Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 17:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Aaaaa juz chyba wiem o kim mowisz :PPP No to niestety po raz kolejny sie mylisz... :))) NAS TAM WCZESNIEJ NIGDY NIE BYLO...to nie my dzierzawilismy komore od PZZ....my pojawilismy sie nagle...i kupilismy wszystko....

Nie mamy nazwiska na Z. jesli o to Ci chodzi...a na przyszlosc prosze mnie ani Brata mojego nie obrazac...i porownywac w jakikolwiek najmniejszy sposob..do panow Z. ktorzy przed naszym zakupem, prowadzili tam dzialalnosc...w zakresie MEW...

GG: 3708469

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 17:05 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

...i zapomnialem dodac...i SA najwyrazniej UPOSLEDZENI umyslowo :))

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 17:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

PRAWO WODNE:

Art. 4. 1. Organami właściwymi w sprawach gospodarowania wodami są:

1) minister właściwy do spraw gospodarki wodnej,
2) Prezes Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej - jako centralny organ administracji rządowej, nadzorowany przez ministra właściwego do spraw gospodarki wodnej,
3) dyrektor regionalnego zarządu gospodarki wodnej - jako organ administracji rządowej niezespolonej, podlegający Prezesowi Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej,
4) wojewoda,
5) organy jednostek samorządu terytorialnego.
2. Minister właściwy do spraw gospodarki wodnej składa Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej, co dwa lata, nie później niż do dnia 30 czerwca, informację o gospodarowaniu wodami dotyczącą:
1) stanu zasobów wodnych państwa,
2) stanu wykorzystywania zasobów wodnych,
3) realizowania planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy,
4) współpracy międzynarodowej na wodach granicznych i realizacji umów w tym zakresie,
5) utrzymywania wód powierzchniowych oraz urządzeń wodnych,
6) prowadzonych inwestycji,
7) stanu ochrony ludności i mienia przed powodzią lub suszą.
3. Prezes Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej pełni funkcję organu wyższego stopnia w rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego w stosunku do wojewodów i dyrektorów regionalnych zarządów gospodarki wodnej, w sprawach określonych ustawą.
4. Do właściwego wojewody wnosi się odwołania od decyzji wydanych przez starostę realizującego:
1) zadania z zakresu administracji rządowej, określone w ustawie,
2) kompetencje organu właściwego do wydania pozwolenia wodnoprawnego.

Gdzie tu sa jakiekolwiek regulacje wlasnosciowe? Albo ja jestem slepy..albo tu takich nie ma...

Tytuł: jaz
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 17:56 
zaawansowany elektrowniarz

Nie miałem zamiaru nikogo obrażać, jeżeli pomyliłem was z byłymi właścicielami lub kimś innym to przepraszam, niezmienia to faktu że nic nie udowodniłeś, nie można być właścicielem bez gruntu, mylisz pojęcia,własność a użytkowanie wieczyste,własności nie można odebrać po 99 latach, zdenerwowałeś się bo jaz odbiorą prędzej? wyrok Trybunału jest z okresu pózniejszego i jednoznacznie określa czy jazy mogą być prywatne,zdaję sobie sprawę że nie wielu mi uwierzy, ale dla jednego było warto .
Pozdrawiam.
Jeżeli ktoś ma pytania,chętnie odpowiem, proszę pisać prywatnie,mniej dzisiejszych właścicieli zdenerwuję.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 18:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Owszem drogi Albercie pomyliles Nas z ówczesnymi dzierżawcami...i to naprawde mnie rozzłościło...bo to czy można być właścicielem jazu czy nie.....ok...Ty uważasz tak, a ja inaczej i wszyscy są zadowoleni....ale z tą pomyłką to jakby mi ktoś dał w morde..bo wiem jacy są Ci Panowie...i też mieliśmy z nimi wesoło...

Ja wycofuje się z tej dyskusji :)

Na tym polega nasza wolnośc, że jeden uważa, że zielone jabłka są lepsze od czerwonych..a drugi inaczej...

Pozdrawiam serdecznie.

Nie czuję poza tym potrzeby żeby cokolwiek udowadniać. Jak zabiorą to zabiorą, póki co jesteśmy i byliśmy właścicielami.

Co zaś sie tyczy własności, myśle ze nie odczytales dokladnie zacytowanych przeze mnie powyżej fragmentów Ustawy o gospodarce nieruchomościami...

Jeśli coś zostaje sprzedane...staje się własnościa nabywcy...a tam jest wyraźnie napisane...że podczas sporządzania aktu..dzierżawy wieczystej...posadowione na gruncie obiekty zostają SPRZEDANE...może inaczej interpretujemy to prawo :)

Pozdrawiam i znikam juz z tej dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 18:26 

Trochę ładu panowie! Jeden traktuje użytkowanie wieczyste(99lat) jako równoważne z konstytucyjnym prawem własności (albert).
Ustawa Zasadnicz jest ponad innymi zbiorami prawa państwowego.

Tytuł: jaz
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 19:30 

Wszystko się wyjaśniło,przeczytałem na spokojnie, Flooder ma jaz na 99lat bo na taki okres czasu Jemu "sprzedali" i nikt przez ten czas go nie zabierze, ale nie jest to własność, suse zrobiłeś błąd w nawiasie, tam powinno być Flooder nie albert, jeszcze raz pozdrawiam i kończymy temat.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 23:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Niestety Albert - Flooder nie kupił w użytkowanie wieczyste jazu bo musiał by kupć grunt w uzytkowanie wieczyste (a to mógł zrobić /kupić/ kupując młyn ale nie jaz)

Błąd zrobił Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego uwłaszczając PZZ na ich majątku z którego jaz powinien być wyłączony.Zrobił to gdyż PZZ miały kwit np. od RZGW (wtedy ODGW) ,że przekazały im nieodpłatnie w użytkowanie jaz( za komuny często pozbywano się wrzoda w postaci jazów -teraz to się zmieniło) A PZZ sprzedały cały obiekt (młyn grunt i jaz) Braciom FP.
Gdybyś nie przytoczył orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego [b:b6041bd0f4]/przy okazji czy możesz podać gdzie zostało opublikowane bo jesli go nie ma (orzeczenia) to rację być może mogą mieć Flooder i Marszałek?/ [/b:b6041bd0f4]to była by szansa ,że jest precedens, że skoro [b:b6041bd0f4]PZZ przyznano prawo własności [/b:b6041bd0f4]to i takim mini-kapitalistom jak my którzy[b:b6041bd0f4] kupiliśmy elektrownie czy papiernie też jazy się należą [/b:b6041bd0f4]a nie dzierżawa od RZGW.
Ale niestety obawiam się ,że było to przeoczenie urzędników u p.Marszałka.
Sądzę i tu zgadzam się z Albertem , że jakaś nowelizacja ustawy o Gospodarce Nieruchomościami lub Prawa Wodnego musi uwzględniać sytuację takich osób jak my i powiązać własność elektrowni czy młyna z własnością jazu/nie gruntu pod jazem/.
Podobny pogląd wyraża Flooder.
Bo jest to zgodne ze zdrowym rozsądkiem /może z Konstytucją? któż to wie?/ i odcina urzędników od decydowania o losach jazu i sposobie jego utrzymania.

P.S. Suse czy TY wycofujesz się z zapowiedzi publikacji swoich materiałow tylko dlatego ,ze Admin niespełnił Twoich warunków.

P.S. II A swoją drogą ci studenci nie tacy biedni :D (jak się tu żalił nad ich losem niejaki Vodnik) skoro kupują młyny i to z jazami :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 00:41 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Piomika zlosliwcu :P :))

Studenci nie biedni no no :)

Ja nigdy nie mowilem ze czuje sie biedny :P :)) Poza tym od lat zasuwa na to cala rodzina :)

P.S. Kupilsmy Mlyn razem z 4 jazami, a czy Marszalek popelnil blad to nie wiem :) Nie zaglebiam sie juz w luki prawne ktorych w polskim prawodawstwie jest co nie miara :)

Zapraszalismy juz poza tym z bratem, aby kazdy kto ma ochote przyjechal do Nas zobaczyc, ale chetnych brak :P :))

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 00:59 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D
Cieszę się ,że rozumiesz moją wypowiedz własciwie.
Przyznaję ,że niezręczne to określenie -[b:e66b040105] błąd Marszałka[/b:e66b040105] i wiesz mi Flooder chciałbym bardzo ,żebym to mylił się ja i Albert. :wink: .Bo poszedł bym Waszą drogą i byłbym włascicielem jazu.

Co do odwiedziń to chyba się wybiorę.
Ciekawią mnie Wasze rozwiązania francisów i kaplana.
Umawiamy się tak, jak zaliczysz już sesję i będziesz na miejscu w Gryficach to daj znać na forum , może i ja się do tego czasu obrobię i wybiorę w odwiedziny.
Pozdrawiam .Piomika

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 01:34 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:39017c270e="piomika"]:D
Umawiamy się tak, jak zaliczysz już sesję i będziesz na miejscu w Gryficach to daj znać na forum , może i ja się do tego czasu obrobię i wybiorę w odwiedziny.
Pozdrawiam .Piomika[/quote:39017c270e]

Obiecuje :) Dobrej nocy..ja zmykam juz spac.. i powodzenia w obronie :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 09:57 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dajcie i mi cynka, może i ja się wybiorę. W lipcu będę w Zachodniopomorskim.

Pozdrawiam
Sasza.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 01:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam serdzecznie...
Ale się porobiło..
Gorąca dyskusja..
<lol>
Szkoda ze nie mam czasu tyle co mój brat bo bym podyskutował troszkę..a lubie.
A nawiasem mówiąc to Piomka i Sasza zapraszam do siebie na małą czarną i moze nie tylko...małączarną..
Przepraszam ze zaniedbuje Forumowiczów ale jestem w Fazie chronicznego braku czasu na Wszystko związanego z wszelakimi remontami MEW i nie tylko..
....Niecierpie Filozofów ...
Pozdrawiam..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 13:04 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Praktykant - serdeczne dzięki za zaproszenie. Pod koniec czerwca lub na początku lipca napewno wygospodaruję trochę czasu i się z Saszą zameldujemy w Gryficach.
Jak tam idzie remont Praktykant ?
"Odpaliłeś "już może którąś z turbin?

Pozdrawiam .Piomika

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1