Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: spad 1.5m Q 3.3
PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2005, 14:57 
jestem tu nowy

1. Czy warto sie pchac w lokalizację 1,5m spadu i Q 3,3 (min 1.6) Czy na takim spadzie można zamontować kaplana czy raczej Banki?
2. Czy pelton może być napędzany powietrzem? Może głupie pytanie ale wpadł mi pomyś ze sprężarką i w/w turbiną.

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2005, 18:00 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:f785836929="Mrobert"]1. Czy warto sie pchac w lokalizację 1,5m spadu i Q 3,3 (min 1.6) Czy na takim spadzie można zamontować kaplana czy raczej Banki?
2. Czy pelton może być napędzany powietrzem? Może głupie pytanie ale wpadł mi pomyś ze sprężarką i w/w turbiną.[/quote:f785836929]

:D Cześć !!! Po kolei, moim zdaniem:
1/ jeśli tylko biznes, a nie np. zauroczenie miejscem z młynem lub tym podone to nie
2/ może , ale sprawność b. niska

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 08:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:b9e0bac8ab="Mrobert"]1. Czy warto sie pchac w lokalizację 1,5m spadu i Q 3,3 (min 1.6) Czy na takim spadzie można zamontować kaplana czy raczej Banki?
[/quote:b9e0bac8ab]nie mozna spietrzyc a z drugiej strony podkopac w celu zwiekszenia spadu ??

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 08:38 
jestem tu nowy

o spietrzeniu nie ma mowy. Jaz betonowy z 50 m szerokości z 1 małą zastawką w którą można coś wmontować. Woda przelewa sie przez cały jaz, a przez zastawkę leci dołem jak "szalona".

Mam pytanie jeszcze czy warto brac za 120 tys. młyn z blizniaczym kaplanem po drobnym remoncie o mocy ok 30KW. Wszystko załatwione pod elektrownie poza operatem - stawy rybackie. Młyn stoi przy rzece o przepływie ~5.5. Rybacy potrzebują jedynie 600l. Jednak kiedyś tz. 10 lat temu były problemy.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 08:44 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:0e311e2bff="Mrobert"]o spietrzeniu nie ma mowy. Jaz betonowy z 50 m szerokości z 1 małą zastawką w którą można coś wmontować. Woda przelewa sie przez cały jaz, a przez zastawkę leci dołem jak "szalona".

Mam pytanie jeszcze czy warto brac za 120 tys. młyn z blizniaczym kaplanem po drobnym remoncie o mocy ok 30KW. Wszystko załatwione pod elektrownie poza operatem - stawy rybackie. Młyn stoi przy rzece o przepływie ~5.5. Rybacy potrzebują jedynie 600l. Jednak kiedyś tz. 10 lat temu były problemy.[/quote:0e311e2bff]a nie myslales o jazie gumowym (pietrzenie do 8 m wys) 50 m na takim jazie nie problem
120 k za 30 kW to w/g mnie cena bardzo dobra splacisz w ciagu 3-4 lat

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 09:19 
jestem tu nowy

A czy taki gumowy jaz przy pierwszej powodzi nie spłynie? Jakie są koszty i czy na to zezwalają przepisy.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 09:47 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Właśnie ,żeby nie spłynął przy pierwszej powodzi to koszty będą znaczne.
Koszt samej gumy przy rozpętości 50 m na pewno przekroczy 100 tys zł.
do tego dojdzie projekt , montaż gumy na jazie / trzeba "uformować " próg tak ,żeby w czasie gdy guma nie piętrzy - leżała na dnie i nie została uszkodzona /.do tego dojdzie jeszcze sterownia z osprzętem.
A czy przepisy na to zezwalają? Tak , to ostatnio modne rozwiązanie ze względu na to ,że w tzw światłe jazu nie ma "dodatkowych" filarów utrudniających spływ wód powodziowych /np gdy płyną drzewa , kra/

Piomika

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 13:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

dodatkowo jaz gumowy mozna szybko "spuscic" w czasie duzej ilosci wody np podczas potopu, roztopow. Jazy gumowe stosuje sie od ok 40 lat wiec sa sprawdzone.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 13:40 
jestem tu nowy

A u nas mozna cos takiego zamowic czy tylko zagranicą?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 13:54 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:d3b7469997="Mrobert"]A u nas mozna cos takiego zamowic czy tylko zagranicą?[/quote:d3b7469997]oczywiscie w Polsce to produkuja. Jezeli chcesz wiecej informacji pytaj.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2005, 14:01 
jestem tu nowy

A jakiś namiar na firmę

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:15 
jestem tu nowy

Dostalem info o tym spadzie 1,5m tam jest Q 10. Czy to zmienia postać rzeczy. Może przy takich warunkach warto? A co sądzicie o tym czy ktoś to oglądał z bliska http://www.zaber.com.pl/elektwodne.htm MEW dla jazów zasuwowych

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 21:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

to co podales nie wnosi nic nowego duzy przeplyw maly spad wymusza stosowanie turbin o duzym przelyku, a tym samym drogich turbin ze wzgledu swoje wymiary

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 14:41 
jestem tu nowy

W Szaflarach koło Nowego Targu jest elektrownia wodna z jazem zrobionym z gumowej rury. Są tam dwa rękawy o długości 33m każdy. Koszt wykonania wyniósł 700 tys. zł (opieram się na artykule p. Tomasza Kowalika z czasopisma Energia nr 11/2001). Elektrownia ma dwie turbiny (330 i 50 kW) przy spadzie ok. 4,5 m. Z tego co wiem panowie (Stachoń - Tutoń) którzy ją budowali o mało co nie popłynęli, bo budowa takiego jazu jest cholernie droga, jak zresztą widać wyżej. Kierownik RZGW z którym rozmawiałem róznież stwierdził, że ten typ piętrzenia jest drogi w budowie. Poza tym jest on niezbyt "ekologiczny" i "krajobrazowy", więc mogą być problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę czegoś takiego.

Oprócz Szaflar podobne roziwązanie jest w Waksmundzie również koło Nowego Targu. Tutaj inwestorem była gmina wiejska Nowy Targ. Kosztowała ją ta elektrownia chyba coś koło 1,2 mln i ma moc ok. 200 kW ale nie dam gwarancji za te dane.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 16:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Taka zapore robi sie z plyty gumowej zlozonej na pol i przymocowanej po bokach
o ile wiem to koszt jazu gumowego jest tanszy niz budowa tradycyjnego. Mozna fajnie regulowac a w razie powodzi mozna calkowicie zmniejszyc pietrzenie tak aby woda nie zapora nie tamowala wody. Nie wiem na jakiej podstawie ktos twierdzil ze taka zapora jest nie ekologiczna
Zapor na jazie gumowym jest wiecej rzeka Bobr, Kwisa o ile sie nie myle Nysa Luzycka a takze tak jak wspomniales Dunajec.

Strefa czasowa: UTC + 1