Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 20:41 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2005, 01:00
Posty: 95
Lokalizacja: Dom Lubuskie MEW zachodniopomorskie
Masz rację PKi ale jakoś łatwiej wydawać po troszeczkę niż odrazu dużo choć wiem że to wtedy przeważnie jest drożej. Ale powoli wychodzę na prostą (kredyty) i będę mógł zainwestować więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:16 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
A myslaleś aby wypiąć się na TPsa i zakupic internet przez GSM zwany GPRS lub nowszy EDGE lub jeszcze nowszy cena min pakietu ok 40 zl z ograniczeniem go 0,5 GB na miesiąc. Ile wyciagasz na elektrowni silnik na 2 zdjeciu wyglada na ok 75 - 90 kW. mniejszy na ok 37
Inwestujać w automatyke szczególnie przy dużych różnicach przepływów możesz więcej zarobić bo nie masz pewnosci ze pracownik zaraz biegnie i wlacza drugi generator.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:44 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2005, 01:00
Posty: 95
Lokalizacja: Dom Lubuskie MEW zachodniopomorskie
Robiłem rozezeznanie w GSM Plus bo takitam jest w miarę osiągalny byłem w dwóch punktach i w rzadnym nie potrafili mi odpowiedzieć z jaką szybkością będą wysyłane z MEW i czy mogą mi zaoferować modem z anteną zewnetrzną bo wiadomo w budynku może być całkiem słabo ale chyba w tym kierunkiem pójdę tylko muszę dotrzeć do odpowiednich ludzi którzy się na tym znają. Radek prawie zgadłeś ten większy generator to 75kw a mniejszy 30kw. Co do pracownika to troszkę go kontroluję bo zainstalowałem powiadomienie telefoniczne INTEGRA firmy Satel i jeśli nie skasuje spadniętego rusa (przekaźnik) to po 15 minutach mam telefon o rodzaju awari i wtedy ja go szukam ale na premię nie ma co liczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:57 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
wiec odnosnie modemu GSM kup z wyjsciem na antene zewnetrzna nie musisz w salonie kupic mozna i na allegro tylko z odpowienim zlaczem np http://allegro.pl/item295711471_modem_s ... e_gsm.html
jest usb i RS lub zapytaj co ma Praktykant i szukaj takiego modelu lub lepszego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 02:05 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2005, 01:00
Posty: 285
Lokalizacja: Piła MEW Gryfice rz.Rega
Witam ..
Żebyście nie myśleli ja nie czuje się w żaden sposób urażony , tylko wypowiedzi w stylu
Treść nad formą mnie trochę irytuja..dlaczego ? sami sobie odpowiedzcie.
Fryniu masz w tej mewce czyściej niż niejeden w domu :D wygląda to super ..
Ja u siebie niestety niemam możliwości utrzymania tego w takim stanie , budynek stary jak świat jak widać ze zdjęć , w mojej pierwszej mew było nawet ładnie ..
Jeśli chodzi o automatykę naprawde warto w to inwestować , mniej pracy mase możliwości ,i tak jak Pki pisze niewiele drożej .
Jeśli chodzi o moją wiedze trudno mi ją samemu ocenić ale nie jest wcale taka wielka jak by się wydawało ,troche życie , mój zawód i doświadczenie nabyte przez kilka lat nauczyło tego i owego .
Ja też byłem zielony ,jeździłem jak każdy po MEW i podglądałem jak mają inni …
Jeśli chodzi o Internet to powiem ze jest kilka rozwiązań które można zastosowac o ile niejest to 20 Km do cywilizacji <lol>
Neta możesz walnąć radiowo punkt ,most ,punkt albo jak starczy to pnkt punkt
Chodzi oto ze urządzenie radiowe musisz podłączyć tak czy siak do kabla z netem ale może gdzieś masz taką możliwość gdzie jest Internet a niejest to bardzo daleko ..odradzam GSM szambo straszne nawet strony www otwieraja sie kilkanascie sekond masakra..do mew praktycznie niezdatne !
Co do kamer przez neta to jest to bardzo proste do zrobienia Komputer PC karta DVR i kamery i oczywiście net
Z tym ze transfer Upload nie moze być mniejszy jak 250Kb/s poniżej tego będziesz oglądał zdjęcia co 5 sek zamiast Live Video choćby co 1s
Co do odczytu parametrów wiekości elektrycznych trzeba by zastosowac analizator sieci z możliwością podłączenia do PC i odpowiednim oprogramowaniem jak u mnie.
Można wiele innch parametrów odczytać ale do tego jest potrzebny już PLC +Pulpit operatorski z serwerem WWW najkorzystniej .Wystarczy też samo plc i odpowiednie oprogramowanie na PC ale to już nie będzie to
Jeśli masz pytania to pisz postaram się w granicach swojej wiedzy udzielić ci odpowiedzi ,jeśli chodzi o odwiedziny to niema problemu zapraszam lecz wcześniej daj znac na skype bądź gg email kiedy , żebym mógł wygospodarowac chwilę dla ciebe.
Pozdrawiam

_________________
skype praktykant897
WP hydroenergia1

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 19:51 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Praktykant co do tego że GSM nie nadaje się do automatyki to z się nie zgodzę. Trzeba mieć sprawny sprzęt i dobre oprogramowanie, które się automatycznie połączy - bo bts lubi się rozłączać. Pingi rzędu 300ms to nic strasznego, podobnie limity 0,5GB miesięcznie. Te kilka bajtów z miernika przedzie z luzem, nawet czytając wszystkie parametry co kilka sekund. Chyba że zdalny odczyt mocy polega na IP-Kamerce ustawionej na kilowatomierz.

Ba - nawet można zrobić wersje super light dla skąpych. Komórka z symbianem i aparatem foto ustawiona na miernik mocy. Po odebraniu sygnału od właściciela wysyła MMS'em foto z miernika mocy :-)

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 20:38 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2005, 01:00
Posty: 285
Lokalizacja: Piła MEW Gryfice rz.Rega
No tak ..ale to juz zabawa z lekkim uśmiechem na twarzy :)
Ja miałem na myśli coś bardziej konkretnego , zdając sobię sprawe z tego że będzie tam jakiś PC na który można by wejść przez VNC lub podobne ,server odrazu przy tym ..
Korzystałem z tego cudownego internetu z PLUsa masakra ..nigdy więcej ..jak mam czekać 1min na załadowanie googli to dziękuje a praca z tym po nocach raczej nie wyggodna..
Fakt jak sprzęt dobry to moze i cos lepiej ale za jaką cene ?
ograniczenie transferu spowoduje brak funkcjonalności całego zestawu bo przecież myślimy rozwojowo.
Ja u siebie zaczynałem z transferem 256 download i 98 upload i to było baaaaardzo mało ,
W tej chwili mam 600 w uploadzie i chodzi to nieźle kamerki też no i stały IP to duży plus
Dużo zależy w jakim miejscu fryniu ma te MEW i co można z tym zrobić ,jak nie będzie innego wyjścia pozostanie gsm .

_________________
skype praktykant897
WP hydroenergia1

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 23:15 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2006, 01:00
Posty: 4
Przesyłanie obrazów, zwłaszcza zmieniających się to nie jest zadanie dla GSM w terenie niezurbanizowanym, gdzie jest dostępny tylko GPRS.
Ale dobrze zrobiony system powinien transmitować tylko sygnały informacyjne/sterujące, a do tego wystarczają śmieszne parametry łącza.
Wizualizacja itp powinny się odbywać po stronie użytkownika systemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 07:13 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2005, 01:00
Posty: 285
Lokalizacja: Piła MEW Gryfice rz.Rega
Dobrze piszesz kietlak tylko 95% oprogramowania własnie do tych celów w przemysłówce jest potwornie droga , chodzi o licencje sieciowe wiec najprostszym i najtańszym sposobem jest instalacja PC w MEW ..(jedna z droższych CitectScada ciekawi niech sprawdzą ile kosztuje licencja z serverem sieciowym to się wywrócicie)
Dalej idąc sygnały informacyjne jak piszesz jest ich sporo i zależy w jakiej formie są one wysyłane /zapisywane (np. TXT) archiwizacja danych w końcu komputer włączony do sieci 24h cały czas wypluwa z siebie info w postaci śmieci (bardziej wtajemniczeni będą wiedzieć o czym mowie)wiec ten limit gsm bardzo szybko by się skończył .
To nie jest tak ze mówię całkowite nie dla gsm ale jeśli chodzi o jego możliwości na dziś to są bardzo okrojone,to prawie tak jak by wysyłać te dane radiowo w PacketRadio przy dobrym modemie .
Dane transferów z Grudnia i stycznia u mnie ogolenie z sieci Lan łacznie
Zwracać uwagę na upload


Załączniki:
transfery.jpg
transfery.jpg [ 49.77 KiB | Przeglądane 8044 razy ]

_________________
skype praktykant897
WP hydroenergia1

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 11:38 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
Wiesz jak przesylasz przez siec do domu monitoring (obraz kamer) z obiektu to tyle moze wyjsc. Normalnie nie potrzeba az tyle.
A na obrazku moj transfer - licznik juz kilka razy obrócił się ... :lol:
Aby znów nie było jak z czujnikami poziomu - kto chce miec podglad z kamer GPRS odpada, kto tylko chce miec tylko podglad parametrow to w zupelnosci wystarczy.


Załączniki:
transfer.jpg [27.07 KiB]
Pobrane 4431 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 22:59 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2005, 01:00
Posty: 95
Lokalizacja: Dom Lubuskie MEW zachodniopomorskie
Widzę że jednak najlepiej będzie poczekać na internet z kabla bo jesli wydać kupę kasy i mieć marny z tego pożytek to muszę uzbroić w cierpliwość. Mówicie o podłączeniu kamer do PC a jak się to ma gdy kamery współpracują z rejestratorem? Widziałem taki układ i to nawet niezle wygląda (oczywiście musi być intrrnet) ale odpada wgląd do innych parametrów. a może PC i rejestrator? Napewno wrócę do tematu gdy będę miał porządny internet.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 14:30 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Hej praktykant.

Z kamerkami to możesz mieć tyle transferu i ok. Z jednego turbozespołu mam około 200kB danych na dobę. W tym są wszelkie parametry elektryczne i parametry turbiny próbkowane co 10s.
Co do komputerów wysyłających cały czas coś - nie wiadomo co - do internetu - pozdrawiamy fanów systemu firmy MalutkiMiekki który zbiera swoje licencje i adminów malware i trojanów którzy zbierają hasła do banków. I pozdrawiamy cały okienkowy świat :)

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 15:15 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
Pki a jak Ty rozwiazales problem czujnikow, jakie stosujesz i gdzie ?.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 18:40 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Hydrostatyczne, przed kratą. Czasem dodatkowo za kratą, czasem dodatkowo na dolnej. Ultradźwiękowe mają problemy z mgłą, lodem itp. podobnie pojemnościowe. Systemy z kilkoma sondami elektrycznymi też takie sobie, do bardzo prostych układów są ok, ale prędzej czy później nie ominie was porządny czujnik poziomu i sterownik/regulator turbiny/poziomu.

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 21:47 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
Tutaj jest mapa zasięgów sieci dla każdego operatora GSM http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=309
jak widac kosmiczne prędkości (7,2 Mb)można osiągnąć tylko w duzych miastach :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 07:29 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
akurat mam to badziewie, modem EDGE w plusie, jeszcze nie widziałem tam ciągłego transferu, system przesyła dane pakietami co sekundę, średnia prędkość GSM to nigdy nie jest nawet połowa tego co deklarują, to nie jest gwarantowany stały dostęp do neta tylko tak jak w umowie przesyłanie danych z prędkością do 236,8 kb/s, czyli jak zamiast 7,2Mbps będzie 52kbps to jest to zgodnie z umową


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 09:48 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
7,2 to mozna osoagnac ale w duzych aglomeracjach raszta to cienko ale do monitoringu (z wyjatkiem monitoringu wideo) wystarczajaco.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL