Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 23:38 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,
jestem nowy na forum i mam pytanie a nie mogłem znaleźć takiego tematu.
Właśnie jestem w trakcie uruchamiania MEW i mam problem z mocą bierną, wszędzie pisze o pobieraniu z sieci energii biernej,a u mnie jest bardzo dziwne zjawisko bo mam 4 krotnie większą produkowaną moc bierną pojemnościową od mocy czynnej ! Pytam i dowiaduję się wszędzie różnych elektryków, elektroników ale nikt nie wie, podobno silnik ma być podpięty w gwiazdę, z tym że w tej chwili mam już testowany 3 silnik i w gwiazdę daje gorsze wyniki niż w trójkąt. Nie mogę znaleźć mądrego który by doradził co się dzieje. 20 lat temu turbina wyciągała ok 25 kw, teraz poziom wody rzeczywiście trochę się obniżył, ale nie aż tak żeby dawać tylko 4 kw en. czynnej a moc bierną pojemnościową 15 kvarh ! obecnie mam silnik 11 kw, który grzeje się bardzo już po pół godziny pracy, tak jak poprzedni 11 kw, a jeszcze wcześniej 18,5 kw się nie grzał. Proszę o jakieś podpowiedzi... z góry dziękuję


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 19:06 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Witaj.

Czy w swojej instalacji elektrycznej masz jakikolwiek kondensator?

Zazwyczaj są to szare skrzynki z trzema zaciskami lub srebrne cylindry, również z trzeba zaciskami. Często opisane jako kondensator energetyczny, pojemność podana w kVAr właśnie.

Sam generator/silnik absolutnie nie jest w stanie wytworzyć energii biernej, może ją jedynie pobierać. Jak sobie nie poradzisz to zadzwoń, pomożemy.

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 09:53 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,


właśnie problem w tym, że nie mam podpiętych żadnych kondensatorów ! wiem, że silnik sam nie wytworzy mocy biernej i dlatego mam problem. Jestem tez w kontakcie z innymi właścicielami elektrowni, którzy uważają, że licznik mam źle zaprogramowany albo podpięty... Za to elektryk który mi wszystko podłączał i miał wszystko doprowadzić do końca, przestał sie odzywać i zostawił sprawę niewyjaśnioną, a upiera się że licznik napewno jest dobry, żeby się tego nie czepiać.... to skąd ta moc bierna? i to jeszcze taka duża?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 20:19 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
Czy miałeś zaprojektowaną sieć elektryczną? Co na twoje problemy projektant? Czy zakład energetyczny naliczył Ci jakieś opłaty za moc bierną?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 20:51 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,

całą elektrownię mam zaprojektowaną, elektryk, który się zajmował całą instalacją o nim pisałem, nie wie dlaczego się tak dzieje, mówi że trzeba dławiki, z tym że najpierw się upierał o podłączeniu silnika w gwiazdę jak to nie pomogło to teraz telefonu nie odbiera...ale podobno dowiedział się, że nie będziemy płacić kary za niedotrzymanie tg 0,4 bo nie utrzymamy napewno. w tej chwili mamy 6 krotnie większą moc bierną pojemnościową niż czynną wytworzoną. w chwili obecnej nie puszczam w ogóle turbiny bo znowu mam nowy silnik 11 kw i po pół godz jest prawie gorący tak jakby dostawał za duże obciążenie a na liczniku 4 kw .......już nie mam pojęcia co tam się dzieje ......a o projektancie nie pomyślałem, może do niego można się zwrócić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:22 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
Hej,

zaproś elektryka który ma pojęcie o pomiarach elektrycznych lub jest polecany przez kogoś z forum bo tematyka MEW nie jest mu obca niech Ci powie w czym rzecz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 13:38 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
hej,

a możesz kogoś polecić? mieszkam na pograniczu śląska z małopolską koło olkusza


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:24 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Obstawiam że masz źle podłączony licznik lub Z.E. błędnie interpretuje odczyty. Znam lokalizacje gdzie wyjaśnienie czegoś takiego trwało kilka lat w sądzie i zakończyło się na korzyść MEW. Wklej tutaj kilka lub chociaż dwa odczyty z licznika, drugi po kilku godzinach pracy generatora. Dopisz czy pracował jako silnik czy generator i skąd masz pewność. Odczyty mam na myśli stany liczydeł 1.6.x 1.8.x itd. Typ licznika też się przyda.

Najłatwiej będzie moim zdaniem zaprosić kogoś z działu pomiarów z Z.E. - kogoś kumatego, niekoniecznie tego co to podłączał lub konfigurował.

Dasz radę.

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 22:36 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,

licznik mam firmy Landis + Gyr bo taki sobie Z.E zażyczył . Na liczniku jest mnóstwo pozycji dla mnie podobno istotne jest 6 . Na pierwotnej instrukcji jest tak: ( a mnie kazali czytać to tak, jak napiszę w cudzysłowie i obok wartości około, bo dokładnie nie mam zapisane)

1.8.0(000000.0*kWh) rejestr pobranej energii czynnej, "oddawanie czynnej "= ok 300 kwh
5.8.0(000000.0*kvarh) rejestr pobranej energii biernej indukcyjnej, "oddawanie biernej indukc. " = ok 10 kvarh
8.8.0(000000.0*kvarh) rejestr oddanej energii biernej pojemnoścowej, "oddawanie biernej poj." = ok 1600 kvarh


2.8.0(000000.0*kWh) rejestr oddanej energii czynnej "pobór czynnej = ok 4 kwh
7.8.0(000000.0*kvarh) rejestr oddanej energii biernej indukcyjnej " pobór biernej indukcyjnej" = ok 25 kvarh
6.8.0(000000.0*kvarh) Rejestr pobranej energii biernej pojemnościowej "pobór biernej pojemn" = ok 5 kvarh

to tak mniej więcej, ale widać od razu różnice

to pomiary przy załączonej turbinie
wiem, że ważną rzeczą jest tzw. poślizg na silniku, bo to właśnie jest ta wytworzona energia. U mnie prawie w ogóle nie ma poślizgu... i to może być przyczyna małej produkcji czynnej, tylko silnik grzeje się jakby dostawał duże obciążenie, a gdy wyłączam generator zanim hamulec wyhamuje turbinę brakuje skali na obrotomierzu tak w momencie się rozpędza. Wiem i to widać, że tam jest spora siła, to nie tylko moje złudzenia ale i innych właścicieli mew którzy u mnie byli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2013, 11:18 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 27 listopada 2013, 10:48
Posty: 4
Na podstawie tego co piszesz o bardzo małym poślizgu i dużych obrotach rozbiegowych wnioskuję że masz żle dobrana przekładnię.
W związku z tym na wale generatora jest bardzo mały moment obrotowy i dlatego są te problemy.
1 jakiej średnicy masz turbinę?
2 jaki masz spad i przełyk?
3 czy wiesz jakie powinny być obroty przy tym spadzie?
4 jakie masz przełożenie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2013, 12:10 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,

średnica wirnika turbiny 800mm
spad 2m przełyk ok 0,4 m3
obroty turbiny 220/min a po podłączeniu generatora ok 120
nie mamy żadnej dokumentacji turbiny, wszystko podłączamy metodą prób i błędów
dotaczane miałem już koła o wielu średnicach, na obroty 95, 100, 115 chyba z 7 różnych kół żeby sprawdzić te obroty, różnice są niewielkie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2013, 22:09 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
Jak grzeje się trójfazowa maszyna elektryczna pracująca jako silnik to poza obciążeniem najczęstszym powodem grzania się jest brak 1 fazy lub "niepełna" faza. Może banalne ale od czegoś musisz zacząć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2013, 23:54 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Zazwyczaj ZE podłączają liczniki tak by P+ to był kierunek poboru energii oraz P- wytwarzanie.

Ale coś mi tu nie gra.

1.8.1 A+
2.8.1 A-

5.8.1 Ri+
6.8.1 Rc+
7.8.1 Ri-
8.8.1 Rc-

Kierunek licznika w sumie odwrotny ale źle czytają wyniki.

Jeśli Twoje wytwarzanie to 1.8.0 to:
Dla wytwarzania Twoja bierna indukcyjna to 8.8.0 a pojemnościowa 5.8.0.
Dla poboru Twoja bierna indukcyjna to 7.8.0 a pojemnościowa 6.8.0.

Więc na szkolenie tych z ZE, ale wiadomo z chlebodawcą zawsze delikatna rozmowa :)

Załączam fragment instrukcji obsługi.

Rozumiem że jak generator wytwarza to masz na liczniku strzałki w kierunku P+ Q- tak?


Załączniki:
landis.jpg
landis.jpg [ 103.91 KiB | Przeglądane 10889 razy ]

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2013, 23:56 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Co do turbiny to trudno szacować prędkość obrotową, jak masz nadmiar wody to moim zdaniem jeszcze podnieś obroty turbiny, n.p. 120-130.

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2013, 11:38 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 21 listopada 2013, 23:23
Posty: 23
witam,

zgadza się mam P+ i Q-. wiem, że to odwrotnie niż w innych elektrowniach... choć byłem w jednej też na terenie podlegającym pod Będzin i ma tak samo jak ja tzn. P+ i Q- ale co do innych wartości właściciel był niechętny pokazać, więc więcej nie wiem... w ogóle z wielka łaską pokazał i to b. szybko ... nie wszyscy są chętni pomóc


co do grzania się silnika, to fazy mam napewno wszystkie... wczoraj włączyłem turbinę na 2 h to było już czuć i prawie gorący był silnik... chyba pojadę do Z.E i zrobię awanturę....oni się upierają że jest dobrze..ale inaczej interpretują pomiary to jak może być dobrze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2013, 13:53 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 27 listopada 2013, 10:48
Posty: 4
Zanim zrobisz awanturę w ZE podłącz silnik silnik bez obciążenia na godzinę i sprawdź czy się nie grzeje-powinien
być najwyżej letni.jeżeli się grzeje to czy nie był przewijany,może mieć zwarcie miedzyzwojowe.
Podłącz mechaniczny licznik w obwód i zobacz co pokazuje (może być jednofazowy na jednej fazie.
Każdy sprawny silnik asynchroniczny gdy mu dostarczysz moc na wał- przekracza obroty synchroniczne
i zaczyna oddawać moc elektryczną taką jaką mu dostarczysz na wał minus straty.
Piszesz ze poślizg masz minimalny i turbina mocno się rozbiega.Obroty rozbiegowe Francisa,o ile pamiętam
to 1,3 -1,9 u Ciebie jest górny zakres więc musiałbyś mieć szybkobieżną co wątpię.
Teraz dane z własnego doswiadczenia
Turbina Francis D-1600
H-2m
Pierwszy generator n-1000 obr turbina 73 obr moc 7 kW
drugi generator przewinięty z 1000 obr na 750 cosin-masakra turbina 55 obr moc 20 kW
trzeci generator n-600 turbina- 44 obr moc 37 kW
te dane mówia za siebie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2013, 15:33 
Offline
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 30 maja 2005, 01:00
Posty: 1114
Przewiń go sobie na 100 obr/min, będziesz miał 100 kW, a może nawet 200 :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2013, 18:20 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 28 listopada 2004, 01:00
Posty: 309
Lokalizacja: Dom-Gliwice, MEW w budowie też
Szamowi powiedziały co innego... Ja osobiście czytam z wielką radością takie informacje i sposoby dochodzenia do efektów oraz efekty. Nie rozumiem złośliwości tego typu. Być może gdyby obroty były ciut inne to i moc jeszcze jeszcze.. Ale każdy robi tak jak wydaje sięnajskuteczniej najprościej i najtaniej zwykle. więc może zmiana silnika była najszybsza i najtańsza aczkolwiek niekoniecznie jedynie słuszna z inżynierskiego punktu widzenia. A może nie miał kto poradzić i pomóc bo sami złośliwcy wokół..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2013, 19:30 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): środa, 27 listopada 2013, 10:48
Posty: 4
Tak jak pisze kolega Max1 był to najprostrzy sposób zmiany obrotów turbiny.Mamy przekładnię
zębatą smarowaną olejem pod ciśnieniem,której nie chcielismy zmieniać-jak się okazuje
słusznie ( pracuje już 20 lat)
Nie twierdzę że w tym wypadku jestem nieomylny,podajac dane o naszych doświadczeniach
staram się pomóc koledze paweł1104.
Każdy myślący człowiek z tych danych moze odczytać że przełożenie było stałe
generatory na coraz to mniejsze obroty były stosowane po to aby dobrać prawidłowe
obroty turbiny-niestety niektórzy wyciągnęli wniosek nieprawidłowy.
Nie wiem czy teraz obroty turbiny są optymalne,można by je zmienić ale jedynie stosując
pasową przekładnię ale nie mam do niej zaufania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2013, 00:12 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Co do grzania - sprawdź jakie masz prądy, możesz licznikiem jeśli nie masz tam innych liczących się odbiorników.

Jaką prędkość obrotową ma ten generator?
Jaki jest na nim wentylator?
Był przezwajany?
W którym miejscu się grzeje?
W najcieplejszym - jesteś w stanie utrzymać rękę przez 10 sekund?

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL