energii?

Nie , piszę o dochodzie netto, a nie o przychodach.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 21:20 
jestem tu nowy

Witam mam pytanie na podstawie czego kolega wyliczył te 40 tyś zł tak się składa że też inwestuje w m.e.w.tylko ża o mocy około 16 kw i nijak ma się to do wyliczen kolegi ,podpowie mi kolega gdzie można kupić turbine za 5 tyśą i szfę sterującą też za 5 tyś sam chętnie kupię w takich cenach .

pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 23:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam ok :) bo sie przerazilem :) teraz rozumiem.

Maly: turbine na 12-15 kw za 5 tys uzywana do remontu dostanie na pewno, z szafa nieco gorzej :) no chyba ze to ma byc prowizora, nie wiem jak z bateria kondensatorow w przypadku takich malych elektrowni. Wlot do komory i czyszczarka :) to na pewno nie 4 tys :)
Wazny jest jednak ostatni akapit jaki pisal Szam :)

Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 06:57 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Turbine do remontu mozna kupic np na alledrogo szafe takze mozna kupic (samodzielne skladanie)

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 08:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

szafka szfką jeszcze licznik czterokwadrantowy który też sporo kosztuje

na 16 kw przy sterowaniu ręcznym z jakimś prostym rozwiązaniem utrzymania poziomu wody górnej powinien się zmieścić w tej cenie o ile sam to złoży i podłączy

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 14:08 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ale z przyłączem do sieci za 2 tyś to przesadziłeś. W tych pieniądzach się nie zmieścisz. policz dokładnie przyłącze plus ułożenie kabla i sam kabel.
Jeżeli pod pojęciem szafa sterownicza masz na myśli:
- pomiar
- kompensacja
- zabezpieczenia
- sterowanie to też za mało
Sam licznik to około 2 tyś ( czterokwadrantowy)
Chyba ,że rzeczywiście posiadasz swoje własne jakieś zdolności elektryczne lub budowlane bądź mechaniczne to wtedy można w pewnym kierunku zaoszczędzić . Pozdrawiam i powodzenia.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 14:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Praktykant napisał(a):
icznik czterokwadrantowy który też sporo kosztuje
fakt o liczniku nie pomyslalem

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 14:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cz. Jakby nie liczył 7-8 kilo zeta za 1 kW wyjdzie - przy 12 kW mocy elektrowni, a i to jesli warunki korzystne.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 17:56 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

W niektorych wypowiedzach widac sarkazm - cyt. "Cz. Licz, licz, Hawaje niedaleko" dobre hehehe.
Co niektorzy chyba nie przeczytali od poczatku tematu, nie zamierzam budowac MEW tylko ja odtworzyc, wiec raczej kier. budowy i pomocnik murarza beda mi nie potrzebni. Z wykształcenia jestem energetykiem a z zawodu ślusarz-mechanik (takie zrzadzenie losu) wiec mysle ze wiekszosc prac z pomocą "szwagra" mozna wykonac samemu. Dzieki za uswadomienie w niektorych kwestiach cennika, wszystko ewentualnie okaze sie w "praniu" i pewnie wielkie bedzie moje zdziwienie.
Pozdrawiam
marsu

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 22:11 
jestem tu nowy

witam kolegów te wszystkie wyliczenia na papierze biorą włep gdy zaczynamy się brac do inwestycji na serio a nie tylko na forum
-ile dodetkowo wkładamy kasy w remont turbiny?
-jakie dostajemy warunki przyłączenia z zakładu eneretycznego ?
-jerzeli buduję lub adoptuję jest potrzebne pozwolenie od wojewody a co zatem idzie jest powołany inspektor i kierownik?
-sprządenie projaktów na przyłącze energetyczne , projewktu budowlanego lub zmiany sposobu użytkowania , operatu ?
-opłata za przyłączenie do sieci ?
-i inne wydatki których nie jesteśmy w stanie przewidzieć tak jak odmulanie , umacnianie koryta rzeki przecież to wszystko ma wpływ na sprawność a co zatem idzie jak tu zaoszczędzimy to gdzieś musimy stracić ?
nie chcę się się tu wymądżać bo jestem tu nowy a są tu koledzy z większym doświadczeniem ale wiem jakie ja ponosze koszty choćaż też z wykształcenia jestem elektro-mecchanikem i energetykiem i wiele prac w tym kierunku wykonuje sam życzę wszystkim jak najlepiej i niech wasz wkład finansowy jest jak najmiejszy a zyski jak najwiękse !

pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 19:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dlatego kolego Maly gdzieś tam na tak postawione pytanie ile kosztuje...? odpowiedziałem ile kosztuje postawienie kiosku warzywnego ?
Nie można jednoznaczni powiedzieć tyle i tyle . Każdy obiekt jest jak kobieta nie wiadomo ile będzie cię kosztować utrzymanie . czytajcie forum to zrozumiecie . W tym temacie przedstawiliśmy tylko składniki i szacunkową wycenę poszczególnych elementów, aby sobie zdawać sprawę co każdego czeka . Wiadomo ,że każda elektrownia składa się z pewnych bloków: siłownia ,turbina , sterowanie , budowlanka i hydrologia . Stopień rozwiązania technicznego każdego z tych elementów to już indywidualny zasób portfela. Powodzenia

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 22:36 
jestem tu nowy

witam kolegie e-11 zgadzam się całkowicie że każda m.e.w. jest jedyna w swoim rodzaju ,ja z swojej strony chciałem pokazać że uruchomienie swojej m.e.w. nia jest wcale takie proste ja zanim się zdecydowałem dziesiątki razy kalkulowałem mimo że jastem właścicilem niruchomości i ten wydatek mam już z głowy zastwiam się jak kolega marsu mógł tak nidoszacować inwestycje uważam że 40 czy nawet 50tyś to dużo zamało dlatego wtrąciłem swoja 5 groszy a swoją drogą kolego e-11 z swoim doświadczeniem wszystkich zielonych w tym temacie pewnie mógłbyś dużo nauczyć tylko jest pytanie czy chcą się uczyć???? cz wolą liczyć wirtualną kase z swoich jeszcze niuruchomionych m.e.w.??? ja z swojej strony chętnie posłuchaam rad bardziej doświadczonych ic chętnie skożystam z ich pomocy o ile jest to możliwe pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 22:40 
jestem tu nowy

witam kolegie e-11 zgadzam się całkowicie że każda m.e.w. jest jedyna w swoim rodzaju ,ja z swojej strony chciałem pokazać że uruchomienie swojej m.e.w. nia jest wcale takie proste ja zanim się zdecydowałem dziesiątki razy kalkulowałem mimo że jastem właścicilem niruchomości i ten wydatek mam już z głowy zastwiam się jak kolega marsu mógł tak nidoszacować inwestycje uważam że 40 czy nawet 50tyś to dużo zamało dlatego wtrąciłem swoja 5 groszy a swoją drogą kolego e-11 z swoim doświadczeniem wszystkich zielonych w tym temacie pewnie mógłbyś dużo nauczyć tylko jest pytanie czy chcą się uczyć???? cz wolą liczyć wirtualną kase z swoich jeszcze niuruchomionych m.e.w.??? ja z swojej strony chętnie posłuchaam rad bardziej doświadczonych ic chętnie skożystam z ich pomocy o ile jest to możliwe pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 05:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

A może ktoś, lub sam kol. Szam, rozwinie myśl na temat różnicy pomiędzy przychodem 36 gr/kWh a dochodem 20 gr/kWh. Zastanawiam się na co włąściciel elektrowni 50 kWh wydaje 6 tyś. miesięcznie (36 MWh). Na ZUS 900 zł ( koszt stały) a reszta?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1