Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 12 grudnia 2017, 05:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 21:18 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2011, 21:09
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć żadnego forum hydrologicznego, stąd zdecydowałam się zamieścić post tutaj.
Otóż mam problem z młynkiem hydrometrycznym. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś serwis na terenie Warszawy? Młynek jest stary, produkcji ZSRR, więc serwis w miejscu zakupu odpada.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:28 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 28 listopada 2004, 01:00
Posty: 308
Lokalizacja: Dom-Gliwice, MEW w budowie też
WItaj!
A na czym polega problem z młynkiem? Mechanicznie czy elektrycznie szwankuje?
Pozdrawiam!
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:36 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2011, 21:09
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Raczej jest to problem z elektryką - nie ma sygnału dzwonka, jak również nie pali się lampka po wykonaniu określonej ilości obrotów (20). Jednakże w momencie kiedy wykona się zwarcie w instalacji, poprzez zamknięcie obwodu, młynek wydaje zarówno sygnał świetlny, jak i dźwiękowy. Wydaje mi się, iż problem leży w przekazaniu impulsu z turbiny na układ elektryczny. Niestety, poza zasadą pomiaru, jestem laikiem, jeżeli chodzi o budowę młynka, jak również mechanizm działania.

Pozdrawiam serdecznie,
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:40 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 28 listopada 2004, 01:00
Posty: 308
Lokalizacja: Dom-Gliwice, MEW w budowie też
hihi to się nazywa szybka odpowiedż
hmm to powinno być proste nie będąc tak do końca lajkonikiem ;) tematu. Myśmy kiedyś młynek przerobili dość mocno. Tyle że my to śląsk a nie stolyca ;)
Coś muszę wymyślić. Hmm bywasz gdzieś poza, aby pokazać tegoż młynka??
POzdro!
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:49 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2011, 21:09
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
W czwartek zabieram te młynki (tak dla wiadomości to są 2 i 2 w taki sam sposób popsute :P) do elektryka, więc może coś wymyśli. Podsunięto mi taką podpowiedź, że ja może za dużo voltów im dałam. One są na baterie 4,5V, ale niestety w mroźne zimy, bateria wysiadała od razu. Więc podłączałam jeden z niech do akumulatora 12V. Na akumulatorze działał 4 miesiące. Drugiemu w zimę nawet akumulator nie pomógł i tak już zostało.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:55 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 28 listopada 2004, 01:00
Posty: 308
Lokalizacja: Dom-Gliwice, MEW w budowie też
Hih robi się forum BIEŻĄCEJ dyskusji :)
Jakby co, żeby nie kolorować ikonek całemu światu: gg 7327487
Jeżeli po zwarciu przewodów buczy i miga dalej to moze być po prostu styk. I wtedy elektryk poradzi. Umny człowiek do rozkręcenia, nawet niekoniecznie elektryk...
M.
PS. A co mierzysz? Uczelnia ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL