Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 23:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 23:47 
zaawansowany elektrowniarz

Jest chyba jeszcze jeden sposób. Kilka razy widziałem generatory prądotwórcze pozyskiwane z dźwigu samojezdnego. Pędzone były silnikiem samochodowym i zasilały wszystkie silniki wykonawcze takiego dźwigu. Są trójfazowe. Używane są wtedy, gdy dźwig na miejscu pracy nie ma się gdzie podłączyć do sieci (co jest preferowane). Te generatory posiadają jakiś fikuśny regulator zapewniający względnie stały poziom napięcia wyjściowego nawet przy zmiennych obciążeniach i kołysaniu obrotów. Może poszukać szrotu z ciężarówkami? Coś z demontażu, upłynnień magazynowych padniętych firm, GS, POM itp. Może tak?
Jedną taką sztukę wyrwałem za 350 zł. ale to już kilka lat temu i kręciła się przy małym wiatraczku (takim gospodarczą metodą tworzonym).
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:55 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

napisałeś że kręciła się przy małym wiatraczku napisz z jakimi efektami oczywiście nie chodzi mi o efekty pirotechniczne. Jak duży był ten wiatraczek i jak zbudowany podaj więcej szczegułów jesli możesz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:18 

e-11
To była konstrukcja trochę podobna do takich z dzikiego zachodu. Wielołopatopwy, wolnoobrotowy młynek. Podobną konstrukcję opracowali Rosjanie. Nazywa się to TB 6 lub TB 8 (w zależności od średnicy). Tamto to raczej było TB 3.75.
Wpisz w googla "silniki wiatrowe". Tam znajdziesz opisywane konstrukcje.
Latało całkiem fajnie. Stało w takim "gwizdku" pomiędzy dwoma chałupami i w miejscu, gdzie w żadną zimę śnieg się nie trzymał, bo wywiewało. Potem znajomek sprzedał dom i wyjechał do pracy za granicę. Co się z tym stało potem to nie wiem, ale już tam nie stoi.
Pozdrawiam Adam M.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:29 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:8cd3971527="pietr"]niestety Wrocław to trochę za daleko
poszukam bliżej
Częstochowa i okolice (Warta) i to na samym początku jej biegu[/quote:8cd3971527]
a mozesz napisac w jakiej miejscowosci mieszkamy chyba blisko siebie

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:4d52d64483="e-11"]cały mój dom łącznie z ogrzewaniem jest na elektryke[/quote:4d52d64483] musisz byc chyba bardzo bogaty skoro ogrzewasz dom najdrozszym nosnikiem energi czyli pradem

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Nie, bogaty to ja nie jestem ale z racji zawodu ufam elektronice i sporo kasy wydałem na sterowanie . Kilka nocy nie przespanych z racji planowania rozmyslania i jakos idzie wytrzymać. Dodatkowo dogrzewam dom kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po budynku. Gdyby ktoś coś chciał to służę skromną radą

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:97bf5721a9="e-11"]Dodatkowo dogrzewam dom kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po budynku.[/quote:97bf5721a9]
A teraz rozumiem czyli prad to tylko dodatek a glownym zrodlem ciepla jest kominek ...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 23:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

No Radek troche chyba przesadziłeś 8) albo zapomniałeś dodać uśmieszku do Twojej wypowiedzi :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 23:57 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:ae1be66f07="e-11"]No Radek troche chyba przesadziłeś 8) albo zapomniałeś dodać uśmieszku do Twojej wypowiedzi :D[/quote:ae1be66f07]Tak oczywiscie mialem na mysli ogrzewanie domu czyli glownym zrodlem ogrzewania jest kominek tak mysle :?: :?: . A na pierwszym miejscu zainteresowan jest MEW :!: :!: :!: naturalnie ... :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1