Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 13:34 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Znalazłem czas i zgodnie z obietnicą informuje uruchomiłem turbine lewarową z Gdańska 1100 mm sprawnośc 2 m wody jest zadowalająca daje przy 2 spadu 25 kw około 60 % sprawności cały turbozespół
Zle jest i to bardzo przy większym otwarciu łopatek sprawność przy 3 m wody spada do 45 % i przy 3,5 m wody do 40 %.max daje 30 kw
Turbine moge polecić na małe przepływy do 2,5 m wody powyżej tego przepływu nie warto instalować pmimo wielkości wirnika .
Za te same pieniądze można kupić turbine lewarową bez regulacji przy tej średnicy weżnie do 3.5 metra wody i da sprawnośc 60 % .to jest 42 kw
Turbine traktować muszę jako 900 mm a nie 1100 mm z tą róznicą że kosztowała jak 1100 mm .
Decyzja zakupu w Gdańsku należy do kupujacego
Szkoda tylko ze o sprawności turbiny dowiedziałem się jak turbina była zamuwiona i nie można było zmienić decyzij

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 13:55 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

A czy będzie nietaktem zapytanie ile Dałeś za nią???

Slawu

PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 14:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:358308f30d="Mielczarek"]
Turbine moge polecić na małe przepływy do 2,5 m wody powyżej tego przepływu nie warto instalować pmimo wielkości wirnika .
Za te same pieniądze można kupić turbine lewarową bez regulacji przy tej średnicy weżnie do 3.5 metra wody i da sprawnośc 60 % .to jest 42 kw
[/quote:358308f30d]
Dzięki w imieniu forumowiczów za dotrzymanie słowa
Czy możesz rozwinąć powyższy cytat i podać producenta , parametry i CENĘ tego lewara bez regulacji

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 20:43 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Hudrex rzekomo według projektu JMP.Gdańsk cena z mątarzem 80 tys zł

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 23:05 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

A mnie interesuje czy pracuje ona pod chmurką czy w ciepełku?
Jeśli na zewnątrz to przed zimą doradzam / jeśli mogę/ zakup kilku metrów kabla grzejnego - chociaż na wirnik.
Łożyska smarowane wodą? Rury mają łagodne łuki czy jest kanciasta?

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 07:56 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

łożysko jest smarowane wodą ,turbina jest kanciasta tak tak jak wcześniej pisałeś rura pokrojona jak kiełbasa i zrobiony łuk.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 09:18 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

W materiałach, które podesłałem Adminowi, jest większość parametrów turbin opracowanych przez IMP PAN z Gdańska, więc jeśli Hydrex rzeczywiście korzysta z ich rozwiązań to Będziesz mógł niektóre rzeczy porównać. A jeżeli już mówimy o tych turbinach to jak wspomniałem wcześniej można kupić gotowy projekt w PAN z Gdańska łącznie z możliwością wypożyczenia modelu łopatki do wykonania odlewu. Mając takowy projekt chyba można by było wykonać pewne części samemu, jakieś prostsze elementy, a resztę zlecić porządnemu zakładowi i z pewnością całość wyjdzie o wiele mniej niż te 80 tys. Może w tej mierze wypowie się ktoś kto coś takiego już próbował lub ma większe w tym rozeznanie.

Slawu
PS. Ta kasa obejmowała gotowy turbozespół (turbinę, generator, przekładnię, montaż) czy tylko i wyłącznie turbinę. Jeżeli Wspomniałeś już o koszcie turbiny to może Napiszesz o innych wydatkach – sterowanie, przyłącze, pozwolenia, dzierżawa itp. pozwoli to takim jak ja zejść na ziemie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 09:32 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:18c65300b5="slawu"]A jeżeli już mówimy o tych turbinach to jak wspomniałem wcześniej można kupić gotowy projekt w PAN z Gdańska łącznie z możliwością wypożyczenia modelu łopatki do wykonania odlewu.[/quote:18c65300b5]

widziałeś ten model :?: jak on wygląda :?: do kogo trzeba się zwrócić konkretnie :?:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 10:32 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Niestety nie jestem jeszcze na takim etapie aby zajmować się turbiną, ale jak prosiłem o skserowanie tych materiałów z bibliotek IMP PAN to gość który mi to robił powiedział, iż po bliższe informacje trzeba zgłosić się do jakiej osoby i prawdę powiedziawszy miałem gdzieś zapisane jak się nazywa jednak nie wiem gdzie to podziałem. Sadzę jednak, że jeśli Uderzysz bezpośrednio do IMP to na pewno pokierują Cię dalej. Z swojej strony mogę dodać, iż ten projekt kosztował coś ok. 3 tyś. w którą to kwotę wychodziła wizyta osoby prowadzącej projekt i wspomniane wypożyczenie modelu łopatki. Jeżeli bym znalazł te namiary to nie omieszkam ich podesłać. Z drugiej strony jeśli pójdziesz tą drogą to daj znać jakie były tego efekty.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 19:15 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

80 tys to koszty wszystkiego .17 tys netto wirnik wykonany według projektu i formach IMP Gdańsk .
Ale każdemu radzę się zastanowic przed zakupem bo moim zdaniem i nietylko coś jest spieprzone w turbinie ,będe szukał co i postaram się wyciagnąć konsekwencje .
Kupujac to podawano mi ze
3,25 m najlepsza sprawność 70 % i moc oddana do sieci 37 kw
co jest nie do zrealizowania .Niewiem czy jest to wina wirnika czy wykonawcy .
Jak się dowiem napewno powiadomię ale narazie nie radze ani wypozyczać modelu łopatek ani wykonywać turbiny według tego projektu
a napewno nie w hydrex .
Tymdardziej ze nie tylko ja jestę nie zadowolony na forum wypowiadali się inni niezadowoleni a dowiedziałem się o sprawności po zamuwieniu a szkoda wielka bardzo wielka .

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 01:53 
Site Admin
Site Admin

gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy że pewne modele łopat były błędne i traciło się na nich jakieś 20% mocy, ale nie wiem czy jeszcze krążą. Mam dwie podobne turbiny, średnica wirnika ta sama, 4 łopaty, spad ten sam i jedna ma 55kW a druga 65kW.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 02:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:8bdbbfaeff="PKi"]gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy że pewne modele łopat były błędne i traciło się na nich jakieś 20% mocy, ale nie wiem czy jeszcze krążą. Mam dwie podobne turbiny, średnica wirnika ta sama, 4 łopaty, spad ten sam i jedna ma 55kW a druga 65kW.[/quote:8bdbbfaeff]

Admin jak byś mógł napisać / bo się już wszystko miesza/
jakie to turbiny/ lewar czy kaplan/?
jaki spad i przepływ dla powyższych mocy?
jaka średnica wirnika?
kto je wykonywał?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 09:29 
Site Admin
Site Admin

dawny zre wykonywał, kaplan,

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 11:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Czegoś to forum jednak uczy? :|
Od Admina nauczę się jednego: .........Trzymać jezyk za zębami :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 19:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Admin sam krzyczałeś po co jest forum :evil:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:55 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:b92486fb10="PKi"]Mam dwie podobne turbiny, średnica wirnika ta sama, 4 łopaty, spad ten sam i jedna ma 55kW a druga 65kW.[/quote:b92486fb10]

a kształt łopat różny :?: może pochylenie inne :?: masz dostęp do szablonów tej sprawniejszej :?:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2005, 19:35 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Teraz jestem na etapie poszukiwania instytucji celem wydania opinii co jest spiepszone przy turbinie jak takową znajde to powiem co jest nie tak przy turbinach z Hydrex
Mam tylko nadzieje że znajde taką instytucje licze że IMP z Gdańska wyda opinie w końcu wirnik jest według ich projektu ale tam robi szwagier wykonawcy turbiny i może bronić wykonawce
Tymbardziej że będe dochodził naprawy turbiny i pokrycia strat .
Może ktoś by doradził inną instytucje mogącą wydawać opinie Sądowe.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2005, 20:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:5fcb5c9856="Mielczarek"]Tymbardziej że będe dochodził naprawy turbiny i pokrycia strat .
Może ktoś by doradził inną instytucje mogącą wydawać opinie Sądowe.[/quote:5fcb5c9856]Tak jak ktos pisal IMP raczej nie bedzie bronil

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2005, 03:50 
Site Admin
Site Admin

[quote:92b6d8a29e="mpoplaw"][quote:92b6d8a29e="PKi"]Mam dwie podobne turbiny, średnica wirnika ta sama, 4 łopaty, spad ten sam i jedna ma 55kW a druga 65kW.[/quote:92b6d8a29e]

a kształt łopat różny :?: może pochylenie inne :?: masz dostęp do szablonów tej sprawniejszej :?:[/quote:92b6d8a29e]

Kształt różny. Dostępu niet.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 12:21 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Poszukaj na uczelniach na których mają kierunek związany z turbinami, pompami lub mechaniką płynów np. Politechnika w Gliwicach. Ale najpierw jednak poproś o wydanie opinii co jest źle a dopiero później zastanów się co z tym zrobić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1