Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2005, 18:45 
jestem tu nowy

Witam! W listopadzie 2005 miną 4 lata zainteresowania MEWami. Mój obiekt będzie dopiero powstawał, planuję ruszyć z budową na wiosnę 2006 a całość ma ruszyć na jesień tego samego roku. Jest jaz w całkiem niezłym stanie, są już warunki zagospodarowania terenu, jest operat wodnoprawny, wniosek o pozwolenie wodnoprawne złożony na dzień przed wejściem w życie zmian w przepisach. Jak zwykle spodziewałem się opieszałości urzędników a tu niespodzianka – rozprawa już w piątek :? . Jestem w posiadaniu turbiny lewarowej ø900 bliżej nie zidentyfikowanego wytwórcy. Nie jest regulowana i do małych przeróbek. Poszukuję drugiego serca elektrowni – turbiny lewarowej ø1300, najchętniej podwójnie regulowanej. Jeśli macie taką turbinę zainstalowaną u siebie i wiecie kto ją wykonał będę wdzięczny za wszystkie info za i przeciw. Turbina musi być od sprawdzonego wykonawcy, który już się nie będzie na niej uczył i oczywiście cena gra ogromną rolę. Ostatnio słyszałem o czeskich turbinach, ponoć sprawują się całkiem nieźle w stosunku do ceny. Czekam na wszystkie komentarze chcąc już na stałe zagościć na tych stronach i służyć pomocą kolejnym chorym.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2005, 18:54 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

nie kupuj u Kaczora z Gdańska Hudrex zdecydowanie nie pomimo atrakcyjnej ceny

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2005, 19:10 
jestem tu nowy

rok do tyłu byłem u Kaczora i rozmawiałem, znam obiekty gdzie pracują jego turbiny, znam właścicieli i znam ich opinie. Jak możesz wyjaśnić wszystkim na forum dlaczego od razu go przekreślasz to będę wdzięczny...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 10:40 
zaawansowany elektrowniarz

Proponuje swoje turbiny
zapraszam do wspolpracy
Mirosław Ziemak
www.turbiny.com
tel 602388215[b:670ae670a4][/b:670ae670a4]

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 17:35 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

bo szmelc deklarował przepływ 4,5 m ofszem bierze przy sprawnosci 40 % przy 2.5 m sprzwnośc max 62 % deklarowana 78 %
turbiny bez wyważenia bez gwarancji ,gwarancij sprawności .
ale jeśli tobie się podoba to zdecydowanie sprzedam to cudo kosztowało jakieś 65 sprzedam za 45

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 18:43 
jestem tu nowy

oki, dzięki. to już jakieś informacje mam, Kaczor to złotousty jest, trzeba przyznać ale gadał konkretnie i jest na rynku konkurencyjny. gdzie masz tę swoją turbinę zamontowaną? może kiedyś już się spotkaliśmy...

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 22:33 
jestem tu nowy

czesc, i po rozprawie, nic nie rozstrzygnieto, zalamka, kasa i inne... eh nie chjce mi sie nawet pisac

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 22:47 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Przykra sprawa Indian :| ale jak już ochłoniesz to może coś napisz /jeśli nie w szczególach to ogólnie/

....ku przestrodze tych co wchodząc w kalkulator turbin mnoża ilość kWh przez 0.31 złotych .... i oczami wyobraźni widzą już tę kasę w zasięgu ręki.

Pozdrawiam.Piomika

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 00:29 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:aa3e098df8="piomika"]Przykra sprawa Indian :| ....ku przestrodze tych co wchodząc w kalkulator turbin mnoża ilość kWh przez 0.31 złotych .... i oczami wyobraźni widzą już tę kasę w zasięgu ręki.
Pozdrawiam.Piomika[/quote:aa3e098df8]
czy cos sie zmienilo ??

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2005, 20:36 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

dobrze piszesz ku przestrodze innym co widzą kase z MEW
znam wiele przypadków odmowy wydania pozwolenia
a same papiery na przygotowanie operatu ponad 10 tys wyrzucone

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2005, 22:01 
jestem tu nowy

[quote:6be5945ee5="nowy"]dobrze piszesz ku przestrodze innym co widzą kase z MEW
znam wiele przypadków odmowy wydania pozwolenia
a same papiery na przygotowanie operatu ponad 10 tys wyrzucone[/quote:6be5945ee5]

a czemu sądzisz, że buduję MEW dla kasy? z mojej wypowiedzi nie można tego wywnioskować. i jeśli chodzi o te ponad 10 tys to przykro mi jak ktoś tyle daje za same przygotowanie papierów na operat, chociaż nie znam odobiście nikogo takiego. pozwolenie wodnoprawne będzie, spokojnie, jeśli takimi szczegółami miałbym się załamywać to wcale nie rozpocząłbym inwestycji. napiszę więcej jak przybędzie mi czasu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2005, 22:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:7f823ca0c2="indian"]czesc, i po rozprawie, nic nie rozstrzygnieto,[b:7f823ca0c2] zalamka[/b:7f823ca0c2], kasa i inne... eh nie chjce mi sie nawet pisac[/quote:7f823ca0c2]
[b:7f823ca0c2]indian napisał[/b:7f823ca0c2]
[quote:7f823ca0c2]pozwolenie wodnoprawne będzie, spokojnie,jeśli[b:7f823ca0c2] takimi szczegółami miałbym się załamywać[/b:7f823ca0c2] to wcale nie rozpocząłbym inwestycji.napiszę więcej jak przybędzie mi czasu. [/quote:7f823ca0c2]

To która wersja Indian jest prawdziwa lub aktualna :D

Ok. nikt tu nie sądzi ,że nie uzyskasz pozwolenia wodnoprawnego.
Dorzucono Ci prawdopodobnie pare dodatkowych warunków, których się niespodziewałeś. I jeśli tak to tylko o to chodziło .,żebyś je ogólnie opisał. ...Ku przestrodze... :D
I nie bierz se tak wszystkiego co piszemy ( po części się tylko domyslająć - a więc i być może myląc) do siebie. :wink:

A pisząc ,że "czemu sądzisz,że buduję MEW dla kasy? " to nas chyba troche podpuszczasz :mrgreen:

Pozdrawiam.Piomika

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 19:44 
jestem tu nowy

:) napiszę o tych szczegółach, niech wszyscy wiedzą na czym polega mój problem :( , po prostu nie chcę tego zrobić teraz bo być może Pan decydent także czyta nasze posty i mu się coś na przyszłość nie spodoba. To co, może ktoś wypowie się na temat turbin lewarowych podwójnie regulowanych... znam ceny i kontaktowałem się z kilkoma wytwórcami, każdy z nich robi lepsze od poprzedników ale chcę poznać wasze zdania bo czas zamówienia sie przybliża - a tu jeszcze PHARE 2003 :?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 20:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Indian podaj może tych producentów łatwiej będzie prowadzić dyskusje .Może ktoś napisze ja mam od pana „X” turbina pracuje dobrze, a ja mam od pana „Y” pracuje źle itd. , itp.Przestańmy pisać o domysłach a piszmy o konkretnych rozwiązaniach i nie zasłaniajmy się „ nie chcę reklamować danej firmy”. A właśnie reklamujmy czy dana firma jest dobra czy zła .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 17:00 
jestem tu nowy

Witam! Dotarłem znowu na forum :) . Ciężki okres – Starostwo zażądało przekrojów porzecznych i wzdłużnych rzeki na odcinku 7 km w górę rzeki MASAKRA. Ale co ja mogę zrobić, nikt nie mówił że będzie łatwo . Jeśli chodzi o producentów turbin z którymi miałem kontakt to:
- Jerzy Kujawski
- Pan Porydzaj
- Pan Kaczor – HYDREX

Chętnie zapoznam się z innymi producentami i poniżej podam dane jakie musi mieć ta turbina:
- wirnik 1300 w lewarze
- najchętniej podwójna regulacja
- gwarancja na początkowy okres czasu
- wiarygodność podanych danych technicznych

Jeśli macie forumowicze dobre i złe doświadczenia z producentami piszcie, to jest przecież istotny element elektrowni i nie warto dać dupy w tej kwestii.

Pozdrawiam wszystkich, nara

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 09:23 

[quote="indian"] Ciężki okres – Starostwo zażądało przekrojów porzecznych i wzdłużnych rzeki na odcinku 7 km w górę rzeki MASAKRA.

To masz tak długą "cofkę" ? Już na początku rozpoczęcia sprawy widać, że nie będziesz miał łatwo a pośpiech urzędników o tym świadczy. Nie ma z czego się cieszyć, że tak szybko odbyła się rozprawa, jak znam życie to zapewne sama rozprawa nie zakończyła się jakimiś konkretnymi uzgodnieniami do czasu zrobienia, dostarczenia przez ciebie przekrojów. Notabene powinni przed rozprawą zwrócić się do ciebie o uzupełnienie operatu.

"napiszę o tych szczegółach, niech wszyscy wiedzą na czym polega mój problem , po prostu nie chcę tego zrobić teraz bo być może Pan decydent także czyta nasze posty i mu się coś na przyszłość nie spodoba." - tjja kiedy wreszcie co nie którzy zrozumieją ,że "pan decydent" ma gufno do gadania ,ma się trzymać prawa a pozwolenie wodnoprawne nie jest jego widzimisiem zależnym od wyglądu mego pyska ,zasobności kieszeni, jego ew. zawiści, lub że mu poprostu partner d..y nie dał, lub łaską dla uległego "współpracującego" obywatela.
Jeżeli się mylę ,"wyprostuj" mnie.

A o turbinach może pisać w odpowiednim dziale, bo bajzel na tym forum ;)
P.S I nie wierz w wiosnę 2006 :(

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 22:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Suse dobrze "gada". Też mam podobny problem, odnoszę wrażenie, że urzędnicy zapomnieli o swojej powinności i stosują zasadę "widzi mi się". Przecież reguły postępowania są w miarę precyzyjnie określone w przepisach prawa i nie są oni na prywatnym folwarku. Suse piętnuje, pokazuje, oburza się ale co dalej? Przecież oni sie tym nie przejmują. I tu moja propozycja pod rozwagę ale głównie do oceny przez Suse. W Konstytucji RP jest zapis o gwarancjach działania władzy zgodnie z prawem, chyba art 77. Za działanie niezgodne należy sie odszkodowanie i to bez wyroku sądowego (chyba art 8.2 - piszę z pamięci). To może zamiast elektrowni, której nie można postawić z powodu niekompetencji urzędników, mieć dochody jako rekompensata za utracone korzyści? I jeszcze jedno. Wszyscy urzędnicy to w rozumieniu kk funkcjonariusze publiczni a tacy za nie dopełnienie obowiązków, działanie niezgodne z porawem zagrożeni są poważną odpowiedzialnością. Czy oni świadomie chodzą po cieńkim lodzie?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 18:32 
jestem tu nowy

suse! to Ty slabej wiary jestes :), pisalem ze rozpoczne budowe to rozpoczne...

pozdro

P.S I co? pochwali sie ktos tymi turbinkami :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 13:20 

Miesiac mija a ....co w temacie?
Człowiek małej wiary w należyte wykonywanie obowiązków urzędniczych , pyta.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 09:23 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

za dwa tygodnie Pan Porydzaj montuje mi kaplana 500 cm spad 4,5 przepływ sredni roczny 0,4 jak bedzie juz chodziła to coś na temat turbin pana Porydzaja na pisze ??????

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1