Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 20:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 21:43 
zaawansowany elektrowniarz

Przez kilka ładnych, spolojnych lat udawało się ślizgać ale ostatnio naszła mnie kontrola RZGW i poczęła mnie molestować "za niemanie" instrukcji gospodarowania wodą /podobnie jak okolicznych kolesi/ W związku z tym pytanie: ile płakaliście za taki dokumięt? Tylko spokojnie, nie wszescy naraz, żeby się serwer nie zapchał.[color=darkblue:73a1fbb8ee][/color:73a1fbb8ee][color=indigo:73a1fbb8ee][/color:73a1fbb8ee][color=green:73a1fbb8ee][/color:73a1fbb8ee]

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 września 2004, 09:18 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Ceny są różne.Zależy jak dogadasz się.Nikt nie ustalał ich odgórnie.Ja zapłaciłem 400,00zł. Co prawda czekałem dość długo na wykonanie (4 m-ce).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 września 2004, 15:37 

Z pewnością ceny są różne i zależą od dogadania się, jednak znajomy inspektor z RZGW zasugerował , że taki dokument jest porównywalny z operatem wod.-praw. a więc cenowo podobnie. Trochę to mi nie pasowało
stąd moje pytanie na forum aby mieć skalę porównawczą. Twoja odpowiedż Lubmew daje punkt zaczepienia - dzięki. Kolej na pozostałych stałych " forumowiczów " do roboty bo powiem jak Pawlak do Kargula :
" Co tak zamilkli, ha ? ".
Cze.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 września 2004, 16:24 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Niestety mnie instrukcja kosztowała 2 tys.Choć muszę przyznać iż układ jest dość skąplikowany(nowe piętrzenie przy elektrowni + nietypowe rozwiązanie turbiny + dwa kanały obiegowe wraz z piętrzeniami).
Pozdrawiam
Grzegorz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 września 2004, 19:19 

Przeczytałem - dzięki. Cena zaje..... ale cóż. Może ktoś jeszcze?
Cze.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 listopada 2004, 11:11 

Ktoś z ciebie kpi lub zamierza coś wymusić za "drobną" opłatą.
Projekt rozporządzenia Ministra Środowiska w sprawie zakresu instrukcji gospodarowania wodą i instrukcji utrzymywania systemów melioracyjnych, na podstawie art. 132 ust. 10 - prace zostały wstrzymane ze względu na konieczność odpowiedniej nowelizacji ustawy - Prawo wodne. cytat za : http://www.mos.gov.pl/1prace_legislacyj ... 4.10.shtml

Ludzie zawsze ale to zawsze rządajcie wyrażnie określonych podstaw prawnych działania urzędasów i nieucziwych projektantów, nie dajcie się zastraszać lub coś od siebie wymuszać !!!
Nieznajomość prawa nie tłumaczy co prawda nas, ale ich nie!!
Wydaliście kasę na coś co nie ma podstaw prawnych :lol: zmiencie "zaprzyjaźnionych" i "rzetelnych" doradców :lol: :lol: :lol: a kasę przeznaczcie na .......... browara dla mnie :wink:
Gdyby to na mnie trafiło, nie ma to jak dobry cyfrowy w kieszeni.
Tępić szmaciarzy bo nigdy nie przeprowadzimy swoich działań NORMALNIE !!

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2004, 14:26 

Krytyka jest konstruktywna W zasadzie to zgadzam się z Tobą. Nie jestem specjalnie spolegliwy - jest jednak kilka ale.
Po pierwsze primo: obowiązek opracowania instrukcji zawarty był w pozwol.wod-praw.przed ośmiu laty /obowiązywały poprzednie podstawy prawne/
Po drugie primo: pracuję pod zbiornikiem retencyjnym więc specjalnie nie dziwię się, że po pamiętnej powodzi, w RZGW chcą mieć zabezpieczone plecy na wypadek W.
Po trzecie primo: okazuje się, że za instrukcję zapłacę ok 400zł, więc
czy warto kopać się z koniem w sytuacji jeżeli dotychczsowa współpraca z RZGW jest bez zarzutu ?
Po czwarte primo: czy warto powiedzieć im "pocałujcie mnie w d..ę" a za chwilę "chcę wydzierżawić od was jaz"?
Na browara zawsze chętnie się umówię.
Cze.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2004, 15:41 

[quote:9c15440a7f="bogas"]Przez kilka ładnych, spolojnych lat udawało się ślizgać ale ostatnio naszła mnie kontrola RZGW i poczęła mnie molestować "za niemanie" instrukcji gospodarowania wodą /podobnie jak okolicznych kolesi/ W związku z tym pytanie: ile płakaliście za taki dokumięt? Tylko spokojnie, nie wszescy naraz, żeby się serwer nie zapchał.[color=darkblue:9c15440a7f][/color:9c15440a7f][color=indigo:9c15440a7f][/color:9c15440a7f][color=green:9c15440a7f][/color:9c15440a7f][/quote:9c15440a7f]

Zakładając post nie opisałeś dogłębnie swojej sytuacji tz. tego co uczyniłeś w/w a tak pozostaje ci "całowanie d..." ciekawi mnie ,(bo jak cię rozumiem piszesz NOWĄ instrukcję) skąd wiesz co winna (podstawa prawna) ona zawierać ?! No chyba że jest to wsteczna "podkładka" do tego co powinieneś mieć już od dawien dawna, uzyskując pozwolenie wodnoprawne.
RZGW nie było stroną w postępowaniu -niemożliwe , zbiornik nie ma instrukcj (?) wszak pracujesz na "ich" wodzie ... etc . 400 złocisze to nie majątek, jednak fakt że człowiek mający za sobą prawo zdany jest na humory urzędników zabezpieczających SWOJE plecy naszym kosztem poraża.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2004, 23:01 

Zakładając post nie potrzebowałem opisywać sytuacji, wystarczyłoby kilka przykladów cen i wiedziałbym co z tym zrobić. Z tym całowaniem w dupę przeginasz pałę - nie popdoba mi się to. Ja Ciebie nie atakuję, więc czemu odgryzasz się na mnie? Widocznie Twoje zawsze musi być na wierzchu. Rozumiem,że jesteś mocno zawzięty na urzędasów /ja też ich nie kocham/ ale żyjemy w takiej rzeczywistości gdzie większość biurokracji potrzebna jest im, nie nam.
Stawiasz mnie w takiej sytuacji, że wygląda jakbym bronił urzędasów.
Tymczasem sprawę sam zaniedbałem, trudno się dziwić,że mi to wytknęli.
Według mnie podstawa prawna jest. Obowiązuje rozporządzenie MŚ, lecz brak jest przepisów wykonawczych /a więc mogę opierać się na poprzednich/ Mam kilka m-cy na sprawdzenie.
"Zabezpieczanie "pleców to moja interpretacja - przenośnia.W decyzji wodno -prawnej jest określona konieczność opracowania instrukcji czy mi się to podoba czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2004, 20:20 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

pomijając waszą walkę na słowa czy taką instrukcję musi opracowac człowiek z odpowiednimi uprawnieniami czy tylko z odpowiednią wiedzą

Strefa czasowa: UTC + 1