Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 20 lutego 2018, 16:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 15:12 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 21:34
Posty: 153
...do rurociągu zasilającego turbinę ?
Przeszukałem zamieszczoną na forum dyskusję, ale nie znalazłem na ten temat odpowiedzi, więc proszę Kolegów którzy mieli do czynienia z tym problemem o podzielenie się swoimi uwagami.
Nasz rurociąg o średnicy 600 mm przykryty jest ok 30 do 70 cm warstwą wody i - szczególnie przy niższych stanach wody górnej - zasysa powietrze wraz z wodą.
Na dole w elektrowni (16 metrów różnicy poziomów) skutkuje to drżeniem wskazówek ciśnieniomierzy i niepożądaną reakcją automatyki z nimi współpracującej.
Następuje np. wyłączanie turbiny - automatyka odczytuje to jako brak wody na zasilaniu.
Słyszałem o instalowaniu tratew pływających nad wlotem do rurociągu, lub odpowiednim uformowaniu otoczenia wokół wlotu, tak by zapobiegało to tworzeniu się lejów wodnych.
Z góry dziękuję za dyskusję !

_________________
Naucz się pisać bezwzrokowo (ja - dziadek) opanowałem to (a jest to jak niebo i ziemia) w ciągu 3 tygodni - 30 minut/dzien. Będzie Ci latwiej dyskutowac z nami! Otworz tylko np. strone http://www.pisaniebezwzrokowe.pl/szybkie_pisanie.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2017, 15:55 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 643
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Jest niedziela, pada deszcz, mam czas więc przeglądam dawne posty i pamiętam jak czytałem ten post gdy był nowy a ponieważ sprawa jest prosta to czekałem kiedy ktoś coś Tobie odpisze. Niestety 3,5 tysiąca otwarć już było i nikt nic nie wie? Czy tylko pisać się nikomu nie chciało.
Sprawa jest prosta w zabezpieczeniu się przed takimi zjawiskami na etapie budowy, potem trudnij bo np. wypadało by trochę pospawać no i kątówką podziałać ogólnie pół dnia roboty na miejscu i woda nie przeszkadza.
Napisz czy sprawa jeszcze jest aktualna bo może już znalazłeś rozwiązanie.

W ramach tych niedzielnych powrotów trafiłem też na temat "Melody po kilku latach" dział Turbiny wodne. Są tam wypowiedzi uczestników którzy chyba pod swoimi nickami już raczej nie będą pisać na forum bo musieli by się naprzód spalić ze wstydu ale nie będę ich wymieniał. Ale byli też tacy uczestnicy otwarci na nowe, nie zazdrościli tylko bronili i sens widzieli np. Marsu, e-11, Sasza.

Tołdi wstawił tam jeden post o dyfuzorze do wiatraka. No wiadomo, że dyfuzor do średnicy 100 m to jakaś pomyłka ale gdybyś tak dodał o ile trzeba by wydłużyć łopaty aby był taki sam efekt jak z dyfuzorem. Ja zgaduję, 3 metry czyli średnica nie 100 a 106 metrów. Może zgadłem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2018, 21:23 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 21:34
Posty: 153
Dopiero dzisiaj zauważyłem, że ktoś odpisał na moje zapytanie - wielkie dzięki. Tak, sprawa - niestety - nadal aktualna. Nie wiem jak sobie poradzić z zasysaniem powietrza przez rurociąg doprowadzający wodę do turbiny. Problem polega na tym, że są trudne warunki lokalne i nie można wlotu do rurociągu przykryć grubszą warstwą wody, a gdy jest niewielkie przykrycie, tworzą się leje wodne wciągające powietrze. Proszę napisz jaki masz na to sposób !!!

_________________
Naucz się pisać bezwzrokowo (ja - dziadek) opanowałem to (a jest to jak niebo i ziemia) w ciągu 3 tygodni - 30 minut/dzien. Będzie Ci latwiej dyskutowac z nami! Otworz tylko np. strone http://www.pisaniebezwzrokowe.pl/szybkie_pisanie.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2018, 15:36 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 342
Niestety nie zgadłeś. Byłoby to zbyt proste. Musiałbyś zwiększyć wirnik do fi=190 m


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL