Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 10:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 22:44 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam
Narku ja jestem z Jeleniej Gory :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 13:52 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Witam wszystkich oraz Igorowatego :wink: To będziemy sąsiadami! Ja buduję w Mysłakowicach.
To fakt, ze ten Exel dla Turgo jest tylko do 10 kW ale co z tego. Turbina jest tak prosta, ze można zrobić obok drugą lub nawet kilka i korzystać z tego samego rurociągu. Jedna kula "łopatkowa" kosztuje kilkanaście zł. Rzeczywiście w konstrukcjach Turgo łopatki są zupełnie inne ale można to uwzględnić w działaniach rozwojowych. Mam swoje urządzenia umożliwiające kucie matrycowe jednak narazie wiem, że budowanie MEWy to trudności biurokratyczne a dopiero potem techniczne.
(Odezwę się na prywatną wiadomość)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turbina turgo
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 05:13 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam
no ten wirnik nie jest taki prosty(wedlug mnie)-przede wszystkim wirnik musi byc odlany jako jednostka a pozniej jest problem aby dobrze go wykonczyc- malo miejcsa pomiedzy lopatkami a to scisle wiaze sie ze sprawnoscia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 12:56 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
Nie jest koniecznoscia stosowanie calego odlewu - mozna rowniez odlac czarki pojedynczo i polaczyc je za pomoca tarczy. To znacznie upraszcza obróbke.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turbiny itp
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 00:36 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Ja tylko tyle na to odpowiem -ze jak by tak mozna bylo to wszyscy co je produkuja tak by robili -a nikt nie robi!-powod?- wirnik rozlatuje sie na kawalki !.Nawet ten malutki (10 cm) co wspomnialem wczesniej jest odlany w calosci. :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 16:56 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
To czemu Hydrolink tak robi nawet przy wirniku 400 mm?

Dostalem od nich oferte i im chyba sie nie rozlatuje zrobili juz troche tych turbin.


Nie jestem mechanikiem to nie bede sie tu wielce wymadrzal ale wiem jak robia firmy produkujace seryjnie turbiny tego typu - stad moja podpowiedz. Zreszta czytalem troche na temat turbin Peltona i zrodla podaja wlasnie dwie metody, calkowity odlew lub czarki mocowane do tarczy.

Nie wiem jakie masz doswiadczenia odnosnie produkcji turbin, mozliwe ze trafiles do jakiegos kowala a nie firmy ktora sie tym specjalizuje i dlatego rozpadl ci sie taki wirnik.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turbina turgo
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 03:07 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Ja mowie caly czas o turbinie TURGO a nie o peltonie!! spojrzyj na to oczym pisalem z narkiem!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turbina turgo
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 03:16 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Hydrolink nie robi turgo i nie wiele firm robi
Pozdrowienia od KOwala :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 18:38 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 1 marca 2004, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Radomsko
Spoko to proponuje otworzyc nowy temat o Turgo a nie caly czas w temaci peltona sie rozwodzic - zobacz sobie jaki jest temat i gdzie sie znalazl

Forum Małe Elektrownie Wodne Strona Główna -> Sterowanie i automatyka -> Przenośny mikroturbozespół systemu Peltona


Tak naprawde to chyba nie miejsce zeby sie o to dochodzic - mysle ze admin moze przeniesc temat do turbin wodnych, a fakt jest fakt ze nie doczytalem dokladnie waszej dyskusji

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 17:37 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Co to, nerwy? Nie pierwsi z Igorowatym jesteśmy osobami którym temat dyskusji zszedł na inne tory. Turbina Turgo jest bardzo pokrewną do Peltona, obie pracują na wysokich ciśnieniach. Jestem przekonany, że niewielu forumowiczów wogóle o tym rodzaju turbiny słyszało i choćby z tego względu poruszenie tego tematu jest dobre.
Był temat o Peltonie zapoczatkowany i zakończony przez Ciebie Kwadrat i niewiele było w nim postów więc o co pretensje, że znaleźli sie tacy którym bardziej po drodze z Turgo? I z tego powodu sądzę, że admin nie przegoni nas w inne miejsce choć jak sądzę na podciętych skrzydłach temat daleko nie poleci.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 17:47 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): sobota, 1 stycznia 2005, 01:00
Posty: 514
Słuszna uwaga Narek /dotyczy twojego całego postu/ !!!
Ja do tej pory nie słyszałem o turbinie TURGO.Możecie objaśnić jaka jest różnica pomiędzy Turgo a Peltonem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 21:07 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Witam w "temacie". Różnice pomiędzy Turgo a Peltonem łatwo by było wytłumaczyć na rysunku ale w opisie - jak to zrobić? Ogólnie to turgo jest analogiczną turbiną jak Pelton, nawet zasilaną z identycznej dyszy jak Palton. Różnica jest w ułożeniu łopatek i ich kształcie. W peltonie łopatka jest złożona jak by z dwóch łyżek i ustawiona tak, że woda jest podawana od strony "grzbietu" wirnika. W turgo wirnik też jest w kształcie tarczy z tym, że łopatki maja kształt jak gdyby pojedynczej łyżki i ustawione tak, że strumień wody jest podawany z boku bliski brzegu wirnika. Coś jak by w Kaplanie było ok 30 któciutkich łopatek a woda podawana z dyszy wąskim strumieniem.
W mojej ocenie łopatki Turgo sa znacznie łatwiejsze do wykonania, turbina ma taka samą sprawnośc jak Pelton no może 3 % mniejszą ale wirnik mozna zasilac jednocześnie z wiecej dysz niz peltona.
Ciekawe czy ktoś kto nie zna Turgo coś zrozumiał z tego opisu. :? Jeśli tak to sie cieszę i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turgo
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 22:51 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 maja 2004, 01:00
Posty: 30
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Dokładnie tak ten wirnik wygląda jak opisałeś. Ja też nie znałem Turga ,a po przeczytaniu opisu domyśliłem się że już taki wirnik gdzieś widziałem,na jakieś niemieckiej stronie.Pozdrawiam Edward.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turgo i pelton
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:48 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam,
nadal nie zgadzam sie z Narkiem co do ilisci dysz w turgo i peltonie oraz co do tego ze turgo jest latwiejszy w wykonaniu od peltona :(
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 21:46 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 657
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
No juz tego za dużo. Aby w końcu wyjaśnić sprawę odnalazłem ten tekst, mam już skaner, zeskanowałem i nie wiedziałem jak umieścić na stronie to napisałem do administratora, że chce na forum umieścić tekst o technologii wykonania wirnika peltona i o ilości dysz w nim. A ogólnie to tekst ten wszystkich pogodzi tzn. Kwadrata, Igorowatego no i mnie, i wszyscy mają racje.
Nie opisuje ten tekst Turgo ale Turgo w naturalny sposób jest turbiną z wałem pionowym co ułatwia usuwanie wody z wirnika. Gdy admin ten tekst umieści to podyskutujemy dalej.
Pozdrawiam. Narek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: turgo i pelton
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 05:21 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam wszystkich
proponuje wyjasnienie tego sporu o ilosc dysz w turgo i peltonie :wink:
A wiec moge sie zgodzic na 4 dysze do turgo w ukladzie pionowym walu ale TYLKO przy malutkim wirniku 10cm co w niektorych przypadkach daje moc max 5kw -i sprawnosc 60-70%,NIGDY jescze nie spotkalem 4 dysz na wirnik przy wiekszych mocach-tylko 2.Jezeli ktos mi przesle zdjecie renomowanej firmy co robi turgo z 4 dyszami to zmnienie zdanie(sek ze nie ma takich-wedlug mojego rozeznania).
Teraz pelton-w ukladzie walu pionowy do 6 dysz -roznej wielkosci wirniki jednak przy mniejszych trzeba uwarzac aby woda z dysz nie "przeszkadzala" jedna drugiej(strona firmy Voith-ladne zdjecie 6 dysz)
Z walem poziomym najczesciej do 2 dysz jednak widzialem zdjecia z 4 dyszami(600kw),-ten smok jest bardzo wysoki.To rozwiazanie nie jest zalecane ze wzgledu na gabaryty maszyny.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turgo i pelton
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2005, 01:21 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam
ale ucichlo :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2005, 17:46 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
sory ze tak długo, ale brak mi czasu czasami....
[img:33b2d27c00]http://www.mew.pl/foto/forum/turbiny.gif[/img:33b2d27c00]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Turgo i pelton
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:17 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
Witam ,no wlasnie potwierdzenie to co napisalem wczesniej ,od 1 do 6 dysz :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Pelton i turgo
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:22 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 01:00
Posty: 57
A jeszcze postaram sie wyslac zdjecie adminowi peltona poziomego z 4 dyszami


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL