Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 14:03 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 30 listopada 2005, 01:00
Posty: 184
Witam!
Czy mogę do rozdzielni wykonanej dla zwykłego klatkowego silnika podłączyć pierścieniowy (od suwnicy)? oczywiście rozumiem iż amperaż zabezpieczeń to osobny temat. Jakie ewentualnie czekają mnie problemy z silnikiem pierścieniowym?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 21:34 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
mozna - laczysz bieguny pierscieniow i masz silnik klatkowy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 22:38 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2005, 01:00
Posty: 285
Lokalizacja: Piła MEW Gryfice rz.Rega
Tak od cała filozofia ..tylko z rozbiegiem gorzej..mniej wytrzymałe..

_________________
skype praktykant897
WP hydroenergia1

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 22:58 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 czerwca 2006, 01:00
Posty: 73
Lokalizacja: kleryków
....niby mozna - ale zdecydowanie lepsze sa klatkowe.
Odradzam ponadto jakiekolwiek maszyny indukcyjne gdzieś przezwajane .
Bardzo często sa 'skaszanione' - jezeli juz taki mamy trzeba wykonac bardzo staranne badania uzwojenia , izolacji i próbę biegu tak w zakresie pracy silnikowej jak i pradnicowej . Jakiekolwiek nieprawidłowosci bedą bardzo niekorzystnie wpływac na jakość energii oddawanej do sieci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 12:41 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 30 listopada 2005, 01:00
Posty: 184
Witam. Zainstalowałem i działa. Co do sprawności całości to się nie wypowiem bo jest skopana z innych przyczyn ale poza tym to nie mam większych zastrzeżeń.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 13:04 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
A jak turbina zwiekszyles moc ?.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 grudnia 2007, 18:56 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 30 listopada 2005, 01:00
Posty: 184
Nie. To znaczy zwiększyłem o tyle że włączyłem drugą, właśnie na pierścieniowym. W dalszym ciągu mam w obu turbinach rury metr nad wodą i kombinuje jak to poprawić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL