Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 12:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 listopada 2004, 12:21 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 17 listopada 2004, 01:00
Posty: 15
Witam

Szukam informacji na temat przenośnego mikroturbozespołu systemu Peltona o parametrach Q=0,001-0,03m3/s i H=10-150m.
Jesli ktos ma jakies informacje na ten temat lub wie gdzie mogę je znaleźć byłbym wdźęczny.

Pozdrawiam

CONDOR


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 listopada 2004, 21:27 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Bardzo ciekawy temat. Pracuję nad tym na swój użytek, mam sporo informacji i przemyśleń. Dokładnie to "moja" turbina jest systemu Turgo. Jest to bardzo podobne, łatwiejsze do wykonania i sterowania bo ze względu na specyfikę opuszczenia wirnika przez wodę umożliwia zastosowanie kilku dysz ( w Peltonie najwyżej dwie) co znacznie ułatwia sterowanie ilością wody. Gdyby generator miał współpracować z siecią 50 Hz to raczej na mniejszym spadzie niż 30 m się nie uda. Pozdrawiam. narek keran@tenbit.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2004, 13:53 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
Ja tez bylbym wdzieczny za wszelkie informacje na ten temat rafal@mew.net.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: pelton i turgo
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 22:53 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam
troche sprostowan do twojej wypowiedzi
pelton moze miec do 6 dysz!
turgo tylko dwie -nie widzialem jescze nigdy w turgo wiecej dysz- poziomo lub pionowo
wirnik turgo jest bardziej skomplikowany od peltona ,a jesli chodzi o teorie i obliczenia turgo - to nikt CI ich nie udzieli ani nie da jakichkolwiek informacji -juz prubowalem na wszystkie sposoby -bynajmniej ja nie mialem szczescia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turgo i pelton
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 22:58 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
jeszcze jedno
ruscy nie mogli wyliczyc sami turgo to ukradli dokumentacje od wynalazcy:):):)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 grudnia 2004, 00:43 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 17 listopada 2004, 01:00
Posty: 15
Jesli chodzi o mikroturbozespół systemu Peltona to byłbym wdzięczny za jakieś iformacje, ewentualnie gdzie mogę znaleźc cos na ten temat. Jakaś fachowa literatura. Wiem że coś takiego produkuje firma GUGLER

Z góry dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turbina peltona
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 03:05 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Jest wiele firm co robi peltony -od malutkich(do 5kw) do gigantow.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 03:15 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Mam ksiazke jak samemu zbudowac turbine peltona ale nie jest po polsku:(:(:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 12:08 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 17 listopada 2004, 01:00
Posty: 15
Jaki jest tytuł tej książki oraz autor?
Firmy nie za bardzo chca udzielac informacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2004, 18:43 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
Tez jestem zainteresaowany ta ksiazka, czy moana ja kupic w Polsce?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2004, 23:41 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Witam i zwracam sie szczególnie do IGOROWATEGO. Do turbiny Peltona można zamontować 6 dysz i będzie sie kręcić ale nie zaprzeczysz, że w tej turbinie woda jest kierowana też w kierunku środka ( w głąb) wirnika i tam jej obecnośc nie sprzyja poprawnej pracy i właśnie z tego względu, ze względu na opuszczanie wirnika, nie należy stosować więcej niż 2 dysze i zapewniam Ciebie, że sam tego warunku nie wymyśliłem, powtarzam za autorem opracowania na ten temat. W turbinie Turgo woda przechodzi przez łopatki w poprzek wirnika i dlatego szybciej opuszcza strefę wirnika i jest wiecej "suchego" miejsca na wirniku gdzie można zastosować wiecej dysz.
To, że ruscy kiedyś nie mogli obliczyć łopatki wirnika turbiny Turgo to było kiedyś. Jestem przekonany, że obecnie mój kolega ma sprawniejszy komp niż wtedy wszystkie ruskie komputery razem wzięte i jaszcze z tego kompa można sterować frezarkę w trzech osiach.
Mi udało sie znaleźć informacje o Turgo i to nawet takie, ze w exelu wpisujesz dane i samo wylicz całą resztę. Faktem jest że dla jednej dyszy ale dodanie dysz to obliczenia czysto mechaniczne i jeszcze zwieksza to szybkobieżność.
Pozdrawiam wszystkich


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: TUrbina turgo
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 01:36 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam wszystkich
zazdroszcze CI ze miales tyle szczescia z tym turgo ,czy moglbys mi przeslac jakies namiary jak tego szukac w internecie.
Wracajac do peltona to ja tez nie wymyslilem sobie ilosc dysz tylko pisze wedlug tego co robia fachowe firmy.
Firma Depandable turbines robi peltona i turgo -moga zrobic Poziomego peltona nawet z 4 dyszami !!!!,ale ze wzgledu na wielkosc maszyny jest nie zalecane ,nie wiem co warunkuje decyzje o takim rozwiazaniu .Jezeli ktos decyduje sie na wiecej niz 2 dysze na wirnik, uklad ze wzgledow na straty i wielkosc jest najczesciej poziomy (az do szesciu).
Firma Canyon Industries unika 4 dysz na wirnik i w zamian na jednym wale montuje 2 wirniki po 2 dysze kazdy.
Jesli chodzi o 4 dysze na turgo to miales czesciowo racje spotkalem malutki plastykowy wirnik turgo 10cm ktory mial 4 dysze i napedzal alternator od samochodu .Jest to rozwiazanie na 12 v do ladowania akumulatorow ,przewinelo mi sie jescze kiedys zdjecie pily tarczowej do drewna (chyba w Peru)z takim samym ukladem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: ksiazka
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 01:40 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
GDzies tam ja mam wsrod reszty mukulatury,nazywa sie turbina peltona -instrukcja opracowania, a autora nie pamietam ,ale sie jeszce z tym odezwe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 15:25 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
Bardzo fajnie, a czy mozliwe bylo by zeskanowanie tego opracowania albo skserowanie - oczywiscie pokryje koszty (jak obszerne jest to opracowanie?)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 15:32 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 17 listopada 2004, 01:00
Posty: 15
Ja tęz byłbym bardzo zainteresowany


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 21:01 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Mogę zeskanować i umieścic na stronie w formacie .pdf dla wszystkich. Jeśli tak to prosze o plik lub ksero pocztą, ewentualnie oryginał który zwrócę.

Pozdrawiam

Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 22:01 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Błyskawicznie rozwija sie temat. To opracowanie nt. Peltona to nic takiego, jest to książka Krzyżanowskiego "Turbiny wodne, konstrukcja..." i o ile pamietam to jest ona znana i stosowana "w branży". Nie mam ksera ani skanera a poza tym to jest tego parę ładnych kartek i raczej do dużych turbin.
Co do tej strony w internecie o obliczeniach turbin to niefortunnie wyszło. Powiedziałem "a" i teraz trzeba by "b", ale szkopuł w tym, ze przymierzam się do zajecia sie tym tematem zawodowo a jak ktoś napisał wcześniej to raczej niechetnie firmy dzielą sie tego typu wiedzą. No cóż przepraszam. Moge tylko powiedzieć, że w tym Turgo to łopatki są dokładnie w kształcie wewnetrznej powierzchni kuli ścietej.
Teraz wyjeżdżam na dwa tygodnie i nie bede miał dostepu do internetu.
I jeszcze jedna prywatna sprawa: będę sie przeprowadzał w okolice Jeleniej Góry ( góry-Pelton) może jest w dolnośląskim ktoś chory na MEW gotowy do nawiazania nawet osobistego kontaktu? Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turbina turgo
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 02:51 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam,
cos mam wielkie watpliwosi co do tego twojego turgo Narku-lopatki nie sa tak o sobie tylko kawalek wycietej kuli,-jezeli przyjrzysz sie dobrze to zauwarzysz wielka roznice i specjalnie uksztaltowane profile .Oczywiscie mozna wyciac kawalek kuli i zrobic z tego wirnik ale jaka bedzie spawnosc??
Ja spedzilem juz wiele wiele godzin na poszukiwaniu informacji na ten temat i jakos jak wczesniej zauwarzylem nikt absolutnie nic nie chce powiedziec,(a Ty to potwierdziles 8O )ale na tym nie koniec, mam namiar na oryginalny dokument patentu takze sie nie martwie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turbina turgo
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 04:14 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Narku-ja tez to mam w exelu, ale ten turgo jest tylko do 10 kw :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 11:42 
Offline
jestem tu nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 13
a propos ksiazki: wlasnie na ta czekam w BG AGH. mamy tylko 2 egz. ale pierwszy zwrot ma byc 13.01 wiec juz rezerwuje. patrzylem czy jest moze wersja elektroniczna ale niestety. gdyby trzeba bylo moze udaloby mi sie jakies skany zrobic.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL