Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 15:54 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

protest wedkarzy

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 16:35 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ja uwazam ze powinnismy przeprowadzic AKCJE...na forum PZW...i wezwac wszystkich WEDKARZY do zaprzestania w najmniejszym stopniu z korzystania z energii elektrycznej w jakiejkolwiek formie, zarowki, TV, komputer, ladowarki, lodowki, zamrazarki.

Co Wy na to??

Zachecam do pozostawienia swojego komentarza na stronie PZW w TYM miejscu. Ja juz to zrobilem.

Pozdrawiam
Jarek

GG: 3708469

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 17:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

brak wiadomosci moderator chyba dziala
OT takze jestem moczykijem (czasami) ale takich numerow nie odstawiam czyli protestow bo trzeba miec umiar.

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 18:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Flooder napisał(a):
Ja uwazam ze powinnismy przeprowadzic AKCJE...na forum PZW...i wezwac wszystkich WEDKARZY do zaprzestania w najmniejszym stopniu z korzystania z energii elektrycznej w jakiejkolwiek formie, zarowki, TV, komputer, ladowarki, lodowki, zamrazarki.

Co Wy na to??

Zachecam do pozostawienia swojego komentarza na stronie PZW w TYM miejscu. Ja juz to zrobilem.

Pozdrawiam
Jarek

:D Cz. Elektrownie wodne są CACY a wędkarze BE hmmmm!!!
Jak dla mnie to CACY są te elektrownie, które nie szkodzą przyrodzie, krajobrazowi i istniejącym ekosystemom, a nie wszystkie elektrownie , i to tylko dlatego, że wodne. CACY są te, które uwzględniają prawo do korzystania z wody innym użytkownikom - w tym wędkarzom również.
Jak dla mnie to są wędkarze BE -np. śmieciarze, ale są i CACY- np. ci którzy spowodowali introdukcję łososia do wielu polskich rzek, gdyby nie oni mógłbyś tylko poczytać, że kiedyś tam mieszkał.
Nie mieszaj indywidualnych pożytków właściela elektrowniami z korzyściami z tego tytułu całej, często nie tylko lokalnej, społeczności.
Ciekawe co powiedziałbyś, gdyby wszystkie zyski z takiej elektrowni przeznaczyć dla ratowania unikatowej przyrody w innym miejscu. Pewnie wniosek byłby taki, że na h... ta elektrownia. Twierdzę , że jest wiele alternatywnych zródeł energii i niekoniecznie jej pozyskanie musi wiązać się z niszczeniem krajobrazu i przyrody ( biomasa na wysypiskach śmieci, energia słoneczna itp). Nie oznacza to , że nie należy budować elektrowni wodnych, oznacza tylko , że ich lokalizacja wymaga zważenia racji wszystkich zainteresowanych korzystaniem z zasobów przyrody.
Apel Twój, aby wędkarze nie korzystali z enegrii elektrycznej, gdyż protestują z powodu projektów budowy elektrowni wodnych na Dunajcu to już czysta propaganda i demagogia. Czytałem wiele Twoich wcześniejszych postów i myślę że sam o tym wiesz i nie potrzebujesz uzasadnienia dla zrozumienia tego.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 18:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Zgadza sie, ze to demagogiczny apel z logicznych przyczyn. To efekt zwyklej bezsilnosci. Bo z dnia na dzien mam coraz bardziej dosc tego kraju.

Tu zamieszczam prawidlowy linek do mojej wiadomosci, wczesniej musialem sie pomylic:

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/mod.php?dir=wiadomosci&file=cascade&id_wiadomosci=2730&id_kategorii=1&opcja=wiadomosc&pozycja=0

Uwazam natomiast ze nawet najbardziej szkodliwe elektrownie wodne sa mniej szkodliwe od najbardziej "ekologicznych" elektrowni weglowych. Moim zdaniem swiat zmierza w kierunku jakiegos niezrozumialego dla mnie absurdu (PATRZ: Geje w sejmie zadajacy przeprosin prezydenta RP, i TVN finansujace ich pobyt w polsce)..

Pozdrawiam..

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 18:34 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

link prawidlowy, przeczytajcie co jest nizej na forum. W/g mnie nasze forum jest spokojne.

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 19:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Flooder napisał(a):
Zgadza sie, ze to demagogiczny apel z logicznych przyczyn. To efekt zwyklej bezsilnosci. Bo z dnia na dzien mam coraz bardziej dosc tego kraju.

Tu zamieszczam prawidlowy linek do mojej wiadomosci, wczesniej musialem sie pomylic:

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/mod.php?dir=wiadomosci&file=cascade&id_wiadomosci=2730&id_kategorii=1&opcja=wiadomosc&pozycja=0

Uwazam natomiast ze nawet najbardziej szkodliwe elektrownie wodne sa mniej szkodliwe od najbardziej "ekologicznych" elektrowni weglowych. Moim zdaniem swiat zmierza w kierunku jakiegos niezrozumialego dla mnie absurdu (PATRZ: Geje w sejmie zadajacy przeprosin prezydenta RP, i TVN finansujace ich pobyt w polsce)..

Pozdrawiam..

:D Też jestem zwolennikiem budowy elektrowni wodnych, ale jako istota żywa jestem też elementem przyrody. Budujmy je więc tam gdzie od wielu lat istnieją spiętrzenia, budujmy też tam gdzie nie ma spietrzeń, ale przyroda i krajobraz monolityczny, budujmy w miastach, budujmy w krajach gdzie energia potencjalna wody istnieje w naturze i tylko "turbinkę" tam wstawić.
A propos gejów to czytałem , że oni niczemu niewinni, tacy się urodzili, a jeśli to prawda to też mają prawo do życia. Mały troll posłużył sie nimi bez ich zgody to niech ponosi konsekwencje. No, ale jak mówią starzy górale: kto ma dużo pieniędzy albo władzy może być taki głupi jaki tylko chce. :D

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 20:44 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

hmm z tymi gejami to słyszałem ze nie wazna płec a wazne uczucie xD

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 23:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

szam napisał(a):
.
Nie mieszaj indywidualnych pożytków właściela elektrowniami z korzyściami z tego tytułu całej, często nie tylko lokalnej, społeczności.
(...) Twierdzę , że jest wiele alternatywnych zródeł energii i niekoniecznie jej pozyskanie musi wiązać się z niszczeniem krajobrazu i przyrody ( biomasa na wysypiskach śmieci, energia słoneczna itp). Nie oznacza to , że nie należy budować elektrowni wodnych, oznacza tylko , że ich lokalizacja wymaga zważenia racji wszystkich zainteresowanych korzystaniem z zasobów przyrody.
(...)

Pozdrawiam Szam

Powiedz Szamie jakie "korzysci całej, czesto nie tylko lokalnej , społeczności " miałeś na mysli?

Mój pogląd w tej materii jest taki: nikt na to (rzeke) nie zwraca uwagi dopóki nie zjawi się inwestor i coś chce na niej postawic. Wtedy dopiero wyłażą wszelkiej maści ekofile i obroncy przyrody , którzy żyją z tego ,ze codziennie odławiają setki (a może tysiące ) ryb lub ratują dla kasy rzadki gatunek pijawki o której do tej pory nikt nie słyszał w okolicy. Gosciu z tego forum, musi postawić bariere elektryczną żeby czasami jakas ryba nie dostała się pod turbinę (gdyby tak było - to by setki tych ryb pływalo dogóry brzuchem na dolnym stanowisku kazdej elektrowni- widział ktoś takie zjawisko?) Natomiast setki wedkarzy bezkarnie może zabijać tysiące ryb i jest ok. Ekosystem nie jest przez nich zagrozony . A moze by tak łowili w swoich stawach wedkarskich a od rzek sie odpier....li. Wtedy i ekostem bedzie zachowany i ... łosoś wpłynie z morza do polskich rzek bez obawy ,że na odcinku Ustka - Słupsk stoi pare setek EKOLOGÓW z kijami w ręku na powitanie...

Gdyby tym Ekologom- Wędkarzom nakazać - tak jak w Angli-złowiona (tylko po co !!!) rybe sfotografować,pocałowac i wypuścic spowrotem do rzeki to "Pewnie wniosek byłby taki, że na h... ta " cała zabawa i...mielibyśmy z nimi spokój oglądając dorodne okazy ryb pływających wokół elektrowni... :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 09:00 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Buahaha na dzien dobry :))

Piomika jutro masz pozew gwarantowany <lol> :)

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 13:14 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cz. Kumaci jesteście Flooder i Piomika więc wiecie , że zmiana krajobrazu, może atrakcyjny turystycznie rejon zmienić w turystyczną pustynię. Zróbcie rachunek zysków i strat dla całego lokalnego biznesu tutystycznego. Weźcie pod uwagę, że dzięki istniejacym krajobrazom w okolicy Dunajca wyrosło w całym kraju parę pololeń ludzi którzy rozumieja
konieczność zycia w zgodzie z otaczajaca nas przyrodą. Wytłumaczcie wędkarzom, kajakorzom i przyrodnikom- a jest ich wielu, dlaczego mają zrezygnować ze swoich ulubionych pasji aktywnego wypoczynku. Wytłumaczcie dlaczego macie prawo niszczyc ich ulubione trasy. Co misje macie do spełnienia , moim zdaniem NIE!!!. Z postów wynika , że ich potrzeby macie w ........ Napisz dlaczego tylko własciel elektrowni ma czerpać pożytki z wody, nie będącej zresztą jego własnością, a uciązliwości mają ponosić inni. Moralność Kalego kłania się, jak Kali ukraść to CACY, ale jak KALEMU to BE!!!
I nie wyciągaj wniosku , ze jestem jakiś pieprzony ekofil. Będzie krokiem w dobrym kierunku , jak wyciągniesz wniosek, że nie wszędzie, gdzie wymyśli sobie inwestor można zbudować tamę i elektrownie wodną.
Jestem zdecydowanym zwolennikiem elektrowni wodnych, tak jak zwolennikiem piwa. Ale to , że lubię piwo nie oznacza , że mogę nażłopać się do woli i w każdych okolicznościach.

Pozdrawiam Szam

Ps. NIe mam pojęcia czy wędkarze znad Dunajca maja racje czy nie !!!
Wkurza mnie tylko postawa, że jak ktoś wymysli sobie elektrownię to wszyscy mają skakać z radości, UE ma sfinasować , administracja dywanik ma rozkładałać przed Panem Inwestorem, a ON-PAN INWESTOR będzie leżał na Hawajach i śmiał sie z kretynów, którzy na to pozwolili.

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 13:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Luzik bitte!
Nie denerwujta się tak towarzysze.
Jak zwykle każdy racji ma sporo..
I to może wystarczy.
A co do samej konstrukcji elektrowni i wielkiego słwoa ZAPORA. Kiedyś przewijały się oferty na sprzedaż lokalizacji na Dunajcu właśnie, gdzie przegroda miała mieć raptem bodajże metr wysokości, a mewka na kanale derywacyjnym. Więc tak naprawdę to sprawa może się rozbijać o ilość wody na przepławkę. A tu wielkie dyskusje...W których akurat Inwestor nie bierze udziału :)
Pozdrawiam
Maciek

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 14:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

A kto mowi ze zostanie tam pustynia. Nikt tam nie pozwoli na wybudowanie elektrowni takiej jak jest w gore rzeki czyli w Sromowcach i Niedzicy. Tam bez przeplawki nie obedzie sie. Prawdopodobnie bedzie tam jaz gumowy powstanie zbiornik o pow 2 ha przy szerokosci rzeki 50m cofka wyniesie 400 m. Miejscowi nie sa przeciwni sa za (1 elektrownia prywatna druga gminna w dodatku ma powstac most)tylko wedkarze ktorzy nagle obudzili sie sa przeciwni - ciekawe ile w tym czasie wpuscili pstrgow do Dunajca.
Zobacz okolice zbiornikow wodnych powstalych po zalaniu wody - wszedzie domki letniskowe ceny ziemi jak w centrum miasta. Latem wystrczy weekend i ladna pogoda a takie sztuczne jeziora roja sie od zagli.

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 14:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Luzik wskazany to prawda. Reakcję moją wywołało oburzenie Floodera i Piomiki na to , że ktoś śmie protestować przeciwko ŚWIĘTEJ ELEKTROWNI WODNEJ. Ciekawe po której byliby stronie , gdyby w ich mieście, w środku miasta, na rynku albo w parku, prywatny inwestor chciał wybudować spalarnię śmieci.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 14:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Spalarnia smieci to nie elektrownia. Przeciwko nowoczesniej spalarni smieci nie ma co protestowac chyba ze gdzies w okolicy skladuja smieci i one "wydaja zapach". Nowoczesne spalarnie wygladaja jak elektrocieplownie (bo po czesci energie wytworzona podczas spalenia zamienia sie na energie cieplna).

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 21:55 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szam ... ja chyba powinienem zadzwonić do Twojej żony i zapytac czy Ty pisząć post o krzywdzie "wedkarzy ,kajakarzy i przyrodników" parskałes smiechem czy pisałes na powaznie... :wink: Bo cię trudno wyczuć - a tu jeszcze "prima aprylis"...

Kto broni kajakarzom po rzece (czy zalwie) pływać! Przeciez na Zalewie Solinskim ludzie żyją z pływania i turystyki... jakby nie zapora to by nie popływali...

Kto broni moczykijom łowić ryby?... choc warto ludziom uswiadomic ,ze to jednak zabijanie zwierzyny w jej naturalnym srodowisku!

A co to jest przyrodnik Szamie? paru gostków , którzy samozwanczo nazwą się miłosnicy "czegoś tam"? Pare czubów , którzy przykują się łancuchami do drzewa? Bez przesady...

Ty mi nie wymieniaj ludzi , którym przeszkadza inwestycja na rzece - bo tych sie znajdzie wiecej... wystarczy ,ze dołączą jeszcze wójtowie i urzednicy...Ty mi wymien powody dlaczego sa przeciw inwestycji na rzece!!!

I jeszcze jeden argument przy którym gól mi skoczył...Jak bym Cię mógł ciepnąć przez ten ekran- za ten tekst- to bym to bez wachania zrobił...bośmy cię tu na własnej krwi wychodowali... :wink: ( jakzes tu przyszedł na forum - to mi się odechciewało czytac w kółko to "Jelen jestem - powiedzcie jak to zrobic" ).... "Facet zrobi elektrownię i bedzie do góry brzuchem na Hawajach siedział" - taki tekst usłyszałem -dosłownie - od jednej baby , gdy zaczynałem 'przygode' ze swoja elektrownią... Wstyd się przyznać ile lat mineło od tego czasu a nie popłynał jeszcze zaden kilowat a ja nawet w Ustce nie byłem...

Pozdrawiam :wink:

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 01:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Kolega szam chyba się nie zastanowił co napisał albo nigdy nie maił do czynienia z tzw. Kołem lub związkiem PZW potocznie nazywanych moczy kijami ..
Panowie tacy nie zwykli wędkarze tylko ci co zasiadają na stołeczkach biorąc niezłe wynagrodzenia kręcą lody na reszcie związkowców , Jestem MEWiarzem lubię powędkować czasem ale wędkarz PZW ekolog to wszystko nie pasuje do siebie ..
Na temat jw. Wypowiadałem się na tym forum już nie jeden raz nie będę się powtarzał bo i poco ..
Korzyści płynących z mew jest dużo więcej niż strat , każdy urzyt. Mew jest większym ekologiem niż przeciętny wędkarz .. dyskusji nawet niema poco zaczynać w takiej formie ..
Pokarze wam kilka fotek co wyławiam z wody codziennie ..szam najwięcej opakowań po białych robakach PCV ależ to przecież ekologiczne 90% wędkarzy wyrzuca do rzeki co tam popłynie – min. 300 lat zaczym się rozłoży o spożytym alkoholu i opakowaniach po nim nie wspomnie , śmieciarze i zatruwacze i tyle inaczej nie idzie tego skomentować .O kłusownictwie i trzebieniu tych łososi co to niby dzięki im są tez niewspomnie.. zapraszam w grudniu styczniu nad Regę popatrzeć co się dzieje ..szkoda słów ..
Ostatnim czasem wyciagłem na kratach 3y skrzynie ciężkie jak diabli ..nawet nie wiedziałem do czego to służy ..okazało się ze to tzw.. odłówki węgorza stawiane przez PZW ..zapytam w imię czego ? w imię prawnego kłusownictwa .. dalej sobie dopiszcie .. tego mogę tu mnożyć pisać ..ech szkoda gadać..
Piomka dobrze pisze i tak wszędzie jest tam gdzie pieniądz i jakąś korzyść to odrazu i hieny się znajdują a może cos da się uczknąc ..przecież Pseudoekolog tyle może ..wstrzymać realizację inwestycji .. itd..co łapówki idą aż miło ..to się nazywa dbanie o środowisko Lol ..
Tera z kilka fotosów .. opakowań po robakach wyłowiłem już tyle ze tira by załadował ..

Załączniki:
przechwytywanie.jpg [182.18 KiB]
Pobrane 6396 razy
p1010004 komp2.jpg
p1010004 komp2.jpg [ 44.73 KiB | Przeglądane 9798 razy ]
p1010002 komp.jpg
p1010002 komp.jpg [ 42.98 KiB | Przeglądane 9799 razy ]

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 06:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D Cz. O ile zgadzam się ze wszystkimi argumentami, o tyle dalej stoję na stanowisku, że jako miłośnik piwa nie mogę się nim nażłopać w każdym miejscu , w każdych okolicznościach i tyle ile tylko chcę.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 13:20 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Zgadzam się całkowicie z Piomiką i Praktykantem ja też mam to na kratach a oprócz tego przejdźcie tylko brzegiem rzeki ile tam jeszcze czeka na wrzucenie do wody pozostawiaone przez wędkarzy. Też jestem wedkarzem i opłacam składki wędkarskie to ja przeganiam kłusoli z sieciami , agregatami z zasiegu widzenia na "mojej" rzece. Nigdy nie widziałem zadnych strażników wedkarskich sprawdzających rzekę aż do teraz bo ktoś poskarżył się że przegrodziłem przejście przy rzece. Mój płot tylko o 3m jest dalej niż ustawowe50m zakazu wędkowania i już mają problem. Po wybudowani elektrowni powstał zbiornik i dopiero teraz są tam ryby. Kiedyś to nic na tej rzece nie było. W niedziele są tlumy wedkarzy byście widzieli jaki zostawiają bałagan no i mięsiarze biorą wszystkoco się rusza nawet jesli mają tylko 2 cm i to są ci nasi ekolodzy wedkarze. Jak ich nie wpuszczam w pobliże elektrowni bo nie wolno to elektrownia be należy ją zlikwidować a jak nie było elektrowni to tu nic nie było tego już nie pamietają. Przegladam nie raz portale wedkarskie co jakiś czas w nich narzeka sie na elektrownie a w innym miejscu chwalą się swoimi najwiekszymi zdobyczami które pochodzą przeważnie z zbiorników przy elektrowniach.
Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 18:40 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Hej Fryniu!
Napisz coś o swoje MEWce...
Pozdrawiam
Maciek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1