Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 20:59 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2005, 01:00
Posty: 2
Mam pytanie przydały by mi się jakies sensowne materiały na temat pracy silnika asynchronicznego jako generator. I tu moje pytanie, jak to jest mozliwe, czy silnik klatkowy może pracować jako generator czy musi to być silnik specjalnej konstrukcji? Jak wygląda sprawa synchronizacji z siecią, bo podobno w takim przypadku ten problem nie wystepuje bo sie synchronizuje z sieci sztywnej. Prosze o napisanie kilku madrych słów na ten temat, dziekuję


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 08:53 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
Było już na ten temat na forum, jeśli namagnesujesz stojan prądem z sieci to silnik asynchroniczny wyprodukuje dokładnie taki sam prąd jaki dała mu sieć. Nie może inaczej a wynika to z budowy silnika asynchronicznego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 18:58 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): sobota, 1 stycznia 2005, 01:00
Posty: 514
[quote:ccd2c5c7f2="mpoplaw"]Było już na ten temat na forum, [color=red:ccd2c5c7f2]jeśli namagnesujesz stojan prądem z sieci to silnik asynchroniczny wyprodukuje dokładnie taki sam prąd jaki dała mu sieć.[/color:ccd2c5c7f2] Nie może inaczej a wynika to z budowy silnika asynchronicznego.[/quote:ccd2c5c7f2]

Nie pomieszałeś coś przypadkiem Mpoplaw? :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 20:28 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 19 października 2005, 01:00
Posty: 11
Witajćie.Nie wiem kto się myli ale to chyba powino być tak.Silnik asynchroniczny klatkowy może pracowac jako generator, warunkiem jest aby nadać mu obrotyt wysze od synchronicznych.Synchronizacja jest zbędna ,a częstotliwość i napięćie są zgodne z napięciem zasilania.W rażie wątpliwości polecam;Maszyny i napęd elektryczny.Zbigniew Stein.Chyba że kturyś z chorych na syndrom zrobi nam wykład na temat maszyn indukcyjnych.Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2006, 14:44 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2005, 01:00
Posty: 2
Chodzi mi o to ze zalozylem sie z kolega ze zwykly silnik indukcyjny klatkowy moze pracowac w MEW jako pradnica, a on mowi ze klatkowy silnik nie moze tak pracowac bo klatki sa zwarte, i ze musialo by byc jakies wyprowadzenie po przez pierścienie z uzwojonego silnika asynchronicznego. Wiec kto ma racje :) mysle ze ja ale nie potrafie tego wytlumaczyc :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 22:26 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Jeśli spór jeszcze nie roztrzygnięty - ty masz racje. Silnik pracuje jako generaor, ale tylko podłączony do sieci (lub kondensatorów),


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 10:16 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 01:00
Posty: 4
Lokalizacja: Stalowa Wola
Witam Kolegów na forum.

Coś mi się wydaje, że dyskusję w temacie prowadzą nieelektrycy. Sprawa wygląda tak. Teoretycznie można uznać, że silnik indukcyjny klatkowy jest w stanie pracować jako prądnica, tzn. oddawać energię elektryczną do sieci. Taki stan występuje np. przy opuszczaniu ciężaru dźwigu, którego napęd stanowi właśnie taki silnik. Jednak rozpatrywanie go w kategorii urządzenia dla mew produkującego energię elektryczną jest oczywistym nieporozumieniem.
Próbując zastosować silnik klatkowy w tym charakterze pozbawiamy się jakiejkolwiek możliwości regulacji i wpływu na produkowaną energię, mało tego; powstały układ - silnik zasilany z sieci i "dopędzany" mechanicznie na wale będzie niestabilny, niesterowalny i bardzo zawodny (w zależności od przepływu może przechodzić w stan silnikowy, albo zostać przeciążony i spalony). Pomijam sprawę energii biernej.
Dlatego silnik asynchroniczny TAK, ale TYLKO pierścieniowy, a nie klatkowy.

Pozdrawiam.
Stanisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 13:36 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
No niestety - jesteś w błędzie.
Zdecydowana większość MEW wyposażona jest w takie silniki pracujące jako generatory.

Nie ma potrzeby wyposażać silnik w jakąkolwiek regulacje.

Twierdzisz że będzie niestabilny i zawodny, wyjaśnij, u mnie pracuje od wielu lat koło 20 generatorów, z żadnym nie było problemu od strony elektrycznej, jedyne wady to wymiana łożysk co kilka lat.

Nie może przechodzic w stan silnikowy - od tego są zabezpieczenia, pozatym jedyne możliwości to zerwanie przekładki, uszkodzenie turbiny lub brak wody :mrgreen:

Co do przeciążenia to należy dobrać silnik tak aby go nie przeciążać. Przeciążenie 10-15% jest jak najbardziej w granicach normy i nie powoduje uszkodzeń.

Silnikom pierścieniowym mówimy NIE.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 19:07 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 września 2004, 01:00
Posty: 436
Lokalizacja: Dolnosląskie
[quote:09fcd0e99c="retrofood"] powstały układ - silnik zasilany z sieci i "dopędzany" mechanicznie na wale będzie niestabilny, niesterowalny i bardzo zawodny (w zależności od przepływu może przechodzić w stan silnikowy, albo zostać przeciążony i spalony). Pomijam sprawę energii biernej.
Dlatego silnik asynchroniczny TAK, ale TYLKO pierścieniowy, a nie klatkowy.
[/quote:09fcd0e99c]

Właśnie sterujemy go wodą tzn ilością,przepływem. Po to są aparaty kierownicze aby zachować stałe obroty , stały poziom wody itp itd.A co do mocy biernej to stosujemy kondensatory do kompensacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 09:04 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
No też nie tak. Aparatem kierowniczym nie zmienisz obrotów (jedynie minimalnie w granicy 1%). Sieć do krótej oddajemy eneregie, "trzyma" generator przy swoich obrotach synchronicznych. Obroty minimalnie wzrastają wraz z mocą.
N.p.
999,5 - pracza silnikowa
1000 - moc zerowa
1004 - moc znamionowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 23:59 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 czerwca 2006, 01:00
Posty: 73
Lokalizacja: kleryków
Maszyny asynchroniczne sa jak i inne - "odwracalne" czyli że mogą pracować jako silnik i jako generator. Nalezy pamietać o kompensacji mocy biernej. W urzadzeniach zawanych kogeneratorami z reguły zabudowane są maszyny asynchroniczne - i to z uwagi na banalnie prostą automatykę. A co do oddawanej mocy zasada jest taka : jezeli np. jako generator ma pracować silnik ind. o 2p=4 czyli jego synchroniczna wynosi 1500obr/min a znamionowe wynoszą 1480 obr to dla pełnej jego mocy (oddawanej) musi sie krecić : synchroniczna + poslizg - w tym konkretnym przypadku poslizg wynosi 20 ( bo 1500 - 1480 = 20 obr/min) - stąd predkosc musi wynosić 1500 + 20 = 1520 obr / min w pracy pełna mocą jako generator . W praktyce nieco wyzej z uwagi na straty w żelazie i miedzi.....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 00:17 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 czerwca 2006, 01:00
Posty: 73
Lokalizacja: kleryków
A tak wogóle to uwaga dla "MEW-karzy" : nie stosujcie jako generatory silniki przezwajane................. A Jezeli juz musicie to bardzo dokładnie zbadajcie taki silnik. Bardzo często Winklerzy się mylą , robią uzwojenia na pamięć lub z oszćzedności na miedzi zanizają przekroje drutów - dochodzą jeszcze pomyłki w ilosci zwojów w cewkach i ....dzieja się "cuda" lub inne "jajca". Najczęściej pojawia sie asymetria napiecia ( i prądu) , zbyt wysokie napiecie , częste ponowne awarie uzwojeń....itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 15:54 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
[quote:ea946abdb0="piomika"]Nie pomieszałeś coś przypadkiem Mpoplaw? :wink:[/quote:ea946abdb0]
Nie pomieszałem, jeśli magnesujesz stojan silnika asynchronicznego prądem o częstotliwości 50 Hz to po przekroczeniu prędkości 3000 obr/min wirnik zacznie gonić pole elektromagnetyczne wytwarzając prąd o dokładnie takich samych parametrach jakie dostał z sieci, i dokładnie takiej samej synchronizacji. Jeśli nasz polski silnik uruchomisz w USA gdzie jest 60Hz to po przekroczeniu 3600 obr/min silnik zacznie generować prąd o częstotliwości 60 Hz. Jeśli zamontujesz po drodze falownik do zmiany częstotliwości prądu to silnik będzie mógł się obracać praktycznie z dowolna prędkością w zależności od tego co mu falownik zapoda. I na koniec im więcej wody będzie szło na turbinę tym bardziej silnik będzie ją hamował i prędzej się spali niż osiągnie 110% obrotów synchronicznych. Zmieniając kąt natarcia łopat w turbinie można zwiększyć przepływ wody uzyskując większą moc elektryczną ale obroty silnika i tak będą tylko nieznacznie wzrastać o ok. 2% obrotów synchronicznych, tak długo jak długo stojan będzie magnesowany prądem z sieci.

Ps. Chętnie obejrzę silnik asynchroniczny pracujący jako generator z prędkością większą niż 102% obrotów synchronicznych, ponieważ jeszcze takiego nie widziałem i chętnie pogłębię swoją wiedzę praktyczną.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 17:32 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): sobota, 1 stycznia 2005, 01:00
Posty: 514
[quote:9e5b9fe4bd="piomika"][quote:9e5b9fe4bd="mpoplaw"]Było już na ten temat na forum, [color=red:9e5b9fe4bd]jeśli namagnesujesz stojan prądem z sieci to silnik asynchroniczny wyprodukuje dokładnie taki sam prąd jaki dała mu sieć.[/color:9e5b9fe4bd] Nie może inaczej a wynika to z budowy silnika asynchronicznego.[/quote:9e5b9fe4bd]

Nie pomieszałeś coś przypadkiem Mpoplaw? :wink:[/quote:9e5b9fe4bd]
też sobie przypomniałeś rychło w czas... :D
chyba się stęskniłeś... :oops: :P
Ty miałeś na myśli częstotliwość i napięcie...a ja oczami wyobraźni widziałem natężenie prądu...i dalej; moc ( kW)...i złotówki... :wink: Po prostu nieporozumienie...

P.S. nie ma to jak się spotka jeden [b:9e5b9fe4bd]starszy elektrowniarz[/b:9e5b9fe4bd] z drugim [b:9e5b9fe4bd]starszym elektrowniarzem[/b:9e5b9fe4bd] i to jeszcze w temacie prądu... :D coś czuje ,że zaraz nas tu sprowadzi na ziemię jakiś specjalista w tej dziedzinie...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 18:56 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
[quote:bba110cb6f="piomika"]też sobie przypomniałeś rychło w czas... :D [/quote:bba110cb6f]
co fakt to fakt
to chyba dlatego że oczyma wyobraźni siedzę już okrakiem na wiatraku :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2006, 10:50 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 czerwca 2006, 01:00
Posty: 73
Lokalizacja: kleryków
[u:326ce48a0d]Spoko - spoko : [/u:326ce48a0d]- przy pracy silnikowej maszyny indukcyjnej to wirnik jest "pociagany" przez wirujace pole magnetyczne a przy pracy pradnicowej - to niejako wirnik CIĄGNIE za sobą to pole ( wirnik "chula" z predkoscia nadsynchroniczną). Dalej mówiąc podzielam zdanie "mpoplaw" - nie spotkałem sie z silnikiem powazniejszej mocy ( pow 1kW) :D który miałby poslizg konstrukcyjny powyżej 2 % ( poza wykonaniami specjalnymi do pracy na zwarciu) . W omawianym przeze mnie przypadku poslizg wynosi 1,333333........% Generator asynchro. trzymany jest w "ryzach" przez sieć za co płaci sie energią bierna pobieraną z niej ( mozna ja ograniczyć przez kompensację m. b. ind. baterią kondensatorów i regulatorem współczynnika mocy - ale pewnie koledzy o tym wiedza doskonale.
Z przekształtnikami uwazał bym bardzo- bo są one źródłem powaznych odkształceń i wyzszych harmonicznych. A przekształtniki które nie "śmiecą " sa poza naszym dostepem ( z uwagi na koszty)..............


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2006, 11:12 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 czerwca 2006, 01:00
Posty: 73
Lokalizacja: kleryków
Dodam jeszcze ,ze jestem za jak najwiekszym udziałem MEW-ek w ogólnym bilansie produkcji Ee ale z jednym zastrzezeniem - eksploatacja znacznej ich ilosci w systemie elektroenergetycznym stanowi powazne dla niego zagrozenie. Polega ono na tym ze przy awariach systemowych " mewki " nie przyjmuja z przyczyn konstrukcyjnych mocy zwarciowych co skutkuje ich natychmiastowym wyłaczeniem - i powoduje dalsze zwiekszanie deficytu energii w systemie co moze wywołać efekt 'domina" ( kolejne wyłaczanie odbiorów i 'zrzucenie" obciażenia). Odpalić taki 'zdaunowany" system jest potem przekichane - bo moc "mewek" moze wstać tylko po uruchomieniu systemu i ustabilizowaniu pracy. Jestem za wymogiem konstrukcyjnym mozliwosci przyjecia czesci mocy zwarciowej systemu przez małe źródła pracujace jako kogeneratory - bo tylko one mają stabilne warunki pracy zwiazane z medium napędzajacym . stad istnieje mozliwość konstrukcyjnego ich przystosowania do pracy w warunkach zakłuceniowych ( czasowe przeciążenie).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 23:57 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): sobota, 29 listopada 2014, 23:51
Posty: 1
Witam serdecznie wszystkich
prądnica z silnika 3 fazowego klatkowego
prosze .
zamiast wkretarki kolo napedzane wodą
http://youtu.be/COmX3JdlMBo
działa bardzo dobrze nawet rusza z obciążeniem
mój email lasko74@tlen.pl
jestem z kujawsko pomorskiego można zobaczyć na żywo


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL